ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗ....

Της Ρούλας Σαλούρου

Ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας της κρίσης-αξιολόγησης των μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας καιΟικονομίας, κατά της σπατάλης και της διαφθοράς στο χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου. Ήδη έχει παρατηρηθεί, και σύμφωνα με κάποιους δημιουργεί ακόμη και εσωκομματικά προβλήματα στην κυβέρνηση,σημαντική καθυστέρηση, όμως βάσει των όσων παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να αποδίδουν από τον ερχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, τα μέτρα που ήδη αποδίδουν αφορούν στην επιβολή βαρύτατων κυρώσεων στους γιατρούς-φαρμακοποιούς που δημιουργούν το φαινόμενο της προκλητής συνταγογράφησης. Κι επειδή ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης από 1.5.2010 ξεκίνησε σε όλη τη χώρα, τον Ιούνιο θα φανούν οι «πρωτοπόροι» γιατροί, φαρμακοποιοί και εταιρείες που θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως ήδη συνεργάζεται με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη και τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό θα επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής παρέμβασης, ώστε από τις αρχές του 2011 να τεθείσε εφαρμογή και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Παράλληλα, συνεχίζεται η υποκοστολόγηση ιατρικών υλικών.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται άλλωστε και οι πανελλαδικές έρευνες που διενεργούν σε τακτά χρονικά διαστήματα οι Ελεγκτές του ΟΓΑ. Και για μια ακόμη φορά, τα ευρήματα των ελέγχων ήταν ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο. Μεταξύ άλλων βρήκαν μεγάλη ιδιωτική κλινική, που λειτουργεί σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, να προβαίνει τόσο σε συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας, όσο και σε καταστρατήγηση της σχετικής σύμβασης που έχει υπογράψει με τον Οργανισμό.
Ενδεικτικά εντοπίστηκαν:
Σωρεία παραβάσεων στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Έκδοση εικονικών εξιτηρίων, ιατρικών γνωματεύσεων και νέων εισιτηρίων για νοσηλευόμενους ασφαλισμένους οι οποίοι ουδέποτε μετακινήθηκαν από την Κλινική, προκειμένου να γίνονται χρεώσεις πέραν του κλειστού νοσηλίου.
Διακίνηση συνταγολογίων των ασφαλισμένων που παρέμειναν νοσηλευόμενοι κατά τις ανωτέρω αναφερόμενες εικονικές ημερομηνίες εξόδου-εισόδου με σκοπό τη συνταγογράφηση και παραλαβή ακριβών φαρμάκων τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους ασφαλισμένους.
Παράλληλα, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός παραβάσεων σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εν αγνοία των κατόχων τους. Συνταγογραφούνταν φάρμακα που οι ασφαλισμένοι δεν παρελάμβαναν και είχαν πλήρη άγνοια για την έκδοση των συγκεκριμένων συνταγών. Σε κάποιες περιπτώσεις εκδίδονταν συνταγές με επίκληση ανύπαρκτων γνωματεύσεων ειδικού γιατρού.
Στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιδιωτικά ιατρεία των συγκεκριμένων περιοχών και συμβεβλημένα με τον Ο.Γ.Α. φαρμακεία, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία του Οργανισμού από την εξόφληση των συνταγών.
Διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος το οποίο προέβαινε στη διακίνηση συνταγών ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων από το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας σε συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης των Ιωαννίνων. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ακόμη και στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΓΑ εντοπίστηκαν Ξενοδοχεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καταστρατηγώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του,παραβίασαν τους όρους του προγράμματος, εξαπατώντας τον Οργανισμό και χρεώνοντάς τον παράνομα. Ενδεικτικά κατατέθηκαν στον Ο.Γ.Α., προς εξόφληση,από συγκεκριμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ασφαλισμένων που: α) δεν έκαναν χρήση του προγράμματος, β) δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, γ) έκαναν μεν χρήση του προγράμματος, αλλά χρησιμοποίησαν άλλα καταλύματα, καθώς και Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ασφαλισμένων που ενημερώθηκαν προφορικά από υπαλλήλους συγκεκριμένου Κ.Ε.Π.
ότι δεν κληρώθηκαν στο πρόγραμμα. ΄Ηδη έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις με τον ΟΓΑ ενώ αναζητούνται ποινικές και αστικές ευθύνες.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων ερευνών, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών, εφόσον αυτές διαπιστωθούν, τα πορίσματα των ελεγκτών, όταν ολοκληρωθούν, θα αποσταλούν και αυτά στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου