ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ευρωβαρόμετρο: Σε δεινή οικονομική κατάσταση οι Έλληνες, αυξήθηκε η φτώχεια

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο οι Έλληνες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες – μέλη της ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει, το 94% των Ελλήνων θεωρούν ότι στη χώρα μας παρουσιάστηκε αύξηση της φτώχειας στους τελευταίους 12 μήνες, και το 79% το έχει διαπιστώσει αυτό στο… πετσί του. Επίσης, το 29% των συμπολιτών μας δηλώνουν πως τον τελευταίο χρόνο κάποια στιγμή δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν λογαριασμούς και να αγοράσουν τρόφιμα, ενώ το 69% των συμπολιτών μας πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει στο μέλλον ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 79% των Ελλήνων έχουν επί της πράξης διαπιστώσει στη χώρα τους αύξηση της φτώχειας στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών. Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, και είναι πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που δεν υπερβαίνει το 60%. Ακόμη, το 29% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Το ποσοστό αυτό είναι το έκτο υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της ενωμένης Ευρώπης (στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία, με 43%).

Επίσης, στη χώρα μας το 43,9% των ατόμων (ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ) δηλώνει ότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος μόλις που υπερβαίνει το 15%.

Την ίδια στιγμή, το 94% των Ελλήνων θεωρεί πως στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών έχει αυξηθεί η φτώχεια στη χώρα μας. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ και ταυτόχρονα υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που δεν υπερβαίνει το 75%. Αντιθέτως η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων που θεωρούν ότι υπήρξε αύξηση της φτώχειας είναι η Πολωνία, με 48%, ενώ η Ιρλανδία είναι με 29% η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που θεωρούν ότι υπήρξε μείωση της φτώχειας (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 3%). Αντιστοίχως, η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό (85%) ατόμων που πιστεύουν ότι στους τελευταίους 12 μήνες έχει αυξηθεί η φτώχεια στην περιοχή στην οποία κατοικούν. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της ΕΕ ανέρχεται μόλις στο 50%.

Οι Έλληνες όμως δεν θεωρούν μόνο ότι η οικονομική τους κατάσταση και γενικά των συμπολιτών τους έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά ατενίζουν και το μέλλον τους με μεγάλη απαισιοδοξία. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 69% των Ελλήνων (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά το 73% των Ρουμάνων) θεωρούν ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους (ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 28,4%). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουν φόβους ότι τους επόμενους 12 μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το Ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκόμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει. Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για να τους εξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 34,9% των Ελλήνων (18% ο μέσος όρος της ΕΕ) εργαζόμενων δηλώνουν ότι τους επόμενους 12 μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι απίθανο ή μάλλον απίθανο να βρουν δουλειά στην περίπτωση που απολυθούν.

πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου