ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ανίκανο το κράτος να εισπράξει, και ρίχνει το βάρος στους πολίτες

Ενώ στον τομέα της μείωσης των δαπανών η κυβέρνηση τα έχει πάει “περίφημα”, αφού έκοψε από δώρα και επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, μέχρι και τη 13 και 14η σύνταξη από αυτούς που δούλευαν μια ζωή, στον τομέα των εσόδων δεν τα πάει και πολύ καλά. Παρά τις απανωτές αυξήσεις στους φόρους πολυτελείας και στο ΦΠΑ, δεν έχει καταφέρει να  πιάσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο. Πρώτον επειδή ο κόσμος δεν έχει την αγοραστική δύναμη που είχε πριν, λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, και δεύτερον επειδή ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους (εφοριακοί) δεν έχουν αποδώσει όπως περίμενε η κυβέρνηση.

Ακόμα και το κίνημα των αποδείξεων φαίνεται ότι παρουσιάζει κόπωση, αφού ο κόσμος είδε ότι πολύ εύκολα συγκεντρώνει το ποσό που απαιτείται για να διασφαλίσει το αφορολόγητο, και δεν συγκεντρώνει αποδείξεις με τον ίδιο ζήλο που έκανε στην αρχή του έτους.

Έτσι, φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει για άλλη μια φορά στους πολίτες να εισπράξουν τους φόρους γι’ αυτήν. Πως θα γίνει αυτό; Δίνοντας μεγαλύτερα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, από κατηγορίες επαγγελματιών που κατά γενική παραδοχή (και αποδεδειγμένα πλέον) φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου οικονομικών, Δημήτρη Γεωργακόπουλο,  εξετάζεται για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών και αποδείξεων να μετράει στο αφορολόγητο διπλάσια η απόδειξη, την οποία θα παίρνει ο φορολογούμενος, δίνοντας έτσι ένα ισχυρό κίνητρο στους καταναλωτές να συνεχίσουν τη συλλογή  αποδείξεων. Τέτοιες αποδείξεις θα είναι αυτές που εκδίδουν οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές που κάνουν φροντιστήρια και άλλα επαγγέλματα. Επειδή όμως πιθανότατα να υπάρξουν πολλά “λογιστικά και μηχανογραφικά” προβλήματα αν αυτό εφαρμοστεί από τη μέση της χρονιάς, πιθανότατα θα ισχύσει από το νέο έτος.

Το βάρος θα πέσει λοιπόν για άλλη μια φορά στους πολίτες, να κάνουν τη δουλειά του κρατικού, εισπρακτικού μηχανισμού. Ενός μηχανισμού που εν μέρει δεν έκανε σωστά τη δουλειά του ποτέ, αλλά απαξιώθηκε ακόμα περισσότερο στο σύνολό του από τις περικοπές στους μισθούς. Αλλά ευθύνες για την κατάντια στην οποία βρίσκονται οι εφορίες της χώρας (είμαι σίγουρος πως όλοι έχετε πάει σε κάποια το τελευταίο διάστημα, και το έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι) έχει σίγουρα και το οικονομικό επιτελείο, που δεν έχει φροντίσει για την κατάλληλη στελέχωσή τους, από τις θέσεις των διευθυντών, μέχρι τους κλητήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου