ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Η κρίση στέλνει τους Έλληνες σε μονάδες ψυχικής υγείας

Στο κόκκινο οδηγείται η λειτουργία των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας λόγω της αυξημένης ζήτησης για παροχή φροντίδας ως απόρροια της κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Ηδη σε πολλά Κέντρα Ψυχικής Υγείας έχει αυξηθεί η αναμονή για ραντεβού, η πλειονότητα των οποίων αφορά περιστατικά κατάθλιψης, κρίσεις πανικού, άγχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρόκειται για «βαριά» περιστατικά, εφόσον όμως δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί και να μεταπέσουν σε βαρύτερες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βύρωνα - Καισαριανής, όπου η αναμονή για ραντεβού ανέρχεται πλέον στον ενάμιση μήνα έναντι μιας εβδομάδας που ήταν τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχη εμπειρία αναφέρεται και από άλλα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (π.χ. Κορυδαλλός, Βόλος κ.α.).

Από την άλλη, επιβαρύνεται διαρκώς η λειτουργία των ψυχιατρικών νοσοκομείων με περιστατικά που προς το παρόν σχετίζονται περισσότερο με τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, η ψυχίατρος κ. Ειρήνη Σιούτη, οι εφημερίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καθώς άστεγοι ζητούν περίθαλψη με το επιχείρημα ότι έχουν κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις απειλούν ακόμα και με αυτοκτονία εάν δεν τους δεχθούν για νοσηλεία. Η κ. Σιούτη ανέφερε και την περίπτωση ψυχιατρικής κλινικής του ΨΝΑ δυναμικότητας 24 κλινών στην οποία τους τελευταίους μήνες με τη βοήθεια «ράντζων» νοσηλεύονται 40-41 ασθενείς. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί νοσηλεύονται για «κοινωνικούς» λόγους (άστεγοι, χρήστες, ανοιακοί ασθενείς) και όχι για αποκλειστικά ιατρικούς.

Την ίδια στιγμή, κινδυνεύει η λειτουργία των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στην Αθήνα λειτουργούν 13 ιδιωτικές κλινικές (έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια 5 κλινικές) με ετήσια κίνηση 5.000 νοσηλευόμενους. Η πλειονότητα των νοσηλευόμενων είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ για τους οποίους το Ιδρυμα καταβάλλει 50 ευρώ κλειστό νοσήλιο.

Παράδοξο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τα μέλη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Ν. Τζαβάρας, Γ. Χριστοδούλου, Δ. Αναγνωστόπουλος, Δ. Πλουμπίδης, Β. Κονταξάκης και Β. Τσίπας εστίασαν στο εξής παράδοξο: Τη στιγμή που αυξάνει η ζήτηση, το ίδιο το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται σε συρρίκνωση. Οπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η τάση είναι να υποχωρούν οι πολιτικές για την Ψυχική Υγεία, ενώ τα πρώτα κονδύλια που «κόβονται» είναι αυτά που αφορούν αυτόν τον τομέα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς με ψυχικές παθήσεις είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από μία κρίση. Οι ειδικοί συμφώνησαν ότι προς το παρόν βιώνουμε τις επιπτώσεις της πρώτης περιόδου της οικονομικής κρίσης και κυρίως τις συνέπειες της αποδιάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας που συντελέστηκε τα προηγούμενα έτη. «Τις επιπτώσεις της “τρόικας”-εποχής θα τις δούμε αργότερα», τόνισαν.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου