ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΚΥΑ για υποχρεωτική ανακύκλωση των υλικών εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων

Με καθυστέρηση περίπου επτά ετών το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ολοκλήρωσε το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα απόβλητα των οικοδομικών εργασιών, το οποίο αναμένεται σύντομα να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Δάση, ρεματιές, ποταμοί και κάθε είδους ελεύθεροι και απομακρυσμένοι χώροι αποτελούν σήμερα χωματερές μπαζών, καθώς η οικοδομική αγορά λειτουργεί σε καθεστώς ημιπαρανομίας.

Περίπου 6,5 εκατ. τόνοι υλικών εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο σε χωματερές, λατομεία και ρέματα, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες και ορισμένες φορές δυσεύρετες πρώτες ύλες, καθώς και να ρυπαίνεται σοβαρά το περιβάλλον. Και αυτό διότι υπάρχει έλλειψη αδειοδοτημένων χώρων διάθεσης μπαζών. Τα υπό ανάπλαση λατομεία είναι ελάχιστα (περίπου 30 είναι τα ανενεργά) σε όλη τη χώρα και τα περισσότερα έχουν παραχωρηθεί σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η διαχείριση και ανακύκλωση των μπαζών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το κόστος της οικοδομής.
Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, ως το τέλος του 2012 θα ανακυκλώνεται ή θα αξιοποιείται το 30% των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις που παράγονται κάθε χρόνο, ως το τέλος του 2015 το 50% και ως το 2020 το 70%. Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης είναι ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), του οποίου το διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε και έχει τριετή θητεία.
 
Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των μπαζών θα είναι περιφραγμένες, προκειμένου να προστατεύονται από την απόρριψη άλλου τύπου αποβλήτων και θα πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις για την υγιεινή και την ασφάλεια. Τα ανακτημένα υλικά, σε χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα διατίθενται στην αγορά ή σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Τα επεξεργασμένα αδρανή υλικά θα χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για την παραγωγή τσιμέντου ή άλλων υλικών.

Τα αδρανή κατάλοιπα τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, καθώς και τα χώματα και οι πέτρες των εκσκαφών, θα αξιοποιούνται με τη χρήση τους σε εργασίες επιχωματώσεων και σε αποκαταστάσεις ανενεργών και εν ενεργεία λατομείων, ανεξέλεγκτων χωματερών, σε επικαλύψεις χώρων υγειονομικής ταφής, στην αναμόρφωση υποβαθμισμένων τοπίων ή στην ανάπλαση χώρων.

Πηγή: tovima.gr        
Διαβάστε ολόκληρη την Κοινή Υπουργική Απόφαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου