ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Καίγεται η Κρήτη!! Αποτεφρώθηκε μεγάλο μέρος του Φοινικόδασους στην Πρέβελη!!

Ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα συντελείται σήμερα στην Κρήτη!!
Σε εξέλιξη βρίσκονται 3 φωτιές στο νομό Ρεθύμνου.
Πρόκειται για τη φωτιά στο Ροδάκινο του δήμου Φοίνικα, που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.Λίγη ώρα αργότερα, μία νέα εστία ξεκίνησε στην Ακουμιανή - Γιαλιά του δήμου Λάμπης στα Ακούμια, ενώ νωρίς τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στη Γιανιού - Πρέβελη του Δήμου Φοίνικα.Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 3.000 στρέμματα αγροτική και χορτολιβαδικής έκτασης έχουν καεί στην Περιοχή Ροδάκινο.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5.20 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θέση Γιαννιού, μεταξύ Πρέβελης και Λευκωγείων στο δήμο Φοίνικα Ρεθύμνου, απείλησε προς στιγμήν και τη Μονή, που την ύστατη στιγμή γλίτωσε, δε συνέβη όμως το ίδιο και με το φοινικόδασος της περιοχής, το οποίο αποτεφρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, καταστρέφοντας την απείρου κάλους εικόνα του τοπίου, το οποίο ανήκει στο προστατευόμενο Δίκτυο Natura 2000.
"Πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική",δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνου κ. Μπαγιαρτάκης, και δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει απόλυτα μαζί του.
Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας, που ξέσπασε αργά χθες το βράδυ (για τρίτη φορά τον τελευταίο 1,5 μήνα!!!). Επίσης, σβήστηκε άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, που είχε ξεσπάσει από άγνωστη αιτία.
Ο καιρός με τους δυνατούς άνεμους που πνέουν από χθες στην Κρήτη έχει ευνοήσει φυσικά στην εξάπλωση των πυρκαγιών αυτών, κι έχει δυσχεράνει κατά πολύ το έργο της πυροσβεστικής, αφού τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην κατάσβεση.
Όμως η πυρκαγιά δεν ξεκινάει από τον άνεμο, αλλά από τον άνθρωπο. Και κάποιες φορές, δυστυχώς, σκόπιμα… Ας δούμε λοιπόν στην εικόνα της ανάρτησης το Φοινικόδασος στην Πρέβελη, γιατί στην πραγματικότητα θα κάνουμε δεκάδες χρόνια να το ξαναδούμε όπως ήταν μέχρι χθες βράδυ…

Με πληροφορίες από cretalive.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου