ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Έκπτωση στα πρόστιμα και φόροι για τα αυθαίρετα

image Με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται «διευκόλυνση» για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσω μείωσης των επιβεβαιωμένων προστίμων, με στόχο να εισρεύσουν έσοδα για το δημόσιο ταμείο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) αρνείται κάθε ιδέα νομιμοποίησης- υπάρχει και ο σκόπελος του Συμβουλίου της Επικρατείας-, αλλά την ίδια στιγμή χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα. Την πενταετία 2005- 2009 οι εισροές στο ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) από πρόστιμα αυθαιρέτων ήταν μόλις 78 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει μια λύση στο πρόβλημα ώστε να γεμίσουν τα άδεια ταμεία. Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΚΑ ανθίσταται σε μια καθαρή και άνευ όρων αποδοχή των αυθαιρέτων και η διέξοδος αναμένεται μέσω του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόσει τα πρόστιμα με δύο στόχους: να καθησυχάσει τους «αυθαιρετούχους» και να γεμίσει τον δημόσιο κορβανά.

Η σκέψη είναι να προχωρήσει σε δραστική μείωση των προστίμων ανέγερσης (καταβάλλεται εφάπαξ 30% επί της αντικειμενικής αξίας του αυθαιρέτου) και διατήρησης (ετήσια καταβολή του 5% επί της αντικειμενικής αξίας). Στην περίπτωση που αυτό τελικά γίνει πράξη, οι πρώτοι που θα ωφεληθούν είναι οι κακοπληρωτές οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει εδώ και πολλά χρόνια τα βεβαιωμένα πρόστιμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε ρύθμιση δεν θα αφορά αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται μέσα σε δάση, κοντά στον αιγιαλό, σε ρέματα και σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά ούτε τις πολυτελείς εξοχικές δεύτερες κατοικίες. Παράλληλα, στο πλαίσιο των νέων εισπρακτικών μέτρων του 2011 εξετάζεται και η φορολόγηση των αυθαιρέτων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη περίπου 1,5 δισ. ευρώ την τριετία 2011- 2013, εκ των οποίων περίπου 600 εκατ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2011.
Τις τελευταίες ημέρες νυν και πρώην πολιτικοί παράγοντες- κυρίως από τις περιοχές της Κρήτης και τα νησιά των Κυκλάδων- ασκούν πιέσεις στην πολιτική ηγεσία και σε ανώτατα στελέχη των υπουργείων ΠΕΚΑ και Οικονομικών ώστε να προχωρήσουν σε νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Μάλιστα, προ ημερών υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας μεσολάβησε ώστε να δεχθεί η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ομάδα ιδιοκτητών αυθαιρέτων από τον Νομό Ηρακλείου. Εκείνοι ζήτησαν από την υπουργό την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων τους κατά το «πρότυπο» των ημιυπαίθριων αλλά η υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική. Ακολούθησε συγκέντρωση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων στο Ηράκλειο Κρήτης παρουσία πολιτικών παραγόντων του νησιού με σκοπό την αναζήτηση συμμάχων στις προσπάθειές τους για νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών.
Αντίστοιχες πιέσεις ασκούν σε στελέχη των δύο υπουργείων και «αυθαιρετούχοι» των Κυκλάδων οι οποίοι θέλουν να βρεθεί μια... χρυσή τομή. Με άλλα λόγια ζητούν, με το λιγότερο δυνατό κόστος, να διατηρήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές που «πληγώνουν» το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, ιδιαίτερα στα πιο δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Τζια, η Κύθνος κ.ά.
Πηγή:  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου