ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τα "κλειδιά" για την καταπολέμηση της άνοιας

Η άνοια προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους

Η καταπολέμηση του διαβήτη και της κατάθλιψης από τη μια και η αύξηση του μορφωτικού επιπέδου και της κατανάλωσης φρούτων-λαχανικών από την άλλη, είναι οι παράγοντες-κλειδιά για την μείωση των περιστατικών άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα γαλλο-βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι πέρα από άλλους γνωστούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας (παχυσαρκία, υψηλή πίεση, αυξημένη χοληστερίνη), μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένοι τομείς-κλειδιά όπου πρέπει να εστιαστεί η προσοχή τόσο των ειδικών όσο και των ίδιων των ηλικιωμένων για την καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας.
Η μελέτη ανέλυσε επί επτά χρόνια τις περιπτώσεις 1.400 ατόμων άνω των 65 ετών. Υπολογίστηκε ότι η εξάλειψη του διαβήτη και της κατάθλιψης και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε μείωση 21% στις νέες περιπτώσεις άνοιας. Η αυξημένη μόρφωση μειώνει επίσης κατά 18% τα περιστατικά άνοιας, ενώ αντίθετα η αφαίρεση ενός γονιδίου που είναι γνωστό ότι συνδέεται με την άνοια, μειώνει τα περιστατικά άνοιας μόνο κατά 7%.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και της κατάθλιψης είναι πολύ χρήσιμες για την μείωση της άνοιας, καθώς επίσης η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να μην σταματούν να μορφώνονται και να εκπαιδεύονται και, παράλληλα, να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά. Η ακριβής αιτία της άνοιας παραμένει άγνωστη ακόμα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου