ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Κονδύλια 26 δισ. του ΕΣΠΑ «κολλημένα» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

image Κολλημένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι εθνικά και κοινοτικά κονδύλια 26 δισ. ευρώ του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (31,9 δισ. μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή), καθώς τρία χρόνια μετά την επίσημη έναρξη του Προγράμματος, οι πόροι που έχουν απορροφηθεί δεν υπερβαίνουν τα 2,2 δισ. ευρώ.
Την προσεχή εβδομάδα καταφθάνει στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής κ. Ζακ Πονσέ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με στόχο τη διερεύνηση λύσεων για την επιτάχυνση των έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες....,
επαφές θα έχει και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο, πρόεδρο της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απορρόφηση πόρων ύψους 2,7 δισ. ευρώ το 2010 και σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Ρήγα, ο στόχος του Μνημονίου θα υπερκαλυφθεί, ανεβάζοντας την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από το σημερινό επίπεδο του 9% στο 17% περίπου στο τέλος του χρόνου.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν εξαντλείται στην επίτευξη ενός αριθμητικού στόχου, αλλά εντοπίζεται στην ουσία, δηλαδή τη δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει τη δωρεάν χρηματοδότηση που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργοποιώντας την παραγωγική μηχανή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υπηρεσία της ανάπτυξης. Παρά το γεγονός άλλωστε ότι ο συνολικός στόχος του Μνημονίου εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί, ο κίνδυνος της απώλειας πόρων σε επίπεδο επιμέρους προγραμμάτων δεν μπορεί να αποκλειστεί στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει κάθε έργο και κάθε δαπάνη ξεχωριστά.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των 20 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων που έχουν δεσμεύσει όλα τα υπουργεία, έχουν αξιοποιηθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχους πόρους έχουν απορροφήσει οι 13 Περιφέρειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό απορροφητικότητας του Προγράμματος «Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη» περιορίζεται στο ισχνό 2,82%, του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» στο 0,72%, ενώ στο 2,92% έχει καθηλωθεί το ποσοστό απορροφητικότητας του Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», που διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο το υπουργείο Παιδείας.
Η απορροφητικότητα του Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» βρίσκεται στο 9,37% και παρά το γεγονός ότι για τα μεγάλα έργα της χώρας έχουν δεσμευθεί κονδύλια 7,4 δισ. ευρώ, μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί μόλις 466 εκατ. ευρώ. Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Ρέππας ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2010 θα δημοπρατηθούν νέα έργα ύψους 400 εκατ. ευρώ και εντός του 2011 έργα 1,5 δισ. ευρώ. Σε εξέλιξη είναι επίσης η κυβερνητική πρωτοβουλία για την προώθηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων εισάγοντας διαδικασίες εξπρές.
πηγή: kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. Αξιωματούχοι της ΕΕ ξεσκεπάζουν την αδιαφορία του δοσιλογικού καθεστώτος και απειλούν με παραπομπή

    Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής Αξιωματούχοι της ΕΕ απορούν με την αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης για τους πολίτες της και απειλούν να στείλουν την κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο:
    Μεγάλη καθυστέρηση διαπιστώνει η Ε.Ε. στην εκτέλεση του ΕΣΠΑ
    Μόλις 6% ήταν η απορροφητικότητα μέχρι τέλη Απριλίου Στόχος το 15% ώς τέλος του έτους

    Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν οι κοινοτικοί εκπρόσωποι την πορεία εκτέλεσης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η απορροφητικότητα του οποίου υπολείπεται του μέσου κοινοτικού όρου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης, η απορροφητικότητα στο τέλος Απριλίου διαμορφώθηκε στο 6% περίπου και στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου, να διαμορφωθεί στο 15%, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια χρημάτων. Οι κοινοτικοί εκπρόσωποι που πήραν τον λόγο προειδοποίησαν όχι μόνο για τον κίνδυνο να χαθούν πόροι, αλλά κυρίως για τον κίνδυνο να χαθεί η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας να βελτιώσει τις υποδομές της και να βοηθήσει την οικονομία σε μια περίοδο ύφεσης. Τον τόνο της έντονης κριτικής έδωσε ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής κ. Ζακ Πονσέ, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «δεινή κατάσταση» και «απαράδεκτη καθυστέρηση», ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την Ελλάδα για «παραπομπή στη δικαιοσύνη για λόγους μη σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου».

    Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ακόμη πιο οξείς τόνους ήταν η ομιλία του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Αουρίλιο Σεσίλιο, ο οποίος εγκάλεσε την Ελλάδα, «μια χώρα με τόσα κοινωνικά προβλήματα και υψηλή ανεργία» όπως χαρακτηριστικά είπε, η οποία «δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει τη ζωή των ανέργων της». Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Πονσέ ο οποίος λίγο πριν είχε αναρωτηθεί με τη σειρά του «πώς είναι δυνατόν μια χώρα με τόσα περιβαλλοντικά προβλήματα να μην αξιοποιεί τους πόρους από το αντίστοιχο πρόγραμμα», ο εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ταμείου, προειδοποίησε για έκρηξη των πολιτών της χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει την προσπάθειά της, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί από την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη η υπογραφή με τους 13 Γενικούς Γραμματείς των περιφερειών της χώρας, των Επιχειρησιακών Συμφωνιών Υλοποίησης του ΕΣΠΑ μέσα από τις οποίες αποκεντρώνονται πόροι 7,5 δισ. ευρώ και επιταχύνεται η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων. Ο υφυπουργός Οικονομίας, Σταύρος Αρναουτάκης, δεσμεύθηκε για την τήρηση των συμφωνηθέντων και προειδοποίησε για παραπομπή στη Δικαιοσύνη, όσων συμμετείχαν στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100046_07/05/2010_400018
    Φυσικά το δοσιλογικό σοσιαλοφασιστικό ΠΑΣΟΚ που καταστρέφει την χώρα για να την ξεπουλησει στο Ρωσοκινεζοσιιτικο νεοναζιστικό άξονα, του οποίου τα συμφέροντα πρακτορεύει στην χώρα, λέει ναι μόνο στις Ρωσοκινεζοσιιτικες επενδύσεις που δένουν την χώρα στον άξονα...τις οποίες καμία γραφειοκρατία, καμία επιτροπή συριζαίων ψευτοοικολόγων και καμία ''αντικαπιταλιστική'' κινητοποίηση δεν θα αποτρέψει...

    από http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/08/axiwmatoyhoi-ths-ee-xeskepazoyn-thn-adiaforia-toy-dosilogikoy-ka.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιωματούχοι της ΕΕ ξεσκεπάζουν την αδιαφορία του δοσιλογικού καθεστώτος και απειλούν με παραπομπή


    ....
    Τον τόνο της έντονης κριτικής έδωσε ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής κ. Ζακ Πονσέ, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «δεινή κατάσταση» και «απαράδεκτη καθυστέρηση», ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την Ελλάδα για «παραπομπή στη δικαιοσύνη για λόγους μη σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου».

    Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ακόμη πιο οξείς τόνους ήταν η ομιλία του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Αουρίλιο Σεσίλιο, ο οποίος εγκάλεσε την Ελλάδα, «μια χώρα με τόσα κοινωνικά προβλήματα και υψηλή ανεργία» όπως χαρακτηριστικά είπε, η οποία «δεν κάνει τίποτε για να βελτιώσει τη ζωή των ανέργων της». Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Πονσέ ο οποίος λίγο πριν είχε αναρωτηθεί με τη σειρά του «πώς είναι δυνατόν μια χώρα με τόσα περιβαλλοντικά προβλήματα να μην αξιοποιεί τους πόρους από το αντίστοιχο πρόγραμμα», ο εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ταμείου, προειδοποίησε για έκρηξη των πολιτών της χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει την προσπάθειά της, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε. και ΔΝΤ.
    ....


    http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/08/axiwmatoyhoi-ths-ee-xeskepazoyn-thn-adiaforia-toy-dosilogikoy-ka.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή