ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Σύσκεψη για τ’ αντλιοστάσια στην περιοχή ωοτοκίας της καρέττα-καρέττα

ΑΜΕΣΑ αντέδρασε η περιφέρεια Κρήτης στην απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ν’ αναστείλει  άμεσα την εκτέλεση των έργων, τα οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν, εντός της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέττα-καρέττα,στη Σκαλέτα Ρεθύμνου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ρέθυμνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθανάσιου Καρούντζου, με τη συμμετοχή του δημάρχου Ρεθύμνου και Αρκαδίου, του πρόεδρου της ΔΕΥΑΡ, Κώστα Λαμπρινού, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και της ΤΥΔΚ Ρεθύμνου, αποφασίστηκε ...
να ζητηθεί από τους μελετητές της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του έργου αποχέτευσης του Αρκαδίου να επανεξετάσουν τα στοιχεία και να τεκμηριώσουν τεχνικά το εάν είναι δυνατόν τα δύο αυτά αντλιοστάσια να απομακρυνθούν. Ακούστηκαν όμως και απόψεις για επαναχωροθέτηση κάποιων από τα αντλιοστάσια, ώστε να συνεχιστούν οι υπόλοιπες εργασίες, όμως επικράτησε η άποψη της επανεξέτασης των στοιχείων.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης δήλωσε:
“Ένα έργο, το οποίο είναι πολύ αναγκαίο για την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου και του δήμου Αρκαδίου και του μελλοντικού δήμου Ρεθύμνου, αυτή τη στιγμή δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα και προστασίας του περιβάλλοντος και προβλήματα που έχουν σχέση με τη μελέτη και την κατασκευή. Εμείς ως περιφέρεια, μετά από την ενημέρωση από τις υπηρεσίες, θα προσαρμοστούμε στο κείμενο των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Θα ζητήσουμε τις επόμενες ημέρες από τον μελετητή της ΜΠΕ και από τον μελετητή της κατασκευής του έργου και από τον κατασκευαστή να αναλάβουν την εκπόνηση μίας συμπληρωματικής μελέτης, που θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και θα την προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα. Οι παρατηρήσεις που κάνει η επιστολή του σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα τεκμηριωθούν από τεχνικής άποψης από την πλευρά των μελετητών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αναστολή της εκτέλεσης του έργου και βεβαίως για τα δύο αντλιοστάσια που έχουν ήδη κατασκευαστεί θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης του περιβάλλοντος”
Καλά βέβαια όλα τα παραπάνω…Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος στο σοβαρό αυτό θέμα: ήταν νόμιμες όλες οι αδειοδοτήσεις που πήρε το έργο, προτού ξεκινήσει; Το υπουργείο καλεί την ΤΥΔΚ να επανεξετάσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.. Κι αν αυτή δεν έπρεπε να δοθεί, αυτό έγινε από παράλειψη ή από δόλο;; Και αυτά τα θέματα πρέπει να εξετάσει ο κος Καρούντζος, αλλά και ο εισαγγελέας Ρεθύμνου, στον οποίο έχει διαβιβαστεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Γιατί, καλά και χρήσιμα είναι τα έργα, αλλά κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Και πάντα υπάρχει νόμιμος τρόπος για να γίνει ένα έργο. Ίσως να καθυστερήσει λίγο παραπάνω, να κοστίσει λίγο παραπάνω, αλλά στο τέλος θα έχει κατασκευαστεί καθ’ όλα νόμιμα, και με τον απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον, το οποίο βιάζουμε καθημερινά.
Υ.Γ.: κάτι από την παραλιακή οδό της Νέας Αλικαρνασσού μου θιμίζει όλο αυτό..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου