ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Οδηγίες για την προβολή των υποψηφίων στις εκλογές

Τις τελικές ρυθμίσεις για την προβολή των υποψηφίων, τη διαφήμιση των συνδυασμών, τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις καταγγελίες για άνιση προβολή δημοσιοποίησε χθες το ΕΣΡ εκδίδοντας σχετική Οδηγία.
Διαφήμιση
Ειδικότερα, για τη διαφήμιση απαγορεύονται οι κάθε είδους μεμονωμένες διαφημίσεις υποψήφιων περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.
Κατά τη μετάδοση των διαφημίσεων των συνδυασμών πρέπει να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας της κειμένης νομοθεσίας. Οι διαφημίσεις πρέπει να περιέχουν σαφή μνεία του συνδυασμού, ο οποίος τις παρήγαγε, και να μην προβάλλουν μηνύματα που έχουν ως αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας συγκεκριμένων προσώπων ή του κύρους και της αξιοπρέπειας συγκεκριμένου συνδυασμού.

Δεν επιτρέπεται η άρνηση μετάδοσης πολιτικής διαφήμισης, παρά μόνον αν διαπιστωθεί παραβίαση της κειμένης νομοθεσίας ή των αρχών αυτής της Οδηγίας.
Οι διαφημίσεις των συνδυασμών πρέπει να διαχωρίζονται σαφώς από το υπόλοιπο πρόγραμμα και τις λοιπές διαφημίσεις. Της μετάδοσής τους προηγείται, για μεν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάρτα με περιεχόμενο «ακολουθεί πολιτική διαφήμιση», για δε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ηχητικό μήνυμα με το ίδιο περιεχόμενο.
Κατά τη μετάδοση εκπομπών ή πληροφοριών σχετικών με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν να προβάλλουν τις θέσεις και τις δραστηριότητες όλων των συνδυασμών υποψηφίων, τηρώντας τους κανόνες της αντικειμενικότητας, της ίσης κατανομής του χρόνου παρουσίασής τους, όπως και της ισομερούς παρουσίασής τους στις ζώνες τηλεθέασης.
Οι εμφανίσεις των πολιτικών προσώπων
Οι εμφανίσεις των υποψηφίων σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια του διμήνου που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών επιτρέπεται, ως εξής:
Σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνισή τους δύο φορές. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνισή τους μία φορά.
Δεν θεωρείται ως εμφάνιση οποιαδήποτε εμφάνιση υποψηφίου που γίνεται με την τρέχουσα επαγγελματική του ιδιότητα και δεν σχετίζεται με τις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές.
Οι επικεφαλής των συνδυασμών, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες είναι δυνατόν να μετέχουν σε οργανωμένες συζητήσεις, χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων, μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, τουλάχιστον, τρεις ακόμη συνυποψήφιοί τους για την αυτή περιφερειακή ή δημοτική αρχή. Μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών στις ανωτέρω συζητήσεις, απαιτείται η πρόσκληση για συμμετοχή των δύο τρίτων τουλάχιστον των ανακηρυχθέντων υποψηφίων για την αυτή περιφερειακή ή δημοτική αρχή. Στις περιπτώσεις διεξαγωγής επαναληπτικής εκλογής, η παρουσίαση των υποψηφίων είναι ισότιμη και ο διατιθέμενος χρόνος είναι ίσος για τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους συνδυασμούς.
Απαγορεύεται στους υποψηφίους να παρουσιάζουν αμέσως ή εμμέσως κάθε είδους εκπομπές.
Δημοσκοπήσεις
Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μην προβαίνουν σε γνωστοποίηση προς το κοινό των αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων που τυχόν θα έχουν διεξαχθεί κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) πριν από τις 7μμ της ημέρας της ψηφοφορίας.
Ενημέρωση ΕΣΡ από τα ΜΜΕ
Ειδική υποχρέωση ενημέρωσης του ΕΣΡ, έχουν πλέον οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνουν την αρχή, για τις κάθε είδους εκπομπές τους (συμπεριλαμβανομένων των «ένθετων» αφιερωμάτων κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων) που αφορούν την προεκλογική περίοδο, με τη χρήση ειδικής φόρμας που μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ.
Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου της τήρησης της Οδηγίας λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης για χορήγηση άδειας λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.

πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου