ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Οι αλήθειες, τα ψέματα και οι παραλήψεις στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

ΔΕΘΟ πρωθυπουργός μίλησε… Πολλοί περίμεναν αυτή την ομιλία, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης… Άλλοι από περιέργεια (τι μπορεί να πει άραγε;), άλλοι από προσμονή (μήπως ανακοινώσει παροχές), κι άλλοι από φόβο (μήπως ανακοινώσει πρόσθετες περικοπές και μέτρα)... Στην πολυαναμενόμενη αυτή ομιλία, ακούστηκαν κάποιες αλήθειες και κάποια ψέματα. Και κάποια πράγματα παραλήφθηκαν εντέχνως…
Οι αλήθειες

  • “Πολύ θα μας βόλευε αν για όλα τα προβλήματά μας, έφταιγε η «τρόικα». Αλλά καμία «τρόικα», κανένα μνημόνιο, κανένα ΔΝΤ δεν φταίει για τη δύσκολη -για την οριακή - θέση στην οποία βρεθήκαμε. Κανένα μνημόνιο δεν φταίει για το χρέος που είχαμε δημιουργήσει”.
Φυσικά και δε φταίει η τρόικα και το μνημόνιο. Φταίει η ανικανότητα αυτών που ψηφίσαμε να μας κυβερνήσουν… Η τρόικα και το ΔΝΤ δεν αυτοπροσκαλέστηκαν στη χώρα μας, ούτε είναι αυτοί που μας επέβαλαν τη σκληρή λιτότητα. Όλα είναι επιλογές της κυβέρνησης, που έχει ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ και ΔΕΧΤΕΙ τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της τρόικας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο μνημόνιο.

  • “Αν είχαμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς όχι μόνο θα μειώναμε το έλλειμμα μας χωρίς μέτρα αλλά θα μας έμεναν φέτος και άλλα 2 δισεκατομμύρια από πάνω”.
Πολύ μεγάλη αλήθεια, που δείχνει και πάλι την ανικανότητα της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε με το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”, που υποσχέθηκε ότι δε θα κάνει περικοπές για να μειώσει το έλλειμμα, αλλά θα πατάξει τη φοροδιαφυγή, και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να βάλει πρόστιμα σε 100 γιατρούς του Κολωνακίου και σε 100 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, και να μειώσει μισθούς και συντάξεις κατά 25 % περίπου.

  • “Στους δείκτες σχολείων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση στις κατατάξεις 30 χώρων του ΟΟΣΑ σε επίπεδα μαθηματικών και ανάγνωσης. (τρίτη απ’ το τέλος). Πάνω από 25% των παιδιών μας έχουν το χαμηλότερο επίπεδο επάρκειας. Χρειάζεται να φύγουμε από την σημερινή αντίληψη. Από την παπαγαλία στην κριτική σκέψη. Η αλλαγή της Ελλάδας ξεκινά από την αλλαγή του τρόπου που σκέπτεται και μαθαίνει η νέα γενιά. Να απελευθερώσουμε και τον καθηγητή και τον μαθητή από την ανούσια απόκτηση πληροφορίας και να τον κάνουμε δημιουργό στην τάξη και στο πανεπιστήμιο.”
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας είναι η παιδεία. Τόσα και τόσα νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί για την παιδεία, το αποτέλεσμα όμως μέχρι σήμερα είναι το ίδιο: ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟΝ… Κάτι λιγότερο από το ποσοστό του προϋπολογισμού που διατίθεται στην παιδεία κάθε χρόνο δηλαδή, και ελάχιστα λιγότερο από το βαθμό εισαγωγής σπουδαστή στα ΤΕΙ φέτος (θυμίζω ότι εισήχθηκε φέτος σπουδαστής σε τμήμα των ΤΕΙ με βαθμό 0,7!!) . Δεν ξέρω αν με το ΝΕΟ νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου αλλάξει έστω και κάτι μικρό προς στη σωστή κατεύθυνση… Απλά ελπίζω…

Τα ψέματα

  • Ήδη ξεδιπλώνουμε ένα Δίχτυ Προστασίας στην αγορά εργασίας με κίνητρα ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Ξέχασε κιόλας ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο μειώθηκε η αποζημίωση για την απόλυση στο μισό, και διπλασιάστηκε το επιτρεπόμενο ποσοστό απολύσεων ανά μήνα;

  • “Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ήδη διπλασιάσαμε το 2010 το ποσό που διατίθεται για την αύξηση των θέσεων , και μέχρι το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες”.
Σύμφωνα με πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα, οι θέσεις στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς φέτος είναι πολύ λιγότεροι από πέρσι, εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού που απασχολείται σε αυτούς με συμβάσεις. Σε πάρα πολλούς δήμους εγκρίθηκαν μόνο οι μισές θέσεις εργασίας από αυτές που είχαν προταθεί…

  • “Το συνολικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που κάνουμε, ώστε ν’ αλλάξουμε τη χώρα μας και να την κάνουμε πρότυπο πράσινης οικονομίας διασφαλίζει:Την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο κλάδος των κατασκευών, …..”
Η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας έχει κατακόρυφη πτώση, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί το τελευταίο διάστημα 40.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ και το κράτος έχει απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ των υλικών κατασκευής αλλά και από το φόρο στις αμοιβές τεχνιτών και μηχανικών.
Οι παραλήψεις

  • “Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να απελευθερωθούμε από τα φαινόμενα ανομίας που αποτελούν δείγμα υπανάπτυξης - όχι ανάπτυξης. Τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου, κατάχρησης της εξουσίας και εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού, δείγμα υπανάπτυξης - όχι ανάπτυξης. Κι αν δεν απελευθερωθούμε από αυτά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη.Υπανάπτυξη είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, οι φορολογικοί παράδεισοι. Υπανάπτυξη είναι να μπαίνουν φωτιές για να χτιστούν σπίτια σε δασικές περιοχές. Υπανάπτυξη είναι να εκμεταλλευόμαστε τον πόνο ή την αδυναμία του άλλου για αθέμιτο κέρδος. Φακελάκι για να εγχειριστώ, ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές με αντάλλαγμα τον βαθμό. Υπανάπτυξη είναι η μονοπώληση της αγοράς για υψηλές τιμές μέσω καρτέλ, ή τα κλειστά επαγγέλματα που αποκλείουν νέους επιστήμονες και επαγγελματίες διατηρώντας προνόμια εις βάρος του καταναλωτή.”
Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω…Η μεγαλύτερη παράλειψη όμως στην ομιλία του πρωθυπουργού αφορά σε αυτό το θέμα: πουθενά δεν αναφέρθηκε για τις μίζες που παίρνουν οι πολιτικοί, ακόμα και στις μέρες του. Δεν αναφέρθηκε στις μίζες που πήρε το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, και τα άλλα κόμματα από τη Ζίμενς… Δεν αναφέρθηκε στις μίζες που πήραν οι υπουργοί για τις εξοπλιστικές δαπάνες και για τις προμήθειες στα νοσοκομεία… Δεν αναφέρθηκε στον εύκολο πλουτισμό των πολιτικών, που οργανώνουν μπίζνες μέσα από τα υπουργικά και πολιτικά τους γραφεία, και στέλνουν τα χρήματα στο εξωτερικό μέσω offshore εταιριών. Δεν αναφέρθηκε στο ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ο πρώτος που παίρνει το φακελάκι (και μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ) είναι ο αρμόδιος υπουργός ή βουλευτής που θα μεσολαβήσει…

  • “Κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα - οι Έλληνες θα μπορέσουν να βάλουν τάξη στον προϋπολογισμό τους και να μαζέψουν τα ελλείμματά τους. Κι όμως μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμα μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο.”
Φυσικά ξέχασε απλά ν’ αναφέρει ότι η υστέρηση των εσόδων για το ίδιο διάστημα (πρώτο οκτάμηνο του 2010) έχει φτάσει τα 3,2 δις… Λεπτομέρεια;; Δε νομίζω…

  • “Σήμερα ανακοινώνουμε μια γενναία ρύθμιση (περαίωση). Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν. Όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα. Θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις. Να κλείσουν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Για να γίνει μια νέα αρχή”.
Δε μας νοιάζει αν κλέψατε, αν φοροδιαφύγατε, αν εισοφοδιαφύγατε…Πληρώστε μας τώρα να βάλουμε χρήμα στα ταμεία μας, και όλα περασμένα-ξεχασμένα. Εξάλλου, και να θέλαμε να σας ελέγξουμε, δεν μπορούμε…

  • “αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές- προχωρήσαμε στην αδειοδότηση έργων ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών ισχύος περίπου 5000 MW. Στο Αιγαίο, δρομολογούμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα - τις διασυνδέσεις των νησιών - για την αξιοποίηση του αέρα, του ήλιου, του πλούσιου δυναμικού των νησιών μας. Ξεκινάμε επίσης πιλοτικές παρεμβάσεις παντού, σε κάθε δραστηριότητα, ώστε να η πράσινη ανάπτυξη να μπει στη ζωή μας. Να καταλάβουμε όλοι μας τα οφέλη της. Να την κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας”.
Παράλειψε βέβαια ν’ αναφέρει την Κρήτη σε αυτή την ιστορία, και τον αποκλεισμό της από το νόμο για τις ΑΠΕ, με το πρόσχημα της μη δυνατότητας σύνδεσής της ενεργειακά με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Μια περιοχή που έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, και πολύ ισχυρούς (κατά τόπους) ανέμους, που θα μπορούσαν να αποδώσουν μεγάλα ποσά ενέργειας από ΑΠΕ.

  • “Σήμερα, δίνουμε ώθηση στην επιχείρηση που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει επιταχύνοντας τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο - από το 2011”.
Αν χρειαστεί βέβαια (πράγμα σίγουρο) ο πρωθυπουργός , να γεμίσει τα ταμεία του κράτους, δε θα διστάσει ν’ αυξήσει πάλι τους φορολογικούς συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα, ή ν’ αυξήσει τους άμεσους κι έμμεσους φόρους. Αλλά αυτά δε λέγονται εκ’ των προτέρων φυσικά…

  • «Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτόν».
Θα το ζητήσει ο πρωθυπουργός, αλλά ο υπουργός θα μπορέσει να το κάνει;;;; Και τι είδους βοήθεια θα είναι αυτή;;; Το επίδομά θέρμανσης για παράδειγμα, αφού θα έχει ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη;;; Τέτοιες βοήθειες δίνω κι εγώ, όταν εισπράττω 10 και δίνω πίσω το ένα…

Αυτά και άλλα που δεν κατάφερα να εντοπίσω είπε ο πρωθυπουργός μας στη ΔΕΘ. Τα σπουδαιότερα όμως είναι αυτά που δε λέγονται σε ομιλίες, απλά ανακοινώνονται στον πολίτη ως ειλημμένες αποφάσεις, που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του και το βιοτικό του επίπεδο. Και έχω την εντύπωση ότι αυτός ο χειμώνας θα έχει πολλές τέτοιες ανακοινώσεις….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου