ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών; Σε λίγο θα μας φυτέψουν και τσιπάκι στο κούτελο!!

image Άλλο πάλι και τούτο!!! Σε συνάντηση που είχαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης Γ. Παπακωνσταντίνου και M.Χρυσοχοΐδης με τους Έλληνες τραπεζίτες, αποφάσισαν μεταξύ άλλων και…να μας φακελώσουν ηλεκτρονικά!!!
Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε και η δημιουργία ειδικής κάρτας με bar code, μέσω της οποίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές των καταναλωτών, καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών ΦΠΑ κ.λπ.). Στην κάρτα, που θα έχει τον ΑΦΜ του καταναλωτή, θα εγγράφονται οι αποδείξεις, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους. Η κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών.
Τι δουλειά έχουν τώρα οι τραπεζίτες να εμπλέκονται σε ένα τέτοιο σχέδιο;  Όλοι ξέρουμε ότι το φακέλωμα είναι το δυνατό σημείο των τραπεζών!!! Πόσοι από εμάς δεν λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα στο κινητό, ή τηλεφωνήματα στο σπίτι, είτε για να μας ενοχλήσουν για οφειλές, είτε για να μας πλασάρουν κανένα γρήγορο δάνειο; Που βρίσκουν τα στοιχεία μας; Φυσικά τα έχουν όλα, τα οποία τους τα δίνουμε εμείς , όταν ανοίγουμε λογαριασμούς!! Μέχρι και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας ζητάνε!! Έ, να μη ζητήσει τη συμβολή τους το κράτος, που τόσο άψογα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους τόσα χρόνια;;;
Ευτυχώς όμως που υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή οποία πριν καλά καλά ανακοινωθεί το μέτρο, εντόπισε κενά σε ποιο άλλο θέμα, σε αυτό της προστασίας προσωπικών δεδομένων φυσικά!! 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι “η χρήση ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών. Επίσης, οι διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας ορίζουν ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένους και νόμιμους σκοπούς, να είναι συναφής και όχι δυσανάλογη σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται”.
Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι “δεν γνωρίζει εάν έχει διενεργηθεί τέτοιου είδους αξιολόγηση, ούτε εάν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αρχής προστασίας των δεδομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του σχετικού μέτρου”.
Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη παρόμοιων συστημάτων σε κράτη μέλη βάσει των οποίων συγκεντρώνονται δεδομένα, γενικά, κατά την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας.
Το υπουργείο οικονομικών όμως δεν πτοείται !! Θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, γιατί τα στοιχεία που θα διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι το ίδιο ευαίσθητα με αυτά που ήδη διαχειρίζεται έως τώρα, και ότι στο επόμενο διάστημα θα οριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου αυτού.
Η επόμενη ιδέα του Υπουργείου Οικονομικών, πάντα σε συνεργασία με τους καλούς αυτούς ανθρώπους, τους τραπεζίτες, θα είναι να μας φυτέψουν ένα τσιπάκι στο κούτελο και να μας βάλουν κι ένα gps βραχιολάκι στο πόδι…
Σαν πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας να βλέπετε,κύριοι υπουργοί μας!! Αν δεν ανακαλύψετε τουλάχιστον και αυτοκίνητα που πετάνε χωρίς να καταναλώνουν βενζίνη, ή τη μηχανή του χρόνου, για να γυρίσουμε τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, στην εποχή που το δημόσιο χρέος ήταν διαχειρίσιμο, και που τα χρήματά μας άξιζαν κάτι, μη διανοηθείτε να εφαρμόσετε αυτό το μέτρο!!

2 σχόλια:

  1. Μην είστε τόσο απόλυτοι στις εκτιμήσεις σας.
    Εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα της ηλεκτρονικής κάρτας και επιπλέον θα επιθυμούσα να παίρνω και πόντους από την χρήση της. Δηλαδή να πιστώνεται στο ΑΦΜ του δικαιούχου επιστροφή ΦΠΑ 5% και να συμψηφίζεται σε επόμενες συναλλαγές. Έτσι θα έχω κίνητρο για διπλή φοροαπαλλαγή και γιά μειωμένο ΦΠΑ αγορών και γιά μειωμένο φόρο εισοδήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το εκκαθαριστικό το ζητάνε οι τράπεζες, γιατί πολλοί απατεώνες έχουν δηλώσει ψευδή ΑΦΜ στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να κρύβουν τα οικονομικά τους δεδομένα και να μην μπορούν να γίνουν διασταυρώσεις και απαραίτητες έρευνες της δικαιοσύνης.
    Είναι ένα καλό βήμα για να εξαλειφθεί ενα πρόσφορο μέσο συγκάλυψης μάυρου χρήματος. Νομίζω, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή