ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η δήλωση της χρονιάς, από τον Υπουργό Οικονομικών..

image "Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής…” .
Αυτό είπε χθες βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών κος Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτική εκπομπή, και νομίζω ότι κερδίζει επάξια τον τίτλο της δήλωσης της χρονιάς. Μάλιστα, θεωρώ ότι είναι σχεδόν ισάξια με τη δήλωση της περσινής χρονιάς, το “Λεφτά Υπάρχουν” του πρωθυπουργού.

Ένα χρόνο τώρα ακούμε για πάταξη της φοροδιαφυγής. Και το μόνο που έχουμε δει είναι 100 γιατροί του Κολωνακίου να πληρώνουν κάποια πρόστιμα. Το κίνημα των αποδείξεων είναι σε μεγάλη κάμψη. Νομίζω μάλιστα ότι είμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο με πριν την εφαρμογή του μέτρου, αφού απόδειξη δεν παίρνουμε πια από πουθενά αν δεν τη ζητήσουμε επισταμένως. Και ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει εσαεί τον ρουφιάνο και το φοροεισπράκτορα.
Δε φοροδιαφεύγουν όμως μόνο επιχειρηματίες, αλλά και φυσικά πρόσωπα. Από τον αγρότη, που δηλώνει μόνο τις επιδοτήσεις που εισπράττει, μέχρι το μισθωτό που αποδέχεται να δηλώνει ότι λαμβάνει βασικό μισθό, ενώ είναι υψηλόμισθος, αφού έτσι κερδίζει και αυτός και η εταιρία του. Για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, κομμωτήρια,μηχανικούς αυτοκινήτων και πολλές άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, δε χρειάζεται να πω πολλά. Μόνο ότι υπάρχει διπλή τιμή σε κάθε εργασία: μια αν δεν κοπεί απόδειξη, και μια άλλη, 23% υψηλότερη, αν κοπεί… Και άντε τώρα εσύ να τη ζητήσεις αν σε παίρνει η τσέπη σου..
Οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ελάχιστοι. Και κυρίως γίνονται για πολιτικο-τηλεοπτικούς λόγους. Και αφού το θέμα της φοροδιαφυγής είναι μείζον (για να μην πω “μίζον”) για το μέλλον της χώρας μας, θα έπρεπε από την ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ του Παπανδρέου να έχει δοθεί το ανάλογο βάρος. Χρειάζεται κατ’ αρχή καλύτερη στελέχωση και οργάνωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με αυτό, και όχι αποδυνάμωσή τους, όπως συμβαίνει με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και τη μη αναπλήρωση αυτών που φεύγουν.Αλλά χρειάζεται και ουσιαστικός και αυστηρός έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία αυτών που ελέγχουν, ώστε να προλαμβάνονται τα γνωστά σε όλους μας φαινόμενα χρηματισμού. Τέλος, θα πρέπει και οι ποινές σε αυτούς που αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν να είναι πολύ πιο αυστηρές…
Κλείστε μερικές επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, κατασχέστε και τις περιουσίες τους, να δείτε αν συμμορφωθούν οι υπόλοιποι. Όταν όμως το κέρδος από τη φοροδιαφυγή είναι π.χ. 100.000 ευρώ ετησίως για κάποιον επιχειρηματία, και το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ τον πιάσουν είναι 10.000 ευρώ, φυσικά και θα φοροδιαφύγει…
Είναι πολλά τα λεφτά Γιώργο!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου