ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Οι «Μονόλογοι απ' τη Γάζα» στην Ελλάδα, και στο Ηράκλειο, 16 με 17 Οκτωβρίου

clip_image002
32 μαθητές-μαθήτριες από τη Γάζα γράφουν για τη ζωή τους
θεατρικά & εικαστικά δρώμενα
στις 17 Οκτωβρίου 2010 ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο
Στην Ελλάδα: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σέρρες, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Χίο, Ρόδο.
….τα όνειρα, η ασφάλεια, η ελπίδα και το μέλλον είναι λέξεις που χάνουν το νόημά τους σε μια πόλη που σκοτώνει και το παραμικρό όνειρο…. (Άνας, 15 χρονών μαθητής στη Γάζα)
…θα ήθελα να ζω σε μια δημοκρατική κοινωνία, με νόμους, με ειρήνη και με είκοσι κινηματογράφους, για να πηγαίνω να βλέπω ταινίες, να πετάω με τη φαντασία μου και να ονειρεύομαι… (Ραουάντ, μαθήτρια 13 χρονών από τη Γάζα)
Από τον Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου, 32 νέοι και νέες 13-17 ετών στη Γάζα επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο τον Δεκέμβριο του 2008. Η προσέγγιση έγινε με τη βοήθεια τεχνικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου του Αουγκούστο Μποάλ, της Δραματοθεραπείας και των Αφηγήσεων-Παραμυθιών.
Οι ιστορίες τους θα παρουσιαστούν θεατρικά στις 17 Οκτωβρίου 2010 ταυτόχρονα στην Παλαιστίνη και σε ακόμα 30 χώρες.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στην παραλία της Γάζας στις 10π.μ. όπου χάρτινα καραβάκια με τα κείμενα των μαθητών θα ταξιδέψουν στη θάλασσα.
Αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου 2010 μια ομάδα νέων από αυτές τις χώρες θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν τους Μονολόγους σε διάφορες γλώσσες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην ετήσια συνεδρίαση της για το Παλαιστινιακό ζήτημα.
Ταυτόχρονα οι Μονόλογοι απ τη Γάζα θα αποτελέσουν αφορμή για επικοινωνία μαθητών από διάφορα μέρη του κόσμου και για δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολέμου-βίας, διαπολιτισμικότητας κ.ά. 
Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα του θεάτρου ASHTAR της Παλαιστίνης το οποίο στην Ελλάδα συνεργάζεται με  το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. (www.TheatroEdu.gr)
Οι «Μονόλογοι απ' τη Γάζα» στην Ελλάδα
Οι 32 Μονόλογοι των μαθητών από τη Γάζα μεταφράστηκαν στα ελληνικά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και θα παρουσιαστούν σε 8 πόλεις στις 17/10/2010. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Σέρρες, Κέρκυρα, Χίος, Ρόδος.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στις ευρύτερες δράσεις που οργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γύρω από τα ζητήματα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της Πολιτειότητας (η Ιδιότητα του Πολίτη) και της Προσέγγισης των Πολιτισμών μέσα από τις παραστατικές τέχνες (θέματα που περιλαμβάνονται και στις προτεραιότητες της UNESCO για τη δεκαετία).
Για αυτό το σκοπό, με αφορμή τους μονολόγους των μαθητών από τη Γάζα, μετά τις 17/10/10 θα οργανωθούν δράσεις σε διάφορες πόλεις στις οποίες περιλαμβάνονται:  αλληλογραφία μαθητών από Ελλάδα, Γάζα και άλλες χώρες, βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων νέων, εργαστήρια για μαθητές και νέους, συζητήσεις και ενημερωτικές δράσεις, για ζητήματα Δικαιωμάτων του Παιδιού και Προσέγγισης των Πολιτισμών.
Άλλοι φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν τους μονόλογους καλλιτεχνικά ή εκπαιδευτικά μετά από σχετική άδεια και με την προϋπόθεση να μην προκύπτει εμπορική εκμετάλλευση.
Τον Νοέμβριο 2010 ένας έλληνας νέος θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να ενταχθεί στη διεθνή ομάδα νέων που θα προετοιμάσουν και παρουσιάσουν τους μονολόγους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 17:00-20:00
ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ
ΛΟΤΖΙΑ- «Το κλεμμένο χαμόγελο»
Ένα βιωματικό εργαστήριο δράσης και διάδρασης για εφήβους, με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα : Μονοπάτια ελπίδας σ' ένα "σπασμένο" άγγιγμα, σε μια ιστορία που έχει μείνει ατέλειωτη, σε μια παγωμένη εικόνα, για μια φωνή που θέλει ν' ακουστεί, για το κλεμμένο μας χαμόγελο.
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ - «Γάζα- Ας σπάσουμε τα τείχη»
Εικαστική αναπαράσταση του τείχους όπου θα αναγράφονται συνθήματα που έχουν ως στόχο να μεταδώσουν το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής για ένα μέλλον γεμάτο εμπιστοσύνη στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Μεικτές τεχνικές- κατασκευή: άδεια βαλιτσάκια πρώτων βοηθειών που θα περιέχουν φωτογραφίες παιδιών της Γάζας.
AΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ -«Τα παιδιά έχουν δικαιώματα»
Ελάτε να δουλέψουμε μαζί για τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από παραμύθι και θεατρικό παιχνίδι. Με αφορμή τη Γάζα, θα δώσουμε έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών και χρώμα σε αξίες της ζωής που απλά προσπερνάμε. Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και γονείς.
« Ένα καράβι που το έλεγαν Ενεργός Πολίτης»
Φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα, συζήτηση με αφορμή ιστορίες αληθινές από τη Γάζα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να γράψουν σκέψεις, προβληματισμούς, μηνύματα, συναισθήματα.
ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΥ- ΔΕΙΛΙΝΩΝ - «Παιχνίδι για εμάς ο πόλεμος…»
Μέσα από την κίνηση & το χορό, το θέατρο & το παιχνίδι, τη μουσική & το τραγούδι, τα χρώματα & τις εικόνες, θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά και τη συμπαράστασή μας για τα παιδιά της Παλαιστίνης!
ΤΑΛΟΣ- «εκείνη τη Μέρα που…. μια Άλλη μέρα…»
Όταν στη ζωή υπάρχουν εικόνες, ήχοι, συναισθήματα, συνθήκες που δεν μπορούν οι άνθρωπο ν’ αντέξουν, τότε υπάρχουν τα όνειρα. Όνειρα για πράγματα της ζωής που για κάποιους είναι αυτονόητα. Και τότε γίνονται κραυγή που περιμένει ν’ ακουστεί. Μέσα από το Θεατρικό Παιχνίδι που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, βιώνοντας άλλους κόσμους, άλλες ζωές, όσοι συμμετέχουν θα δώσουν τη δική τους εικόνα, τις δικές τους λέξεις σ’ αυτή την κραυγή. Για να ακουστεί. Μια κραυγή ζωής.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 12:OO!
Θα παρουσιαστούν οι μονόλογοι που έγραψαν μαθητές από τη Γάζα από τις θεατρικές ομάδες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου, το Εργαστήρι Εφήβων Δήμου Καζαντζάκη και την ομάδα Αmusic Freeater Kids and Teens. Παράλληλα οι μαθητές του μουσικού σχολείου Ηρακλείου θα μας βοηθήσουν με τους ήχους και τους ρυθμούς τους να στείλουμε όλοι μαζί μια μελωδία Ειρήνης στη Γάζα. Μια συμβολική λωρίδα από χαρτί θα ξεκινάει από τα Λιοντάρια και με τις υπογραφές και τα μηνύματά σας ψάχνει να βρει την έξοδο στη θάλασσα για να ταξιδέψει στον υπόλοιπο κόσμο... Αποσπάσπασματα των δράσεων που θα πάρουν ζωή με τη συμμετοχή όλων μας το Σάββατο, θα παρουσιαστούν στα Λιοντάρια την Κυριακή και θα συγκεντρωθούν, ώστε να σταλούν στα παιδιά που έγραψαν τους μονολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου