ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Άγονος ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της οδού Ούλαφ Πάλμε. Δεν τα βρήκαν οι εργολάβοι;;;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Άγονος ήταν ο σημερινός διαγωνισμός για το έργο “Ανάπλαση – ανακατασκευή της οδού Ούλαφ Πάλμε” , που διεξήχθη στο Δήμο Ηρακλείου, στη Λότζια. Οι εργολάβοι ήταν εκεί, αλλά δεν κατέθεσαν προσφορά…
Για ποιο λόγο έγινε αυτό; θα σας εξηγήσω αμέσως…
Όταν κατεβαίνουν οι εργολήπτες δημοσίων έργων σ’ ένα διαγωνισμό, δεν ξέρουν ακριβώς ποιοι είναι οι υπόλοιποι που συμμετέχουν σε αυτόν… Έτσι, η πρώτη “επαφή” γίνεται λίγο πριν το διαγωνισμό, και εκεί γίνονται τα “μαγειρέματα”…. Ο διαγωνισμός μπορεί να έχει 3 καταλήξεις:
1) Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, και “χτυπούν” ανεξάρτητα το έργο. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τις μεγάλες εκπτώσεις, που ανάλογα με τη φύση και την κατηγορία του έργου κυμαίνονται από 40% έως και 70% !!
2) Τα βρίσκουν μεταξύ τους, μοιράζονται ένα ποσοστό του έργου (το γνωστό κολόκουρο (το γράφω με όμικρον για να μην παρεξηγηθώ) το οποίο μπορεί να είναι από 10% του προϋπολογισμού, μέχρι και 20% ανάλογα πάλι με το έργο, και τελικά καταθέτουν 3-5 προσφορές, που η μεγαλύτερη δεν ξεπερνά το 15% !!! Έτσι βγαίνουν όλοι κερδισμένοι!!
3) Είναι κοντά στο να τα βρουν, αλλά επειδή δεν γνωρίζουν από πριν ποιοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ο χρόνος που έχουν την ημέρα της δημοπρασίας δεν τους φτάνει για να κάνουν τις απαραίτητες συνεννοήσεις μεταξύ τους, για το ποιος θα πάρει το έργο και τι ποσοστό θα μοιράσει στους υπόλοιπους. Έτσι, δεν καταθέτουν καθόλου προσφορά, και περιμένουν την επανάληψη του διαγωνισμού, πράγμα που τους δίνει μεγάλο χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Την τρίτη περίπτωση είχαμε λοιπόν σήμερα… Και μην εκπλαγείτε καθόλου αν στην επανάληψη του διαγωνισμού, το ποσοστό της έκπτωσης που θα δώσει ο μειοδότης δεν ξεπεράσει το 15%, ενώ σε άλλο παρόμοιο έργο του δήμο Ηρακλείου, που δεν τα βρήκαν (οδός Παπαναστασίου) η έκπτωση που έδωσαν ήταν πάνω από 55% !!! Εκτός αν χαλάσει τελευταία στιγμή η δουλειά, και δούμε την μεγάλη έκπτωση!
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου