ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κρούσμα σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης κοπέλας μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης

image Το ζήτημα της πρόσβασης των ανήλικων παιδιών στο διαδίκτυο είναι πολύ σοβαρό, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους γονείς. Όση εμπιστοσύνη και να έχουμε στα παιδιά μας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αμέτρητοι. Ειδικά όταν ένα παιδί είναι στην εφηβεία, πιθανότατα η κρίση του να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες…

Το πρόσφατο παράδειγμα νεαρής κοπέλας, που μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και απειλές προκειμένου να ενδώσει, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Ευτυχώς το κορίτσι είχε την απαιτούμενη ωριμότητα και σωστή κρίση, ώστε να ενημερώσει τη μητέρα της, η οποία στις 10 Νοεμβρίου κατήγγειλε το γεγονός στις αστυνομικές Αρχές .

Μετά από ψηφιακή ανάλυση, ταυτοποιήθηκε ηλεκτρονικά ο δράστης και Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τρεις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα ψηφιακό αποθηκευτικό μέσο για συσκευή κινητού τηλεφώνου και μία συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Το γεγονός ότι ο δράστης είχε στο παρελθόν καταδικασθεί και εκτίσει ποινή φυλάκισης για αποπλάνηση ανήλικου δείχνει ακριβώς ότι τα άτομα αυτά δρουν  βάσει σχεδίου, και επιλέγουν τα “θύματά” τους καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα τα προσεγγίσουν.  Το συγκεκριμένο κορίτσι βέβαια ήταν είτε έξυπνο, ή τυχερό. Κάποιο άλλο όμως πιθανόν να μην είναι…

Οι παρακάτω συμβουλές για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρέχονται από την Ελληνική Αστυνομία:

  • Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
  • Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  • Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
  • Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.
  • Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
  • Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
  • Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.
  • Ενημερωθείτε σχετικά από τις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210- 6476464), που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.

1 σχόλιο:

  1. nai kai na htan h monh sexoualikh parenoxlish 8atan kala..na mazepsoyne to xazokoritsa toys...diadiktio einai oti thelei kanei o ka8enas...

    ΑπάντησηΔιαγραφή