ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η φοροδιαφυγή ξεκινά και καλύπτεται από το πολιτικό σύστημα

Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας, είναι η φοροδιαφυγή. Μάλιστα, με σημαία την πάταξή της έχουν εκλεγεί οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις, χωρίς να έχει γίνει σχεδόν τίποτε μέχρι τώρα. Τόσο δύσκολο είναι άραγε να παταχθεί, ή μήπως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση; Ασφαλώς το τελευταίο ισχύει. Γιατί, όσα βήματα και να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα αφήνονται εντέχνως τα κατάλληλα παραθυράκια, για να ξεφεύγουν οι “έξυπνοι” . Και οι πρώτοι απ’ όλους φυσικά που είτε φοροδιαφεύγουν, είτε με συνυπεθυνότητά τους φοροδιαφεύγουν διάφορες εταιρίες, είναι οι πολιτικοί.
Θα εξετάσουμε σήμερα το πρόσφατο παράδειγμα των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων. Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, θα δούμε τις δαπάνες τοπικών υποψηφίων. Με τον πρόσφατο νόμο 3870/2010  με τίτλο Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές”, όλοι οι μετέχοντες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές όφειλαν να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών επακριβώς τις δαπάνες των συνδυασμών τους, όπως επίσης και την προέλευση των κονδυλίων που χρησιμοποίησαν για την καμπάνια τους. Και τούτο προκειμένου για πρώτη φορά οι πολίτες να μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν τα ποσά που δαπανούν οι διεκδικούντες την ψήφο τους και να τους «ελέγχουν».
Όσοι από εσάς παρακολουθήσατε τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, τον έντυπο τύπο και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς την προεκλογική περίοδο, θα διαπιστώσατε ότι κάποιοι αρχηγοί συνδυασμών, αλλά και κάποιοι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, προβλήθηκαν πολύ περισσότερο από άλλους. Τηλεοπτικά δε, υπήρχε διαφήμισή τους την τελευταία εβδομάδα και στα 2 Ηρακλειώτικα κανάλια τουλ. ανά μισή ώρα, ενώ υπήρχαν και ολοσέλιδες ή μισής σελίδας διαφημίσεις καθημερινά στις τοπικές εφημερίδες. Πόσο άραγε να κόστισαν όλα αυτά, συνυπολογίζοντας και τα χιλιάδες έγχρωμα πολυτελή φυλλάδια που μοίραζαν στις περιοδείες τους;
 Σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν, ΚΑΤΩ ΑΠΟ 4.000 ΕΥΡΩ!!!
Σίγουρα θα καταλαβαίνετε πως γίνεται αυτό. Οι υποψήφιοι κάνουν ιδιαίτερες συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, και υποτιμολογούν τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν. Τα ποσά που δηλώνονται τελικά, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών που δαπανώνται, κι έτσι και οι υποψήφιοι δεν υπερβαίνουν τις επιτρεπτές δαπάνες, αλλά και ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ!
Κι ενώ ένας απλός πολίτης, για να τυπώσει π.χ. μια πρόσκληση γάμου ξοδεύει για 500 τεμάχια το λιγότερο 1000 ευρώ, ένας υποψήφιος με έγχρωμο φυλλάδιο πολυτελείας, τυπωμένο σε 10.000 αντίτυπα, δηλώνει το ίδιο ποσό!!! Άσε που υπήρχε και υποψήφιος στο δήμο Ηρακλείου, που μοίραζε πολυσέλιδο έγχρωμο βιβλιαράκι!!! Για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις δε, καταλαβαίνεται ότι τα πραγματικά ποσά είναι πολύ υψηλά ,ειδικά όσοι είστε επιχειρηματίες, κι έχετε χρησιμοποιήσει παρόμοιες υπηρεσίες.
Παρακάτω, θα δείτε τι ακριβώς δηλώνουν οι υποψήφιοι των 3 πρώτων συνδυασμών της περιφέρειας Κρήτης, αλλά και οι νικηφόροι συνδυασμοί των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, που πήραν το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής προεκλογικής πίτας, για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, και να καταθέσετε τα δικά σας σχόλια (για όλους τους συνδυασμούς πατήστε εδώ).
Τέλος, υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο, και κάποιοι που ούτε καν μπήκαν στον κόπο να εγγραφούν στη σελίδα http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/index.html#expenses όπως όφειλαν, και να παρουσιάσουν τα έσοδα και τα έξοδά τους. Μάλιστα, όπως γράφεται σήμερα στον τύπο, 8 εκλεγμένοι δήμαρχοι απειλούνται ακόμα και με ακύρωση, επειδή δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία. Βέβαια, επειδή όπως είπα, κάθε νόμος έχει και τα “παραθυράκια” του, υπάρχει περιθώριο έως τις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμπληρωθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Όσο για τη “διαφάνεια”, το μόνο εντελώς διαφανές και σίγουρο είναι ότι η φοροδιαφυγή ξεκινά και καλύπτεται από το πολιτικό σύστημα!!!

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΡΗΤΗ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου