ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αυξήσεις μισθών 10% ; Βγάζω εισιτήριο και φεύγω!!

image Τη χρονική περίοδο που όλες οι χώρες της υφηλίου περνάνε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, και που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έχει ανακοινώσει  2ετές πάγωμα μισθών για τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, την εποχή που όλες οι εταιρίες προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού, αλλά και σε μειώσεις μισθών, μια εταιρία έρχεται να πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής.
Η πολύ γνωστή σε όλους GOOGLE ανακοίνωσε ότι από το 2011, οι 20.300 εργαζόμενοί της θα έχουν μια αύξηση μισθών ύψους 10 τοις εκατό!!!
Λέτε να χάζεψαν εκεί στη Google; Δε νομίζω!!! Το σκεπτικό τους είναι απλό και σωστό:
 προσπαθούν να κρατήσουν στην εταιρία τους το προσωπικό που έχει γνώσεις και εμπειρία, για να μην πάει σε άλλη, ανερχόμενη εταιρία, με παρόμοιο αντικείμενο!!!
Αυτό το σκεπτικό βέβαια δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους εργασιακούς τομείς. Π.χ. στον κλάδο της οικοδομής, που τα τελευταία 2 χρόνια έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση παγκοσμίως, δεν μπορεί να ισχύσει.  Υπάρχουν όμως και τομείς, όπως το ίντερνετ, οι πάροχοι mobile internet, οι φορείς ανάπτυξης εφαρμογών, οι wireless επιχειρήσεις, όπου οι εταιρίες ανταγωνίζονται για μια θέση στις αναπτυσσόμενες και κερδοφόρες αγορές. Και εκεί, το παιχνίδι δεν παίζεται απλά στο να κρατήσεις τους άξιους υπαλλήλους σου, αλλά στο να ψάξεις και να αναζητήσεις τα νέα ταλέντα, που θα πάνε την επιχείρησή σου ένα βήμα παραπέρα, και πιο γρήγορα από τον ανταγωνιστή σου!
Μπορεί όμως να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, έστω και σε κάποιους τομείς της αγοράς εργασίας; Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δουλεύει ο υγιής ανταγωνισμός. Και αυτό μπορούμε να πούμε μέχρι στιγμής ότι γενικευμένα ισχύει μόνο στις τηλεπικοινωνίες.   Μεμονωμένα όμως, σίγουρα υπάρχουν και εταιρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προβούν σε ανάλογες αυξήσεις κάποιων στελεχών, τα οποία έχουν τα προσόντα να δικαιολογήσουν την αύξηση αυτή. Αντ’ αυτού όμως, και στο βωμό της γενικής μείωσης του κόστους παραγωγής, το πρόσημο στις γενικευμένες μεταβολές μισθών είναι αρνητικό.
Θα μου πείτε τώρα: “εδώ κυβέρνηση και συνδικάτα συζητάνε για μειώσεις μισθών 12% στον ιδιωτικό τομέα, και εσύ μιλάς για 10% αύξηση; Που ζεις;” . Η απάντηση είναι απλή: Ζω (νοητά) εκεί που θα μεταναστεύσουν όλα τα μεγάλα μυαλά της χώρας μου, προκειμένου να βρουν πρόσφορο έδαφος ν’ αναπτύξουν το ταλέντο τους, και να πληρωθούν πραγματικά γι’ αυτό που προσφέρουν, και όχι αυτό που συμφωνούν ένα μάτσο πολιτικοί και συνδικαλιστές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου