ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Κατεδαφιστέα όλα τα αυθαίρετα 25ετίας

Οριστικό τέλος στην υπόθεση των αυθαιρέτων βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας αντισυνταγματική και ανίσχυρη κάθε διάταξη νόμου που επιχειρεί να εμποδίσει την κατεδάφισή τους.
image
Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση - βόμβα, βρίσκονται «στον αέρα» όλα τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα «νέας γενιάς» που κτίστηκαν την τελευταία εικοσιπενταετία, καθώς η φυσική προοπτική τους είναι η κατεδάφιση από την οποία και δεν επιτρέπεται, κατά το Σύνταγμα, να εξαιρεθούν.
Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη και η προώθηση οποιασδήποτε ρύθμισης για τακτοποίηση ή νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τις 31-1-83, γεγονός που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε ιδέα αναζήτησης εσόδων από αυτή την πηγή.

Ανατρέποντας αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και ανίσχυρες διατάξεις του N. 3044/02, που επέτρεψαν να εξαιρούνται από την κατεδάφιση νέα αυθαίρετα είτε εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμών ακόμα και αν ανεγείρονται σε παραδοσιακούς και ειδικά προστατευόμενους οικισμούς!
Το ΣτΕ ακύρωσε νομαρχιακή απόφαση που εξαίρεσε οριστικά από την κατεδάφιση 3ώροφη οικοδομή σε νησιωτικό παραδοσιακό οικισμό, ακυρώνοντας παράλληλα και την έγκριση ηλεκτροδότησής της.
Η δικαστική απόφαση θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, εντάξεις σε σχέδια πόλεως, ηλεκτροδοτήσεις κ.λπ., παρέχοντας τη νομική δυνατότητα ακόμα και διεκδίκησης αποζημίωσης μελλοντικά από τους θιγόμενους νόμιμους ιδιοκτήτες σε βάρος του κράτους που αδρανεί απέναντι στην παρανομία.
Η Ολομέλεια υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π. Πικραμμένο, υιοθετώντας εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας, Αικ. Σακελλαροπούλου, έκρινε (3921/10) αντισυνταγματικό τον Ν. 3044/02 και δέχθηκε ότι η τελευταία συνταγματικά ανεκτή εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων έγινε με τον «νόμο Τρίτση» (ν. 1337/83) οπότε μπορούσαν να διασώσουν τα αυθαίρετα όσοι τα δήλωσαν.
Κατασκευές μετά τις 31-1-83
Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου
Τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά τις 31-1-83 όμως δεν επιτρέπεται να εξαιρεθούν της κατεδάφισης και κάθε νομοθετική ρύθμιση που την εμποδίζει παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν:
Τον ορθολογικό χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Η εξαίρεση από την κατεδάφιση νοθεύει και ανατρέπει το σχεδιασμό όχι μόνο για τα κτίρια αλλά και για την χρήση τους, επιβαρύνοντας την περιοχή και χειροτερεύοντας τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, κάτι που απαγορεύει το Σύνταγμα. Το κράτος δικαίου και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξία αφού καταστρατηγείται η θεμελιώδης επιδίωξη της πολιτείας για πραγμάτωση του δικαίου, με τη διαφύλαξη του κύρους των νόμων. Την ισότητα αφού θέτει σε μειονεκτική μοίρα τους νομοταγείς πολίτες έναντι των ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Το κράτος δικαίου και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξία αφού καταστρατηγείται η θεμελιώδης επιδίωξη της πολιτείας για πραγμάτωση του δικαίου, με τη διαφύλαξη του κύρους των νόμων. Την ισότητα αφού θέτει σε μειονεκτική μοίρα τους νομοταγείς πολίτες έναντι των ιδιοκτητών αυθαιρέτων.
πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου