ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Λύση..αλά Ελληνικά για τις παράνομες χωματερές

image Το θέμα των παράνομων χωματερών είναι πολύ σοβαρό για τη χώρα μας. Γι’ αυτό και στο παρελθόν, από αυτό το blog, έχω αναφερθεί επανειλημμένα (δείτε εδώ κι εδώ). Φαίνεται όμως ότι η χώρα μας, και σε αυτόν τον τομέα, είναι πολύ πίσω από την Ευρώπη.
Παρά την προθεσμία που είχε δώσει το ΥΠΕΚΑ στις Περιφέρειες της χώρας για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών μέχρι τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να λειτουργούν τουλάχιστον 250 ανεξέλεγκτες χωματερές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απειλείται με πρόστιμα – μαμούθ ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ . Στο τέλος του Δεκέμβρη, το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα πρέπει να έχει προετοιμάσει «έκθεση προόδου» -αναφορικά με τις παράνομες χωματερές- την οποία θα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εντός δύο μηνών από την παραλαβή της  θα αποφανθεί σχετικά με το εάν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην «υπόθεση ανεξέλεγκτες χωματερές» είναι καλές. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα μας θα οδηγηθεί για δεύτερη φορά στο Ευρωδικαστήριο γι’ αυτό το θέμα (η πρώτη ήταν στις 6 Οκτωβρίου 2005) και θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμα ύψους 34.000 ευρώ ανά ημέρα για καθεμία παράνομη χωματερή. Ποσό το οποίο διαμορφώνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ την ημέρα για το σύνολο των 250 ενεργών ΧΑΔΑ (χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων) !!!
Ενόψει αυτής της απειλής, το ΥΠΕΚΑ, ΑΝΤΙ να κάνει τ’ αδύνατα δυνατά ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ τις Περιφέρειες να ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ,  προτείνει με κοινή εγκύκλιο με το Υπουργείο Εσωτερικών...
 την «ελεγχόμενη» λειτουργία 1-2 περιβαλλοντικών «βομβών» (ΧΑΔΑ) ανά νομό!!! Δηλαδή, να κλείσουν οι περισσότερες χωματερές για να γλυτώσουμε τα πολλά πρόστιμα, αλλά να μείνουν 2 ανά νομό, για να πετάμε εκεί πάλι όλα τα σκουπίδια!!!
Πιο… Ελληνική λύση δε θα μπορούσαν να βρουν!!! Και με αυτή την εγκύκλιο, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την κορυφή. Όταν θέλουν να μας κόψουν μισθούς και συμβάσεις, όταν θέλουν να ελαστικοποιήσουν τις εργασιακές σχέσεις, έχουν θέληση και πυγμή. Όταν όμως πρέπει να τα βάλλουν με τους Δημάρχους, και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τη λειτουργία των παράνομων χωματερών (π.χ. ενοίκια), κάνουν συνεχώς πίσω, και εφαρμόζουν ημίμετρα.
Πως περιμένετε μετά κ.κ. Μπιρμπίλη και Ραγκούση ο μέσος Έλληνας να συμπεριφερθεί, όταν τα ίδια τα Υπουργεία κρύβουν τα προβλήματά τους (τα σκουπίδια για την ακρίβεια) κάτω από το χαλί, μόνο και μόνο για να γλυτώσουν πρόστιμα; Φαίνεται δεν έχετε κάνει την ούτε εσείς την επανάσταση του αυτονόητου, που προτείνει ο πρόεδρός σας και πρωθυπουργός μας…
Για επίλογο, θα θυμίσω δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι στις σοβαρές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία και Λουξεμβούργο) το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων είτε ανακυκλώνεται είτε επεξεργάζεται θερμικά. Το δεύτερο, είναι οι δηλώσεις της κας Μπιρμπίλη όταν αναλάμβανε το ΥΠΕΚΑ τον Οκτώβριο του 2009: «θα αναγκαστούμε ως κοινωνία να δίνουμε δισ. σε πρόστιμα, αντί να χτίζουμε σχολεία και νοσοκομεία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Χρειάζονται άμεσα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα και στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, νέα έργα που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε πόρους και να αποφύγουμε τα πρόστιμα που θα κληθούμε να πληρώσουμε»….
Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις, λέει ο σοφός λαός κα Μπιρμπίλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου