ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Και επί Γιώργου η διαφθορά ζει και βασιλεύει…

Θα σας περιγράψω δύο πολύ σύντομες ιστορίες :

  • Προμηθευτής ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων αναλαμβάνει να προμηθεύσει νεοεκλεγέντα βουλευτή με τον πλήρως εξοπλισμένο υπολογιστή που δικαιούται. Το ποσό που δικαιολογεί η Βουλή των Ελλήνων, (ή το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν είμαι σίγουρος) είναι 7.000 ευρώ. Πάει λοιπόν τιμολόγιο στο αρμόδιο γραφείο, με το ακριβές ποσό που κόστισε ο εξοπλισμός του βουλευτή, δηλαδή 3.500 ευρώ… “Τι είναι αυτό;” ,του λένε… “Το τιμολόγιο για τον Η/Υ του κου τάδε”, λέει αυτός. “Μα αφού 7.000ευρώ δικαιούται”, του λένε…. “Ναι, αλλά τόσο κάνουν”, επιμένει αυτός. “Δε γίνεται”, του λένε..  “Όλοι 7.000 ευρώ έχουν φέρει…Να το πάρετε πίσω, και να μας φέρετε ένα τιμολόγιο που να γράφει 7.000 ευρώ”… Επειδή ο προμηθευτής ήταν σωστός, πάει και βρίσκει τον Βουλευτή..και του εξηγεί τι έγινε… “ Άσε μου εμένα το τιμολόγιο, και θα δω τι θα κάνω”, του λέει ο βουλευτής. Μετά από μερικές μέρες, ο βουλευτής παίρνει τηλέφωνο τον προμηθευτή, και του λέει: “Δε γίνεται τίποτα..δεν το δέχονται…κόψε ένα άλλο 7.000 ευρώ, για να πληρωθείς”. Έτσι κι έγινε….Εννοείτε βέβαια ότι πληρώθηκε 3.500 ευρώ, δηλ το αρχικό ποσό, ενώ έκοψε τιμολόγιο για 7.000 ευρώ…
  • Επιχειρηματίας με κάβα που προμηθεύει μόνο νερά και αναψυκτικά, δέχεται έλεγχο από το ΣΔΟΕ…του βρίσκουν διάφορες παρατυπίες που ούτε ο ίδιος καλά-καλά δεν κατάλαβε, και του λένε ότι το πρόστιμο που θα πληρώσει είναι 50.000 ευρώ… “50.000 ευρώ δεν αξίζουν όλα όσα έχω στο μαγαζί” λέει αυτός..Και φυσικά δεν μπορεί ο άνθρωπος να πληρώσει…Και κοντεύει να τρελαθεί..Μετά από 2-3 μέρες, και ενώ έχει έρθει σε απόγνωση, χτυπάει το τηλέφωνό του..Ήταν τα τσακάλια του ΣΔΟΕ, και του είπαν: “Αν μας δώσεις 10.000 ευρώ, καθάρισες…”

Οι παραπάνω ιστορίες και πρόσωπα θα μπορούσαν να είναι φανταστικές, και οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις και πρόσωπα να είναι εντελώς συμπτωματική..Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι..Επίσης θα μπορούσαν να είναι ιστορίες από το παρελθόν της χώρας, πριν τη διακυβέρνησή της αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει καμία ανοχή στη διαφθορά..Δυστυχώς όμως ούτε και αυτό είναι έτσι..

Και επί Γιώργου, η διαφθορά ζει και βασιλεύει..Τι κι αν παραπέμφθηκαν κάποιοι εφοριακοί επειδή  ο μισθός τους δεν δικαιολογούσε την περιουσία τους..Τι κι αν γίνονται εξεταστικές επί εξεταστικών.. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, έχει τη ρίζα του πολύ βαθιά στον κρατικό μηχανισμό, και δε λύνεται με επικοινωνιακά τρυκ τύπου “δίνω στη δημοσιότητα 20 ονόματα επίορκων”… Απαιτείται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, την οποία δεν μπορώ να πω ότι δεν την έχει ο πρωθυπουργός. Αλλά δεν την έχουν αυτοί που τον περιβάλουν, και απαρτίζουν την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου. Και δεν εννοώ μόνο τους  υπουργούς, αλλά και τους γενικούς γραμματείς, τους διευθυντές υπουργείων και τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες και τους δημάρχους… Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, η διαφθορά ξεκινάει από αυτούς. Και όλοι μας, αλλά και όλοι τους το ξέρουν..Αλλά κανένας δεν θέλει, ή δεν τολμάει να το πει ανοιχτά…

Ευρωβαρόμετρο: το 60% των Ελλήνων θα προτιμούσαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι

«Κανέναν πάνω από το κεφάλι τους» δε θέλουν να έχουν οι περισσότεροι Έλληνες στο θέμα της δουλειάς, αφού σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο», το 60% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να είναι αυτοαπασχολούμενοι, παρά μισθωτοί. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος στην ΕΕ διαμορφώνεται στο 45%, ενώ στις ΗΠΑ στο 55%.

ευρωβαρόμετρο Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» για την επιχειρηματικότητα στην ΕΕ, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Εκεί αναφέρεται ότι μόλις το 37% των Ελλήνων θα προτιμούσαν να είναι μισθωτοί, έναντι 49% των πολιτών στην ΕΕ.
Προοπτικές για την επιχειρηματικότητα
«Η προοπτική για την επιχειρηματικότητα στην ΕΕ δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Αντόνιο Ταγιάνι. «Μόλις το 10% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν σήμερα τη δική τους επιχείρηση. Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό θα υπήρχαν εκατομμύρια νέες καινοτόμες και δημιουργικές επιχειρήσεις οι οποίες θα ανανέωναν την οικονομική βάση της Ευρώπης, θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας και θα την καθιστούσαν περισσότερο ευέλικτη σε περιόδους οικονομικών διαταράξεων», ανέφερε ο Ιταλός Επίτροπος.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, η ανεξαρτησία κινήσεων και οι καλύτερες προοπτικές εισοδήματος είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες θα προτιμούσαν να είναι αυτοαπασχολούμενοι. Αντιθέτως, το σταθερό και τακτικό εισόδημα, καθώς και η σταθερή εργασία είναι οι λόγοι για τους οποίους το 49% των Ευρωπαίων απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να είναι μισθωτοί.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 34% των ερωτηθέντων πολιτών δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να στήσουν τη δική τους επιχείρηση ή σκέφτονται να το προσπαθήσουν. Από αυτούς, οι μισοί δηλώνουν ότι το προσπάθησαν, ή θα το προσπαθήσουν, «λόγω ανάγκης», ενώ το 39% γιατί τους «παρουσιάστηκε μία ευκαιρία». Το 22% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν προσπαθήσει να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση, ή σκέφτονται να το κάνουν, επειδή τους «παρουσιάστηκε μία ευκαιρία» (55%).

Ειδικότερα, στην ερώτηση «Γιατί θεωρείτε ότι δεν είναι εφικτό να κάνετε τη δική σας επιχείρηση μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;», το 17% των Ελλήνων, έναντι 12% των Ευρωπαίων, απάντησε ότι «το σημερινό οικονομικό κλίμα δεν ενδείκνυται για νέα ξεκινήματα», ενώ το 16% των Ελλήνων, έναντι 24% των Ευρωπαίων απάντησαν ότι δεν έχουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.
Τροχοπέδη η γραφειοκρατία
Επίσης, το 83% των Ελλήνων, έναντι 67% των Ευρωπαίων. δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας. Ακόμη, το 73% των Ελλήνων, έναντι 45% των Ευρωπαίων, δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να συλλέξουν πληροφορίες για το στήσιμο της δικής τους επιχείρησης.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της δημοσκόπησης, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες πολίτες να δηλώσουν αν έχουν θετική ή αρνητική άποψη για ορισμένες ομάδες πολιτών. Για τα διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, το 43,5% των Ελλήνων απάντησαν ότι έχουν αρνητική άποψη, έναντι 32% των Ευρωπαίων. Για τους διευθυντές τραπεζών, ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αρνητική άποψη έχουν το 42% των Ελλήνων, έναντι 38% των Ευρωπαίων. Για τους πολιτικούς, αρνητική άποψη έχουν το 66% των Ελλήνων, έναντι 55% των Ευρωπαίων.
Αν κερδίζατε χρήματα...
Τέλος, στην ερώτηση «Αν κερδίζατε ένα Χ ποσό χρημάτων, πώς θα τα αξιοποιούσατε;», το 32% των Ελλήνων απάντησαν ότι θα αγόραζαν σπίτι (31% στην ΕΕ), το 27% ότι θα αποταμίευαν τα χρήματα (30% στην ΕΕ), το 21% ότι θα ξεκινούσαν τη δική τους επιχείρηση (14% στην ΕΕ) και το 12% απάντησαν ότι θα τα ξόδευαν σε ταξίδια ή πολυτελή είδη (16% στην ΕΕ).

πηγή: αγγελιοφόρος

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΤΩΡΑ!!

Σύμφωνα με άρθρο στο enet.gr  σχετικά με τις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις και παραχωρήσεις σε ιδιώτες διαφόρων έργων και περιουσιακών στοιχείων, αναφέρεται για την Κρήτη:

“Με δημόσιους πόρους προβλέπεται να κατασκευαστούν οι δύο βασικοί οδικοί άξονες (ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ) στην Κρήτη, στη συνέχεια όμως θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Ο πρώτος θυμίζει «γεφύρι της Άρτας», αφού τα έργα έχουν ξεκινήσει το 1968 και ως σήμερα από τα 310 χλμ. έχουν ολοκληρωθεί μόλις 41. Σε άλλα 70 χλμ. έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις και εκπονούνται μελέτες για 135 χλμ. Ο ΝΟΑΚ, μήκους 82 χλμ, θα εξυπηρετεί τις νότιες ακτές των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου. Έχουν ολοκληρωθεί 12,5 χλμ., ενώ υπό κατασκευή είναι άλλα 16,5 χλμ.”

boak Βλέπετε σε 5 γραμμές πως συνοψίζεται το χάλι του βασικού οδικού δικτύου της Κρήτης..Να συμπληρώσω εγώ ότι ο ΒΟΑΚ αυτή τη στιγμή ενώ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο Ε75, έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο επικίνδυνος (εθνικός) δρόμος της Ευρώπης.

Όμως θα σταθώ και σ’ ένα άλλο σημείο του άρθρου: για ποιο λόγο να παραχωρηθεί ο ΒΟΑΚ και ο ΝΟΑΚ σε ιδιώτες ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ, αφού θα έχουν κατασκευαστεί με χρήματα των φορολογουμένων; Αν η κατασκευή γίνονταν από ιδιώτες (πράγμα που με βρίσκει αντίθετο, αφού τόσα χρόνια πληρώνουμε φόρους και τέλη κυκλοφορίας, για να γίνονται έργα, και όχι για να αγοράζουν βίλες μερικοί μερικοί), να προσπαθήσω να το καταλάβω… Αλλά αν κατασκευαστούν με δικά σας και δικά μου χρήματα, για ποιο λόγο να δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα βάλουν διόδια; Για να τους συντηρούν μόνο; Τότε εμείς γιατί να πληρώνουμε και τέλη κυκλοφορίας; Τα χρήματα από τα τέλη δεν πάνε για τη συντήρηση του οδικού δικτύου;

Όπως και να έχει το πράγμα, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.Ο υφιστάμενος ΒΟΑΚ εκτός από απαράδεκτος σαν χάραξη και διατομή, είναι και μη ασφαλής όσον αφορά τις  προσβάσεις στις γειτνιάζοντες σε αυτόν κατοικημένες περιοχές. Γι’ αυτό και έχει υψηλό αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες εθνικές οδούς της χώρας. Και αν είναι να πληρώσουμε και κανένα ευρώ παραπάνω για να γλυτώσουμε τις ζωές μας και τον παιδιών μας, να το κάνουμε…Να το κάνουμε όμως αφού μας αποδείξουν ότι δε γίνεται διαφορετικά, και αφού εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές διοδίων.. Α, και αφού μας πουν όλοι τους πως αγόρασαν βίλες με θέα και πισίνες στην ταράτσα…..

Τι θα γίνει η περιουσία του Δημοσίου..

image

Πηγή: enet.gr

Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ευγνωμονεί την Ελλάδα


Θα έπρεπε να ευχαριστούμε την Ελλάδα » είπε χθες ο πατέρας της γαλλικής νουβέλ βαγκ ΖανΛυκ Γκοντάρ απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε το περιοδικό «Les Ιnrockuptibles» με αφορμή την αναφορά στην οικονομική κρίση της χώρας μας που γίνεται στην τελευταία ταινία του «Film Socialism»।

« Η Δύση οφείλει πολλά στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της αρχαίας τραγωδίας। Ξεχνάμε πάντα τους δεσμούς ανάμεσα στην τραγωδία και στη δημοκρατία. Χωρίς τον Σοφοκλή δεν θα υπήρχε ο Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε ο Σοφοκλής. Ο κόσμος της τεχνολογίας μέσα στον οποίο ζούμε χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα » συνέχισε. Μάλιστα ο ευφυής Γκοντάρ, του οποίου η ταινία θα προβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών, χρησιμοποιεί την αριστοτέλεια λογική προκειμένου να τεκμηριώσει το πόσα ο πλανήτης Γη χρωστά στην Ελλάδα: « Ποιος εφηύρε τη λογική; Ο Αριστοτέλης. Ο Α ισχυρίζεται το Β. Ο Α διαθέτει θετικό χαρακτηριστικό. Αρα ο ισχυρισμός Β είναι αληθινός. Αφού το είπε ο Αριστοτέλης έτσι θα είναι. Λογική. Είναι αυτό που οι κυρίαρχες δυνάμεις ολημερίς φροντίζουν ώστε να μην υπάρχει καμία αντίδραση, ώστε να λειτουργούμε κάτω από μια ίδια λογική ». Εν συνεχεία, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ μάς ραντίζει ακόμη περισ σότερο με το δηλητήριο του σαρκασμού του: « Σωστά είχε πει η γερμανοεβραία συγγραφέας Χάνα Αρεντ ότι η λογική παροτρύνει τον ολοκληρωτισμό. Επομένως όλος ο κόσμος χρωστά χρήματα στην Ελλάδα. Αυτή η χώρα θα μπορούσε να απαιτήσει εκατομμύρια των εκατομμυρίων από όλους για τα συγγραφικά δικαιώματα των αρχαίων. Και θα ήταν απολύτως λογικό να της δοθούν. Αμέσως. Οι Ελληνες επίσηςκατηγορούνται ως ψεύτες. Αυτό μου θυμίζει έναν παλιό συλλογισμό που μαθαίναμε στο σχολείο:ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης και εφόσον όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ από τότε ».
ΠΗΓΗ: "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ιδρυτική Διακήρυξη Κόμματος: ΦΑΕ! *

Συνεχίζοντας λοιπόν την νεανική καριέρα μου στα χλοερά λιβάδια της φαντασίας (τότε που αρραβωνιάστηκα το μπάνικο γειτονόπουλο Λάκη με βέρα ένα μπαγιάτικο κουλουράκι κανέλλας) προχωρώ σε ίδρυση κόμματος αρχών (και για λόγους αρχών αλλά και εξ ανάγκης μια που δεν βλέπω καμιά γκράντε φίρμα πρόθυμη να ακολουθήσει το φωτεινό μονοπάτι που χαράσσω). Το Κόμμα αυτό θα ανήκει στην αριστερά (με την καλή έννοια) και θα ονομάζεται Χακούνα Ματάτα στα Σουαχίλι ή ΦΑΕ στα ελληνικά (υπογραμμίζοντας έτσι και την ελληνικότητα της σκέψης μας αλλά και τον διεθνή χαρακτήρα της παγκοσμιοποιημένης πείνας που θα πέσει). Όχι, μην πανικοβάλλεστε σύντροφοι, τα αρχικά ΦΑΕ δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τη μάσα, τη δραστηριότητα που οδήγησε στον πανωλεθρίαμβο της μεταχουντικής Ελλάδας. Είναι απλούστατα τα συστατικά που θεωρώ εγώ, η γκουρού του κόμματος, απαραίτητα για να επιζήσουμε την εποχή του Υδροχόου: Φαντασία, Αγάπη, Ενδοσκόπηση!
Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι:
Φαντασία για να πολλαπλασιάζουμε το ψάρι ως άλλοι Τζίζας (και για να το μετατρέψουμε ενδεχομένως από γαύρο σε λαβράκι οι πιο ευφάνταστοι!). Αγάπη για να μοιραστούμε το περί ου ο λόγος ψάρι και να μη καταλήξει ως συνήθως ένας να χλαπακιάζει το φιλέτο και οι λοιποί 78970006789455 να μοιράζονται τα κόκκαλα (άσε το κεφάλι Θανάση, το είδα πρώτη!). Ενδοσκόπηση για να καταλάβουμε ότι ένα φανταστικό ψάρι μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικό με ένα πραγματικό (ειδικά αν το πραγματικό είναι κατεψυγμένο από τους ψαράδες Μαορί το 1897!)
Έμβλημα του κόμματος θα είναι ένα κουλούρι (ερωτικής ) Θεσσαλονίκης κι ένα τριαντάφυλλο. Ναι, μάλιστα, κλέβουμε λίγο τους ισπανούς αναρχικούς αλλά δεν υπάρχει παρθενογένεση στην πολιτική, όπως και στην Τέχνη. (Άσε που αν δεν κλέψεις και λίγο, έτσι για το καλό, τι σκατά κόμμα θα ιδρύσεις;) Μετατρέποντας άλλωστε το γενικό και αόριστο ψωμί των ισπανών σε τραγανό κουλούρι της συμπρωτεύουσας έχουμε κι ένα παράπλευρο όφελος: βουλώνουμε τα στόματα των θεσσαλονικέων που μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα με το κράτος των Αθηνών!
Ο ύμνος του κόμματος παίδες είναι ένα πρόβλημα. Πρέπει να μπορεί να συναγωνιστεί ταυτόχρονα τον ύμνο της Γαλάζιας γενιάς, του Παναθηναϊκού και τα Κάρμινα Μπουράνα. Δύσκολα πράματα δηλαδή. Κολοσσιαίο το στοίχημα. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε την εμβληματική επιτυχία της γυναίκας- Επανάσταση ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ. Είναι βέβαια ελαφρώς μεταχειρισμένο αλλά χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του τάργκετ γκρουπ μας: των απανταχού παρατράγουδων...
Δε θέλω όμως να σας προκαταλάβω. Μιλάμε για βαθειά δημοκρατική παράταξη.
Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις λοιπόν. Θέλετε άλλη ονομασία για το κόμμα μας; Ένας φίλος μου λ.χ. πρότεινε το greek diet, που συνδυάζει την προώθηση των τοπικών γκουρμέ προϊόντων με την επερχόμενη πείνα, ένας άλλος πιστεύει ότι το κόμμα μας πρέπει να λέγεται ΟΧΙ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ υποδηλώνοντας ότι άμα μπούμε στη Βουλή μόνο θα καταψηφίζουμε κλπ κλπ. Γουστάρετε άλλο παιάνα για τις ανοιχτές συγκεντρώσεις μας; Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να προτείνει. Σημειώστε όμως κάτι: Όσοι σκεφτήκατε Το Ιστορία μου αμαρτία μου λάθος μου μεγάλο, ως ιδανικό εθνικό κομματικό ύμνο που θα υποδηλώσει τη διάρρηξη των σχέσεων μας με το διεφθαρμένο παρελθόν, ξεχάστε το. Το χει καπαρώσει η Ντόρα για το δικό της το κόμμα.

* πηγή : protagon.gr

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ – ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ 2-0

Ερωτήματα σχετικά με την αγωνιστική ετοιμότητα της ομάδας ενόψει των άμεσων υποχρεώσεών της στο Μουντιάλ γεννά η απόδοση της Εθνικής Ελλάδας στο φιλικό με την Παραγουάη (0-2).

 

 

Αν ήμασταν ρεπόρτερ από την Παραγουάη θα γράφαμε για τα θετικά μηνύματα που άφησε η Εθνική στο φιλικό με την Ελλάδα. Επειδή, όμως, είμαστε Ελληνες ρεπόρτερ δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τα γούρια και να σας πούμε ότι και στα φιλικά πριν το Euro 2004 η Ελλάδα έχανε και προβλημάτιζε με την απόδοσή της, πόσο μάλλον να σας πούμε πως το φιλικό με την Παραγουάη δεν είναι χρήσιμο για συμπεράσματα, αφού οι διεθνείς είναι κουρασμένοι από τη σκληρή προετοιμασία και μπλα, μπλα, μπλα.

Θα ασχοληθούμε με τα δεδομένα. Ποια είναι αυτά;

1. Η Εθνική παρουσίασε ένα αρκετά καλό πρώτο 15λεπτο όπως στον αγώνα με τη Βόρεια Κορέα. Εδειξε επιθετική διάθεση, βγήκε μπροστά και άφησε ένα χαμόγελο στα χείλη μας.

2. Το χαμόγελο αυτό σβήστηκε από την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Οπως στο φιλικό με τη Βόρεια Κορέα, έτσι και τώρα η ελληνική ομάδα είχε κενά πίσω, άφησε αρκετές φορές εκτεθειμένο τον Τζόρβα και μας έκανε να λησμονήσουμε την άμυνα του 2004 ή τουλάχιστον αυτή που είχαμε στο Euro 2008.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ:

6o λεπτό: Ο Μπάριος βγαίνει απέναντι από τον Τζόρβα, ο οποίος αποκρούει με τα πόδια το πλασέ του Παραγουανού.
8ο λεπτό: Νέα ευκαιρία για την Παραγουάη. Σέντρα του Βέρα από δεξιά, ο Κυργιάκος απομακρύνει με κεφαλιά.
9ο λεπτό: Γκολ για την Παραγουάη! Ο Ρόκε Σάντα Κρούζ πλασάρει, η μπάλα βρίσκει το δοκάρι και στην επιστροφή ο Βέρα στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.
25o λεπτό: Γκολ για την Παραγουάη! Σέντρα από αριστερά, κεφαλιά του Σάντα Κρουζ, ο Τζόρβας αποκρούει, αλλά ο επερχόμενος Μπάριος δεν δυσκολεύεται να κάνει το 2-0 σε κενή εστία.
38ο λεπτό: Δυνατό σουτ του Τζιόλη έξω από τη μεγάλη περιοχή, η μπάλα φεύγει άουτ.
41ο λεπτό: Σουτ του Σαμαρά έξω από τη μεγάλη περιοχή και σε πλάγια θέση, ο Βιγιάρ δύσκολα διώχνει σε κόρνερ.
42ο λεπτό: Νέα μεγάλη ευκαιρία με την κεφαλιά του Σαμαρά από το ύψος της μικρής περιοχής να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βιγιάρ.
59ο λεπτό: Δυνατό σουτ του Τζιόλη από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα φεύγει άουτ.

3. Η μεσαία γραμμή χωρίς τον Γιώργο Καραγκούνη μπάζει. Δεν υπάρχει ο παίκτης που θα μεταφέρει την μπάλα από την άμυνα μπροστά και όσοι σπεύσετε να πείτε πως αυτή τη δουλειά μπορεί να την κάνει ο Κατσουράνης, τότε να σας υπενθυμίσουμε πως ο Κατσουράνης είναι αμυντικό χαφ κι αν βγει μπροστά τότε θα αφήσει κενό πίσω.

4. Η Εθνική πρέπει να παίζει μπροστά με τον Σαμαρά. Ξέρει μπάλα, προκαλεί ρήγματα και είναι σαφώς πιο επικίνδυνος από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή (ίσως πλην του Γκέκα).

5. Οχι πως στην επίθεση ήμασταν θελκτικοί και χάναμε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Είχαμε, όμως, μια κάποια διάθεση. Τα προβλήματα, πάντως, παραμένουν.

6. Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο από όλα ήταν το γεγονός πως η Εθνική είναι μια ομάδα αποτελούμενη από ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να βρουν τα πατήματά τους και ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι σε λίγες μέρες αρχίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Καλοί οι σύλλογοι, οι μεταγραφικές σκέψεις και οι τίτλοι που κατακτήθηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει άπαντες να σκεφτούν πως οι Ελληνες φίλαθλοι δεν σηκώνουν άλλο 4-4-2 (και δεν αναφερόμαστε σε σύστημα).

7. Σύμφωνοι, η Παραγουάη είναι δυνατή ομάδα, ξεχωρίζει για το στρωτό ποδόσφαιρό της, αλλά τόσες κάθετες πάσες στην άμυνά μας δεν θα έβγαζε ούτε η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα.

8. Επίσης, δεν είναι δυνατόν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι να παρουσιάζουμε τεράστιο πρόβλημα στα στημένα και να μας παίρνουν κεφαλιές παίκτες που είναι 1,5 κεφάλι πιο κοντοί από τους δικούς μας. Αυτό κάποτε ήταν το όπλο μας (τα στημένα), τώρα τείνει να γίνει η αγχόνη μας.

9. Ισως τελικά πρέπει να σκεφτεί σοβαρά ο Οτο Ρεχάγκελ ένα σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Να είμαστε τουλάχιστον σίγουροι ως προς το παθητικό κομμάτι και μετά βλέπουμε πως θα βάλουμε την μπάλα στα δίχτυα.

10. Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Παραγουάη έχασε αρκετές ευκαιρίες, αλλά ευτυχώς για εμάς σκόραρε μόλις δύο φορές (με τον Βέρα στο 90 και τον Μπάριος στο 25ο λεπτό). Ειρήσθω εν παρόδω, αυτός ο Μπάριος είναι ένας Αργεντινός (έχει αλλάξει υπηκοότητα) που ήθελε πριν 2-3 χρόνια ο Παναθηναϊκός, αλλά επειδή προερχόταν από το πρωτάθλημα της Χιλής γέννησε μια σειρά από ερωτήματα και αμφιβολίες. Τελικά ο Μπάριος κατέληξε στη Ντόρτμουντ και έβαλε πέρυσι ένα κάρο γκολ ώστε να βγει πρώτος σκόρερ της ομάδας και μέσα στους πρώτους της Bundesliga. Για να επιστρέψουμε στην κουβέντα, η Εθνική απείλησε κυρίως με σουτ (Σαμαράς και Τζιόλης), ενώ μετά το 2-0 μας ακυρώθηκε κανονικό γκολ ως οφσάιντ.

πηγή: contra.gr     βίντεο: in.gr

Κακοποίηση βρέφους ενός έτους από τον πατέρα του

Δεν έχουν περάσει ούτε 2 μέρες από την προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε κακοποίηση ανηλίκων, και άλλη μια παρόμοια περίπτωση είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Και αυτή αφορά αλλοδαπό που κατοικεί στη χώρα μας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στους Έλληνες δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι…Συνελήφθη λοιπόν 27χρονος Βούλγαρος, καθώς όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προξένησε σωματικές βλάβες στο μόλις ενός έτους παιδί του και κατόπιν το εγκατέλειψε σε πεζοδρόμιο στην περιοχή της Σούδας, με συνέπεια το βρέφος να εκτεθεί σε άμεσο κίνδυνο.

Ο 27χρονος αλλοδαπός έχει κατ' επανάληψη απασχολήσει τις Αρχές, δημιουργώντας φασαρίες, ύστερα από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.Ήδη, για το θέμα έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας, ενώ δραστηριοποιούνται και οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σούδας.

Δυστυχώς όμως το κακό έγινε για το μικρό…Και αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες, πάντα κατόπιν εορτής ενεργούν. Θα μου πεις, πως να το ξέρουν κι αυτές…Ίσως αν οι αστυνομικές αρχές, τις οποίες όπως αναφέρει το ρεπορτάζ είχε απασχολήσει ο “μπαμπάς” του κατ’ επανάληψη, είχαν ασχοληθεί  περισσότερο με την περίπτωσή του, θα είχαν διαπιστώσει ότι αυτό ο πιθανότατα αλκοολικός έχει κι ένα βρέφος που δεν μπορεί να φροντίσει….Και τότε αυτές θα είχαν με τη σειρά τους ενημερώσει την πρόνοια… Αλλά εδώ κοιτάμε πάντα στις περισσότερες περιπτώσεις πως να κλείνουμε τα θέματα γρήγορα (με μια π.χ. απλή διανυκτέρευση στο τμήμα μέχρι να ξεμεθύσει), κι όχι να μπλέκουμε περισσότερο.

Το παιδάκι ευτυχώς (αν μπορεί να το πει κανείς αυτό) είναι πολύ μικρό σε ηλικία, και πιθανότατα όταν μεγαλώσει να μη θυμάται το γεγονός αυτό…Είμαι σίγουρος όμως ότι στην ψυχούλα του θα έχει πάντα ένα βάρος, και στο βλέμμα του μια αόριστη θλίψη, που ούτε το ίδιο δε θα μπορεί να εξηγήσει από που προέρχεται…. 

Αναβάλλεται η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.Σύνταξη στα 65 και για τις μητέρες.

imageΣύνταξη στα 65 έτη ακόμα και για τις μητέρες ανηλίκων και περιορισμό του ποσοστού της βασικής, της αναλογικής και της επικουρικής σύνταξης μόλις στο 60% του μισθού ζητεί η τρόικα από το υπουργείο Εργασίας, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν "μπλοκάρει".

Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αναβάλλεται και οι εξελίξεις θα συζητηθούν σήμερα σε κυβερνητική σύσκεψη, καθώς εκτιμάται πως σε περίπτωση που περάσουν ανάλογα μέτρα θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη.

Τα "ανοιχτά" θέματα, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις των επιτηρητών με το υπουργείο Εργασίας, είναι τα ακόλουθα:

  • Τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα παιδιά.

Στο μνημόνιο προβλέπεται πως από το 2011 θα ξεκινήσει η εισαγωγή ενιαίου ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη ακόμα και για τις γυναίκες στο Δημόσιο.

Η τρόικα ζητεί το μέτρο να αφορά όλες τις γυναίκες, δηλαδή ακόμα και οι μητέρες ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη.Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ζητεί την εξαίρεση των μητέρων.Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε περίπτωση που περάσουν οι πιέσεις των επιτηρητών, οι μητέρες -ακόμα και όσες εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα- θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται τουλάχιστον κατά τρία έτη κάθε χρόνο.

Πάντως οι πρώτες που θα σηκώσουν το βάρος είναι οι ασφαλισμένες στο Δημόσιο, όπου με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ξεκινά το 2011 η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης.

  • Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Στο μνημόνιο προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο 1,2% και θα αφορά την ανταποδοτική σύνταξη. Η τρόικα ζητεί τώρα αυτό να... επεκταθεί τόσο στη βασική όσο και στην επικουρική σύνταξη, πρόταση που απορρίπτει το υπουργείο Εργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό αναπλήρωσης των τριών συντάξεων -κύριας, βασικής και αναλογικής- θα πέσει κατακόρυφα και θα πάει στο 60% (από το 90% που είναι σήμερα) στο 65ο έτος.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 1.400 ευρώ μισθό και με 27 έτη υπηρεσίας θα δει την κύρια σύνταξη στο 65ο έτος να πέφτει στα 455 ευρώ τον χρόνο (σε σχέση με τα 756 ευρώ που δικαιούται σήμερα).

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα ξεκινήσουν τελικά το 2015 και όχι το 2018, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Κουτρουμάνη.

Υπολογισμός
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2015 θα δει τα χρόνια από το 2011 έως το 2014 να υπολογίζονται με το νέο σύστημα και τα έτη μέχρι και το 2010 με το παλαιό (δηλαδή στο ΙΚΑ με την καλύτερη πενταετία).

  • Η έκταση των αλλαγών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η τρόικα ζητεί οι αλλαγές να αφορούν και τους παλαιούς ασφαλισμένους, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως θα ξεκινήσουν από 1ης Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από αυτό το ειδικό καθεστώς, η έξοδος θα γίνεται στο 65ο έτος της ηλικίας ή έπειτα από 40 έτη δουλειάς. Ωστόσο ακόμα και όσοι παραμείνουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα δουν τις πόρτες εξόδου να κλείνουν πριν από το 60ό έτος.Το πέναλτι που θα επιβάλλεται στην πρόωρη έξοδο. Στο μνημόνιο προβλέπεται πως για κάθε χρόνο που λείπει για τη συμπλήρωση 40ετίας η σύνταξη θα μειώνεται κατά 6%.Το υπουργείο ζητεί να υπάρξει ειδική ρύθμιση και να εξαιρεθούν όσοι συμπληρώνουν 35ετία και το 60ό έτος.

Οι "ομάδες" που θα εξαιρεθούν από τις αλλαγές. Το υπουργείο Εργασίας ζητεί να μην ισχύσουν τα μέτρα για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983, ωστόσο ακόμα και γι' αυτό υπάρχουν ενστάσεις από τους επιτηρητές.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αριθμοί και οι ημερομηνίες είναι στο μνημόνιο

Τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως "τα νούμερα και οι ημερομηνίες είναι στο μνημόνιο, φαίνεται ότι ο υπουργός ή πολύ αργά το κατάλαβε ή προσπάθησε να μας εξαπατήσει με ένα σχέδιο νόμου που δεν εμπεριέχει τα ίδια σκληρά, αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα με αυτά που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες και υιοθετεί η Αθήνα" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόβλεψη
Σημειώνεται πως στο μνημόνιο προβλέπεται ότι οι αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ξεκινούν το 2011.

Οσον αφορά την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 37 στα 40, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2015.

Συγκεκριμένα, από το 2011 ξεκινά η εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη και για τις γυναίκες στο Δημόσιο.

Παράλληλα αρχίζει η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα βαρέα και όσων έχουν 40 έτη ασφάλισης).

Πηγή: e-go.gr

Όλοι χρωστούν, κανείς δεν πληρώνει

Ερώτηση: Πως νομίζετε ότι ζει και μάλιστα επιστρέφει στην κερδοφορία η General Motors σήμερα;
Απάντηση: Έχοντας αρνηθεί να αποπληρώσει ομόλογα (δηλαδή δάνεια) ύψους 81 δις δολαρίων (και με επιπρόσθετα δάνεια 60 δις δολαρίων από το αμερικανικό κράτος). Οι δανειστές της GM θα πρέπει να αρκεστούν σε μετοχές της νέας εταιρείας που δεν ξεπερνούν τα 8 δις. Με άλλα λόγια, η GM ορθοπόδησε μετά από μία αναδιάρθρωση χρέους που ουσιαστικά εξάλειψε πάνω από 70 δις χρέους……

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη, στο protagon.gr

Λαζόπουλος για την επίθεση στο στόλο της ελευθερίας στη Γάζα

 

Ο Λαζόπουλος για Μαντέλη, Siemens και μίζες

Για άλλη μια Τρίτη, ο Λαζόπουλος σχολίασε με τον τρόπο του την επικαιρότητα. Δείτε τι είπε για Μαντέλη, Siemens και μίζες…

Η δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή βοήθεια!!!

Μάθημα Ζωής



Μερικές φορές, προσπαθούμε σκληρά να φτάσουμε στο πράσινο γρασίδι। Και καταλήγουμε σε μπελά. Και όταν βρεθείς σε μπελά και κολλήσεις σε μια κατάσταση από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις, υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει πάντα να θυμάσαι.Όποιος εμφανιστεί. δεν είναι σίγουρο ότι ήρθε να σε βοηθήσει!




Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 18-20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΗΣ ΜΟΝΙΤΟΡ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ:
EUROPEAN MUSIC DAY ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
3 ΠΛΑΤΕΙΕΣ, 3 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ, 3 ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ 12 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

 

ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

  • Παρασκευή 18 Ιουνίου
    ΤΙΤΑ ΜΠΡΙΚΙ – Οδός Μεραμπέλλου 16
    Εναρκτήριο πάρτι, Ώρα έναρξης 22.30
    DJ Iannis Papiδakis
  • Σάββατο 19 Ιουνίου
    ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΔΑΙΔΑΛΟΥ & ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
    Κλασικά ακούσματα, Ώρα έναρξης 13.00
    Χορωδία Δήμου Ηρακλείου
    ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΟΔΟΥ ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟΥ
    Soul, Funk Blues, Ώρα έναρξης 18.30
    Local DJ’s
    +Παράλληλη έκθεση φωτογραφίας
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ
    Rock σκηνή, ώρα έναρξης 20.00
    Groove Therapy
    Philter
    Pulse
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ «ΛΟΤΖΙΑ»
    Εναλλακτική pop, rock, electro, Ώρα έναρξης 19.00
    Lego Boy
    Why not - the band
    Lumiere Brother
    Monsieur Minimal
    Film
    ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΧΑΝΔΑΚΟΣ
    Jazz, Ώρα έναρξης 19.30
    Outward Bound
    Δραμητινός Duo
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
    Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου Ώρα Έναρξης 19.30
    LA BRASSERIE (Κοραή 15)
    Groove Dance Freestyle, Ώρα έναρξης 23.30
    Girls on Dexx
    Quickaras
    Mr Roussos
  • Κυριακή 20 Ιουνίου
    ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΟΔΟΥ ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟΥ
    Hip Hop – Freestyle, Ώρα έναρξης 19.00
    Peter Pan & DJTzinas Mixmashing Duo
    Moloch DJ set – Antilope Productions
    Kick Us All Stars – Live
    Side Effect Crew (Breakdancing)
    +παράλληλη έκθεση φωτογραφίας
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ «ΛΟΤΖΙΑ»
    Surf - Rock, Reggae, Ska, Ωρα έναρξης 19.00
    Tropical storm
    Mάνος Παπαδάκης
    Toothpicks
    Kangoors
    Ska Bangies
    ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΧΑΝΔΑΚΟΣ
    Jazz – Latin Ώρα έναρξης 19.30
    Λαμπράκης jazz trio
    Bucarest Quartet
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
    Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου Ώρα Έναρξης 19.30

 

Περισσότερα στο http://www.europeanmusicday.gr/

Συγκλονιστικές διηγήσεις των Ελλήνων ακτιβιστών που επέστρεψαν στην Αθήνα

Την παράνομη κράτηση Ελλήνων στο Ασντόντ του Ισραήλ και τη βία που τους ασκήθηκε κατήγγειλαν οι πρώτοι έξι Έλληνες ακτιβιστές , κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμερα το πρωί. Χαρακτήρισαν «πειρατεία» την ενέργεια του Ισραήλ και τόνισαν ότι όλα τα πλοία μετέφεραν αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια και είχαν ελεγχθεί στα λιμάνια απ' όπου ξεκίνησαν.

Από το ισραηλινό "ρεσάλτο" στο τουρκικό πλοίο Από το ισραηλινό "ρεσάλτο" στο τουρκικό πλοίο Όπως είπε ο Αρ. Παπαδοκωστόπουλος, πάνω στο ελληνικό πλοίο υπήρχε ανθρωπιστική βοήθεια, αναπηρικά καροτσάκια, προκατασκευασμένα σπίτια και φαρμακευτικό υλικό.
Σύμφωνα με τον ακτιβιστή, όταν έγινε η έφοδος των Ισραηλινών, το "Ελεύθερη Μεσόγειος" βρισκόταν 70 μίλια από τη Γάζα.
Χαρακτήρισε την ενέργεια των Ισραηλινών "καθαρά πειρατική" ενώ τόνισε: "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ισραήλ να παίζει το ρόλο του χωροφύλακα".
Από την πλευρά του, ο Δ. Γελάλης ακτιβιστής από τη Λάρισα, είπε ότι "γύρω στις 4 τα ξημερώματα βλέπαμε φουσκωτά από παντού να έρχονται κατά πάνω μας και μέσα σε δευτερόλεπτα κομάντος με πλήρη εξάρτυση ανέβηκαν στο σκάφος".
Κατήγγειλε ξυλοδαρμούς και χρήση ηλεκτροσόκ ενώ όπως είπε, "δεν είχαμε το δικαίωμα ούτε να σηκωθούμε από την καρέκλα. Έπρεπε να σηκώσουμε το χέρι για να πάμε στην τουαλέτα".
Αντιμέτωποι με την ισραηλινή δικαιοσύνη θα βρεθούν οι υπόλοιποι Έλληνες που κρατούνται, όπως τόνισε ο Θάνος Πετρογιάννης, μηχανικός από το Πολυτεχνείο.
"Πήγαμε να προσφέρουμε βοήθεια. Κατά τους Ισραηλινούς τα 80 μίλια από τη στεριά είναι διεθνή ισραηλινά ύδατα και μας είπαν ότι μπήκαμε παράνομα στη χώρα τους" ανέφερε.
Και συνέχισε λέγοντας: "Όσοι είναι φυλακή αρνήθηκαν να υπογράψουν. Θα δικαστούν σε 10 με 15 ημέρες.
Συμπλήρωσε δε ότι έχει κατασχεθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν τα πλοία με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.
Τη χρήση βίας από πλευράς των Ισραηλινών κομάντος κατήγγειλε και ο ακτιβιστής Μιχάλης Γρηγορόπουλος.
"Βρισκόμασταν σε διεθνή ύδατα. Οι Ισραηλινοί έκαναν πειρατεία στο σκάφος μας και εκτός ναυτικών τους ασκήσεων. Μας πήρανε όμηρους με όπλα στο κεφάλι" είπε και πρόσθεσε: "Ήμουν ο τιμονιέρης του καραβιού. Κατέβηκαν από ελικόπτερα, έπεφταν δακρυγόνα και αληθινά πυρά. Δεν αντισταθήκαμε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στα κομάντος".
Ανέφερε ακόμη ότι οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση ηλεκτροσόκ "σε όσους προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από τη γέφυρα" ενώ για τις συνθήκες κράτησης υπογράμμισε: "Δεν μας άφηναν να πάμε τουαλέτα, να φάμε και να πιούμε νερό και μας τραβούσαν βίντεο".
Για την κατάσχεση της βοήθειας αλλά και των προσωπικών αντικειμένων των ακτιβιστών, ο Μιχ. Γρηγορόπουλος επισήμανε: "Μας κατέσχεσαν τα πάντα. Δεν άφησαν τίποτα παρά μόνο τα χαρτιά μου. Πήραν κινητά, λάπτοπ, φωτογραφικές μηχανές και προσωπικά αντικείμενα".
Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει τα έγγραφα που του προσκόμισαν οι Ισραηλινοί ενώ τόνισε ότι απελάθηκε παρά τη θέλησή του.
"Δεν με άφησαν να επικοινωνήσω με δικηγόρο, ούτε με την ελληνική πρεσβεία" ανέφερε και συνέχισε κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση: "Δικάζονται όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τα έγγραφα του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να διασφαλίσει τα ελληνικά πλοία. Δεν έκανε ούτε μια παρέμβαση για να μην ανέβουν πάνω στο ελληνικό πλοίο".

Τι ισχυρίζεται το Ισραήλ
Στην αντίπερα όχθη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Σαμπί Μιόνι, μιλώντας στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι οι επιβαίνοντας στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara είχαν σκοπό την προβοκάτσια.

Υποστήριξε ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο επιχείρησαν να λιντσάρουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πρώτος πυροβολισμός έπεσε από ακτιβιστή.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Σ. Μιόνι, οι στρατιώτες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν βία.

Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας

Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων κρατουμένων.

Στο διάβημα, αναφέρεται ότι η σύλληψη των ακτιβιστών έγινε σε διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου, το Ισραήλ δεν μπορεί να ζητά από τους κρατούμενους να υπογράψουν ότι επιχείρησαν παράνομα να εισέλθουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 610 άτομα έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα ως κρατούμενοι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από ισραηλινό δικαστήριο.
Ανάμεσά τους βρίσκονται 31 Έλληνες, τους οποίους επιχειρεί να επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.
Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για κρατούμενους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.
Και ενώ παραμένει ασαφές το καθεστώς κράτησης των Ελλήνων ακτιβιστών, στα Ιεροσόλυμα αλλά και σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ, αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί διαδηλώνουν ενάντια στην αιματηρή χθεσινή επίθεση εναντίον των πλοίων του "στολίσκου της Ελευθερίας". 

Πηγή : enet.gr

Έρχεται καυτό καλοκαίρι στα εργασιακά

image Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που επανακαθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας, αναμένεται να αλλάξει το υπουργείο Εργασίας, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο μνημόνιο με το οποίο ενεργοποιείται ο μηχανισμός χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη και πιθανότατα τελευταία συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη, σημερινή συνάντηση, δεν πρόκειται να γίνει άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος θα ζητήσει από τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά και τη ΓΣΕΕ εφόσον το επιθυμεί, να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους.
Το χάσμα που χωρίζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εργασίας με την ΓΣΕΕ είναι μεγάλο, καθώς τόσο το εργασιακό όσο και το ασφαλιστικό έχουν εντείνει τις σχέσεις του κ. Λοβέρδου με τα συνδικάτα.
Έτσι, οι αλλαγές στα εργασιακά αναμένονται χωρίς τη διεξαγωγή διαλόγου, μέσα από την υπογραφή Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας αλλά και σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαστήριο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις καθώς και για παραβίαση συνθηκών και νόμων.
Μάλιστα, πλέον, τίθεται έντονα πιεστικό, το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ακόμη κι αν δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν, αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς. Αυτό φαίνεται πως είναι το ανάχωμα της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, αφού τόσο οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση των κατώτατων μισθών ή στην καλύτερη περίπτωση τριετές πάγωμα στα ισχύοντα σημερινά επίπεδα, όσο και η σκληρή στάση των εργοδοτικών φορέων, δυσκολεύουν πολύ τις ήδη επιβαρημένες από την υψηλή ανεργία, συνθήκες.
Η ΓΣΕΕ καλεί με επιστολή της τους εργοδοτικούς φορείς, να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση και να μην αποδεχθούν την κρατική παρέμβαση στα εργασιακά.
Παράλληλα, βέβαια, καταγγέλλει τους εκπροσώπους των εργοδοτών που αποχωρούν από τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με το επιχείρημα της σημερινής συνάντησης, αφού μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα λειτουργίας του Οργανισμού και κυρίως, οι διαδικασίες προσφυγής σε αυτόν.
Στο «καυτό» θέμα των απολύσεων, εκτός από την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, από 2% το μήνα σε 4% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται αποφασισμένο (ή πιεσμένο) να προχωρήσει σε αύξηση και των απολύσεων σε επιχειρήσεις από 20 έως 200 εργαζόμενους. Σήμερα, επιτρέπονται έως 4 απολύσεις το μήνα, και σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο, σε 5.
Στο μνημόνιο πάντως, οι αλλαγές και στα εργασιακά έχουν προεξοφληθεί. Προβλέπεται αναλυτικά:
- παράταση της περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος
- μείωση του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους τους εργαζόμενους. (blue and white collar workers)
- αύξηση του ελάχιστου ορίου ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις
- εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια
- διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και μερικής απασχόλησης
- έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς εισάγοντας ειδική σχετική πρόβλεψη για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι
- υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανόμενων των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, με στόχο την αύξηση μισθών σε κατώτερο των κλαδικών συμβάσεων επίπεδο
- εφαρμογή μεταβλητών απολαβών έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης
- τροποποίηση των ρυθμίσεων του συστήματος διαιτησίας
- προσαρμογή της νομοθεσίας για την εισαγωγή ετήσιου υπολογισμού χρόνου εργασίας και μείωση στις υπερωριακές αμοιβές.

Πηγή: capital.gr

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Βενζινάδικο....

Χθες σταμάτησα σ' ένα βενζινάδικο και ζήτησα 10 ευρώ βενζίνη.
Κι ο βενζινάς με ρώτησε:
.
.
.
- Είναι μεγάλος ο λεκές;

Junk Food και εθισμός

Βουλιμία, σύμφωνα με το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, είναι το αίσθημα εντονότατης πείνας που απαιτεί άμεση ικανοποίηση. Πρόκειται για μια ακατάσχετη πείνα που οφείλεται σε ψυχοπαθολογικά αίτια. Οι παχύσαρκοι, πολύ συχνά λένε ότι θα σταματήσουν αμέσως να τρώνε τόσο πολύ, αλλά σύντομα διαψεύδονται, δεν μπορούν να σταματήσουν, το φαγητό είναι κάτι σαν ναρκωτικό γι’ αυτούς.
Υπάρχει άραγε εθισμός στην πολυφαγία ή απλά πολύ αδύναμοι χαρακτήρες; Το ερώτημα απασχόλησε πολλούς και όπως η κύρια ασθένεια της εποχής είναι οι εθισμοί, κάθε λογής, που οδηγούν σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, οι ψυχίατροι αρχίζουν και υποψιάζονται ότι η παχυσαρκία οφείλεται σε εθισμό σε μια ιδιαίτερη μάλιστα κατηγορία τροφής, την ιδιαίτερα βλαβερή. Αυτή ονομάζεται επίσημα στην Αμερική junk food (σκουπιδοτροφή) και εκπροσωπείται επάξια από τα χάμπουργκερ, αλλά και πολλές άλλες έτοιμες και φτηνές τροφές, πλούσιες σε λιπαρά και σε, περισσότερο ή λιγότερο βλαβερές, χημικές ουσίες. Υπάρχουν παγωτά ή καραμέλες και γλειφιτζούρια που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως σκουπιδοτροφή με προορισμό τα παιδιά και τους εφήβους, υπάρχει άφθονη σπουπιδοτροφή για κάθε ηλικία και αυτή η σκουπιδοτροφή, που κάποτε προοριζόταν για τις χαμηλές, τώρα καταναλώνεται και από τις μεσαίες τάξεις.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Τάκη Αθανασόπουλου, στο dialogoi.enet.gr.

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος πήρε τη σχετική απόφαση το 1988, με σκοπό να μας υπενθυμίζει τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος.

Πολλά sites και blogs αναφέρονται στη συγκεκριμένη μέρα, παραθέτοντας την ιστορία του καπνίσματος,  και στατιστικά για το τι μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα στους ενεργούς χρήστες. Εγώ προτιμώ να ασχοληθώ με την άλλη εξίσου σοβαρή πλευρά του καπνίσματος, το ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ..Και αυτό γιατί ο καπνιστής είναι άμεσα υπεύθυνος για τη δική του υγεία, και σε ένα μεγάλο ποσοστό πλέον γνωρίζει τις συνέπειες που η πράξη του αυτή προκαλεί στο δικό του οργανισμό. Ο παθητικός καπνιστής όμως δέχεται τον καπνό του αναμμένου τσιγάρου του καπνιστή, καθώς και τον καπνό της εκπνοής του, χωρίς να το θέλει. Και οι συνέπειες στο δικό του οργανισμό είναι εξίσου σοβαρές, αφού το παθητικό κάπνισμα κατατάσσεται ως τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου - μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 25-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές και οφείλεται σε παθητικό κάπνισμα.

Το ζήτημα του παθητικού καπνίσματος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιπτώσεις των παιδιών.των οποίων οι γονείς καπνίζουν. Ο καπνός στον περιβάλλοντα χώρο συνεπάγεται κινδύνους βρογχίτιδας και πνευμονίας. Αυξημένοι επίσης θεωρούνται οι κίνδυνοι ωτίτιδας, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας και αυξάνεται η συχνότητα των κρίσεων στους μικρούς ασθματικούς.

Από νομοθετικής πλευράς, στη χώρα μας ισχύει απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από 1 Ιουλίου 2009, με αρκετές εξαιρέσεις όμως όσον αφορά χώρους εστίασης και διασκέδασης. Στην πράξη δε, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στα νοσοκομεία και σε δημόσιες υπηρεσίες, αν και στις τελευταίες γίνεται πολλές φορές παραβίασή του.Εξαιτίας αυτού, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, το Υπουργεί Υγείας εμφανίζεται έτοιμο να λάβει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου ν’ απαγορευτεί εντελώς το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα ενδέχεται τα μέτρα αυτά να ανακοινωθούν και σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά συζητείται η συμμετοχή και της δημοτικής αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους, ενώ θα προβλεφθεί και μεταβατική περίοδος εφαρμογής της απαγόρευσης για τους κλάδους που θίγονται περισσότερο από τα μέτρα (π.χ. νυκτερινά καταστήματα). Επιπλέον, θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια κατά του καπνίσματος σε “στοχευμένες” περιοχές και πληθυσμιακές ομάδες.

Το τελευταίο διάστημα πάντως, έχει μειωθεί κατά 10% ο τζίρος πωλήσεων των τσιγάρων. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε επιτέλους τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος!!! Απλά πολλοί αποφάσισαν να μειώσουν ή να κόψουν το τσιγάρο, εξαιτίας των τελευταίων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα!!!

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ;;;;

50χρονος κατηγορείται ότι βίαζε τις ανήλικες κόρες του

Δεν έχουν τέλος οι υποθέσεις που έρχονται στο φώς  της δημοσιότητας σχετικά με κακοποιήσεις ανηλίκων… Έναν άνδρα από την Αλβανία, ηλικίας 50 ετών, συνέλαβε η Αστυνομία την Παρασκευή (28/05), με την κατηγορία ότι επί 8 χρόνια βίαζε τις δύο ανήλικες κόρες του.Τη σύλληψη πραγματοποίησαν άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Νίκαιας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Τα δύο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15 και 16 ετών σήμερα, φαίνεται από τα στοιχεία ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα τους, τη στιγμή που το ανήλικο αγοράκι της οικογένειας, ηλικίας 10 ετών σήμερα, αναγκαζόταν να παρακολουθεί.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πριν από ένα χρόνο, η μεγάλη του κόρη, γέννησε ένα μωρό, μετά από έναν από τους αλλεπάλληλους βιασμούς από τον πατέρα της.

imageΗ κακοποίηση ανηλίκων (500 εκατομμύρια - 1,5 δισεκατομμύριο
παιδιά είναι άμεσα ή έμμεσα θύματα βίας) δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ανά την υφήλιο….Παρά τις προόδους και τη νόμιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, imageσημαντικά βασικά προβλήματα παραμένουν όπως τα εκατομμύρια των γεννήσεων παιδιών που δεν καταγράφονται, η πληγή της παράνομης εμπορίας και διακίνησης παιδιών, τα εκατομμύρια των παιδιών που υποσιτίζονται, τα εκατομμύρια των παιδιών που εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο κ.α.

imageΜπορεί εμείς οι ίδιοι να μην έχουμε εμπλακεί (έμμεσα ή άμεσα )σε κάποιο τέτοιο λυπηρό γεγονός, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε στην πρόληψή τους, με το να γίνουμε μέλη σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοπό έχουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών. Ενδεικτικά αναφέρω τη UNICEF, το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, και την  ACTIONAID HELLAS, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Και αν δεν έχουμε προσωπικό χρόνο να αφιερώσουμε, ένα μικρό χρηματικό ποσό από το υστέρημά μας σε αυτές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ίσως κάνει τη διαφορά για κάποιο από τα παιδιά του κόσμου που δεν είχαν την ίδια τύχη με τα δικά μας παιδιά….

Το ισραηλινό ναυτικό σταμάτησε τον «στολίσκο της ελευθερίας»

 Οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις εντόπισαν και εμπόδισαν τον «στολίσκο της ελευθερίας» να προσεγγίσει τη Γάζα.

Εκτιμάται ότι 14- 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10.

Άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου, προσθέτει το ίδιο δίκτυο.

Όπως τονίζει το Κανάλι 10, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και Ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο της ισλαμιστικής Χαμάς είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς. Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνει και η τουρκική ΜΚΟ που προώθησε την πρωτοβουλία.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, τρεις πυραυλάκατοι τύπου Σάαρ απέπλευσαν από τον ισραηλινό λιμένα της Χάιφας για να σταματήσουν τον στολίσκο, τονίζεται από δημοσιογραφικές πηγές.

Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Οι πληροφορίες τουρκικής ΜΚΟ, που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δύο νεκροί και 30 τραυματίες πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, «φαίνεται να είναι ακριβείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ισραηλινός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

«Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες», τόνισε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ.

Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους Άραβες Ισραηλινούς, μετά την επιχείρηση, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

Ο στολίσκος, που μεταφέρει 700 ακτιβιστές και 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας εντοπίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό τα ξημερώματα σήμερα, ανέφεραν οργανωτές του κινήματος «Ελευθερώστε τη Γάζα».

Τα πλοία βρίσκονταν περίπου 120 χιλιόμετρα ανοικτά του Ισραήλ όταν εντοπίστηκαν από το πολεμικό ναυτικό της χώρας και οι επιβάτες προετοιμάστηκαν αμέσως για την παρεμπόδισή τους από τις ισραηλινές αρχές να προσεγγίσουν το στόχο τους.

Τα πλοία καταλήφθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού ενώ βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση περίπου 70 μιλίων από την ακτή.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα εμποδίσει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη και αν χρειαστεί να καταφύγει στη βία.

«Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες»

Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής και ο κυβερνήτης του δικού μας πλοίου τραυματίστηκε σοβαρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του αλ Τζαζίρα ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα, πριν διακοπεί η επικοινωνία.

«Εκατοντάδες Iσραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο στόλο της ειρήνης και οι επιβάτες του πλοίου στο οποίο βρίσκομαι συμπεριφέρονται με μεγάλο θάρρος», τόνισε ο Αμπάς Νάσερ στην τελευταία επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

«Ο κυβερνήτης του πλοίου μας τραυματίστηκε σοβαρά και υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες ανάμεσα στους επιβάτες», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας.

«O στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας»

Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του δήλωσε σήμερα ότι οι ακτιβιστές αγνόησαν τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700 ακτιβιστές πως η μόνη λύση που υπάρχει είναι να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκεί.

«Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ράδιο αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλούς» ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Ασντοτ όπου όλη η ανθρωπισιτκή βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».

Ο «στολίσκος της ελευθερίας» οργανώθηκε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ενώ η Τουρκία έχει εγκαίρως ενημερώσει και έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει το ασφαλές πέρασμά του, διαβεβαιώνοντας ότι οι δέκα χιλιάδες τόνοι που μεταφέρουν τα πλοία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια.

Ενεργοποίηση Μονάδας Χειρισμού Κρίσεων

Μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.

Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.

Από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ 100,3

Ανακοινωθέν της πρωτοβουλίας ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

image “Στις 04:50 είχαμε επικοινωνία με το ελληνικό πλοίο ¨ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Οι Έλληνες επικεφαλής μας είπαν ότι έγινε επίθεση με πραγματικά πυρά εναντίον των δύο επιβατικών πλοίων, του ελληνικού Σφενδόνη και του τουρκικού Mavi Marmara με ελικόπτερα και φουσκωτά. Τα δύο πλοία καταλήφθηκαν. Το "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ", αρνείται να υπακούσει στις εντολές του Ισραηλινού Ναυτικού και συνεχίζει τον πλου του για τη Γάζα. Η επίθεση έγινε σε διεθνή ύδατα στα 80 μίλια από την ακτή εκτός ζώνης αυξημένης ευθύνης.
Οι επιβαίνοντες του πλοίου "ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ", ζητούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και τον θάλαμο επιχειρήσεων ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΉΣΟΥΝ ΜΑΖΊ ΤΟΥς ΣΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΌ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 00881631847511 και περιμένουν οδηγίες  από την Ελληνική Κυβέρνηση. Επισημαίνουν ότι πλέουν σε διεθνή ύδατα και παραβιάζεται κατάφωρα το Διεθνές δίκαιο.

Στις 05.30 επικοινωνήσαμε με το πλοίο ¨ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Μας είπαν ότι στα πλοία που κατελήφθησαν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι που έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί. Ο Τάκης Πολίτης ανέφερε ότι ισραηλινές τορπιλάκατοι πλεύρισαν το ελληνικό φορτηγό και στις 05.54 ανέβηκαν ισραηλινοί κομμάντος στο καράβι. Οι τελευταίες λέξεις πριν διακοπεί η σύνδεση ήταν «ανεβαίνουν στο πλοίο με γάτζους, είμαστε υπό σύλληψη».

Σύμφωνα με μετάδοση του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TRT υπάρχουν δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες. Νεότερο ανακοινωθέν θα σας αποστείλουμε σε λίγο.

Σας επισυνάπτουμε κατάλογο των επιβατών στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας»

Δείτε τα ονόματα στο http://digitalship.shiptogaza.gr/

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΕΚΘΕΣΗ UNICEF: Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ημερομηνία που η ανθρωπότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989.

Σήμερα όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους.

Καθώς η ανθρωπότητα γιορτάζει αυτή την 20η επέτειο, είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για εορτασμούς αλλά και για να αναλογιστούμε κατά πόσον τα δικαιώματα των παιδιών γίνονται σεβαστά και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο.

Η Ειδική Έκδοση της Έκθεσης της UNICEF "Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο" σκιαγραφεί τα επιτεύγματα αλλά και τις προκλήσεις που παραμένουν όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δύο δεκαετίες και σ' αυτή συμπεριλαμβάνεται η μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών πάνω από 30%, αλλά και ο περιορισμός του αριθμού των παιδιών που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες.

Παρά όλες αυτές τις προόδους και τη νόμιμη αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών, σημαντικά βασικά προβλήματα παραμένουν όπως τα εκατομμύρια των γεννήσεων παιδιών που δεν καταγράφονται, η πληγή της παράνομης εμπορίας και διακίνησης παιδιών, τα εκατομμύρια των παιδιών που υποσιτίζονται, τα εκατομμύρια των παιδιών που εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο κ.α.

swcr09SEs

Δείτε περισσότερα στο www.unicef.gr