ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” για τους παιδικούς σταθμούς

clip_image002Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, κύριε Αντιδήμαρχε

Γνωρίζετε ασφαλώς το πρόβλημα που θα προκύψει στους παιδικούς σταθμούς με την επικείμενη απόλυση των συμβασιούχων που εργάζονται εκεί. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει δημόσια η κ. Κόκορη, η δυσμενής αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει στην απομάκρυνση εκατοντάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, με τις γνωστές συνέπειες πριν απ’ όλα στα ίδια τα παιδιά, στους γονείς τους και στην υπηρεσία, αλλά και στους ίδιους τους συμβασιούχους οι οποίοι θα προστεθούν στις λίστες του ΟΑΕΔ. Το άμεσα ορατό αυτό αποτέλεσμα προφανώς θα έχει δυσμενή αντανάκλαση στην ίδια τη δημοτική αρχή, την οποία θεωρούμε πως δεν επιθυμείτε.

Το όλο πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο σημαντικό. Η εφαρμογή και στο Δήμο Ηρακλείου της εκπορευόμενης από το μνημόνιο επιλογής, για πρόσληψη ενός μόνο υπαλλήλου για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις, θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέχεια του συγκεκριμένου θεσμού. Η αποδοχή ή η υιοθέτηση ή και η υποταγή στην επιλογή αυτή του μνημονίου από τη δημοτική αρχή, θα αναγκάσει το μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης και έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας να οδηγείται στη συνεχή συρρίκνωση της παρεχόμενης αυτής υπηρεσίας προς τους εργαζόμενους δημότες και τα παιδιά τους (αυτό ισχύει προφανώς για όλες τις δημοτικές υπηρεσίες). Υποθέτουμε πως ούτε αυτό το θέλετε.

Η δημοτική κίνηση «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» τονίζει πως η λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι πριν απ’ όλα υπόθεση του Δήμου. Δεν είναι υπόθεση ούτε της υπηρεσίας, ούτε μόνο του ΔΣ του ΔΟΠΑΕΗ ούτε πολύ περισσότερο των συμβασιούχων. Το τελευταίο εξ άλλου είναι και άδικο. Η λειτουργία επίσης των παιδικών σταθμών δεν πρέπει να εξαρτάται ή να καθορίζεται από τις θετικές ή τις αρνητικές αποφάσεις της δικαιοσύνης στα θέματα των συμβασιούχων. Η λειτουργία αυτή εξαρτάται μόνο από τη θέληση, τη διάθεση και τη δυνατότητα του Δήμου, όπως αυτά εκφράζονται ή πρέπει να εκφράζονται από τα όργανα διοίκησής του, που στη προκειμένη περίπτωση είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Και ο Δήμος Ηρακλείου, δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι συνένοχος και συμμέτοχος στο ιδιότυπο σύστημα ομηρίας εκατοντάδων συμβασιούχων – δημοτών του, ούτε πρέπει να εξαρτά την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του από τη συντήρηση αυτού του ιδιότυπου συστήματος ομηρίας.

Γι’ αυτό παρακαλούμε και προτείνουμε να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, να τεθεί το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης για όλα τα ζητήματα που το συνθέτουν.

Η δημοτική κίνηση «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» θεωρεί:

1. Υποχρεωτική την απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

2. Επιβεβλημένη την επέκτασή τους ώστε να καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων πολιτών του Δήμου.

Για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται:

-  Η ανανέωση των συμβάσεων των σημερινών συμβασιούχων μέχρι τη λήξη της περιόδου, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία των σταθμών ή να μην χρειαστεί η διακοπή της παροχής υπηρεσιών προσχολικής αγωγής σε εκατοντάδες παιδιά.

-  Οι υποθέσεις των συμβασιούχων εκείνων οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, παραπέμπονται από τον ίδιο το Δήμο στο ΑΣΕΠ ή στη δικαιοσύνη για επίλυση, μετά προφανώς από αίτηση του ενδιαφερομένου. Ο Δήμος δεν είναι αντίδικος με αυτή την κατηγορία εργαζομένων αλλά συμπαραστάτης. Και αυτό δεν μπορεί να διατυπώνεται μόνο στα ΜΜΕ από δημοτικούς αξιωματούχους, αλλά πρέπει να γίνεται επίσημα και έμπρακτα καθαρό.

-  Η άμεση προκήρυξη νέων θέσεων για την αμέσως επόμενη περίοδο.

-  Ο καθορισμός των θέσεων όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στο νέο οργανόγραμμα του Δήμου, τόσο για την εν λόγω περίπτωση όσο και για κάθε άλλη ανάλογη.

-  Η πλήρης κάλυψη όλων των μόνιμων αυτών θέσεων μετά τον καθορισμό τους και

-  Ο προγραμματισμός της ίδρυσης νέων παιδικών σταθμών εκεί όπου δεν υπάρχουν και χρειάζονται.

Οι παραπάνω προτάσεις πρέπει κατά την άποψη της κίνησής μας να αποτελέσουν τις βασικές θέσεις του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίες θα αποσταλούν στην κυβέρνηση, σε κάθε άλλη αρμόδια αρχή (δικαιοσύνη) και στους πολίτες. Ελπίζουμε να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Στην αντίθετη περίπτωση η κίνησή μας επιφυλάσσεται προς το παρόν στο να διατυπώσει την πρότασή της. Τονίζει μόνο πως η όποια κυβερνητική στάση, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας αλλά και της δημοτικής αρχής ως του βασικού και απόλυτα νόμιμου δημοκρατικού εκφραστή της.

ΥΓ. Κύριε Δήμαρχε

Κατανοούμε το φόρτο της εργασίας σας. Παράλληλα όμως θέλουμε να πιστεύουμε πως αναγνωρίζετε τη σημασία της εποικοδομητικής συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως θα βρείτε το χρόνο να ικανοποιήσετε το διατυπωμένο προφορικά δυο φορές στη γραμματεία σας αίτημά μας, για συνάντηση μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου