ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Άγιος Αντώνιος Συλλάμου Βασιλειών: η εκκλησία μέσα στο σπήλαιο

Με την ευκαιρία της αυριανής εορτής του Αγίου Αντωνίου, και έχοντας ακούσει για μια εκκλησία στη Σύλλαμο που βρίσκεται σε μεγάλο σπήλαιο στους πρόποδες του Γιούχτα με μορφή κατακόμβης, ξεκίνησα την Κυριακάτικη εκδρομή μου προς τις Βασιλειές. Φτάνοντας στον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος αναπλάστηκε πριν μερικά χρόνια με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικρίζει κανείς ένα πέτρινο μονοπάτι, που σε οδηγεί σ’ ένα περιφραγμένο με πέτρινους τοίχους αλσύλλιο.

DSC02961 

DSC02960

Στο βάθος του αλσυλλίου, και απόλυτα ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον, διακρίνεται η είσοδος του ναού.

DSC02959

DSC02951

Ο ναός βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου μέσα σε μια σπηλιά, με το ιερό να διαμορφώνεται σε ένα δευτερεύον σπηλαίωμα. Ο φωτισμός και ο αερισμός του χώρου εξασφαλίζεται από δύο φυσικά ανοίγματα στην οροφή της σπηλιάς, αλλά και από την είσοδο. Η ατμόσφαιρα μέσα στη σπηλιά σου προκαλεί κατάνυξη, ακόμα κι αν δεν είσαι και πολύ άνθρωπος της εκκλησίας, όπως εγώ…

DSC02952

DSC02957

DSC02953

antwnios

Τέτοιοι χώροι αξίζει πραγματικά να αναδεικνύονται, και να αποδίδονται στο κοινό. Το κακό όμως είναι ότι συνήθως όλο το χρόνο αφήνονται στην τύχη τους, και μόνο μια φορά το χρόνο, στη συγκεκριμένη   περίπτωση τις παραμονές της εορτής του Αγίου, γίνεται συντήρηση στον περιβάλλοντα χώρο.

Για όσους έχουν χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου, η συγκεκριμένη εκδρομή προτείνεται ανεπιφύλακτα. Κι εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα για να απολαύσετε ένα ωραίο καφεδάκι ή πικ νικ στο αλσύλλιο.

1 σχόλιο:

  1. χαίρεται θα ήθελα να σας διορθώσω η περιοχή ανήκει στις Βασιλειές οχι στη Σύλλαμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή