ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τελικά ο πεζός έχει προτεραιότητα…μόνο στις διαβάσεις!

Αν ξέρατε κι εσείς, όπως κι εγώ, ότι ο πεζός όταν διασχίζει το δρόμο κάθετα, έχει προτεραιότητα έναντι των οχημάτων, τότε είστε όσο γελασμένοι όσο κι εγώ!

Η αλήθεια είναι ότι λανθασμένα έχει επικρατήσει η παραπάνω άποψη. Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας, στα άρθρα 38 και 39, ρυθμίζει τα θέματα κίνησης πεζών και συμπεριφοράς οχημάτων προς τους πεζούς αντίστοιχα, και δίνει ευθύνες και στους δύο.  Ήρθε όμως και μία δικαστική απόφαση (1360/2010) του Αρείου Πάγου, να επικυρώσει το γεγονός ότι  ο πεζός που διασχίζει κάθετα οδικό άξονα εκτός διαβάσεως, είναι συνυπαίτιος  σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Η υπόθεση αφορούσε χτύπημα μιας 83χρονης γυναίκας από μοτοποδήλατο εκτός διάβασης πεζών, στην Αλεξανδρούπολη το 2003. Μάλιστα το μοτοποδήλατο οδηγούσε άτομο χωρίς άδεια οδήγησης! Και,ναι μεν το δικαστήριο αποφάσισε ότι το ατύχημα οφείλεται σε υπαιτιότητα του οδηγού «ο οποίος από αμέλειά του, στερούμενος της απαιτούμενης άδειας ικανότητας οδηγήσεως, δεν οδηγούσε με διαρκώς τεταμένη την προσοχή του, ούτε ασκούσε τον απαραίτητο έλεγχο και εποπτεία στο όχημά του και δεν ρύθμισε την ταχύτητα του οχήματός του, ανάλογα με τις συνθήκες (νύκτα, σταθμευμένα αυτοκίνητα, πυκνή κυκλοφορία οχημάτων), αλλά κινούνταν σε κατοικημένη περιοχή με ταχύτητα που υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας (50 χιλ/ώρα), όμως στην απόφαση αναφέρεται και ότι “συνυπαίτια του ατυχήματος «κατά ποσοστό 30% είναι και η πεζή η οποία, ενώ όφειλε, προκειμένου να διασχίσει με ασφάλεια το οδόστρωμα να χρησιμοποιήσει διαβάσεις πεζών, κινήθηκε ανέλεγκτα και εκτός διαβάσεων εκτιμώντας εσφαλμένα ότι προλαβαίνει να περάσει απέναντι».

Προσοχή λοιπόν όταν διασχίζουμε πεζοί κάθετα το οδόστρωμα, γιατί, αν παρελπίδα μας χτυπήσει κάποιο όχημα, πέρα από τις σωματικές βλάβες, θα βρούμε το μπελά μας, και δικαίως!! Θα μου πείτε, εδώ κινδυνεύουμε και όταν διασχίζουμε το δρόμο από τις διαβάσεις!!! Αυτό όμως είναι άλλο κεφάλαιο, που σηκώνει πολύ συζήτηση, και το έχουμε θίξει επανειλημμένα.

Αφού εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να φερθούμε σωστά ως οδηγοί, ας  φερόμαστε τουλάχιστον σωστά ως πεζοί!

2 σχόλια:

  1. σωστο!! ειπαμε δινουμε προταιρεοτητα στους πεζους!!

    αλλα οχι να σου πεταγεται στη μεση του δρομου κρυμμενος μεσα στη κινηση και εσυ να πρεπει να το εχεις προβλεψει...

    προσοχη απο ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βρίσκω που είναι το περίεργο. Φυσικά και ως πεζοί έχουμε την ευθύνη του να διασχίσουμε το δρόμο δίχως να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο ΌΠΩΣ ακριβώς πρέπει να προσέχουμε να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση και όσους άλλους κάνουν χρήση του δρόμου.
    Γι' αυτό είναι οι διαβάσεις, γι' αυτό τόσο εμείς οι πολίτες αλλά και αυτός εδώ ο χώρος είναι τόσο ενάντια σε αυτούς που καταλαμβάνουν και δεν αφήνουν ελεύθερες τις διαβάσεις και τα πεζοδρόμια από κάθε λογής εμπόδιο, ακόμη και αν αυτό είναι ένα πυροσβεστικό όχημα αγαπητέ (αλλά προφανώς άμυαλε) πυροσβέστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή