ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου η 15η Φεβρουαρίου

image Σήμερα 15 Φεβρουαρίου, μετά από πρωτοβουλία της διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO),που αριθμεί ως μέλη 118 οργανισμούς από 73 χώρες, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Η ημέρα αυτή  έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό  20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 280 – 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο.

Οι κακοήθειες στην παιδική ηλικία είναι 100 φορές σπανιότερες από αυτές των ενηλίκων, αποτελούν εντούτοις την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα μετά τον πρώτο χρόνο ζωής των παιδιών. Περίπου 35% των κακοηθειών αφορούν περιπτώσεις με λευχαιμία και ακολουθούν οι όγκοι του νευρικού συστήματος, τα λεμφώματα, οι όγκοι των νεφρών και επινεφριδίων, τα σαρκώματα μαλακών μορίων και των οστών και άλλα.

Στον καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία:

  • στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο  και
  • σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια  με την πρόοδο της ιατρικής, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά, και αυτό θα πρέπει να είναι το θετικό μήνυμα από τη σημερινή ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου