ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πάμε με γρήγορους ρυθμούς από την πλήρη στη μερική και εκ’ περιτροπής απασχόληση!!

image Έχουμε κατά καιρούς ακούσει τους υπουργούς μας να λένε ότι “διεκδικήσανε και κερδίσανε” από την ΤΡΟΙΚΑ να μη μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ούτε να περικοπούν ο 13ος και 14ος μισθός! Μάλιστα λέγανε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για το κράτος, αφού θα υπήρχε αντίστοιχα και μείωση εισφορών προς το ΙΚΑ, αλλά και μείωση εσόδων του κράτους μέσω της μειωμένης φορολογίας. Όλα τα παραπάνω φυσικά έρχονται να διαψευστούν όσον αφορά την ουσία από έναν επίσημο φορέα, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)!!

Σύμφωνα με έκθεση λοιπόν του ΣΕΠΕ για το 2010, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έχουν μειωθεί, ενώ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 67,5 % ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι συμβάσεις γι εκ’ περιτροπής απασχόληση. Φυσικά οι νέες συμβάσεις προβλέπουν και αντίστοιχη μείωση στους μισθούς, αντίστοιχη της μείωσης των ωρών εργασίας )άσχετα αν σε πολλές περιπτώσεις η μείωση των ωρών παραμένει μόνο στα χαρτιά.

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων δέχονται οικιοθελώς τη μετατροπή της σύμβασής τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Όποιος βέβαια ζει μέσα στην κοινωνία, και εργάζεται είτε αυτός είτε μέλη της οικογενείας του στον ιδιωτικό τομέα, αυτά τα στοιχεία τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Γνωρίζει επίσης και κάτι άλλο, που δεν καταγράφεται σε αυτή την έκθεση: ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, και ότι στην ουσία σε πολλές από αυτές έχει καταργηθεί ή έχει περικοπεί ήδη ο 13ος και 14ος μισθός, και πάλι με τη σιωπηρή συναίνεση των εργαζομένων!

Αυτό δυστυχώς είναι το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στον ιδιωτικό τομέα, για όποιον καταφέρει να κρατηθεί σε αυτόν και δεν καταλήξει στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Και αυτή είναι η κατάσταση που επιθυμεί η κυβέρνηση για τους Έλληνες εργαζόμενους προφανώς, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της δήθεν πολυπόθητης ανάπτυξης που κανείς δε βλέπει να έρχεται.

Ανταγωνιστικότητα όμως σημαίνει και μείωση των τιμών των προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών. Και αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση ότι θα γίνει, ώστε οι μειώσεις στις αποδοχές μας  να πιάσουν τόπο. Γιατί, η μείωση των μισθών μέχρι στιγμής δε μεταφράζεται σε μείωση της τιμής του παραγόμενου προϊόντος, αλλά σε απόθεμα ή διατήρηση του ποσοστού κέρδους των επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου