ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αν αυξηθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ, ζήτω που καήκαμε!!!

image Πολλά σενάρια και εκτιμήσεις για άνοδο του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Η νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,4% τον Ιανουάριο - πάνω από το όριο του 2% που η ΕΚΤ θεωρεί συμβατό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για τη σταθερότητα των τιμών - πυροδότησε εκτιμήσεις των επενδυτών για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Πιθανότατα ένα δείγμα για το τι προτίθεται να κάνει η ΕΚΤ θα δώσει αύριο ο Τρισέ στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Τι θα σημάνει για εμάς όμως μια μικρή άνοδο του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα; Όλα τα δάνεια που έχουμε συνάψει, και είναι συνδεμένα με αυτό , θα έχουν αυξημένη δόση!

Για παράδειγμα, για ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) η μηνιαία δόση σήµερα είναι 909 ευρώ. Στην περίπτωση όµως που το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,5%, δηλαδή το συνολικό επιτόκιο διαµορφωθεί στο 4,5%, η μηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 949 ευρώ. Έτσι, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται µε 40 ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο.

Υπάρχουν όμως και οι απόψεις που λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άνοδος του επιτοκίου της ΕΚΤ πριν τα τέλη του 2011. Ακόμα και τότε όμως, θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τους δανειολήπτες της χώρας μας, καθώς δεν προβλέπεται ούτε το 2012,αλλά ούτε το 2013 καμία αύξηση σε μισθούς, συντάξεις ή άλλου είδους εισοδήματα. Το αντίθετο μάλιστα…

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η αύξηση αυτή, να έρθει όσο το δυνατόν αργότερα. Όσο χρόνο κερδίσουμε, θα είναι προς όφελός μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου