ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ευλογημένη Αρχιτεκτονική: η νέα πλατεία Αγίου Μηνά

image

Είδα σε φύλλο της εφημερίδας Πατρίδας της προηγούμενη εβδομάδα να δημοσιεύεται η αρχιτεκτονική μελέτη που πρόκειται να εφαρμοστεί στην περιοχή της Πλατείας Αγίου Μηνά και Αγίας Αικατερίνης. Για όσους δεν το γνωρίζουν θα πω ότι η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή μίας υπόγειας(!) αίθουσας της Αρχιεπισκοπής στον προαύλιο χώρο του Αγίου Μηνά και τη συνολική αναδιαμόρφωση των γύρω πλατειών.

Είναι αλήθεια πως η πλατεία Αγίας Αικατερίνης παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα εγκατάλειψης και πως χρήζει κάποιου είδους επέμβασης που θα εξασφαλίσει την ασφαλή συνύπαρξη ανθρώπων και αυτοκίνητων. Όσο για την πλατεία Αγίου Μηνά επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για την ιδιαίτερη ανάγκη αναδιαμόρφωσης αυτής. Όχι τόσο γιατί πρόκειται για μία τέλεια πλατεία αλλά γιατί, από τη μία, μου φαίνεται πολύ αλαζονική η επιθυμία της Αρχιεπισκοπής να κατασκευάσει έναν ακόμα ιδιόκτητο χώρο και μάλιστα υπόγειο μπροστά στην ιστορική περιοχή του Αγίου Μηνά, και από την άλλη, γιατί αυτή η νέα διαμόρφωση προϋποθέτει την καταστροφή του υπάρχοντος δαπέδου της πλατειάς που είναι ένα από τα λίγα δείγματα ενδιαφέρουσας πλακόστρωσης που υπάρχουν στην πόλη μας.

Ελπίζω η νέα μελέτη, της οποίας τις λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε, να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί ουσιαστικά στις απαιτήσεις μιας τέτοιας επέμβασης σε μια τόσο σημαντική ιστορικά και αρχιτεκτονικά περιοχή της πόλης του Ηρακλείου και να μην είναι όλη η μελέτη ανάλογου ύφους της μάλλον ναΐφ ακτινωτής πλακόστρωσης που διακρίνεται στα σχέδια που δημοσιεύονται στην εφημερίδα.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο που η μελέτη προβλέπει την κατασκευή της υπόγειας αίθουσας εκτελούνται διερευνητικές τομές από την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η όποια σύμφωνα με πληροφορίες «κάνει το σταυρό της» να βρεθούν αρχαιότητες στη περιοχή ώστε να αποφευχθεί η κατασκευή της. Δεν ξέρω βέβαια σε τι ωφελούν οι σταυροί από τη στιγμή που έχει ήδη δώσει την έγκριση της.

Εupalinos 2810

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου