ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Θερμοκρασία και…οικονομία υπό το μηδέν!

xioni Ήρθε ο χιονιάς χθες στην Ελλάδα. Εκτός όμως από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις, χιόνια εμφανίστηκαν και στην οικονομία μας, με τη νέα, τριών βαθμίδων υποβάθμισή της από  τον οίκο Moody΄s.

Όπως όμως μας έπιασε απροετοίμαστους η κακοκαιρία, και εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν χωρίς αλυσίδες στους δρόμους, έτσι και με την υποβάθμιση, έπεσαν όλοι από τα σύννεφα! Δεν το περίμεναν με τίποτα στην Ελληνική κυβέρνηση, η οποία βλέπει κερδοσκοπικά παιχνίδια πίσω από αυτή την κίνηση του οίκου αξιολόγησης.

Ο οίκος Moody΄s στηρίζει την υποβάθμιση αυτή στο γεγονός ότι  παρά τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και στην κατάρτιση των απαιτούμενων νομοσχεδίων που θα προωθήσουν το ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην εκτέλεση των μέτρων που απαιτούνται τόσο για να αυξήσει τα έσοδά της, όσο και να εξοικονομήσει αποτελεσματικά δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την υποβάθμιση αυτή εντελώς αδικαιολόγητη, και ότι δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Μάλιστα, απαντά στα επιχειρήματα του οίκου Moody΄s λέγοντας ότι το 2010 τα έσοδα αυξήθηκαν 6% εν μέσω ύφεσης και ότι έχει αποδειχτεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, καθώς έχει εφαρμόσει πρωτοφανείς σε κλίμακα παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις μέσα σε μόλις 9 μήνες. Τέλος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πρόσφατη αξιολόγηση από την Τρόικα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα.

Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, η αλήθεια είναι κάπου ανάμεσα. Νομίζω ότι και αυτά που αναφέρει ο οίκος Moody΄s, και αυτά που αναφέρει η κυβέρνηση, είναι αληθή. Κάνει η Ελλάδα μια μεγάλη προσπάθεια σε επίπεδο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό. Όμως δεν είναι αρκετή, καθώς κινείται σε λάθος άξονες, ή μάλλον δε δίνεται η δέουσα βαρύτητα σε κάποιους τομείς που θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερα έσοδα. Και αυτό κάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας πιο ορατό από πριν.

Ίσως αν η κυβέρνηση είχε κάνει αποφασιστικά βήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αν τα έσοδα από αυτό τον τομέα είχαν αυξηθεί αρκετά, να γλυτώναμε την υποβάθμιση. Ίσως επίσης να τη γλυτώναμε, αν είχε θεσπιστεί ένα πλαίσιο για τις προμήθειες των ιατρικών και παραϊατρικών υλικών στα νοσοκομεία, και να είχε ολοκληρωθεί τόσο καιρό η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία, ώστε να είχαν  περιοριστεί δραστικά οι σπατάλες στον τομέα της υγείας. Ίσως αν είχε λάβει έγκαιρα μέτρα που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της ύφεσης και την επιστροφή σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς… Ίσως, ίσως, ίσως…

Το ότι παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας, αυτό είναι σίγουρο. Και ίσως οι οίκοι αξιολόγησης να συμμετέχουν σε αυτά. Άλλο τόσο σίγουρο όμως είναι ότι έχει ευθύνη η κυβέρνησή μας για το σημείο που έχουμε φτάσει , που κάθε άλλο παρά ορατή είναι η έξοδος από το τούνελ που συνεχώς μας λέει. Και μέχρι να φανεί, μην ξαφνιαστείτε αν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης προχωρήσουν σε περεταίρω υποβαθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου