ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Εμείς θα πληρώσουμε πάλι την παραίτηση Γεωργακόπουλου!

image «Η προσφορά μου δεν ελήφθη υπόψη, δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε, και η παραμονή μου δεν εξυπηρετεί πλέον τους λόγους, για τους οποίους έλαβα τη συγκεκριμένη θέση», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του προς τον Πρωθυπουργό ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Η παραπάνω φράση αντιπροσωπεύει με λίγα λόγια όλους τους λόγους που οδήγησαν χθες τον κο Γεωργακόπουλο σε παραίτηση, αλλά δείχνει και τις κακές σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ αυτού και του άμεσα πολιτικού του προϊστάμενου, του κου Παπακωνσταντίνου. Και, παρόλο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για “προσωπικούς” λόγους, τα αίτια φυσικά είναι καθαρά πολιτικά.

Ο πρώην πλέον Γ.Γ. είχε σημαντικές διαφωνίες σε σημαντικά θέματα οικονομικής πολιτικής, όπως δημοσιεύεται σήμερα στον τύπο, προφανώς με δικές του διαρροές. Π.χ. ήταν αντίθετος στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης, γιατί αυτό θα επιβάρυνε πολύ όλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όμως ο κύριος λόγος της παραίτησής του ήταν ότι δεν του δινόταν περισσότερες αρμοδιότητες από τον υπουργό. Και, ενώ περίμενε συνεχώς να αξιοποιηθεί περισσότερο από την κυβέρνηση, το Σεπτέμβριο του 2010, τοποθετήθηκε υφυπουργός οικονομικών ο κος Κουσελάς, ψαλιδίζοντας τις όποιες ελπίδες του κου Γεωργακόπουλου για αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται λογικά, αλλά δημιουργούν και κάποια ερωτηματικά:

  • Γιατί ο κος Γεωργακόπουλος δεν εξέφραζε τις παραπάνω απόψεις 15 μήνες τώρα που κατείχε θέση στην κυβέρνηση; Ξαφνικά βρέθηκε χωρίς αρμοδιότητες;
  • Γιατί παραιτήθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που ο τομέας της δικής του αρμοδιότητας (έσοδα) παρουσιάζει αδυναμία; Ήδη το πρώτο δίμηνο του 2011 υπάρχει υστέρηση εσόδων που ξεπερνά τα 870 εκατ. ευρώ . Μήπως δε θέλει να χρεωθεί αυτή την αποτυχία;

Όπως και να έχει το πράγμα, όποιοι και να είναι οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης Γεωργακόπουλου, τα δεδομένα πλέον έχουν ως εξής: εν μέσω οικονομικής κρίσης, και σε περίοδο που τα έσοδα του κράτους παρουσιάζουν υστέρηση, το αρμόδιο υπουργείο μένει χωρίς Γενικό Γραμματέα. 

Η αντίδραση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι άμεση. Ο κος Γεωργακόπουλος θα πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατόν με στέλεχος ΕΜΠΕΙΡΟ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, που να συνεργάζεται αρμονικά με τον υπουργό. Και το opengov να παραμεριστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί θα κάνουμε μερικούς μήνες για να δούμε νέο Γ.Γ. Ωστόσο όμως ο προϋπολογισμός τρέχει, τα έσοδα υστερούν και η φοροδιαφυγή καλπάζει. Και αν μείνουν χωρίς πολιτικό προϊστάμενο οι εφορίες, τα έσοδα θα παρουσιάσουν περεταίρω υστέρηση.

Και ποιος θα πληρώσει την υστέρηση αυτή; Εμείς φυσικά, που εκτός από τα επιπλέον 1,7 δις που προβλέπονται στο μνημόνιο 4, θα χρεωθούμε και τη νέα υστέρηση αυτή στο μνημόνιο 5!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου