ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις χρημάτων των δήμων από εργολάβους. Τα χειρότερα έρχονται…

Μετά από 6 χρόνια δικαστικού αγώνα, εργολάβος που είχε εκτελέσει έργα στον παιδικό σταθμό της περιοχής χωρίς να πληρωθεί, απέσπασε τελεσίδικη απόφαση για την είσπραξη της οφειλής του και κατέσχεσε τελικά το ποσό των 20.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Βιάννου.

Αυτή η απόφαση δυστυχώς θα έχει και συνέχεια, και θα επαναληφθεί και σε άλλους δήμους του νομού ηρακλείου, της Κρήτης, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας. Πολλοί εργολάβοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, και μάλιστα δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς των δήμων με ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να εξοφληθούν για εργασίες που έχουν εκτελέσει και δεν έχουν πληρωθεί.

Κι αν αυτό ακούγεται σοβαρό, δυστυχώς υπάρχει και χειρότερο: Μέχρι τον Ιούνιο,  η μισθοδοσία των υπαλλήλων των δήμων καταγράφεται σε ξεχωριστό κωδικό στον προϋπολογισμό κάθε δήμου, και τα χρήματα είναι δεσμευμένα γι’ αυτό και μόνο το σκοπό. Τα χρήματα δε των μονίμων υπαλλήλων έρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι εργολάβοι ότι πρόβλημα και να έχουν με τους δήμους, δεν μπορούν να δεσμεύσουν αυτόν τον κωδικό, άρα οι υπάλληλοι θα πληρώνονται ότι και να γίνει.

Από τον Ιούλιο όμως, αυτό θα σταματήσει. Ο Καλλικράτης προβλέπει ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτεί τους δήμους με κάποια ποσά, και οι δήμοι θα αναλαμβάνουν αυτοί να καλύπτουν τα έξοδα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους. Η μισθοδοσία δηλαδή δε θα ξεχωρίζεται από τα υπόλοιπα έξοδα των δήμων. Έτσι, αν κάποιος εργολάβος κάνει ασφαλιστικά μέτρα κατά κάποιου δήμου, και δεσμεύσει το λογαριασμό του δήμου, οι υπάλληλοι δε θα μπορούν να πληρωθούν! Αν δε με δικαστικές αποφάσεις κάνει και κατάσχεση των χρημάτων (όπως καλή ώρα τώρα με το δήμο Βιάννου), θα υπάρχει γενικότερο πρόβλημα πληρωμών για μεγάλο διάστημα!!!

Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα για τους δήμους είναι μπροστά, και όχι τόσο μακριά. Οι οφειλές τους προς τρίτους είναι πάρα πολλές, και αυτό φάνηκε από την πρόσφατη απογραφή των οικονομικών τους. Αλλά επειδή και οι προμηθευτές και οι εργολάβοι δεν είναι σε καλύτερη θέση, προβλέπω να πληρώνουν τη νύφη οι δημοτικοί υπάλληλοι, που θα κάνουν μήνες να πληρωθούν.

Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά τα δείγματα δεν είναι καλά…

2 σχόλια:

  1. Bαρύ το πλήγμα για τους Δήμους αλλά δε μπορώ να δυσαρεστηθώ με αυτή την απόφαση. Έτσι είναι τα πράγματα, άνθρωποι είναι και οι εργολάβοι, οικογένειες έχουν να θρέψουν όπως και οι υπάλληλοί τους. Επίσης για το ΦΠΑ που αναλογεί στα τιμολόγια που εξέδωσαν το κράτους τους κυνηγά ασχέτως αν έχουν λάβει ή όχι τα χρήματά τους.
    Καλώς ή κακώς έτσι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, οι Δήμοι να εξοφλήσουν όσους χρωστούν και να μην ανακοινώνουν οι Δήμαρχοι έργα για τα οποία κόβουν κορδέλες και κερδίζουν εκλογές σε βάρος άλλων. Μακάρι να είναι αφορμή αυτό το αποτέλεσμα της δίκης ώστε οι Δήμοι επιτέλους να ασχοληθούν με τα οικονομικά τους, να τα βάλουν σε μια τάξη και να εισπράξουν επιτέλους αυτά που πρέπει να εισπράξουν. Να τελειώσουν οι χάρες προς μεγάλους και επώνυμους οφειλέτες των Δήμων, ας αρχίσουν να εφαρμόζουν τους νόμους (να γράφουν αυτούς που μπαίνουν σε πεζόδρομους, σταθμεύουν παράνομα) και τότε να δείτε πως τελικά τα πράγματα δε θα έιναι και τόσο απελπιστικά.


    Αλλά σιγά μην αλλάξει τίποτα, ο άμοιρος δημοτικός υπάλληλος απλώς θα μείνει απλήρωτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα έβλαπτε να έκανε η εφορία ένα σοβαρό έλεγχο στα περιουσίακά των δημοτικών αρχόντων. Μόνο ο Τρουλλινός κατέθεσε δήλωση πόθεν έσχες. Να καταθέσουν και μερικοί άλλοι να δούμε πως "φτιαχτήκανε" από την καρέκλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή