ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Θετικές οι εξελίξεις στις Βρυξέλες, αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα

Τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα αποφάσισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η απόφαση αυτή, που θα επικυρωθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 του Μάρτη, προβλέπει την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.
Σαφώς θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, που όμως δεν ήρθε χωρίς αντάλλαγμα. Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προγραμμάτων των ΔΝΤ/Ε.Ε. «και τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει με επιμονή τις δομικές μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει την εφαρμογή τους και να υλοποιήσει πλήρως και με ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, καθώς και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο, βασισμένο στο ισχυρότερο δυνατό νομικό πλαίσιο που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».
Έρχονται λοιπόν και αυστηρότερα μέτρα, μαζί με την επιμήκυνση. Το θέμα είναι πόσο πιο αυστηρά μέτρα να αντέξει αυτός ο λαός, που δεν έχει άλλα περιθώρια συρρίκνωσης του εισοδήματός του.
Το τι ακριβώς δεσμεύτηκε η χώρα μας για να πετύχει την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων, θα το δούμε στο επόμενο μνημόνιο που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή. Και τότε θα μπορούμε να πούμε τις απόψεις μας. Το σίγουρο όμως είναι, ότι ακόμα και με τα νέα δεδομένα, με το μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δις, και με το χαμηλότερο κατά 1% επιτόκιο, τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα για τη χώρα μας. Το μεγάλο χρέος παραμένει, και συνεχίσει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Και αν δε βρούμε τρόπους από τη μία να “παράγουμε περισσότερα απ’ όσα ξοδεύουμε”, και από την άλλη να επιστρέψουμε στις αγορές με επιτόκια που μπορούμε να αντέξουμε, το μόνο που θα έχουμε σήμερα επιτύχει είναι να πάρουμε μια παράταση. Η χρεοκοπία εξακολουθεί να παραμονεύει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου