ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

H Ελλάδα πήρε παράταση… Οι Έλληνες έχουν ήδη χρεοκοπήσει!

Επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου η απόφαση για μείωση του επιτοκίου δανεισμού από την Τρόικα κατά 1%, αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Με την απόφαση αυτή, δόθηκε ουσιαστικά παράταση στη χώρα μας, προκειμένου να κάνει την ύστατη προσπάθεια αποφυγής οποιουδήποτε είδους χρεοκοπίας.

Δε συμβαίνει δυστυχώς όμως το ίδιο στην ελληνική κοινωνία. Ο Έλληνας πολίτης δυστυχώς έχει ήδη πτωχεύσει, καθώς καθημερινά ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δηλώνοντας “στάση πληρωμών”. Και το φαινόμενο αυτό είναι αλυσιδωτό, αφού η “χρεοκοπία” του ενός οδηγεί μοιραία στη “χρεοκοπία” του άλλου. Και δυστυχώς οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, τον οποίο θα περιγράψω παρακάτω:

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων τους οδηγεί στο  να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα τρόφιμα, ενώ μένουν απλήρωτοι οι λογαριασμοί όχι μόνο των δανείων, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, αλλά και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ. Από τα στοιχεία της ΔΕΗ προκύπτει πως το 2,1% των λογαριασμών, δηλαδή περίπου 150.000 καταναλωτές, βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς έχουν να πληρώσουν πάνω από έξι μήνες, ενώ οι συνολικές οφειλές τους υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ (6% του συνόλου). Από τις εμπορικές επιχειρήσεις τα φέσια προς τη ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Συνέπεια τούτου είναι χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείνουν ή πρόκειται να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες, αφού σημαντική πτώση κατά 19,2% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων) στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σε μέσα επίπεδα το 2010 ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 6,2%. Ακόμα και κλάδοι της αγοράς που παραδοσιακά ήταν ισχυροί, παρουσιάζουν σημαντική κάμψη.

Η πτώση κατά 19,2% οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακό εξοπλισμό (-34,6%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-20,7%), βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη (-16,7%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-14,4%) και φαρμακευτικά-καλλυντικά (-9,5%).

Ειδικά για τα καύσιμα καταγράφεται κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις τον Φεβρουάριο, καθώς η καθίζηση στην αγορά καυσίμων, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, άγγιξε το 20%. Πέρυσι είχαμε πτώση των πωλήσεων 8,4% για τις βενζίνες, 11,2% για το πετρέλαιο κίνησης και 12,6% για το ντίζελ θέρμανσης, ενώ περισσότερα από 1.000 πρατήρια έχουν κλείσει, υπολειτουργούν ή λειτουργούν περιστασιακά και οι πιστώσεις από την πλευρά των εταιρειών εμπορίας δίνονται με φειδώ.

Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν γεμίσει την αγορά, καθώς τον Φεβρουάριο του 2011 ανήλθαν σε 182 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 365% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και αύξηση 5,64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία σε 354,3 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια σε 34.514.

Και συνέπεια της πτώχευσης των επιχειρήσεων είναι η αύξηση της ανεργίας, η οποία οδηγεί εκ νέου σε περεταίρω μείωση της αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών. Και ξανά από την αρχή…

image

Το αν μπορούμε να βγούμε ποτέ από τον κύκλο αυτό, θα πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο της κυβέρνησης . Τα μέχρι τώρα δείγματα όμως επιβεβαιώνουν μάλλον το αντίθετο. Μπροστά στη σωτηρία των δανειστών μας, οι πολίτες έρχονται συνεχώς σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό όμως που δε δείχνει να συνειδητοποιεί η κυβέρνηση, είναι ότι όταν πτωχεύει ουσιαστικά ο πολίτης, δεν εισπράττει και το κράτος τους αναμενόμενους φόρους. Και αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχει αποδειχτεί περίτρανα. Αντί λοιπόν τα επερχόμενα μέτρα να έχουν στόχο τουλάχιστον τη διατήρηση του (όποιου) εισοδήματος των πολιτών σε σταθερά επίπεδα,  καθημερινά διαβάζουμε για λιγότερους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων, κόψιμο φοροαπαλλαγών, και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο.

Με αυτή την πολιτική, πολύ φοβάμαι ότι την πτώχευση των Ελλήνων θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα και η πτώχευση της χώρας. Εκτός και αν την ύστατη στιγμή δούμε δραματικές αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης, δηλαδή..της ΤΡΟΙΚΑ, που την υπαγορεύει. Το εύχομαι, αλλά δεν το βλέπω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου