ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εurostat: Πρώτη η Ελλάδα στις μειώσεις μισθών

Πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχτηκε η Ελλάδα στην περιστολή του κόστους εργασίας το τελευταίο τρίμηνο του 2010, καθώς και στη μείωση των δαπανών που αφορούν τις αποδοχές των εργαζoμένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Λες και περιμέναμε τη Eurostat όλοι εμείς οι Έλληνες να μας το πει! Το έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό, στο πορτοφόλι μας! Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη, οι μισθοί ανεβαίνουν!!

Ο σχετικός δείκτης λοιπόν  στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% ενώ στην Ευρώπη των 27 η ετήσια αύξηση ήταν στο 2%. Αναλυτικότερα, ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ κατά 2%. Ακολουθούν η Ουγγαρία και η Ιρλανδία με -2,3% και -1,2% αντίστοιχα. Στα μη μισθολογικά κόστη σημειώθηκε μείωση κατά 10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%. 

image

Η Πολωνία, περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά 11%, ενώ αύξησε τις αποδοχές κατά 4%. Η Δανία σημείωσε μειώσεις κατά 8,2% με αυξήσεις αποδοχών 5,4%.

Σε επίπεδο κλάδων τώρα, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών κατά 5% στη βιομηχανία, κατά 9,4% στις κατασκευές και κατά 5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα κατά 8,9%, κατά 13,6% και κατά 10%. Επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγάλων ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά -31%.

Όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στις χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται. Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά 5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ. θα μου πείτε, οι άλλες χώρες δεν έχουν το δικό μας χρέος!! Σωστά, αλλά στις άλλες χώρες, δεν την πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι για όλα τα κακά που συμβαίνουν εκεί. Υπάρχει ένα κράτος, που επιμερίζει τις ευθύνες και το οικονομικό κόστος.

Προς το παρόν στην Ελλάδα, είμαστε Ευρωπαίοι μόνο στις τιμές των αγαθών (και από τους πρωτοπόρους μάλιστα). Στους μισθούς όπως αποδεικνύεται, είμαστε ακόμα Βαλκάνιοι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου