ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Οι “αισιόδοξες” εκτιμήσεις του Προβόπουλου, και η μεγάλη αλήθεια..

image Δημοσιεύτηκε χτες η έκθεση για την Οικονομία της Τράπεζας της Ελλάδος. Και, παρά το γεγονός ότι τις χρονιές πριν την κρίση τα στοιχεία που παρουσιάζονταν π.χ. για το έλλειμμα, την ανεργία, τις “αυξήσεις μισθών” (ναι, τότε δίνονταν αυξήσεις!!), ήταν πολύ πιο “σφιχτές” από τις κυβερνητικές, χτες είδαμε μερικές πολύ “αισιόδοξες” εκτιμήσεις από τον κο Προβόπουλο!

Και όταν λέω αισιόδοξες, μη φανταστείτε ότι τα είδε όλα ρόδινα…Απλά έχω την εντύπωση ότι δεν τα είδε όσο μαύρα είναι… Παρακάτω δίνω μερικά παραδείγματα.

- Με την εκτίμηση ότι οι μισθοί στο δημόσιο το 2010 μειώθηκαν 13,5%,  στον ιδιωτικό τομέα 14% , ενώ οι συντάξεις μειώθηκαν 11,5 %, η έκθεση αναφέρει ότι η αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2003, ενώ του συνόλου των ελλήνων στο 2006! Και τα ποσοστά αυτά που έδωσε ο κος Προβόπουλος, περιέχουν λέει και την αύξηση του πληθωρισμού, που έφτασε το 5% !!!

Όχι μόνο στα επίπεδα του 2003, αλλά προ του 2000 έχει φτάσει η οπισθοδρόμηση του εισοδήματός όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όλων ! Γιατί πολύ απλά στο δημόσιο οι μειώσεις είναι γύρω στο 15% - 20% χωρίς τον πληθωρισμό,  στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από τις μειώσεις του 10% , έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις, με την μερική απασχόληση  να καθιερώνεται πλέον ως η συνηθέστερη μορφή εργασίας, και με τις συντάξεις να έχουν μειωθεί αρκετά.

_ Η πρόβλεψη για την περαιτέρω μείωση μισθών το 2011 είναι της τάξης του 5 % , ποσοστό υπέρ του δέοντος αισιόδοξο! Μάλλον ο κος Προβόπουλος δεν έχει μιλήσει τελευταία με Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση, ούτε έχει λάβει υπόψη του τον “οδικό χάρτη” 2012-2015 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ανακοινώθηκε, και προβλέπει πολύ μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και επικουρικές συντάξεις. Ένα “οδικό χάρτη” εξόδου από την κρίση, που πολύ εύστοχα κατά τη γνώμη μου ονομάστηκε έτσι, αφού έχει τα ίδια χάλια με το οδικό μας δίκτυο!

_ Η ανεργία σύμφωνα με την έκθεση θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 15%΄. Μα, 15% είναι ήδη το 1ο τρίμηνο του 2011! Αν όπως λέει η ίδια έκθεση, το τελευταίο τρίμηνο φτάσει πάνω από 18%, καταλαβαίνετε αμέσως ότι ο μέσος όρος είναι κοντά στο 17%, και όχι στο 15% !! Και το να γίνουν 1.00.000 οι άνεργοι είναι πιο κοντά από το τέλος του 2011, πιστέψτε με!

Για να μην αδικούμε όμως τον κο Προβόπουλο, είπε και μια μεγάλη αλήθεια: Ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται πλέον από την ομάδα των ηλικιωμένων ατόμων στα νεότερα ζευγάρια με παιδιά αλλά και στους νέους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3.000.000 άτομα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έκτακτη δαπάνη ύψους 500 ευρώ!

Για 500 ευρώ λοιπόν θα χάνουμε τον ύπνο μας πλέον! Αν και πολλοί από εμάς, τον έχουμε χάσει προ πολλού, αφού τα ποσά που πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα σε δάνεια και άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις, ξεπερνάνε πλέον το μισό μισθό μας (όσοι και όσο έχουμε ακόμα  μισθό).

Πάντως ο κος Προβόπουλος έκανε για άλλη μια το χρέος του: στήριξε την κυβέρνηση και τα μέτρα που εκείνη λαμβάνει, και δικαιολόγησε τον παχυλό μισθό του.

Άντε, και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου