ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για τη θεσμική και κτιριακή αποκατάσταση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

[BIKELAIA_WEB[1][3].jpg]Το Σάββατο 9 Απριλίου στη 13:00, διοργανώνεται στην πλατεία των Λιονταριών συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα τη θεσμική και κτηριακή αποκατάσταση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η ομάδα Πολίτες για τη Βικελαία, μια άτυπη συλλογικότητα από μεμονωμένους δημότες Ηρακλείου.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για τη διαμαρτυρία, ήταν η πολυετής καθυστέρηση της ανάπλασης του κτηρίου «Ακτάρικα», η θεσμική απαξίωση της Βικελαίας βιβλιοθήκης, η ανεπανόρθωτη φυσική φθορά που χρόνια τώρα υφίστανται τα βιβλία και τα αρχεία της, η στέρηση από τους δημότες του πολύτιμου αρχειακού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού υλικού της βιβλιοθήκης, και η γενικότερη υποβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης που προκύπτει όχι απλώς από την αδράνεια, αλλά από την υποβάθμιση αυτού του τεράστιας σημασίας πνευματικού θεσμού.
Όσα χρόνια διαρκεί η ανάπλαση του «Ακτάρικα», ο δήμος Ηρακλείου ως υπεύθυνος φορέας για την εκτέλεση του έργου, αδυνατεί να παράσχει σαφείς, ολοκληρωμένες και πειστικές προτάσεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη αποδοτικότερη δυνατή λειτουργία της βιβλιοθήκης ως πνευματικό ίδρυμα, παρά το επίμονο ενδιαφέρον που δείχνουν πολίτες και φορείς της πόλης. Ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του έργου, την εγκατάσταση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, και την υλικοτεχνική υποδομή της, παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση ασαφή αν όχι αναπάντητα, ενώ μόνο έπειτα από πρόσφατη πίεση δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο η δημοτική αρχή θυμήθηκε το ζήτημα και προχώρησε σε κινήσεις που μπορούν να εκληφθούν μόνο ως κινήσεις εντυπωσιασμού.
Αντιθέτως, αυτά που απομένει να παρουσιάσει και να εγγυηθεί ο δήμος με σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, είναι:
- απόδοση της συνολικής έκτασης του κτηρίου «Ακτάρικα» στη Βικελαία δημοτική βιβλιοθήκη
- χρονική και οικονομική δέσμευση για τη γρήγορη αποπεράτωση των κτηριακών εργασιών
- θεσμική αυτονόμηση της Βικελαίας
- διοικητική συγκρότηση, ξεκινώντας από τον διορισμό ή την εκλογή εφόρου
- διασφάλιση και ανάδειξη των αρχείων, με την ασφαλή στέγαση και εύκολη πρόσβασή τους από τους δημότες
Θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι η κινητοποίηση δεν έχει αντιπολιτευτικό ή μικροπολιτικό χαρακτήρα. Η κίνηση Πολίτες για τη Βικελαία δε συνιστά σωματείο, κόμμα ή άλλου τύπου νομικό πρόσωπο, αλλά αποτελείται από μεμονωμένους δημότες που συγκεντρώθηκαν για τον ίδιο σκοπό ύστερα από μεταξύ τους επικοινωνία. Xχρησιμοποιεί μια όσο του δυνατόν απλούστερη και συγκεκριμένη ονομασία για αμιγώς τυπικούς και επικοινωνιακούς λόγους, ενώ ο στόχος της δεν είναι κανένας άλλος εκτός από την εκτεταμένη δημοσιοποίηση του ζητήματος της Βικελαίας και την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για ένα θέμα που αποτελεί ανεκτίμητο πλεονέκτημα για την πνευματική ανάπτυξη του Ηρακλείου.
Καλούνται λοιπόν όλοι οι δημότες Ηρακλείου να παραστούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σαββάτου, για να δείξουμε στους αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς εκλεγμένους, ότι ανάληψη δημοσίου αξιώματος δε σημαίνει άκριτη παραχώρηση εξουσίας, αλλά ανάληψη ευθυνών υπο στενή παρακολούθηση της κοινωνίας, η οποία θα πρέπει από ‘δω και πέρα να συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών της ζωής της.
Οι επιμέρους δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το πρωινό της συγκέντρωσης είναι:
- συλλογή υπογραφών
- διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου
- ανάρτηση πανό
- Μουσική με Dj set βινυλίων και συνοδεία κρουστών/πνευστών
- παιδικό παιχνίδι υπό την εποπτεία μουσειοπαιδαγωγού
- συγκέντρωση βιβλίων για την ενίσχυση του δανειστικού τμήματος της βιβλιοθήκης. Κάθε πολίτης καλείται να προσφέρει ένα βιβλίο από την προσωπική συλλογή του, το οποίο ενδεχομένως να μη χρειάζεται πλέον, και το οποίο θα σφραγιστεί στον χώρο της διαμαρτυρίας με ειδική σφραγίδα που θα δηλώνει ονομαστικά την προσφορά του. Τα βιβλία θα συγκεντρωθούν επί τόπου και θα παραδοθούν στη Βικελαία βιβλιοθήκη ώστε να εμπλουτιστεί το ενήλικο και παιδικό δανειστικό τμήμα της. Παρακαλούνται τα βιβλία να βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ

1 σχόλιο: