ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η ΔΕΗ Α.Ε. πληρώνεται τα έργα της ΠΡΙΝ ΚΑΝ αρχίσει τις εργασίες, και σε βάρος συγκεκριμένου υπαλλήλου του δήμου κάθε φορά!

Με αφορμή την 77 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηρακλείου, που βλέπετε παρακάτω, και στην οποία ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΣ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ, θα κάνω μια απόπειρα να σας εξηγήσω τι συμβαίνει με τις πληρωμές σε όλα τα έργα που εκτελεί ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ η ΔΕΗ.Α.Ε , σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας.
image
image
Η ΔΕΗ Α.Ε. υπογράφει μια σύμβαση με τον εκάστοτε δήμο, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το δήμο Ηρακλείου, για να εκτελέσει ένα έργο υπογείωσης του δικτύου της ή μετακίνησης των στύλων της.  Το έργο αυτό έχει ένα κόστος το οποίο υπολογίζει η ΔΕΗ με δικό της τιμολόγιο (μονοπώλιο είναι άλλωστε). Το έργο λοιπόν αυτό, σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,  για να πληρωθεί, θα έπρεπε να έχει εκτελεστεί πρώτα. Ή τουλάχιστον να πληρώνεται τμηματικά, και για εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί.
ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ Η ΔΕΗ Α.Ε. Η συγκεκριμένη εταιρία, ΑΠΑΙΤΕΙ από τους δήμους να ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ.  Πριν καν δηλαδή εμφανιστεί ο εργολάβος της ΔΕΗ στην περιοχή εκτέλεσης του έργου, η ΔΕΗ έχει εισπράξει ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ όλο το ποσό του έργου!!!
Προκαταβολική εξόφληση έργων όμως δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Έτσι, κανένα ένταλμα πληρωμής προς τη ΔΕΗ Α.Ε. από οποιοδήποτε δήμο της χώρας ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΑΤΣΟΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟ.
Ο επίτροπος λοιπόν, για να εγκρίνει ένα ένταλμα πληρωμής για ένα έργο, θέλει είτε να υπάρχει ένας λογαριασμός, στον οποίο θα υπάρχουν επιμετρημένες συγκεκριμένες εργασίες που έχουν εκτελεστεί, υπογεγραμμένος από τους επιβλέποντες του έργου, είτε τα χρήματα του εντάλματος να τα χρεωθεί ένας υπάλληλος του δήμου, ο οποίος θα πρέπει στο μέλλον να αποδείξει ότι τα χρήματα πήγαν στο έργο για το οποίο προορίζονταν. Και, επειδή η ΔΕΗ Α.Ε. ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ πρώτα να εκτελέσει το έργο και μετά να πληρωθεί, όπως όλοι οι εργολάβοι του κόσμου, ούτε φυσικά και δέχεται να δίνει λογαριασμό σε κάποιον υπάλληλο του δήμου για τις εργασίες που εκτελεί, ώστε ο δήμος να βάλει έναν επιβλέποντα στα έργα της ΔΕΗ, και να πιστοποιεί λογαριασμούς κατόπιν επιμετρήσεων,  απομένει μόνο ο δεύτερος τρόπος για να εκτελεστεί το έργο.
ΥΠΟΛΟΓΟΣ όμως σημαίνει ότι ο δημοτικός υπάλληλος ( των 1000 ή 1500 ευρώ το μήνα) χρεώνεται ότι αυτός εισπράττει ΟΛΟ το ποσό του έργου. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν εισπράττει ΤΙΠΟΤΑ αυτός, αλλά τα χρήματα μεταβιβάζονται ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗ ΔΕΗ Α.Ε., η οποία , ΑΦΟΥ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ξεκινά να εκτελεί το έργο.
Αν γίνει λοιπόν οτιδήποτε, και για κάποιο λόγο δεν εκτελεστεί το έργο, ή εκτελεστεί το μισό, ή οτιδήποτε άλλο πάει στραβά, η ΔΕΗ Α.Ε. ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ, ΕΝΩ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΘΕΙ ΑΥΤΟΣ!!!
Και αν αυτό σας φαίνεται λίγο, επειδή το ποσό στο έργο της συγκεκριμένης απόφασης είναι 29.000 ευρώ, να σας πω ότι τα έργα υπογείωσης π.χ. της ΟΥΛΑΦ ΠΑΛΜΕ και της ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ που εκτελέστηκαν πρόσφατα είχαν το καθένα προϋπολογισμό περίπου 800.000 ευρώ! Και ένας συγκεκριμένος υπάλληλος του δήμου Ηρακλείου χρεώθηκε 1.600.000 ευρώ, για να εκτελεστούν αυτά τα έργα, αλλιώς δεν επρόκειτο να εκτελεστούν ποτέ!!!
Και όλα αυτά, επειδή η ΔΕΗ Α.Ε. είναι ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΡΓΑ, διαφορετικούς απ’ όλες τις άλλες εταιρίες της χώρας!
Όσο γι’ αυτά που γράφονται στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ότι δήθεν “δεν μπορεί να εκδοθεί τακτικό Χρηματικό Ένταλμα επειδή απαιτείται χρονοβόρα διαδικασία για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών”, είναι ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, και απλά ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, για να μην πουν ευθέως ότι Η ΔΕΗ Α.Ε. δεν δέχεται να εκτελέσει έργο αν δεν εξοφληθεί ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ!
Αν όλο αυτό που γίνεται με τη ΔΕΗ Α.Ε. δεν είναι ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ, εγώ δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω! Και, αντί οι Δήμαρχοι να αναδείξουν αυτοί το συγκεκριμένο πρόβλημα, και να ΚΡΑΞΟΥΝ τη ΔΕΗ Α.Ε. σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να αλλάξει αυτό το ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ, και η ΔΕΗ να πληρώνεται αφού έχει εκτελέσει εργασίες, όπως γίνεται οπουδήποτε αλλού δηλαδή, ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ για να εκτελεστούν τα έργα.
Βέβαια, πρέπει να υποκύψει και ο υπάλληλος, και να δεχτεί τελικά να μπει υπόλογος. Και κάποιο υπάλληλοι το κάνουν για το καλό του έργου, αλλά ίσως και για να είναι αρεστοί στους προϊσταμένους τους και στου αντιδημάρχους και στο δήμαρχο.
Δικαίωμά τους βέβαια. Θα έπρεπε βέβαια να αναρωτηθούν ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, αλλά αυτοί; Υπάρχει και αυτή η δυνατότητα, αλλά φυσικά οι τελευταίοι δεν δέχονται… Τέλος, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι δεν είναι υπόλογοι μόνο στον επίτροπο, αλλά και στην οικογένειά τους και στον εαυτό τους…Γιατί το κακό δε θέλει και πολύ να γίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου