ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η κυβέρνηση των ημιυπαίθριων αποφάσεων

Πριν από ένα χρόνο, όταν η κυβέρνηση (καλή ώρα) έψαχνε για έσοδα, και (για να λέμε και του στραβού το δίκιο) αντέγραφε την πρόταση του Σουφλιά για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων , είχε τονίσει σε όλους τους τόνους ότι από τη δήλωση των χώρων αυτών δε θα προκύψει καμία πρόσθετη επιβάρυνση από αυτή την ιστορία, πέραν του τέλους τακτοποίησης. Για άλλη μια φορά όμως  αποδεικνύεται ότι οι δηλώσεις αυτές είχαν σκοπό να ξεγελάσουν τον κόσμο, αφού σύμφωνα με χτεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά,  η επιφάνεια των ημιυπαίθριων συνυπολογίζεται στα τεκμήρια απόκτησης ακινήτου, δηλαδή στο «πόθεν έσχες», και λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της απαλλασσόμενης ή φορολογούμενης επιφάνειας του ακινήτου στη φορολογία εισοδήματος .

Πιο αναλυτικά, η δηλωμένη επιφάνεια των ημιυπαίθριων (ή υπογείων χώρων ή πυλωτών που άλλαξαν χρήση) χώρων θα προσμετράται στην υπόλοιπη επιφάνεια του κτιρίου, για να υπολογιστούν:

  1. Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος του ακαθάριστου εισοδήματος ιδιοκατοίκησης.

  2. Τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα.

  3. Εκπτωση από εισόδημα δεδουλευμένων τόκων στεγαστικού δανείου που καταβάλλονται για απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και για δάνεια που συνήφθησαν μέχρι 31.12.2002. Η αύξηση της επιφάνειας και ο επιμερισμός των τόκων περιορίζει το αφορολόγητο για τα πρώτα 120 τ.μ.

  4. Μείωση φόρου από το 20% των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. για δάνεια που συνήφθησαν από 1.1.2003 και μετά.

  5. Αντικειμενικό εισόδημα βάσει της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης της ιδιοκατοικούμενης ή μισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

  6. Τεκμήριο για μία ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες.

  7. Η ετήσια δαπάνης βάσει των ποσών που πραγματικά καταβάλλονται για αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών (δεν αφορά πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και αξία μέχρι 200.000 ευρώ από 17.12.2010 έως 31.12.2012).

  8. Το εισόδημα από ακίνητα (σε εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση και δωρεάν παραχώρηση συνυποβάλλεται η αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων, ειδικό έντυπο Ε2 μαζί με το Ε1).

Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, στο Νόμο 3843 του 2010 για τους ημιυπαίθριους, δεν αναφέρεται πουθενά ότι δε θα υπολογίζεται στα παραπάνω η επιφάνεια των ημιυπαίθριων που δηλώνονται. Όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, αναφέρεται ότι δεν οφείλονται αναδρομικά εισφορές σε ΙΚΑ ή άλλες επιβαρύνσεις, και ότι οι χώροι αυτοί δεν προσμετρώνται στους περιορισμούς δόμησης. Τίποτε άλλο.

 image

Όμως, πολύ έντεχνα, και χωρίς καμία αναφορά σε αυτά που μόλις χτες μας είπαν, οι κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν τότε ότι δε θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν τους παράνομους αυτούς χώρους. Εκτιμώ ότι αυτό έγινε σκόπιμα, προκειμένου να τρέξουν όσο περισσότεροι γίνεται να δηλώσουν τους χώρους αυτούς.

Αν αυτή η κυβέρνηση ήταν έντιμή, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή στον ίδιο νόμο, ή λίγο αργότερα με μία εγκύκλιο, να ενημέρωνε πλήρως τους ιδιοκτήτες για το τι τους περιμένει. Και να επιλέξουν αυτοί τι θα κάνουν, γνωρίζοντας πλήρως τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αντ’ αυτού όμως, και μόλις λίγες ημέρες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (μετά από διαδοχικές παρατάσεις), διάλεξε να στείλει τον αναλυτικό πλέον λογαριασμό σε αυτούς που διάλεξαν να φανούν ειλικρινείς απέναντί τους.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του κου Παπανδρέου αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν μπορεί να πάρει μια ολοκληρωμένη απόφαση τη χρονική περίοδο που απαιτείται. Είναι η κυβέρνηση των..ημιυπαίθριων αποφάσεων!

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του υπουργείου οικονομικών εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου