ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ακριβότερες οι οικοδομικές άδειες μετά την … απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών!

Με αφανισμό απειλείται η ήδη βαλτωμένη οικοδομική δραστηριότητα με πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ανεργία των μηχανικών αλλά και των υπολοίπων άμεσα εμπλεκόμενων στις ιδιωτικές κατασκευές εξαιτίας της εφαρμογής του νέου νόμου Ν. 3919/2011 (περί απελευθέρωσης του επαγγέλματος των μηχανικών και ελάχιστων αμοιβών) που τίθεται σε ισχύ από τις 2 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΤΕΕ, εξηγεί ότι ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ χωρίς την έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων,  με αποτέλεσμα η εφαρμογή του νέου νόμου όσον αφορά στον υπολογισμό της νόμιμης αμοιβής των μηχανικών να βασίζεται στις προβλέψεις του Π.Δ. 696 / 1974 !! Αποτέλεσμα τούτου είναι αφενός να μην υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα στις πολεοδομίες για τον έλεγχο των κρατήσεων, αλλά κυρίως ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ.

Τα παραδείγματα που δίνει το ΤΕΕ είναι χαρακτηριστικά, και τα βλέπετε παρακάτω:

image

image

Αν ισχύουν δηλαδή αυτά που ισχυρίζεται το ΤΕΕ, ο νόμος οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα έπρεπε!! Και αυτό γιατί οι εμπνευστές του δεν προνόησαν να εκδώσουν και το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο που θα τον συνοδεύει!

Το ΤΕΕ προτείνει την  αναστολή της επίμαχης διάταξης (άρθρο 7) και να δοθεί λύση στη βάση ενός και μόνου πραγματικού αναλυτικού προϋπολογισμού που θα συντάσσει ο μηχανικός σε κάθε έργο και θεσμοθέτηση της εθελοντικής εκχώρησης είσπραξης αμοιβών των μηχανικών από το ΤΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου του ΤΕΕ κάνοντας κλικ εδώ.

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς ο Έλληνας μηχανικός είναι κακοπληρωμένος και σε πολύ μειονεκτικότερη θέση από τους αντίστοιχους του εξωτερικού!

    Λόγο της δυνατότητας αυτεπιστασίας που παρέχει η πολιτεία στον κάθε ιδιοκτήτη, αυτός μπορεί αξιοποιώντας τις γνώσεις ενός μηχανικού να κάνει την δουλειά του χωρίς να τον έχει καμία ανάγκη.
    Και επιπλέον αν η δουλειά δεν γίνει σωστά – από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη – μπορεί να κρεμάσει τον μηχανικό ανάποδα.

    Το πρόβλημα δεν είναι οι αμοιβές ή η άδεια. Είναι να γίνει νομικός διαχωρισμός εργολάβων και μηχανικών με τις αντίστοιχες ποινικές ευθύνες. Δέχομαι να ρίξω τις τιμές σε μια μελέτη και να τιμωρηθώ αυστηρά για τυχών υπολογιστικά λάθη, όχι όμως να έχω την ευθύνη για το συνολικό έργο ή για λάθη εφαρμογής χωρίς να πληρώνομαι σωστά για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι καρεκλοκένταυροι που μας κυβερνούν και βλέπουν την πραγματική ζωή μέσω αριθμών και πινάκων, δεν έχουν καταλάβει πως η απελευθέρωση των αμοιβών των μηχανικών θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν, δηλαδή την αύξηση των εσόδων κλπ (βλέπε αντίστοιχες προσδοκίες από αύξηση ΦΠΑ = αύξηση των εσόδων του κράτους).
    Για να γίνω ποιο συγκεκριμένος θα αναφέρω ένα παράδειγμα:
    Μια οικοδομική άδεια για την ανέγερση μια οικοδομής στοιχίζει πχ 5.000 ευρώ.
    Από αυτή την άδεια το κράτος παίρνει άμεσα 23% ΦΠΑ, δηλαδή 1.250 ευρώ.
    Από την άλλη ο μηχανικός εκδίδοντας 3 άδειες αυτού του μεγέθους, ξεπερνάει αμέσως το αφορολόγητο και αρχίζει να φορολογείται με τους αντίστοιχους συντελεστές.
    Να σημειώσω επίσης πως από τις ανωτέρω ελάχιστες αμοιβές, οι περισσότεροι μηχανικοί κάνουν κάποια"ανεπίσημη" έκπτωση (καθώς οι εκπτώσεις αυτές είναι "παράνομες" σύμφωνα με το νόμο). Δηλαδή από τα 5.000 ευρώ που είναι η ελάχιστη αμοιβή για την έκδοση της αδείας, ο μηχανικός κάνοντας μια έκπτωση της τάξης του 30%, επιστρέφει στον πελάτη του 1500 ευρώ. Κόβει δηλαδή απόδειξη και φορολογείται για 5.000 ευρώ, αλλά στα χέρια του παίρνει 3.500 ευρώ.
    Με το καινούργιο καθεστώς της πλήρους απελευθέρωσης των αμοιβών, θα πηγαίνει ο πελάτης στον μηχανικό και θα καταλήξει να γίνεται ένα παζάρι στο ποσό του ΦΠΑ που θα κόβεται σαν απόδειξη.
    Δηλαδή, θέλω ΧΧΧΧ.ΧΧ ευρώ για την μελέτη και την επίβλεψη της άδειας, αλλά θα σου κόψω απόδειξη για ΧΧΧΧ.ΧΧ/10 ευρώ.
    Το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε στο εξωτερικό και μέσα σε ένα έτος το μάζεψαν άρον άρον.

    Για πείτε μου κύριοι της διοίκησης, ποιος θα χάσει στην τελική?
    Ο μηχανικός, ο ιδιοκτήτης ή το κράτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή