ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ο Κώστας Καμπιτάκης για τον προτεινόμενο αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου Λυδάκη

Η δημοτική κίνηση «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» καταψήφισε δια του εκπροσώπου της κ. Γ. Κλάδου στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου, την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου Λυδάκη από χώρο πρασίνου. 5 δεκαετίες από το χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου, ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπόρεσε να κάνει ότι χρειάζονταν, ώστε αυτό να γίνει και πράξη. 37 χρόνια κυριαρχίας στο Δήμο Ηρακλείου της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ και 9 σχεδόν χρόνια αντίστοιχης κυριαρχίας της σημερινής δημοτικής αρχής, δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης, να απολαμβάνουν οι ηρακλειώτες ενός ακόμη ελεύθερου χώρου και να διακοπεί η ομηρία των ιδιοκτητών του οικοπέδου. Όλα τα παραπάνω χρόνια ο εύρωστος οικονομικά κατά τον κ. Κουράκη Δήμος Ηρακλείου, δεν μπόρεσε να εξοικονομήσει το απαραίτητο ποσό της απαλλοτρίωσης. Η σημερινή απαράδεκτη επιλογή, προστίθεται στις προηγούμενες των δύο κτηρίων του παραλιακού μετώπου, που με την ίδια ακριβώς δικαιολογία εξακολουθούν να είναι εκεί και να πληγώνουν την πόλη.
 Η αδυναμία αυτή όμως δεν είναι αδυναμία της πόλης. Είναι αδυναμία της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των προηγούμενων που διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις του Δήμου σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Είναι η πραγματική πολιτική αδυναμία μιας παράταξης, η οποία ούτε μπόρεσε, ούτε θέλησε ποτέ να κατανοήσει την ιδιαίτερη σημασία των ελεύθερων χώρων και του πράσινου για την ποιότητα ζωής των δημοτών μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης πόλης όπως είναι το Ηράκλειο, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της.

Δέσμια η δημοτική αρχή της παραπάνω αδυναμίας επιχειρεί σήμερα ένα «συμβιβασμό» στο όνομα της οικονομικής δυσπραγίας. Της δυσπραγίας όμως που γίνεται πραγματικότητα μετά την άρνηση του υπουργείου να χρηματοδοτήσει την όλη προσπάθεια από το «πράσινο ταμείο». Πόσα όμως είναι τα χρήματα που θα εισπράξει αυτό το ταμείο από την επιχειρούμενη «ταχτοποίηση» των αυθαιρέτων του Ηρακλείου; Γιατί η δημοτική αρχή αποδέχεται αδιαμαρτύρητα αυτή την άρνηση του υπουργείου και τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να δικαιολογήσει την επιλογή της;

Με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή:

 καταστρατηγεί η ίδια το υπάρχον σχέδιο πόλης, για να δώσει ίσως έτσι το καλό παράδειγμα στους δημότες.

 στερεί τους δημότες από ένα ιδιαίτερα σημαντικό νέο πνεύμονα πρασίνου, καταδικάζοντας το Ηράκλειο να αρκείται μόνο στα δυο υπάρχοντα μικρά πάρκα Γεωργιάδη και Θεοτοκόπουλου.

Η δημοτική μας κίνηση χωρίς να είναι δογματική, απορρίπτει τον επιχειρούμενο από τη δημοτική αρχή «συμβιβασμό», γιατί το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι στο Ηράκλειο δεν είναι δεκτικοί τέτοιου είδους επιλογών. Καλεί τη δημοτική αρχή:

1. να μην κάμει χρήση της πλειοψηφίας της στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει αυτή την απαράδεκτη επιλογή.

2. να επιμείνει σταθερά στο χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου πρασίνου και στην εφαρμογή του ισχύοντος σχεδίου πόλης.

3. να εντάξει την απαλλοτρίωση και την ανάπλαση όλου του οικοπέδου στις άμεσες προτεραιότητες του υπό δημόσια διαβούλευση επιχειρησιακού σχεδίου.

4. Να επιμείνει στη χρηματοδότηση του όλου έργου από το πράσινο ταμείο και από τα χρήματα που θα κληθούν να καταβάλουν οι οικιστές του Ηρακλείου για την ταχτοποίηση των αυθαιρέτων τους. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στο Ηράκλειο και όχι στους πιστωτές της χώρας.

Η δημοτική μας κίνηση τέλος καλεί τους δημότες του Ηρακλείου να πάρουν στα χέρια τους την όλη υπόθεση.

Ηράκλειο 04/08/11

Για τη δημοτική κίνηση «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη»
Κωστής Καμπιτάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου