ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

“Μπαμπά, οι άνθρωποι έδιωξαν τους τύραννους!”

image

“Μπαμπά, το ξέρεις ότι οι τύραννοι πριν πολλά χρόνια ήθελαν να σκοτώσουν τους ανθρώπους; Κι έβαλαν τους αστυνομικούς να γκρεμίσουν την πόρτα μ’ ένα τανκς, και μπήκαν μέσα για να τους σκοτώσουν; Όμως οι άνθρωποι κατάφεραν να διώξουν τους τύραννους”!

Με αυτές τις φράσεις με υποδέχτηκε ο 4χρονος γιος μου όταν πήγα να τον πάρω από το δημοτικό παιδικό χτες. Με ξάφνιασε, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά. Κι άλλες φορές μ’ έχει ξαφνιάσει, λέγοντάς μου πράγματα που έχει μάθει στον παιδικό. Γιατί εκεί, όπως και σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και δεν ευνοούν καθόλου τη “διδασκαλία”.

Κι όμως, η βρεφονηπιοκόμος του δημοτικού παιδικού, η κακοπληρωμένη και απαξιωμένη κοινωνικά βρεφονηπιοκόμος που σύμφωνα με την κυβέρνηση (και δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας) έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια της χώρας μας,  κάπου ανάμεσα στο παιχνίδι και την κύρια ασχολία της που είναι να διατηρήσει σώα 25 παιδιά για 8 ώρες, βρήκε το σθένος, την όρεξη και τον τρόπο να συγκεντρώσει την προσοχή των μελλοντικών πολιτών, και να τους περάσει το μήνυμα: “οι άνθρωποι κατάφεραν να διώξουν τους τύραννους”!

Σήμερα, ανήμερα της 38ης επετείου του πολυτεχνείου, σκέφτομαι τα λόγια του γιου μου όλη μέρα… Και, μπορεί χτες να χάρηκα τόσο πολύ που τα άκουσα, αλλά σήμερα μ’ έπιασε η στεναχώρια. Γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσω στο παιδί ότι αυτοί οι άνθρωποι που έδιωξαν τους “τύραννους” όταν εγώ ήμουν σαν κι αυτόν στην ηλικία, σήμερα έχουν γίνει τύραννοι για εμάς. Και ότι χρησιμοποίησαν αυτό ακριβώς το γεγονός , το ότι πολέμησαν για τη δημοκρατία, για προσωπικό τους όφελος. Ότι έφεραν στη χώρα μια δημοκρατία την οποία στη συνέχεια εκμεταλλεύτηκαν, και τελικά εξευτέλισαν.

“Μπαμπά, τελείωσες τη δουλειά σου στον υπολογιστή; Θέλω να παίξουμε”, μου φωνάζει ο γιος μου.. Λέω τελικά να μην πω τίποτα στο παιδί. Να μην του κόψω τόσο γρήγορα τα φτερά. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποτε το δικό του το παιδί μια άλλη βρεφονηπιοκόμος το διδάξει ότι στην Ελλάδα, οι άνθρωποι, έδιωξαν δυο φορές τους τύραννους και όχι μία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου