ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ανοικτή επιστολή προς τους Δημάρχους του νομού Ηρακλείου για μείωση των δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες

Κυρίες και κύριοι δήμαρχοι,

τα δύο τελευταία χρόνια οι Έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν υποστεί σοβαρότατες μειώσεις στο εισόδημά τους. Επιπλέον, η αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, και μια σειρά φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών έχουν μειωθεί στο μισό. Την ίδια στιγμή, η ανεργία καλπάζει.

Οι πρώτοι που αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στην άκρατη φορολογία των τελευταίων ετών είναι τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες “ευπαθείς ομάδες”.  Άτομα με αναπηρία,  άποροι, πολύτεκνοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες. 

Μέρος της έμμεσης φορολογίας είναι τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, τα οποία εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/06) σας δίνει το δικαίωμα να μειώσετε ή να απαλλάξετε εντελώς τις κοινωνικές αυτές ομάδες από τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη.

image

Κάποιοι από εσάς το έχετε ήδη κάνει, ή το έχουν κάνει για εσάς οι προκάτοχοί σας. Παράδειγμα ο πρώτος δήμος του νομού, ο δήμος Ηρακλείου, που με την απόφαση 828/2007 παρέχει μείωση 25% σε πολύτεκνες οικογένειες και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό δεν είναι όμως αρκετό, καθώς από τη μια δεν καλύπτει όλες τις ευπαθείς ομάδες, αφού άνεργοι, τρίτεκνοι, νεφροπαθείς κλπ δεν δικαιούνται την έκπτωση, και από την άλλη η έκπτωση αυτή είναι μικρή, και δεν εξαντλείται η δυνατότητα που σας δίνει ο νόμος.

Με την παρούσα ανοικτή επιστολή σας προτείνω να δείξετε στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία που διαθέτετε. Να σταθείτε στο πλευρό των δημοτών σας που ανήκουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων.

Σας προτείνω με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να μειώσετε στο 50%  τα  τέλη νεκροταφείου, φωτισμού, καθαριότητας και ύδρευσης για Άτομα με Αναπηρίες (ΑΜΕΑ) που το ποσοστό αναπηρίας είναι μεγαλύτερο του 67%, οικογένειες που έχουν μέλη ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% , πολύτεκνους, οικονομικά αδύνατους (άπορους), μακροχρόνια άνεργους,  τρίτεκνες  οικογένειες,  μονογονεϊκές οικογένειες και νεφροπαθείς.

Με τη συγκεκριμένη παρέμβασή σας η  μείωση των συνολικών εσόδων των δήμων θα είναι πολύ μικρή. Η οικονομική ανάσα που θα πάρουν όμως οι δημότες που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες θα είναι σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου