ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Έντεχνη η τοποθέτηση του δήμου Ηρακλείου για το χαράτσι της ΔΕΗ

Σας ενημέρωσα χτες για την ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου σχετικά με το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένω Επιφανειών   (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.). Και αφού ξεκαθαρίσω ότι είναι καλό σε κάθε περίπτωση που υπάρχει έστω και αυτή η ανακοίνωση,  θα ήθελα να εκφράσω την άποψη ότι η θέση αυτή δεν είναι καθόλου καθαρή, ούτε καν είναι πολιτική θέση, όπως είχε πει ο δήμαρχος κος Κουράκης στο δημοτικό συμβούλιο. Και θα εξηγήσω γιατί.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι , αφού ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ο δημότης επιλέξει να μην πληρώσει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο δήμος Ηρακλείου ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ κάθε πρόσφορο μέσο για να αποφευχθεί η διακοπή του Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Πουθενά στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ότι ο δήμος Ηρακλείου είναι αντίθετος με αυτή την πρακτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δηλαδή του εκβιασμού των πολιτών με τη στέρηση ενός κοινωνικού αγαθού, χωρίς να γίνεται εξαίρεση π.χ. στην πρώτη κατοικία, ή χωρίς κανένα άλλο εισοδηματικό κριτήριο. 

Εξάλλου, το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ έχει ήδη αποστείλει το 40% των λογαριασμών, και η προθεσμία τρέχει. ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕΣΑ; ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ, για να πάρει αποφάσεις;

Κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δε θίγονται με την παραπάνω ανακοίνωση.  Η ανακοίνωση αυτή είχε σκοπό να χαϊδέψει τα πολλά και πρόθυμα αυτά των Ηρακλειωτών, που αναζητούν συμπαράσταση σε κάθε τοπικό φορέα. Δεν έχει δε καμία πρακτική αξία, αφού δεν ανακοινώνεται κανένας τρόπος προστασίας αυτών που δε θα πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.

Η τοποθέτηση του δημάρχου στο δημοτικό Συμβούλιο ήταν όντως πολιτική, και πολύ πιο ξεκάθαρη.  Η έγγραφη ανακοίνωση όμως που εξέδωσε είναι τόσο έντεχνα διατυπωμένη και τόσο προσεγμένη σε κάθε λέξη, που αφενός δεν καλύπτει καθόλου τους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν, αφετέρου στην ουσία ο δήμος δε λαμβάνει καμία επίσημη θέση στο θέμα του (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

Υπάρχουν άλλοι δήμοι της χώρας που ήθελαν και πήραν ξεκάθαρες θέσεις. Π.χ. ο δήμος Αμμαρουσίου έστειλε ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗ ΔΕΗ, με το οποίο την “καλεί να απέχει από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και χρηστών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν το αντισυνταγματικό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μέχρι και την οριστική και τελεσίδικη απόφαση των Ανωτάτων Δικαστηρίων περί της συνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4021/2011”.

image

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, πέρα από τις οδηγίες προς του πολίτες για τη μη πληρωμή του χαρατσιού, υποσχέθηκε πως, στην περίπτωση που κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν, θα επιστατρευθούν τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας ώστε να επανασυνδέεται το ρεύμα άμεσα.

Έτσι στηρίζονται ουσιαστικά οι πολίτες. Με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, και όχι με αφηρημένες υποσχέσεις.

Θα ήθελα όμως να δω πραγματικά τι θα κάνει ο δήμος Ηρακλείου, όταν οι “Πολίτες κατά του Χρέους” και το Εργατικό Κέντρο σε μερικές μέρες καταθέσουν στο γραφείο δημάρχου μερικές εκατοντάδες λογαριασμούς από ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν. Πραγματικά θα ήθελα να είμαι εκεί κοντά, για να δω από πρώτο χέρι τι θα σκεφτεί το πανέξυπνο, και πραγματικά πολιτικό μυαλό του δημάρχου. Και τι “τρίπλα” θα κάνει τότε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου