ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

“Μέρκελ και Σαρκοζί θέλουν να υπογράψει ο Σαμαράς για την εξασφάλιση πωλήσεων τανκς Leopard και φρεγατών Rafale που είχε συμφωνήσει ο Παπανδρέου”

Με τον παραπάνω τίτλο φιλοξενείται άρθρο στην ιστοσελίδα NewEuropeOnline, και αναφέρεται σε μυστική συμφωνία των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για παραχώρηση δανείου 110 δις ευρώ στη χώρα μας , με αντάλλαγμα την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ύψους 10,5 δις ευρώ!

 image

Το κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

Όταν, στα τέλη Οκτωβρίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να χορηγηθεί στην Ελλάδα το τεράστι δάνειο των € 110 δις, το Συμβούλιο συμφώνησε, σε αντάλλαγμα για το δάνειο, για την αγορά στρατιωτικών προμηθειών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αξίας € 10.5 δις.

Οι αγορές που θα γίνονταν θα ήταν σε ίσα μέρη μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το υλικό που θα αγοράζονταν, σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα πηγές που πρόσκεινται στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, περιελάμβανε πολεμικά πλοία (φρεγάτες), Leopard τανκς από τη Γερμανία και το Rafale μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία.

Εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και (θεωρητικά) είχε το δικαίωμα να αναλάβει τη δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς οι προοπτικές ήταν ότι το κόμμα του θα έμενε στην εξουσία για δύο ακόμη χρόνια τουλάχιστον, και αυτό ήταν αρκετό για να νομιμοποιήσει η συμφωνία με την υπογραφή των  σωστών συμφωνητικών.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τρεις ημέρες πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου , μετά την ξαφνική του απόφαση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής Οκτώβριος 26 - 27 της ΕΕ για να διασώσει την Ελλάδα, ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ανακοίνωσε την άμεση αποχώρηση όλων των αρχηγών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων », χωρίς να δίνεται καμία εξήγηση.

Ανεπίσημη διαρροές κατά τη χρονική στιγμή έδιναν μια ασαφή εικόνα ενός πιθανού πραξικοπήματος, αλλά καμία επίσημη εξήγηση δε δόθηκε ποτέ. Το θέμα είχε ξεχαστεί καθώς ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφασή του δημοψηφίσματος το οποίο απορρίφθηκε από το Eurogroup, ο Λουκάς Παπαδήμος διορίστηκε πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας είχε επίσης αλλάξει - ο υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μη έχοντας υπογραφή από την κ. Παπανδρέου ή οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση από την Ελλάδα στα χέρια τους μετά την αποπομπή του κ. Παπανδρέου και με τη συμφωνία για τα € 110 δισ. δάνειο, το οποίο αποτελεί το σκληρό πυρήνα του σχεδίου διάσωσης στην Ελλάδα και που έχει προαναγγελθεί επισήμως από το Eurogroup, η εντολή αγοράς του υλικού άμυνας € 10.5 δις παραμένει εντελώς στον αέρα.

Πράγματι, κανείς δεν αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές Φεβρουαρίου, το πιθανότερο με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, θα εξετάσει ακόμη και αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, όταν γίνονται μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που είναι πιθανό να φθάσουν σε πρωτοφανή επίπεδα, οι συντάξεις θα μειωθούν σε επίπεδο χαμηλότερο από τα επίπεδα διαβίωσης και τα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θα σταματήσουν να πληρώνουν για τα φάρμακα.

Η υπογραφή, την οποία η Γερμανία και η Γαλλία επίμονα ζητούν από τον Σαμαρά ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για τους Μέρκελ και Σαρκοζί ότι ο Σαμαράς θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του Παπανδρέου για τις στρατιωτικές αγορές, η οποία ήταν μέρος της μυστικής συμφωνίας τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ο Σαμαράς να υπογράψει οποιαδήποτε εγγυητική επιστολή , όσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (διάβαζε ΗΠΑ) παραμένει διακριτικά έξω από αυτή τη διαφορά και δεν ζητά καμία υπογραφή από κανέναν.

Η πιο λογική εξέλιξη να περιμένουμε, αν η Γερμανία και η Γαλλία επιμένουν, θα είναι για τον Σαμαρά να αποσύρει τους υπουργούς του από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου και να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 2012.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου