ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Δ.Τ: Στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της Κρήτης ‘η διαχείριση μιας κατάστασης που έρχεται;

image
ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ , Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο ΚΡΗΤΗ Πρώτη Δύναμη του Σταύρου Αρναουτάκη.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλουμε εμείς.
Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας σήμερα βιώνει ίσως τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της.
Η κρίση αυτή είναι πολύπλευρη, είναι κρίση οικονομική, κοινωνική, θεσμική αλλά σίγουρα και ιδεολογική για το λόγω του ότι τείνουμε σαν λαός να ξεχάσουμε τις καταβολές μας.
Παρ’ όλα αυτά βέβαια υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας ως λαός και να επενδύσουμε στους σωστούς τομείς σαν Περιφέρεια Κρήτης, με αποφασιστικότητα και όραμα για το μέλλον του τόπου μας!
Οι 12 αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ιδιαίτερη όμως βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της Κρήτης.
Ιδιαίτερης όμως σημασίας είναι και ο τομέας της ενέργειας στην Κρήτη λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και των κλιματικών της χαρακτηριστικών.
Ένας τομέας που αν γίνουν οι σωστές ενέργειες τα πιθανά οφέλη θα είναι για το νησί τεράστια.
Χωρίς βέβαια να μπούμε στη λογική του ξεπουλήματος που επιδιώκουν συμφέροντα επιτηδείων εκμεταλλευόμενοι την οικονομική μας κατάσταση.
Αν θέλουμε να μιλάμε για ενέργεια στη Κρήτη πρέπει επιτέλους να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός προς τον ¨ανυποψίαστο / αφελή¨ κρητικό λαό.
Άμεσα πρέπει να εκπονηθεί η οριστική μελέτη για την καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και η έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης του έργου με διαφανή κριτήρια.
Η Κρήτη θεωρείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «πιλοτική περιφέρεια» δημιουργίας και ανάπτυξης εκτεταμένων μορφών ΑΠΕ, (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αρκεί βέβαια να γίνουν με σωστά κριτήρια, διαφάνεια και αυστηρούς όρους χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αυθαίρετη καταπάτηση των δημοσίων εκτάσεων.
Αυτονόητο είναι να μην γεμίσουμε τα βουνά και τους κάμπους της Κρήτης με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά .
Η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να διαθέτει πλήρη κατεύθυνση, λεπτομερή και ολοκληρωμένο προγραμματισμό ενεργειακού σχεδιασμού που αφορά όλες τις μορφές ΑΠΕ αλλά και την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

Επίσης σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών της Κρήτης για την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την εξοικονόμηση της.
Όσον αφορά τη σωστή ενημέρωση των πολιτών γεννιούνται αρκετά βασικά ερωτήματα σχετικά με την επένδυση του βιομηχανικού ΑΠΕ του Μπουτάρη στον Αθερινόλακο Σητείας (Λασιθίου) ύψους: 141.000.000 ευρώ.
1. Γιατί η περιφέρεια Κρήτης δεν ενημέρωσε ως όφειλε το κρητικό λαό από τη στιγμή που μιλάμε για την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που πρόκειται να γίνει μέχρι σήμερα στο νησί μας; «Ηλιοθερμικός σταθμός στην θέση πλαγιές Αθερινόλακος».
2. Τι είδους ΑΠΕ είναι αυτή η επένδυση που παράγει 38MW ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές και 100MW με ντίζελ-μαζούτ και απαιτεί και λιμάνι εκφόρτωσης του μαζούτ;
3. Γιατί το θέμα δεν ήρθε στο περιφερειακό συμβούλιο προς διαβούλευση και λήψη απόφασης λόγω της βαρύτητας/ιδιαιτερότητας της επένδυσης;
4. Η επιτροπή περιβάλλοντος της ΠΚ είχε τη σωστή ενημέρωση για να πάρει απόφαση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος;
5. Γιατί δεν τηρήθηκαν οι δεσμευτικές προθεσμίες για την ενημέρωση του κοινού και την υποβολή ενστάσεων/αντιρρήσεων;
6. Γιατί η όλη διαδικασία από τη στιγμή κατάθεσης του αιτήματος της επένδυσης ΑΠΕ έως τη λήψη της τελικής απόφασης, φέρετε ως διαδικασία express;
7. Γιατί να επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά επιπλέον η περιοχή του ήδη βεβαρυμμένου Αθερινόλακου με το υφιστάμενο εργοστάσιο ΑΗΣ της ΔΕΗ;
Περιοχή πλούσια σε θυμάρια-μελισσοκομικά φυτά που φιλοξενεί εκατοντάδες κυψέλες μελισσών οι οποίες κινδυνεύουν με αφανισμό αν τυχών υλοποιηθεί η επένδυση, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματος των μελισσοκόμων που επιβιώνουν στην συγκεκριμένη έκταση.
Για να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στον κρητικό λαό, πρέπει να εφαρμόζουμε διαφανής διαδικασίες, δημοσιότητα και διαβούλευση των προτάσεων που υποβάλλονται ειδεμή εύκολα χαρακτηρίζονται ως ύποπτες, μεμπτές και διαβλητές για την εξυπηρέτηση και μόνο συμφερόντων ορισμένων ιδιωτών.
Εάν το σύνολο των βιομηχανικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια μας έχουν την νομιμότητα της ¨Επένδυσης Μπουτάρη¨ είναι όλες προδήλως παράνομες και αυτοακυρώνονται.
Τέλος, γιατί η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) εξακολουθεί να εγκρίνει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις ΑΠΕ με αποτέλεσμα να δεσμεύονται οι δημόσιες εκτάσεις της Κρήτης σε συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών χωρίς να υφίσταται καν μελέτη για το καλώδιο διασύνδεσης;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ:
1. Δημιουργία ενεργειακού κέντρου Περιφέρειας Κρήτης.
2. Κατάρτιση ειδικού πλαισίου περιβαλλοντικών κριτηρίων και σχεδιασμός χωροθέτησης όλων των μορφών ΑΠΕ.
3. Δημιουργία εταιρίας Λαϊκής βάσης η οποία θα προωθήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό στην Κρήτη και θα διαχειρίζεται τα πιθανά οφέλη υπέρ του κρητικού συμφέροντος και όχι των μεγαλοεπενδυτών.
Στην εταιρία μπορούν να συμμετέχουν η αιρετή περιφέρεια Κρήτης οι δήμοι της Κρήτης και τοπικοί επενδυτές.
4. Ιδιαίτερη μέριμνα να δοθεί στην ακριτική Γαύδο όπου παράλληλα με την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού πλούτου, πρέπει να προωθηθούν προσεκτικές παρεμβάσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, συνδεδεμένες με εφαρμογές ΑΠΕ προκειμένου να συγκρατηθεί ο υπάρχων πληθυσμός αλλά και να προσελκύσει τουρισμό όλο το χρόνο.
5. Δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπου αυτό είναι εφικτό.
6. Δημιουργία δυνατότητας, ώστε ο αγροτικός πληθυσμός της Κρήτης να μπορεί να επενδύσει με ΑΠΕ στην δικιά του περιουσία.
7. Προγραμματισμός έτσι ώστε να υπάρξει μελλοντική ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με τη Β.Αφρική.
Συνεπώς το πρότυπο ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να υποστηρίζει και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της με μόνο κριτήριο το κοινωνικό όφελος συμβάλλοντας έτσι και στην ανάταση της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας.
Δεν πρέπει να μπούμε στη λογική του ξεπουλήματος που επιδιώκουν συμφέροντα ορισμένων υποκινούμενα από εξωστρεφείς κερδοσκοπικούς παράγοντες.
Κανένα πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» δεν θα αφήσουμε να προχωρήσει που μοναδικό σκοπό έχει την κλοπή της ενέργειας από την Ελλάδα και την μεθόδευση ιδιοποίησης των δημοσίων εκτάσεων, -περιουσίας του κρητικού λαού- χωρίς φυσικά κανένα αντισταθμιστικό όφελος.
Η ΚΡΗΤΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ και ας το εμπεδώσουν καλά οι δήθεν σωτήρες μας.
Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μεσόγειο και όχι μόνο, αρκεί εμείς οι ίδιοι να αποκτήσουμε όραμα για το νησί μας και να διεκδικήσουμε επιτέλους αυτά που μας αναλογούν διαχρονικά.
Τέλος, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη κρισιμότητα και τις δυσκολίες της κατάστασης που βιώνει η πατρίδα μας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης πρέπει απαραίτητα να εναρμονιστεί με τον εθνικό σχεδιασμό, πράγμα που συνέβαινε μέχρι τώρα με αποτέλεσμα να βιώνουμε το τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα στην Περιφέρειά μας.
Πρόσφατο παράδειγμα τα ψίχουλα που θα έρθουν στο νησί μας από το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας.
Στον σχεδιασμό αυτό δεν υπάρχουν ούτε το νέο διεθνές αεροδρόμιο, ούτε ουσιαστικά κονδύλια για τον ΒΟΑΚ, ανύπαρκτος ο ΝΟΑΚ, ούτε κάθετοι άξονες ούτε λιμάνια και μαρίνες, ούτε υποδομές για την παιδεία και την υγεία, ούτε υποδομές περιβάλλοντος κλπ.
Άρα για πoία ανάπτυξη της Κρήτης μιλάμε;
Να σταματήσει η κοροϊδία της κεντρικής εξουσίας εις βάρος των πολιτών της Κρήτης και οι τοπικοί παράγοντες επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Έχουμε την δυνατότητα από μόνοι μας με σωστή διαχείριση, εκμεταλλευόμενοι το γεωφυσικό μας πλεονέκτημα, να εξέλθουμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει εξαιτίας των στρεβλών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την μεταπολίτευση και μετά με την ανεκτικότητα του Ελληνικού λαού.
Ας μη ξεχνούμε γεγονότα που συνέβησαν και σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία μας ύστερα από έξωθεν παρεμβάσεις εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της χώρας κατά την περίοδο των μεγάλων κρίσεων του έθνους μας, όπως: «ο εμφύλιος πόλεμος» και η «χούντα των συνταγματαρχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου