ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

“Σε είχαμε βασίλισσα”

 

βασίλισσα

Η Ελλάδα στις χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο

Αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 10,1%, παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη το Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στο 9,9%. Στην ΕΕ, η ανεργία παρέμεινε στο... 
9,6%, όσο ήταν και τον Οκτώβριο. Συγκριτικά, το Νοέμβριο του 2009 βρισκόταν στο 9,4%.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία υπολογίζει ότι οι άνεργοι στην Ε.Ε. ανήλθαν στα 23,248 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 15,924 εκατομμύρια ήταν στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Οκτώβριο, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 35.000 στην ΕΕ των 27 και κατά 39.000 στην ευρωζώνη, ενώ συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2009 αυξήθηκαν κατά 606.000 και 347.000. αντίστοιχα

Μεταξύ των κρατών μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Ολλανδία (4,4%), το Λουξεμβούργο (4,8%) και Αυστρία (5,1%), ενώ τα υψηλότερα στην Ισπανία (20,6%), τη Λιθουανία (18,3% το τρίτο τρίμηνο του 2010) και στη Λετονία (18,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010).
Σε σύγκριση με πέρσι, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε δεκαοκτώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Φινλανδία (8,8% έως 7,9%), Σουηδία (8,7% έως 7,8%), τη Γερμανία (7,5% έως 6,7%) και η Μάλτα (7,1% έως 6,3%). Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (από 14,3% σε 18,3% μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2009 και 2010), την Ελλάδα (από 9,7% σε 12,9% μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2009 και 2010) και τη Βουλγαρία (8,3% έως 10,2%).
Μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και Νοεμβρίου 2010, η ανεργία των ανδρών αυξήθηκε από 9,8% έως 9,9% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στο 9,6% στην ΕΕ27. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε από 9,9% σε 10,2% στη ζώνη του ευρώ και από 9,2% έως 9,6% στην ΕΕ27.
Τον Νοέμβριο του 2010, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) ήταν 20,7% στη ζώνη του ευρώ και 21,0% στην ΕΕ27. Τον Νοέμβριο του 2009 ήταν 20,1% και 20,5% αντίστοιχα. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (8,4%), τη Γερμανία (8,6%) και Αυστρία (10,3%), ενώ τα υψηλότερα στην Ισπανία (43,6%), Σλοβακία (36,6%) και τη Λιθουανία (35,2% το τρίτο τρίμηνο του 2010).

unemployment

Κατολίσθηση δρόμου στις Βούτες Ηρακλείου, και οι αρμόδιες υπηρεσίες…μετακομίζουν!!!

Άλλο ένα περιστατικό κατολίσθησης δρόμου σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη φορά στο χωριό Βούτες, λίγο έξω από το Ηράκλειο. Ευτυχώς το τοπικό κανάλι tvCRETA έκανε ρεπορτάζ για το θέμα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι δε βρίσκουν κανένα υπεύθυνο στις αρμόδιες υπηρεσίες να ασχοληθεί με το τόσο επικίνδυνο θέμα, αφού είναι…υπό μετακόμιση!!  Και, όπως θα δείτε στο βίντεο, ο κίνδυνος να καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου είναι άμεσος, αφού έχουν παρουσιαστεί ήδη ρωγμές στη μέση του οδοστρώματος, και για μεγάλο μήκος!!! Και, αντί να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων, όπως θα επέβαλε η..λογική, απλά έχουν μπει μερικοί κώνοι και κορδέλες, και τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν από δίπλα τους!!! 

Να τα βλέπει αυτά ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, που ανάγκασαν τους υπαλλήλους να μετακομίσουν σε μια μέρα μέσα, χωρίς να τους έχουν εξασφαλίσει τα νέα γραφεία που θα τους στεγάσουν. Θέλανε βλέπετε να δείξουν ότι ο δήμος Ηρακλείου προσαρμόστηκε άμεσα στις επιταγές του Καλλικράτη, αλλά αυτή η βιασύνη τους γύρισε μπούμερανγκ, αφού όλοι έχουν πλέον καταλάβει πόση ανοργανωσιά υπάρχει!!  Ελπίζω μόνο η ανοργανωσιά αυτή να μη γίνει αιτία να θρηνήσουμε θύματα, καθώς υπάρχουν επικίνδυνες καταστάσεις στο δήμο Ηρακλείου, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης (φανάρια, κατολισθήσεις, κλπ).

*Χρεοκοπία από αγράμματους κοπρίτες ή από μορφωμένους;

Διάβαζα τα επανωτά χειρουργικά χτυπήματα του κ. Πάγκαλου στις εφημερίδες και στα ΜΜΕ. Απέδειξε περίτρανα για μια ακόμη φορά πως δικαιωματικά νομίζω, κατέχει εδώ και χρόνια μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο με όσα είπε σε ρυθμό πολυβόλου τις τελευταίες μέρες. Ξεκίνησε με το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» συνέχισε με «τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας που τους είπε αντιπαραγωγικούς», με «τους δημόσιους υπάλληλους που τους αποκάλεσε κοπρίτες» και τελείωσε με το περίφημο ότι «οι αγωνιστές του 1821 ήταν αγράμματοι και σ’ αυτούς οφείλεται ότι η Ελλάδα έμαθε να ζει με το ρουσφέτι».
Έμαθα λοιπόν από τον κύριο Πάγκαλο πως όταν δίνω σε μια τράπεζα (τη χώρα μου) τα χρήματα μου να τα διαχειριστεί για να έχω σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αυτή είναι ανίκανη για σωστή διαχείριση και φαλιρίσει, φταίω κι εγώ γιατί κι εγώ τα διαχειριζόμουν μαζί της.
Έμαθα ότι οι πιλότοι που έχουν χιλιάδες ώρες πτήσεις στο Αιγαίο και φτάνουν στα όρια τους τα αεροπλάνα, αλλά οι ίδιοι έχουν τεράστια ψυχικά αποθέματα και πετάνε πέρα από τα όρια τους, για να αναχαιτίζουν τους τούρκους, και αφού πρώτα έχουν περάσει ένα σωρό ψυχολογικά τεστ, ότι δεν έχουν το δικαίωμα να πατήσουν το «κουμπί» και να ρίξουν κανένα τουρκικό αεροπλάνο, δεν παράγουν εργασία αλλά παίζουν με τους τούρκους όπως στο πλέι στέισον τα παιδάκια, για να περνά η ώρα τους!
Έμαθα ότι...

Αναγνώστης: Περί φαναριών που δε λειτουργούν…

Διαθέτω επιχείρηση εδώ και μερικά χρόνια πολύ κοντά στη διασταύρωση Αντιστάσεως – Ικάρου στο Ηράκλειο, που έγινε και το ατύχημα πριν λίγες μέρες. Είμαστε πολύ τυχεροί όλοι όσοι περνάμε καθημερινά αυτή τη διασταύρωση μιας και όπως λέγαμε και στο στρατό … μία – μία πάει τα φανάρια… Μια μέρα δουλεύουν … μια δε δουλεύουν. Το τραγικό είναι ότι παρόλο που είναι δύο δρόμοι με πολύ κυκλοφορία όλα αυτά τα χρόνια ΔΕΝ είδα ΠΟΤΕ κάποιον της Τροχαίας να ρυθμίζει έστω για μια ώρα την κυκλοφορία για να μη γίνει κάποιο ατύχημα. Το μόνο που ξέρανε να κάνουνε, παλιότερα, όχι τώρα γιατί τους έχουν κόψει τα έξτρα και δεν κουνάνε ρούπι, είναι να τη στήνουν είτε ψηλά στην Αντιστάσεως πριν το S/M Χαλκιαδάκης είτε χαμηλά εκεί στη διασταύρωση, έξω από το bowling και να γράφουν ΜΟΝΟ για κράνος. Μια φορά που απογοητευμένος από όλη την κατάσταση τόλμησα να τους το αναφέρω, μόνο που δεν βρήκα τον μπελά μου.
Βέβαια όλοι μας έχουμε ακούσει πολλούς γνωστούς και φίλους μας που ανήκουν σε διάφορες τέτοιες θέσεις (τροχαία, αστυνομία κ.λπ.) για το πώς περνούσαν το χρόνο τους σε κάποιες επιπλέον υπηρεσίες (έναντι αδράς πληρωμής) που έπρεπε να κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αυτά δυστυχώς βλέπουμε όλοι εμείς του ιδιωτικού τομέα και φωνάζουμε για αυτούς που ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Βέβαια οι κατηγορίες δυστυχώς τους παίρνουν μπάλα όλους. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Αναγνώστης

Μοναδική χώρα της Ευρωζώνης με αρνητική ανάπτυξη (ύφεση) η Ελλάδα. Σας λέει τίποτα αυτό κε Παπανδρέου;

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat, Ή ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΥΦΕΣΗ ΤΟ Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2010 ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!

Συγκεκριμένα,το Ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3% το συγκεκριμένο τρίμηνο, τη στιγμή που η προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου έκανε λόγο για υποχώρηση της τάξης του 1,1%. Σε ετήσια δε βάση, υποχώρησε κατά 4,6% έναντι πτώσης 4,5% που προέβλεπε προηγουμένως η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Την ίδια περίοδο (Γ’ τρίμηνο), το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ευρώπη των 27 χωρών το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι αύξησης επίσης 1% το προηγούμενο τρίμηνο.Το ετήσιο ποσοστό της ανάπτυξης στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ το ετήσιο ποσοστό της ανάπτυξης στην Ευρώπη των 27 ήταν 2,2%.

eurostat

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και η ίδια η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πολύ πιο “σφιχτή” στις προβλέψεις της από την Ελληνική, έπεσε έξω (έστω και 0,1%), καθώς για τη χώρα μας είχε προβλέψει μικρότερη ύφεση από την καταγραφόμενη.

Τα παραπάνω στοιχεία θα έπρεπε να προβληματίσουν ιδιαίτερα την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς αποδεικνύουν περίτρανα ότι η πολιτική που ακολουθούν μας  οδηγεί σε ολοένα και βαθύτερη ύφεση, και μας απομονώνουν από την υπόλοιπη ευρωζώνη, αφού δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις υπόλοιπες χώρες σε ανάπτυξη, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

O καθηγητής του Γιώργου Παπανδρέου Richard Wolff μιλάει για την Ελληνική κρίση, και..το μαθητή του (βίντεο)!!!

Ο καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Richard Wolff, καθηγητής του Γιώργου Παπανδρέου στο παρελθόν, μιλάει για την ελληνική κρίση, και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους, χωρίς μείωση των κοινωνικών δαπανών ή φορολόγηση των μικρομεσαίων τάξεων… Λύσεις που ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα που τόσα χρόνια “θρέφουν” το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, αλλά και όλων των χωρών του κόσμου..

Δείτε το βίντεο. Παρακολουθήστε το ΟΛΟ, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αναφορά στην Ελλάδα γίνεται στην αρχή του βίντεο , αλλά και μετά το 9ο λεπτό, που ο καθηγητής μιλάει για το μαθητή του.

το βίντεο είναι από το jungle report

Αναγνώστης: Το κακό με τα τραπεζοκαθίσματα έχει παραγίνει!

Είναι γνωστό ότι από το Δήμο γίνεται παραχώρηση (εκμίσθωση για την ακρίβεια) μέρους του κοινόχρηστου χώρου της πόλης μας, κυρίως των πεζοδρόμων, σε επιχειρηματίες. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν και τα γνωστά μπρούτζινα "κουμπιά" στους δρόμους, ώστε να οριοθετείται κατά κάποιο τρόπο το "μίσθιο". Δεν θα αναφέρω το γεγονός ότι προσωπικά θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό καταργείται η έννοια του κοινόχρηστου και καταστρατηγούνται συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, ας δεχτούμε ότι αφού υπάρχουν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα (δεν τα βρίσκω τώρα), η διαδικασία είναι νόμιμη (αν και θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει το ΣτΕ επ' αυτού).
Ως πολίτης αυτής της πόλης όμως, θεωρώ ότι το κακό με τα τραπεζοκαθίσματα έχει ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ! Πλέον ο πρακτικά ελεύθερος χώρος που υπάρχει είναι ανεπαρκής και σε πολλές περιπτώσεις οι περαστικοί στριμώχνονται κυριολεκτικά για να περάσουν ανάμεσα στις σειρές τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων. ΚΑΙ σε αυτό όμως δεν θα αναφερθώ με την παρούσα, διότι θα δεχτώ για τη ροή της συζήτησης ότι μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας εξυπηρετείται απ' αυτή την κατάσταση. Βέβαια μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας ψηφίζει και Κουράκη, αλλά ας μην το συζητήσουμε ούτε αυτό. Αυτό όμως που με ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ σε σημείο απελπισίας είναι όταν γίνεται κατάληψη της λωρίδας των τυφλών!!! Το συγκεκριμένο κατάστημα αναψυχής λοιπόν, κατ' εξακολούθηση καταλαμβάνει τη λωρίδα. Όταν τα τραπεζάκια είναι κενά, είναι τοποθετημένα με τρόπο τέτοιο ώστε να μην πατούν πάνω στη λωρίδα των τυφλών. Αυτό όμως αλλάζει αμέσως μόλις κάποια παρέα καθίσει, διότι προφανώς απαιτείται κάποιος χώρος για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες και να απλωθούν με την ησυχία τους οι Ελληνάρες. Με τον τρόπο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του ωραρίου λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος, η λωρίδα των τυφλών είναι κατειλημμένη. Το πλέον τραγικό όμως είναι αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Δεν έφταναν τα τραπεζάκια, έβαλε και μια τέντα για να προστατεύει τους "αξιότιμους" πελάτες του απ' τα καιρικά φαινόμενα.

GPS_IMAG0010

Είναι γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιλαμβάνεται του ζητήματος. Τους λόγους τους αφήνω σε εσάς να τους φανταστείτε ή σε κάποιον πιο αρμόδιο να τους διερευνήσει (π.χ. οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Μεσόγειος", τα γραφεία της οποίας είναι και δίπλα στο συγκεκριμένο κατάστημα και η οποία είναι μάλλον η τελευταία ελπίδα της πόλης ως προς τα αμερόληπτα ΜΜΕ).
Εφόσον όμως δεν πράττονται τα νόμιμα, ως καταναλωτές δεν έχουμε δύναμη για να αλλάξουμε τα πράγματα; Επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε μία κατάσταση που δείχνει ότι δεν σέβεται και αγνοεί προκλητικά τα δικαιώματα μίας πολύ ευαίσθητης κατηγορίας συμπολιτών μας, με μόνο μέλημα το κέρδος;

Αναγνώστης

ΓΣΕΕ: ΟΧΙ στον Ν 3899/10, ΣΤΟΥΣ Εργοδοτικούς Εκβιασμούς και στην Απαράδεκτη «Συμφωνία» στην ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την δήθεν ειδική επιχειρησιακή ΣΣΕ στην ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ Δράμας, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Είναι ξεκάθαρο και δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία και αιτιολογική βάση, ώστε η «συμφωνία» αυτή, του επιχειρησιακού σωματείου και της εργοδοσίας της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ να γίνει αποδεκτή, γι’ αυτό πρέπει να ΑΚΥΡΩΘΕΙ πάραυτα.

Κανένα συνδικάτο (Ομοσπονδία, Εργ. Κέντρο & Σωματείο) δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει ως «λαγός» νομιμοποίησης των εργοδοτικών εκβιαστικών απαιτήσεων και να προσυπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες, ανοίγοντας την «πόρτα της κολάσεως». Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται επίκληση των συνθηκών ανταγωνισμού της αγοράς ως δικαιολογία για τη μείωση μισθών!

Η θέση μας εξαρχής ήταν σαφής και παραμένει, σχετικά με το Ν 3899/10 και τις ευρύτερες, απαράδεκτες και αντεργατικές προβλέψεις του. Ιδιαίτερα όταν ουδεμία πρόνοια ή περιορισμός περιλαμβάνεται ώστε να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποτελεί πλαίσιο γενικού δικαίου συλλογικής διαπραγμάτευσης, αλλά έσχατο μέτρο όταν η επιχείρηση απειλείται με κλείσιμο ώστε να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Η ΓΣΕΕ εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την κατηγορηματική αντίθεσή της στο Ν.3899/10 καλεί όλα τα συνδικάτα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ΑΡΝΗΘΟΥΝ να προσυπογράψουν τέτοιου είδους «συμφωνίες» που υπονομεύουν συνολικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε επίσης την Ομοσπονδία και το ΕΚ Δράμας να παρέμβουν προς το επιχειρησιακό σωματείο, ώστε να ΑΚΥΡΩΘΕΙ άμεσα αυτή η «συμφωνία» για να προστατευθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στην επιχείρηση αλλά και γενικότερα να προστατευθούν οι εργαζόμενοι απ’ τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΣΕΕ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Μετά την ανάρτησή μας, πήρε δημοσιότητα το θέμα της κατάρρευσης της παραλιακής οδού στον κόλπο Δερματά

παραλιακή1

Μόλις σήμερα, κι ενώ η κατάρρευση τμήματος της παραλιακής οδού στην περιοχή του κόλπου Δερματά έχει γίνει εδώ και σχεδόν ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ασχολείται η εφημερίδα Πατρίδα με το θέμα, και από αυτήν αναδημοσιεύει το cretalive. Και η παραπάνω ενασχόλησή τους έρχεται μετά τη δική μας ανάρτηση, την οποία επισκέφτηκαν και διάβασαν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας πριν 2 ημέρες. Μέχρι εκείνη την ημέρα, και όπως μας πληροφόρησε αναγνώστης, μόνο η εφημερίδα Μεσόγειος είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό, αλλά το θέμα δεν είχε δυστυχώς λάβει τις διαστάσεις που του αναλογούν, καθώς ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, ΑΦΟΥ ΤΟΝΟΙ ΜΠΕΤΟΝ “ΚΑΘΟΝΤΑΙ” ΑΠΛΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΠΑΖΩΜΑΤΑ!!!

παραλιακή5

Σύμφωνα λοιπόν με το σημερινό ρεπορτάζ της Πατρίδας, ο Δήμος Ηρακλείου ρίχνει το φταίξιμο για την αστοχία αυτή του έργου στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, οι οποίες δεν επέτρεψαν να σκαφτού θεμέλια και να δημιουργηθεί αντιστήριξη στο έργο. Η επίσημη δικαιολογία που δίνει η Λότζια είναι ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει διότι υπήρχε μεγάλη χρονική πίεση προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο γεγονός που αν δεν συνέβαινε, υπήρχε κίνδυνος να απενταχθεί και να ζητηθούν πίσω τα χρήματα υλοποίησής του. Ωστόσο σύμφωνα πάντα με το δήμο εκπονήθηκε μια μελέτη η οποία αποκαθιστά το πρόβλημα της αντιστήριξης που πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και θα δημοπρατηθεί και έτσι θα αποκατασταθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει….

Σιγά μην έφταιγε ο δήμος…. Είναι δυνατόν;; Που φταίει άλλωστε, για να φταίει και σε αυτό;;;

Απλά να θυμίσω στους κυρίους στη Λότζια, ότι εκτός από τα τοιχεία από μπετόν, υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιστήριξης των πρανών, καθώς και ο σωστός τρόπος κατασκευής των επιχωμάτων, τα οποία από τις φωτογραφίες φαίνονται ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΥΜΠΙΕΣΤΑ!!! Εξ’ άλλου, μόνοι τους λένε ότι εκπόνησαν μελέτη για την αντιστήριξη, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, άρα έχει την έγκριση της αρχαιολογίας. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ; Και τώρα, που παρουσιάστηκε αυτή η τεράστια αστοχία στο έργο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ; Φυσικά και υπάρχει, καθώς όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελέγχονται για 5 χρόνια μετά την οριστική τους παραλαβή, και ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΟΥΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ , ΣΦΑΛΜΑΤΑ Ή ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ!

Και τίποτε από τα παραπάνω δε δικαιολογεί το γεγονός ότι ΕΔΩ ΚΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΥΤΗ ΖΩΝΗ ΟΙ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΙ.

Κάντε τουλάχιστον αυτό άμεσα. Ήσασταν και ήμασταν τυχεροί που η κατάρρευση αυτή δεν παρέσυρε κάποιον πεζό. Ας μην το αφήνουμε άλλο στην τύχη…

Ελπίζω όμως να μην περάσει πλέον “στη ζούλα” το θέμα, καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες και στο μελετητή, αλλά και σε όλους που έχουν εμπλακεί είτε στις εγκρίσεις της μελέτης, είτε στην κατασκευή του έργου. Και ελπίζω και ο εισαγγελέας Ηρακλείου να ασχοληθεί, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση.

DSC02813

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Να διώξουμε τους σύγχρονους “καλικάντζαρους”, που ροκανίζουν το δέντρο της Ελλάδας…

Λέγανε οι γιαγιάδες τα παλιά χρόνια στα εγγονάκια τους για να κάθονται ήσυχα ότι κάθε νύχτα του Δωδεκαήμερου στους δρόμους του χωριού και στα χαλάσματα κυκλοφορούν οι τρομεροί Καλικάντζαροι!

Τι είναι, όμως οι καλικάντζαροι; Οι γιαγιάδες μας παλιά έλεγαν πως είναι αερικά, ξωτικά. Σύμφωνα με μια δοξασία, πρόκειται για «δαιμόνια» που εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου 6 Ιανουαρίου). Επειδή από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα ο Χριστός είναι ακόμη αβάφτιστος, είναι και «τα νερά αβάφτιστα». Έτσι βρίσκουν ευκαιρία οι καλικάντζαροι ν' αλωνίσουν τον κόσμο.

Ολόκληρο το χρόνο οι καλικάντζαροι ζουν κάτω από τη γη, προσπαθώντας άλλος με τσεκούρι, άλλος με πριόνι ή μπαλτά και άλλοι με τα νύχια και τα σουβλερά τους δόντια να κόψουν το δέντρο που βαστάει τη γη. Κόβουν-κόβουν, μέχρι που έχει απομείνει πολύ λίγο ακόμα, αλλά τότε έρχονται τα Χριστούγεννα και, επειδή φοβούνται μην πέσει η γη και τους πλακώσει, λένε "αφήστε το να πάμε πάνω στη γη και θα πέσει μοναχό του". Ανεβαίνουν λοιπόν πάνω στη γη για να τυραννήσουν τους ανθρώπους και τα Θεοφάνεια που γυρίζουν, βλέπουν το δέντρο ολάκερο, ακέραιο, άκοπο. Και πάλι κόβουν και πάλι έρχονται τα Χριστούγεννα, και όλο απ' την αρχή.

kalikantzaroiΣήμερα, θα μπορούσαμε κατά την παραπάνω δοξασία, να παρομοιάσουμε τους πολιτικούς μας με καλικάντζαρους. Όλο το χρόνο προσπαθούνε να κόψουν το δέντρο που κρατάει την Ελλαδίτσα μας όρθια. Μόνο τις γιορτές ξαποσταίνουν λίγο, πάνε διακοπές, και μας αφήνουν 12 μέρες ήσυχους…

Πλέον όμως έχουν βρει συμμάχους και στο εξωτερικό. Γερμανία, Αμερική και λοιπές χώρες έχουν βαλθεί όχι απλά να κόψουν το δέντρο της Ελλάδας, αλλά να το ξεριζώσουν. Πάντα για το καλό μας φυσικά… Γι’ αυτό σήμερα, πρέπει να κάνουμε την ύστατη προσπάθεια να τους ξεφορτωθούμε, αν και δεν τους πιάνουν αυτούς ούτε αγιασμοί, ούτε τίποτα…

Δεν ξέρω αν οι Καλικάντζαροι τρόμαζαν ποτέ στ' αλήθεια τους ανθρώπους, μιας και η μορφή που τους έδιναν και τα πράγματα που έκαναν ήταν πιο πολύ διασκεδαστικά, παρά τρομακτικά. Οι πολιτικοί μας πάντως, μας έχουν τρομάξει για τα καλά!!! Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε κάθε μέρα που ξημερώνει!!

Κατά την παράδοση, υπάρχουν πολλά είδη καλικάντζαρων:   ο Μαλαγάνας (ξεγελάει τα παιδιά με γλυκόλογα και έτσι καταφέρνει να τους παίρνει τα γλυκά), ο Τρικλοπόδης (έχει χταποδίσιο χέρι που το χώνει παντού και σκουντουφλάνε πάνω του οι άνθρωποι), ο Καταχανάς (τρώει διαρκώς και τα πάντα . Ρεύεται και βρομάει απαίσια), ο Περίδρομος (ο άλλος φαταούλας της παρέας), ο Κοψομεσίτης (είναι κουτσός κα καμπούρης και πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους καλικάντζαρους του αρέσουν οι τηγανίτες με το μέλι) και ο Κωλοβελόνης (είναι μακρύς σαν μακαρόνι κι έτσι μπορεί εύκολα να περνάει από τις κλειδαρότρυπες κι από τις τρύπες του κόσκινου).

image Ιδιαίτερη αναφορά πάντως απ’ όλους τους καλικάντζαρους, αξίζει ο… ΚαλιΠΑΓΚΑΛΟΣ!!! Είναι ο πιο επικίνδυνος όλων, καθώς του αρέσει να επιτίθεται σε όλους, ιδιαίτερα στους δημοσίους υπαλλήλους, να τρώει τα πάντα, και να φορτώνεται στον Ελληνικό λαό για πάνω από 30 χρόνια, ζώντας με τα λεφτά από τους φόρους. Και, ενώ κατηγορεί τους πάντες ότι διόριζαν με κομματικά κριτήρια “κοπρίτες” στο δημόσιο, ο ίδιος έχει διορίσει την κόρη του , εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία, αφού πρώτα την είχε ως μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του!!!

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Αποκάλυψη: Κατάπτωση τμήματος της παραλιακής λεωφόρου!!! Κίνδυνος και για νέα κατάπτωση!!! Σφάλματα στη μελέτη, ή κακή κατασκευή;

Η εικόνα που αντίκρισα πριν μερικές ημέρες, όταν αποφάσισα να κάνω μια βόλτα πεζός στην πολυδιαφημισμένη και ακριβοπληρωμένη παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, ήταν πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!! Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα: ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΞΕΝΙΑ, ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ, ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ!!!

παραλιακή3

Το σημείο αυτό της παραλιακής λεωφόρου είναι στην περιοχή της Πύλης Δερματά, μετά το λιμενικό περίπτερο, απέναντι από το υπόγειο Πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, και λίγο πριν το μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η κατάπτωση δεν αφορά ευτυχώς τμήμα του οδοστρώματος, αλλά της ζώνης κυκλοφορίας των πεζών, και έχει συμπαρασύρει όλο τον εξοπλισμό που υπήρχε για την προστασία τους. Έτσι , ένας πεζός που κυκλοφορεί πλέον στην παραλιακή λεωφόρο, βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε ένα “γκρεμνό” ύψους 4 περίπου μέτρων, χωρίς να υπάρχει προστασία!!!

παραλιακή2

παραλιακή1

Η “αστοχία” αυτή στην παραλιακή οδό, έρχεται μόλις λίγα χρόνια μετά την κατασκευή της, και ενώ η οριστική παραλαβή του έργου έχει ήδη συντελεστεί. Όπως μπορείτε να διακρίνετε και από τις φωτογραφίες, ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ , ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟΙΧΟΥΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ (ΜΠΕΤΟΝ). Για κάποιο λόγο, που πιθανότατα να αφορά την προστασία της Πύλης Δερματά (χωρίς να το γνωρίζω σίγουρα) ή άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων, αποφασίστηκε αυτό το κομμάτι να μην αντιστηριχτεί με τοιχεία από σκυρόδεμα. Σεβαστό… Όμως σίγουρα η μελέτη που εφαρμόστηκε τελικά, αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν ήταν σωστή, αφού το τμήμα αυτό, που έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπαζώματα, κατέρρευσε. Άλλο ένα λάθος της μελέτης, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, είναι έγιναν εκσκαφές στα μπαζώματα, για να περάσουν πιθανότατα τα δίκτυα φωτισμού, και πάνω ακριβώς από τα χαντάκια αυτά,ή ακριβώς δίπλα και εξωτερικά αυτών, κατασκευάστηκαν και τα τοιχάκια από μπετόν, πάνω στα οποία στηρίχθηκαν ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΚΑΓΚΕΛΑ που βλέπετε να έχουν ξαπλώσει σήμερα στην αμμουδιά!!

παραλιακή4

Και αν νομίζεται ότι η κατάπτωση αυτή θα σταματήσει εδώ, είσαστε γελασμένοι!!! Στις επόμενες φωτογραφίες, θα δείτε ότι υπάρχουν και άλλα τμήματα της οδού, όπου το μπάζωμα κάτω από τα τοιχάκια από σκυρόδεμα έχει “κουφώσει”, και υπάρχει ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ!!!

παραλιακή5

παραλιακή6

Αξιοσημείωτο πάντως είναι, πως οι μηχανικοί που έκαναν τη μελέτη, αλλά και αυτοί που κατασκεύασαν το έργο, επιβάρυναν με τόνους μπετόν ένα πρανές ύψους 4 μέτρων και βάλε, το οποίο είναι απλό μπάζωμα, χωρίς καμία αντιστήριξη!!! Πολύ περισσότερο δε, όταν το μπάζωμα αυτό είναι σε άμεση επαφή με τη θάλασσα, η οποία το διαβρώνει με τα κύματα!!!

Θεωρώ ότι υπάρχουν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται στην κατασκευή του έργου, από τους μελετητές, μέχρι τους επιβλέποντες και τους κατασκευαστές. Αλλά και σε αυτούς που επέβαλλαν πιθανότατα τη λύση αυτή, μη δίνοντας τις απαραίτητες άδειες για την κατασκευή εκείνων των έργων που θα προστάτευαν το δρόμο από την κατάπτωση.

Όμως υπάρχει και ένα άλλο, μεγάλο θέμα στην όλη υπόθεση. Η κατάπτωση αυτή έχει γίνει εδώ και 20-25 μέρες περίπου, απ’ όσο μπόρεσα να διασταυρώσω… Και δεν έχει γραφτεί γι’ αυτό ούτε μία λέξη στον τοπικό τύπο, και δεν έχει ειπωθεί ούτε μια κουβέντα στα τοπικά ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις!!! Στο τμήμα βλέπετε αυτό, μοναδικός υπεύθυνος είναι ο δήμος Ηρακλείου, ο οποίος κατασκεύασε το έργο. Αντίθετα, από την άλλη πλευρά, στο τμήμα της παραλιακής που κατασκεύασε ο ΟΛΗ, μόλις έγινε η πρώτη ζημιά, μπήκαν στο έργο από επιτροπές διαπίστωσης βλαβών, μέχρι και Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων!!! Και ο Εισαγγελέας Ηρακλείου ενδιαφέρθηκε άμεσα!!!

DSC02817

Πέρα όμως από το “κουκούλωμα” που φαίνεται ότι επιχειρείται, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΖΩΝ! Η περιοχή θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να αποκλειστεί, ώστε να μην πλησιάζουν πεζοί το τμήμα που έχει καταρρεύσει, αλλά ούτε και το υπόλοιπο στο οποίο υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης.

Κι επειδή τελευταία αρκετοί πολιτικοί φαίνεται ότι διαβάζουν το blog, αφού απαντάνε στις αναρτήσεις μας, περιμένω να δω ποια θα είναι η αντίδρασή τους στη συγκεκριμένη ανάρτηση…

Αυτά συμβαίνουν κε Αρναουτάκη, όταν επαναφέρεις στο προσκήνιο πολιτικούς του..1980!!

Την επιλογή του να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της παράταξής του το Δημήτρη Σαρρή πληρώνει αυτές της μέρες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αφού  ο πρώτος με προσφυγή του στον… Καρούντζο (;;;) ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία εκλέχτηκε Πρόεδρός του ο κος Πιτσούλης. Η ιστορία λίγο-πολύ είναι γνωστή, αφού έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα.

Αυτό που θέλω εγώ να τονίσω, είναι ότι η επιλογή του κου Σαρρή στο ψηφοδέλτιο του κου Αρναουτάκη, απ’ ότι είχα καταλάβει τότε, ήταν προσωπική επιλογή του ίδιου του Περιφερειάρχη. Μια λανθασμένη επιλογή κατά τη γνώμη μου, αφού ο κος Σαρρής είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του κατά τη δεκαετία του ‘80 στην πολιτική ζωή του τόπου, και τα τελευταία χρόνια παρέμενε ανενεργός πολιτικά. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να επανέλθει, και μάλιστα για να υπηρετήσει ένα νέο θεσμό, όπως αυτόν της Αιρετής Περιφέρειας. Η πολιτική ζωή του τόπου άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται νέα πρόσωπα, αλλά κυρίως νέες αντιλήψεις. Και με τις τελευταίες του πράξεις, ο κος Σαρρής δε δείχνει να φέρνει τίποτα νέο. Αντίθετα, ο κόσμος συμπεραίνει ότι τον ενδιαφέρει πολύ περισσότερο Η ΚΑΡΕΚΛΑ.

Ευθύνη λοιπόν κατά τη γνώμη μου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την εκλογή προέδρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο φέρνει και ο ίδιος ο Σταυρος Αρναουτάκης, όχι τόσο γιατί δεν τηρήθηκαν οι όποιες διαδικασίες αναφέρει ο Δημήτρης Σαρρής στην προσφυγή του (μπορεί να έχει και δίκιο ο άνθρωπος), αλλά γιατί έκανε αρκετές παραχωρήσεις κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του…

Επίσης όμως ευθύνη φέρει και ο λαός του Ηρακλείου, ή μάλλον ο λαός του ΠΑΣΟΚ του Ηρακλείου, που στήριξε με την ψήφο του άτομα που πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα καινούριο στην ανάπτυξη του τόπου μας. Τους ευχαριστούμε βεβαίως για την όποια προσφορά τους στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ, αλλά έπρεπε να είχαν μείνει σε αυτήν, και να δώσουν τόπο στη νέα γενιά να εκπροσωπηθεί μέσα στα πολιτικά όργανα του τόπου.

Τελικά, κανείς δε θέλει να είναι Αντιπρόεδρος, εκτός από τον…Πάγκαλο!!!

Μετά από το σήριαλ που παρακολουθήσαμε στις δημαιρεσίες του δήμου Ηρακλείου, με την άρνηση της παράταξης του κου Συντυχάκη να προτείνει υποψήφιο για τη θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της Περιφέρειας, όπου έγινε κάτι αντίστοιχο από τον κο Ορφανό, ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια!!!

Η κα Καρτσώνη-Κοκολογιάννη, που εξελέγχτηκε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, μετά από πρόταση τελικά της παράταξης του κου Κουράκη, ΥΠΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΧΤΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ από τη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ.!!! Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίδα, αυτό έγινε γιατί με το να παραμείνει στην τιμητική δε, αλλά χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες δε, θέση του Αντιπροέδρου, αυτόματα αποκλείονταν από τις θέσεις των Αντιδημάρχων, που σύντομα θα ανακοινωθούν από το Δήμαρχο. Και η κα Καρτσώνη-Κοκολογιάννη (πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα) θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την περιοχή από την οποία προέρχεται (Τέμενος) από μία θέση αντιδημάρχου… Μάλιστα, “αιφνιδιάστηκε”, λέει, από την πρόταση του Δημάρχου να την προτείνει για αντιπρόεδρο, αλλά δεν είπε τίποτα αμέσως για να μη φανεί διασπασμένη η παράταξη..

Αν έχω παρακολουθήσει σωστά την πορεία του δημάρχου Ηρακλείου μέχρι σήμερα, επιτρέψτε μου κα Καρτσώνη-Κοκολογιάννη να εκτιμήσω ότι με την κίνησή σας αυτή, μόλις αποκλειστήκατε για τα επόμενα χρόνια από τις αντιδημαρχίες!!! Αν ένα πράγμα δεν αρέσει στον κο Κουράκη, αυτό είναι να αμφισβητούνται δημόσια οι επιλογές του. Κι εσείς με την παραίτησή σας, αυτό κάνατε!!

Γιατί όμως δε θέλει κανείς τη θέση του αντιπροέδρου; Νομίζετε ότι αυτός δεν έχει επιρροή;  Εξάλλου, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τυπικά έχει αρμοδιότητες μόνο για τα δημοτικά συμβούλια (εισαγωγή θεμάτων, τήρηση διαδικασίας, κλπ), αλλά “αλλιώς” τον βλέπουν όλοι στο δήμο, συμπεριλαμβανομένων και αντιδημάρχων, και υπηρεσιακών… Και πάντα του κάνουν τα “χατίρια”!  Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τον Αντιπρόεδρο;

Τέλος, αν πάρουμε παράδειγμα τον Πάγκαλο, που είναι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου είναι αρκετές: θα μπορείτε καθημερινά να βρίζετε τους υπαλλήλους, χωρίς να σας λέει κανείς τίποτα!!! Θα μπορείτε ακόμα να διορίζετε τα παιδιά σας στο δημόσιο, αφού θα τα έχετε προσλάβει πρώτα στο γραφείο σας για 2 χρόνια… Τέλος, θα μπορείτε να τρώτε ψαράκι σε ταβέρνες, και να το χρεώνετε στον Έλληνα φορολογούμενο!!! Τι άλλο θέλετε;

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Συνεχώς σταθμευμένα οχήματα στις διαβάσεις πεζών της διασταύρωσης Αγίου Μηνά με Γιαμαλάκη

Το τι γίνεται κάθε μέρα στη διασταύρωση των οδών Γιαμαλάκη και Αγίου Μηνά στο κέντρο του Ηρακλείου, δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα με λόγια. Οι διαβάσεις πεζών είναι συνεχώς γεμάτες με σταθμευμένα ή “σε αναμονή οχήματα”!

Σήμερα, γύρω στις 11 το πρωί, όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, όχι ένα, αλλά δύο οχήματα είχαν σταθμεύσει πάνω στις διαβάσεις. Το ένα μάλιστα ανήκει και στα ΕΛΤΑ! και από την άλλη μεριά, που δε φαίνεται και τόσο καλά στη φωτογραφία, είχαν σταθμεύσει και μηχανάκια, οπότε το οι πεζοί δεν μπορούσαν να περάσουν από τη διάβαση ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά!!!

diavasi1

Λίγο μετά, και ενώ ήμουν ακόμα εκεί τριγύρω, ήρθε μία μηχανή της δημοτικής αστυνομίας, κι αποβίβασε μία κοπέλα, υπάλληλο της δημοτικής αστυνομίας. Τη συγκεκριμένη κοπέλα την έχω εντοπίσει πολλές φορές στους δρόμους, και είναι ΑΨΟΓΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ! Μόλις έφτασε λοιπόν στο σημείο, άρχισε να σφυρίζει, και εμφανίστηκαν αμέσως όλοι οι σταθμευμένοι στη διάβαση!! Πήραν τα οχήματά τους κι έφυγαν. Έφυγα κι εγώ να κάνω τη δουλειά μου.

Μετά από μισή ώρα, πέρασα πάλι από τη διασταύρωση. Η εικόνα που αντίκρισα είναι αυτή που βλέπετε παρακάτω: Δύο άλλα οχήματα, και άλλες μηχανές, είχαν ξανακλείσει τις διαβάσεις!!!

diavasi2

Τι να σου κάνει λοιπόν και η δημοτική αστυνομία; Ακόμα και όταν κάνει τη δουλειά της τόσο καλά, δεν μπορεί δυστυχώς να βρίσκεται ΣΥΝΕΧΩΣ και ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ της πόλης! Αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε νοοτροπία, δε θα βελτιωθεί ούτε η εικόνα της πόλης μας, ούτε η ποιότητα ζωής μας! Η αστυνόμευση φυσικά και χρειάζεται, και πρέπει να είναι έντονη και εντός, αλλά και εκτός κέντρου, αλλά δυστυχώς μόνο με αλλαγή νοοτροπίας θα δούμε θεαματική βελτίωση.

Και αυτού του είδους οι αναρτήσεις, δεν έχουν σκοπό “να κράξουν” συγκεκριμένα άτομα (παρόλο που το χρειάζονται), αλλά να θίξουν καταστάσεις, και να συμβάλουν έστω και στο ελάχιστο στην αλλαγή της νοοτροπίας που έχουμε ως οδηγοί και ως χρήστες γενικότερα των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας. 

Τελικά ο πεζός έχει προτεραιότητα…μόνο στις διαβάσεις!

Αν ξέρατε κι εσείς, όπως κι εγώ, ότι ο πεζός όταν διασχίζει το δρόμο κάθετα, έχει προτεραιότητα έναντι των οχημάτων, τότε είστε όσο γελασμένοι όσο κι εγώ!

Η αλήθεια είναι ότι λανθασμένα έχει επικρατήσει η παραπάνω άποψη. Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας, στα άρθρα 38 και 39, ρυθμίζει τα θέματα κίνησης πεζών και συμπεριφοράς οχημάτων προς τους πεζούς αντίστοιχα, και δίνει ευθύνες και στους δύο.  Ήρθε όμως και μία δικαστική απόφαση (1360/2010) του Αρείου Πάγου, να επικυρώσει το γεγονός ότι  ο πεζός που διασχίζει κάθετα οδικό άξονα εκτός διαβάσεως, είναι συνυπαίτιος  σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Η υπόθεση αφορούσε χτύπημα μιας 83χρονης γυναίκας από μοτοποδήλατο εκτός διάβασης πεζών, στην Αλεξανδρούπολη το 2003. Μάλιστα το μοτοποδήλατο οδηγούσε άτομο χωρίς άδεια οδήγησης! Και,ναι μεν το δικαστήριο αποφάσισε ότι το ατύχημα οφείλεται σε υπαιτιότητα του οδηγού «ο οποίος από αμέλειά του, στερούμενος της απαιτούμενης άδειας ικανότητας οδηγήσεως, δεν οδηγούσε με διαρκώς τεταμένη την προσοχή του, ούτε ασκούσε τον απαραίτητο έλεγχο και εποπτεία στο όχημά του και δεν ρύθμισε την ταχύτητα του οχήματός του, ανάλογα με τις συνθήκες (νύκτα, σταθμευμένα αυτοκίνητα, πυκνή κυκλοφορία οχημάτων), αλλά κινούνταν σε κατοικημένη περιοχή με ταχύτητα που υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας (50 χιλ/ώρα), όμως στην απόφαση αναφέρεται και ότι “συνυπαίτια του ατυχήματος «κατά ποσοστό 30% είναι και η πεζή η οποία, ενώ όφειλε, προκειμένου να διασχίσει με ασφάλεια το οδόστρωμα να χρησιμοποιήσει διαβάσεις πεζών, κινήθηκε ανέλεγκτα και εκτός διαβάσεων εκτιμώντας εσφαλμένα ότι προλαβαίνει να περάσει απέναντι».

Προσοχή λοιπόν όταν διασχίζουμε πεζοί κάθετα το οδόστρωμα, γιατί, αν παρελπίδα μας χτυπήσει κάποιο όχημα, πέρα από τις σωματικές βλάβες, θα βρούμε το μπελά μας, και δικαίως!! Θα μου πείτε, εδώ κινδυνεύουμε και όταν διασχίζουμε το δρόμο από τις διαβάσεις!!! Αυτό όμως είναι άλλο κεφάλαιο, που σηκώνει πολύ συζήτηση, και το έχουμε θίξει επανειλημμένα.

Αφού εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να φερθούμε σωστά ως οδηγοί, ας  φερόμαστε τουλάχιστον σωστά ως πεζοί!

Απάντηση του Κώστα Μαμουλάκη σε ανάρτησή μας

Αγαπητέ συντάκτη, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με Υγεία.

Σχετικά με το σημερινό σας δημοσίευμα που με αφορά, θα ήθελα να επισημάνω ότι η απόφασή να διατηρήσω τις αρμοδιότητες των τεχνικών έργων, της Δ.Ε.Υ.Α. και της πολεοδομίας, ελήφθη αποκλειστικά και μόνο για να μπορέσω, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχω στους τομείς αυτούς, να παραχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, έργο στο Μαλεβίζι.
Τα στελέχη των υπηρεσιών του νεοσύστατου δήμου Μαλεβιζίου που αναφέρετε, τουλάχιστον από τα αρχικά συμπεράσματα που έχω βγάλει τις πρώτες αυτές μέρες της θητείας μου, είναι άξια και έμπειρα. Μα προπαντός – και αυτό είναι το σημαντικότερο νομίζω – δείχνουν ότι έχουν όρεξη για δουλειά. Και πιστέψτε με, μας περιμένει όλους μας πολύ δουλειά στο Μαλεβίζι!
Σχετικά με τις όποιες συνεργασίες με όμορους δήμους που αναφέρετε, να είστε σίγουρος πώς δεν θα διστάσουμε ούτε στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτές, αρκεί να είναι προς όφελος των δημοτών του Μαλεβιζίου. Χωρίς κρυφά ανταλλάγματα, χωρίς συνδιαλλαγές, και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του Μαλεβιζίου.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Κώστας Μαμουλάκης

Δήμαρχος Μαλεβιζίου

Ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προσχώρησε στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη (βίντεο)

Σήμερα, 4-1-2011, στις 12.20 το μεσημέρι, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε την προσχώρησή του στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, "Δημοκρατική Συμμαχία". Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη δήλωσή του, και πως αιτιολόγησε την κίνησή του αυτή.

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στο δήμο Μαλεβιζίου ο...Κώστας Μαμουλάκης!!!

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, αποφάσισε να διαχειριστεί ο ίδιος τα θέματα του δήμου  που έχουν να κάνουν με Τεχνικά Έργα, αλλά και με την Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης και την πολεοδομία. Βλέπετε, στο παρελθόν, έχει ασχοληθεί με τα θέματα αυτά στο δήμο Ηρακλείου, με επιτυχία απ' ότι λένε...
Βέβαια υπήρχε μια σημαντική διαφορά: ο Δήμος Ηρακλείου είχε πολυάριθμη Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία, με εμπειρα στελέχη, κάτι που δε συμβαίνει στο δήμο Μαλεβιζίου. Και όποιος νομίζει ότι τα έργα γίνονται από τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους, είναι πολύ γελασμένος!! Αυτοί βρίσκουν τους πόρους για τα έργα, αλλά και οργανώνουν τις υπηρεσίες. Για να γίνει όμως το τελευταίο, θα πρέπει οι υπηρεσίες να είναι και καλά στελεχωμένες, και με έμπειρα στελέχη, πράγμα που δε νομίζω ότι ισχύει στο Μαλεβίζι.
Ο κος Μαμουλάκης βέβαια θα παίξει κι ένα άλλο "χαρτί"... αυτό του κου Κουράκη!!! ¨Ηδη για τις πολεοδομικές άδειες, οι δημότες Μαλεβιζίου θα απευθύνονται στην πολεοδομία του δήμου Ηρακλέιου. Με τις καλές σχέσεις που έχει με το δήμαρχο Ηρακλέιου, δε θα εκπλαγώ αν δω και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου να εκτελεί μελέτες και έργα για το δήμο Μαλεβιζίου!!!
Και όλο και κάτι θα βρει κι αυτός να παραχωρήσει στο δήμαρχο Ηρακλείου για αντάλαγμα...

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Καραμπόλα οχημάτων στη Λ. Ικάρου, εξαιτίας των φαναριών που δε λειτουργούν!

Ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί… Το έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες, ότι η κατάσταση με τα φανάρια στη Λ. Ικάρου και Εθνικής Αντιστάσεως είναι απαράδεκτη! Λειτουργούν μια μέρα, και δε λειτουργούν μια βδομάδα!!

Σήμερα, κατά τις 9 το πρωί, ένα λεωφορείο προσπάθησε να διασχίσει την κατά μήκος την Ικάρου, στη συμβολή με την Εθνικής Αντιστάσεως. Ως συνήθως, εδώ και μερικές ημέρες, τα φανάρια του κόμβου αυτού δε λειτουργούσαν. Ταυτόχρονα με το λεωφορείο όμως, προσπάθησε να περάσει τον κόμβο και ένα ΙΧ που ερχόταν από την Εθνικής Αντιστάσεως. Τα δύο οχήματα συγκρούστηκαν, το ΙΧ έπεσε πάνω σε σταθμευμένο όχημα, το σταθμευμένο στο διπλανό του, κοκ. Έτσι , δημιουργήθηκε μια καραμπόλα, αλλά ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα ή τραυματίες. 

Αυτή τη φορά…. Γιατί την επόμενη μπορεί να υπάρξουν… Το απευχόμαστε φυσικά, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να παίζουμε με τις πιθανότητες. Τα φανάρια είναι εκεί για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, και όχι για διακόσμηση. Και φυσικά αυτό δε συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο κόμβο, αλλά σε όλους σχεδόν τους κόμβους του Ηρακλείου.

Αν ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν σχετικά με τη λειτουργία των φαναριών, γιατί πήρε την αρμοδιότητα πριν μερικά χρόνια από την Περιφέρεια; Για να δείξει ο Δήμαρχος ότι έχει υπό τον έλεγχό του τα πάντα στην πόλη; Οι αρμοδιότητες συνοδεύονται από προσωπικό εξειδικευμένο κε Κουράκη, το οποίο δε διαθέτει ο δήμος. Ή προσλάβετε κάποιους μηχανικούς και ηλεκτρολόγους με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα, ή εκπαιδεύστε κάποιους από αυτούς που (δεν) έχετε, Ή ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΠΡΙΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ!!!

Αναγνώστης: Αυθαιρεσίες πολιτικών

Να ξεκαθαρίσω πρώτα από όλα ένα πράγμα: δεν ανήκω σε καμιά πολιτική παράταξη και δεν υποστηρίζω κανένα πολιτικό.

Έτυχε να περάσω από το δήμο Επισκοπής, μέσα από το χωριό συγκεκριμένα, και είδα το εξής όπου και το τράβηξα και φωτογραφία για να το δείτε και εσείς και να το δημοσιεύσετε αν το κρίνετε ότι αξίζει το κόπο, αν και πιστεύω ότι αξίζει.

Ανάρτηση πανό, πάνω από το εκλογικό τμήμα της Επισκοπής.

image

Συγκεκριμένα το κόμμα του κυρίου Μπελιβάνη, Δημοκρατική Πολιτεία, έχει ανοίξει εκλογικό κέντρο ακριβώς απέναντι από το εκλογικό τμήμα της Επισκοπής και πιο συγκεκριμένα στο δημοτικό σχολείο της Επισκοπής και θεώρησε ότι μπορεί να είναι υπεράνω κάθε νόμου και να αυθαιρετήσει απέναντι στους νόμους του κράτους ,να προκαλέσει τόσο ανοιχτά αναρτώντας πανό που είναι δεμένο από τη μια σε κάποιο μπαλκόνι και από την άλλη μεριά στο στύλο της ΔΕΗ που είναι στην αυλή του σχολείου. Αυτό για μένα προσωπικά λέγεται τραμπουκισμός όταν προκαλείς τόσο ανοιχτά μια φιλήσυχη κοινωνία και να προσπαθείς να σπείρεις τη διχόνοια και να επαναφέρεις καταστάσεις όπως στις εκλογές του 1981-1985.

Φτάνει πια…σας χορτάσαμε… Πως να ψηφίσουμε τέτοιους πολιτικούς που από τη μία θέλουν να εφαρμόζουμε τους νόμους του κράτους όταν οι ίδιοι αυθαιρετούν τόσο ανοιχτά απέναντί μας. Αυτό για μένα σημαίνει…ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

Αντίπαλοι: λίγο παλιό το θέμα, αλλά μας το στείλατε, και το αναρτήσαμε!

Κωστής Καμπιτάκης: έντιμη η στάση της παράταξης “Ανθρώπινη Πόλη” στις δημαιρεσίες

Σε σχόλιό σας στις 02/01/11 σχετικό με τις δημαιρεσίες στο Δήμο Ηρακλείου ασκείτε κριτική στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, βάζοντας τις όμως όλες στο ίδιο τσουβάλι, αν και νομίζω πως ξέρετε τη διαφοροποίηση της στάσης της κίνησης "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη".

Ο  νέος νόμος για τους ΟΤΑ δεν προβλέπει πως η θέση του αντιπροέδρου ανήκει σε όλη την αντιπολίτευση, όπως λέτε στο σχόλιό σας. Σύμφωνα με το νόμο οι θέσεις του προεδρείου είναι τρεις: ο Πρόεδρος που ορίζεται από τη συμπολίτευση (άρα κ. Κουράκη), ο αντιπρόεδρος που ορίζεται από τη μείζονα αντιπολίτευση (άρα κ. Συντυχάκης) και ο γραμματέας που ορίζεται από την ελλάσονα αντιπολίτευση (άρα και σύμφωνα με την αναλογία του εκλογικού αποτελέσματος κ. Ηλιαδάκης). Δεν υπάρχει τέταρτη θέση που θα μπορούσε να διεκδικήσει η "Ανθρώπινη Πόλη". Μετά την άρνηση του κ. Συντυχάκη να προτείνει υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου, η "Ανθρώπινη Πόλη" έκρινε πως δεν θα ήταν  ηθικά επιτρεπτό, ούτε πολιτικά σωστό, να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να καταλάβει η ίδια μια θέση στο προεδρείο που δεν της ανήκει ή να νομιμοποιήσει με την ψήφο της μια εξέλιξη που παραχωρούσε στην πλειοψηφία μια επιπλέον θέση στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα όμως η κίνησή μας σέβεται τους θεσμούς. Έτσι κατέληξε στο να ψηφίσει τις δύο θέσεις του προεδρείου και να ρίξει λευκό στην υποψηφιότητα του αντιπροέδρου, όχι γιατί υποτιμά τη συγκεκριμένη θέση όπως υποστηρίζετε στο σχόλιό σας, αλλά για να δείξει την αντίθεσή της σε μια εξέλιξη, η οποία σε κάθε περίπτωση παραβιάζει το διαπαραταξιακό χαρακτήρα του προεδρείου.

Και η "Ανθρώπινη Πόλη" δεν ευθύνεται γι' αυτό. Αυτή ακριβώς η στάση διαφοροποιεί την "Ανθρώπινη Πόλη" από τις άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για στάση αρχών, για στάση έντιμη, για στάση απόλυτα σύμφωνη με τις αρχές της κίνησής μας.

Σας ευχαριστώ.

Κωστής Καμπιτάκης.

Και τώρα, η ώρα των…συμβούλων, και των δημοσιογράφων!!!

Ήρθε και το 2011, ορκίστηκαν Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, και Περιφερειακοί σύμβουλοι, εκλέχτηκαν και τα προεδρεία. Τι μένει τώρα; Μα φυσικά, να προσλάβει ο καθένας τους…συμβούλους του!!! Γιατί εκλεγμένος άρχοντας χωρίς συμβούλους, και ειδικά στην Ελλάδα, δε γίνεται!!!

Έτσι, με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών πριν μερικές μέρες, ρυθμίζονται τα σοβαρά θέματα των προσλήψεων των συμβούλων!

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις παρακαλώ ειδικούς συμβούλους θα μπορούν να προσλαμβάνουν οι νέοι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να προσλαμβάνουν έναν ειδικό σύμβουλο!!  Στις θέσεις αυτές μπορούν να προσληφθούν είτε ιδιώτες είτε αποσπασθέντες εργαζόμενοι από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου και η θητεία τους διαρκεί όσο και αυτή των περιφερειαρχών. Ειδικά για δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες τονίζεται ότι ισχύει το ασυμβίβαστο για το διάστημα της υπηρεσίας τους σε αυτή τη θέση.
Η ίδια εγκύκλιος προβλέπει ότι κάθε περιφέρεια αποκτά εκτελεστικό γραμματέα, ο οποίος θα προσλαμβάνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, με αποδοχές ίσες με τα 2/3 του μισθού του περιφερειάρχη!

Το καλύτερο όμως είναι το εξής: Κάθε Περιφερειάρχης, θα μπορεί να προσλάβει δύο  δημοσιογράφους, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και διάρκεια σύμβασης όσο διαρκεί η θητεία του περιφερειάρχη!

Ήρθε η ώρα της πληρωμής λοιπόν, για όσους δούλεψαν προεκλογικά για τους Περιφερειάρχες μας!! Γι’ αυτούς που τους έγραψαν λόγους, γι’ αυτούς που τους έδωσαν συμβουλές, και γι’ αυτούς που τους έγραψαν διθυράμβους στον τοπικό τύπο!!!

Περιμένω με αγωνία να δω ποιους συμβούλους θα επιλέξει ο δικός μας Περιφερειάρχης, ο Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά κυρίως ποιους δημοσιογράφους θα προσλάβει… 

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 55/2010 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Δε μας “τα είπε” καλά η αντιπολίτευση στις δημαιρεσίες του Δήμου Ηρακλείου…

Όλα τα περίεργα στο δήμο Ηρακλείου συμβαίνουν… Αυτή τη φορά όμως, για το παρακάτω περίεργο, δεν ευθύνεται ο Δήμαρχος και η παράταξή του, αλλά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης:

Κατά τη διάρκεια των σημερινών δημαιρεσιών, και ενώ ο Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ορίζει ρητά ότι ο αντιπρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την αντιπολίτευση, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δηλαδή του κου Συντυχάκη, του κου Ηλιαδάκη και του κου Καμπιτάκη, δεν πρότειναν κανένα υποψήφιο για τη θέση αυτή! Μάλιστα, ο κος Συντυχάκης, στην τοποθέτησή του είπε ότι ο ρόλος του αντιπροέδρου είναι "διακοσμητικός". Έτσι , και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εξελέγη και πάλι από την πλειοψηφούσα παράταξη του κου Κουράκη!

Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά… Δεν ξεκίνησε σωστά το πρώτο ας το πούμε “Δημοτικό Συμβούλιο”… Είναι δυνατόν κύριοι της αντιπολίτευσης, να θεωρείτε απαξιωτική τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου; Νομίζω ότι το γνωρίζατε καλά όταν κατεβαίνατε υποψήφιοι στο δήμο, ότι υπάρχει και αντιπρόεδρος, και ότι αυτός προέρχεται από την αντιπολίτευση . Καλώς ή κακώς,  οι Ηρακλειώτες σας επέλεξαν για αντιπολίτευση, και ένα από τα καθήκοντά σας είναι κι αυτό. Η θέση του γραμματέα δηλαδή, για την οποία δηλώσατε υποψηφιότητα, είναι ουσιαστικότερη;

Και σε τελική ανάλυση, δεν μπορείτε να περιφρονείτε τους θεσμούς. Αν δε σας άρεσαν, ας μη κατεβαίνατε υποψήφιοι στο Δήμο. Αυτή την πολιτική θα εφαρμόσετε τα υπόλοιπα 3,5 χρόνια της θητείας σας; Ο κόσμος περιμένει να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τα προβλήματα του δήμου, να κάνετε ουσιαστική και κυρίως ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ κριτική στο δήμαρχο, και όχι να κάνετε παιχνίδια με τους θεσμούς. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ…

Για την ιστορία, Προέδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου εξελέγη ο κος Δημήτρης Καρατζάνης (από την παράταξη του κου Κουράκη), αντιπρόεδρος η κα Κατερίνα Κοκολογιάννη – Καρτσώνη (επίσης από την παράταξη του κου Κουράκη), ενώ Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου εξελέγη η κα Μαρία Λαγκωνάκη (από την παράταξη του κ. Ηλιαδάκη).

Ας “διαβάσει” σωστά ο Πρωθυπουργός το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα, πήξαμε στα (τηλεοπτικά) μηνύματα… Από πολιτικούς αρχηγούς, από Υπουργούς και Υφυπουργούς, από απερχόμενους Νομάρχες, από νεοεκλεγμένους Περιφερειάρχες, από Δημάρχους, και από κάθε λογής πολιτικό, που νόμιζε ότι λέγοντας τις γνωστές, καθιερωμένες αρλούμπες, θα κερδίσει μερικά δευτερόλεπτα παρουσίας στα δελτία ειδήσεων. Ένα μήνυμα όμως ξεχώρισε… του Προέδρου της Δημοκρατίας:

“Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών. Για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της Ευρώπης αλλά και για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, του οποίου μέρος είμαι και εγώ.
   Συμμερίζομαι την αγωνία των συμπολιτών μας που γίνονται φτωχότεροι και βυθίζονται στην ανασφάλεια. Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας.
    Η πολιτεία, οφείλει να επιβάλει αποτελεσματικές ρυθμίσεις για να υποχρεώσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν να καταθέσουν στο κρατικό ταμείο ό,τι οφείλουν, να δηλώσουν την περιουσία τους.

Η σκέψη μου είναι στους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Που υποφέρουν από ασθένειες, από μοναξιά, από ανέχεια. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι το μεγάλο ζητούμενο.
    Όσο πολύπλευρα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε,  στη γειτονιά μας, στη χώρα μας, σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο σύνθετες και αν είναι οι απαντήσεις που απαιτούνται, πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση ότι, ειδικά στην κρίση που περνάμε, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη.
    Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα με ιστορία και αντοχές σε πολύ μεγαλύτερες τρικυμίες.
    Στέλνω τις θερμότερες ευχές μου στους ναυτικούς μας που ταξιδεύουν, στους στρατιώτες μας που υπηρετούν στα σύνορα, στον ελληνισμό της διασποράς, σε όλους όσοι δεν μπορούν να είναι σήμερα μαζί με τους δικούς τους.
    Εκφράζω ολόψυχα την ελπίδα το 2011 να είναι χρονιά με λιγότερες δοκιμασίες για την πατρίδα μας.Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά.”

Ο κος Παπούλιας, σε μερικές γραμμές, περιέγραψε τόσο, μα τόσο περιεκτικά, τόσο τα αίτια της οικονομικής μας κρίσης, όσο και τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Και γνωρίζει ακριβώς που πονάει η Ελληνική οικονομία, πράγμα που φαίνεται όχι ότι αγνοούν (τότε ίσως θα ήτανε δικαιολογημένοι), αλλά επιλέγουν να αγνοήσουν οι κυβερνώντες.

Βάζει τον εαυτό του πρώτο στους φταίχτες για την κατάσταση της χώρας, αντί να τον εξαιρεί, ρίχνοντας το φταίξιμο “στους άλλους”. Αναγνωρίζει την αδικία που γίνεται με τις περικοπές και την υπέρμετρη φορολόγηση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, των μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και των συνταξιούχων, που γίνονται κάθε μέρα πιο φτωχοί. Συμμερίζεται την οργή του λαού, για το γεγονός ότι κανένας από τους πολιτικούς που πλούτισαν σε βάρος του Ελληνικού λαού δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, αλλά αντίθετα, έχουν αρχίσει και δικαιώνονται ένας-ένας από τις (δήθεν) εξεταστικές επιτροπές για τα μεγάλα σκάνδαλα.

Έχει πλήρως καταλάβει το σχέδιο της κυβέρνησης, να διασπάσει το λαό σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες, για να τον “διαχειριστεί” καλύτερα γι’ αυτήν, και το θεωρεί λάθος. Οι κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν, έχουν διευρυνθεί με τα μέτρα που ελήφθησαν τη χρονιά που μας πέρασε. Γι’ αυτό και ζητάει από την κυβέρνηση να ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ την κοινωνική συνοχή. Και επισημαίνει ότι κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος, αναγνωρίζει ως το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας τη ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως σε αυτό τον τομέα. Την καλεί λοιπόν να ανταποκριθεί άμεσα στη μέγιστη υποχρέωση που έχει απέναντι σε όσους τόσα χρόνια τροφοδοτούν υπέρμετρα τα κρατικά ταμεία, και να θεσπίσει τους νόμους, αλλά και να δημιουργήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που χρειάζονται ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή, ώστε να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ.

Αυτό που μένει τώρα να διαπιστώσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, είναι αν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιλέξουν να “διαβάσουν” το μήνυμα του Κάρολου Παπούλια, ή να το πετάξουν στα σκουπίδια, και να ακολουθήσουν πιστά τα μηνύματα του Στος Καν, του Όλι Ρεν και της Μέρκελ. Αν επιλέξουν το δεύτερο, να ξέρουν ότι το επόμενο μήνυμα θα έρθει από τον ίδιο τον Ελληνικό λαό.

Και αυτή τη φορά αποδέκτης δε θα είναι μόνο ο Χατζηδάκης…