ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μικρότερες οι εκπτώσεις φέτος από άλλες χρονιές

DSC00138 Σήμερα είχα τη δυνατότητα ως καταναλωτής να επισκεφτώ αρκετά εμπορικά μαγαζιά του Ηρακλείου, με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης των εκπτώσεων. Αν και τα μαγαζιά που επισκέφτηκα αφορούσαν κυρίως ένδυση, και δεν ξέρω αν το συμπέρασμα που έβγαλα μπορεί να γενικευτεί και σε άλλους κλάδους, εντούτοις θα το μοιραστώ μαζί σας, και θα θέσω τους προβληματισμούς μου…

Σε όλα τα μαγαζιά που επισκέφτηκα, το ύψος της έκπτωσης που αναγράφονταν στη βιτρίνα ως μέγιστη έκπτωση ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Δηλαδή καταστήματα που στη βιτρίνα είχαν ταμπέλες με ποσοστά 50%, 60% και 70%, στην πραγματικότητα, το 95% του εμπορεύματός τους είχε έκπτωση 30% και 40%. Στα ίδια καταστήματα πέρσι, οι πραγματικές εκπτώσεις την πρώτη μέρα ήταν τουλάχιστον 10% πάνω από τις φετινές.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι, οι τιμές φέτος είναι αυξημένες περίπου 10% σε σχέση με πέρσι, σε ομοειδή αντικείμενα. Π.χ, μια απλή παιδική μπλουζίτσα που πέρσι είχε αρχική τιμή 10 ευρώ, φέτος είχε 12. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι πέρσι την πρώτη μέρα των εκπτώσεων, η συγκεκριμένη μπλούζα να στοίχιζε 5 ευρώ με έκπτωση 50%, ενώ φέτος  με έκπτωση 30% να κοστίζει 8,40 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 60% ακριβότερα!!!

Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι έμποροι δηλώνουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ότι οι εκπτώσεις είναι η τελευταία τους ευκαιρία να σώσουν μια χαμένη χρονιά. Δυστυχώς όμως νομίζω ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η χρονιά δεν είναι δύσκολη μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, και κυρίως για το μισθωτό του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που έχει υποστεί άμεση μείωση του εισοδήματός του  σε ποσοστό πάνω του 30%.

Βέβαια πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι φέτος κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς, πολλά καταστήματα είχαν προχωρήσει σε προσφορές 10% και 20% σε περιόδους μη εκπτώσεων, πράγμα που βοήθησε αρκετό κόσμο που είχε τότε άμεση ανάγκη σε είδη ένδυσης. Όμως, σε μια περίοδο που τα οικονομικά όλων μας βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών, θα περίμενε κανείς η προσφορά από τα καταστήματα να είναι μεγαλύτερη, αφού η ζήτηση είναι μειωμένη.

dikaiosynhs

Ας κάνουν λοιπόν ΑΜΕΣΑ διορθωτικές κινήσεις στην τιμολογιακή τους πολιτική, αν θέλουν να δουν το τζίρο τους να αυξηθεί  την περίοδο των εκπτώσεων. Γιατί, μπορεί οι δρόμοι σήμερα και τα καταστήματα να ήταν γεμάτα, όμως οι καταναλωτές προχωρούσαν σε αγορές μόνο στα είδη που έκριναν ότι η τιμή ήταν συμφέρουσα. Και, αφού δεν υπάρχει αρκετό ρευστό, και οι κάρτες έχουν χτυπήσει “κόκκινο”, αυτό δε νομίζω να αλλάξει δραματικά τις επόμενες ημέρες… 

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η παραλία της Αμμουδάρας (βίντεο)

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί τμήμα της παραλίας της Αμμουδάρας, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η παραλία έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, αφού η σήψη σκουπιδιών είναι προχωρημένη, και η δυσοσμία πολύ έντονη. Αναφέρουν δε οι κάτοικοι ότι η κατάσταση αυτή είναι χρονίζουσα, αφού τα όποια μέτρα έχει πάρει κατά καιρούς ο αρμόδιος δήμος (πάντα μετά από καταγγελίες) δεν ήταν ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε βάθος, με αποτέλεσμα η εικόνα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες της περιοχής κάθε καλοκαίρι να είναι απογοητευτική, και φυσικά αποτρεπτική για να κάνουν διακοπές σε αυτήν.

Η νέα δημοτική αρχή του δήμου Μαλεβιζίου οφείλει να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα της παραλίας, τόσο με τα σκουπίδια, όσο και με τις αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό, ώστε την καλοκαιρινή σεζόν να μπορεί ευπρεπώς να φιλοξενήσει τους ντόπιους αλλά και τους αλλοδαπούς που θέλουν να κάνουν τα μπάνια τους στην περιοχή. Είναι κρίμα μια παραλία τόσο κοντά στην πόλη να είναι ουσιαστικά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για μπάνιο. Βέβαια σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, για τις οποίες απ’ ότι γνωρίζω υπάρχει κόντρα του δήμου με τον ΟΛΗ, με το δήμο να απαιτεί μετεγκατάστασή τους.

Το βίντεο είναι από το pagritianews.com

Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο σε Ηράκλειο, Χανιά και άλλες πόλεις της Ελλάδας

rasism2

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με βασικό αίτημα τη μη δημιουργία φράχτη στον Έβρο, αλλά και τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες και τη νομιμοποίηση των μεταναστών έλαβε χώρα σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καλεργών του Ηρακλείου, στα Λιοντάρια. Ωστόσο η συμμετοχή δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική, αν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετά συνδικάτα όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι κοινότητες μεταναστών έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους πανελλαδικά στο σημερινό συλλαλητήριο.

Αντίθετα, στα Χανιά στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη, καθώς ανάμεσα στους διοργανωτές ήταν το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης και το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών.

Στην Αθήνα, στην αντίστοιχή πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με κατεύθυνση προς την πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα, σημειώθηκαν και επεισόδια, καθώς στο σημείο βρισκόντουσαν μέλη της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την περιοχή. Τελικά, η πορεία κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε.

Απίστευτο: απαγόρευσαν σε μητέρα με παιδί σε καροτσάκι να καθίσει σε καφετέρια (βίντεο)!

Απίστευτο περιστατικό κοινωνικού ρατσισμού συνέβη (ευτυχώς όχι στο Ηράκλειο, αλλά) στην Πάτρα! Μητέρα με ένα παιδάκι πήγε σε καφετέρια να καθίσει, και οι υπάλληλοι της ζήτησαν να βγάλει έξω το καροτσάκι, γιατί ενοχλεί!! Μάλιστα, το προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντάς της ότι ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ!!! Και όλο αυτό έγινε, ενώ η καφετέρια ήταν άδεια από κόσμο, και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ούτε από πελάτες, αλλά φυσικά και από θέμα κατάληψης χώρου!!

Τέτοιες ενέργειες εύχομαι να είναι απλά μεμονωμένα περιστατικά. Τα παιδιά μπορεί κάποιες φορές να είναι “ενοχλητικά” για κάποιους, είναι όμως  μέρος του κοινωνικού συνόλου, και πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται ισότιμα σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να παρέχονται από τις επιχειρήσεις στους γονείς όλες οι απαιτούμενες διευκολύνσεις, ώστε η διαμονή στο χώρο να είναι ευχάριστη για όλους.

Μόνο ντροπή μπορεί να προκαλεί το παραπάνω γεγονός στον επαγγελματικό κλάδο της καφεστίασης, που ευτυχώς καταδικάστηκε άμεσα από τον εκπρόσωπο του κλάδου στην Πάτρα. 

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αποκαλύπτεται η ανικανότητα και η υποκρισία της κυβέρνησης με την αλλαγή του αντικαπνιστικού νόμου

image Από την 1η Ιουλίου που ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα, είχαμε ακούσει φοβερά επιχειρήματα από την κυβέρνηση, για να μας πείσει για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του. Μεταξύ αυτών, ήταν και η κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο είχε επιβαρυνθεί τα μέγιστα από τους χρόνιους καπνιστές. Και φυσικά, η προστασία της δικής μας υγείας!

Χθες, μόλις 6 μήνες μετά, και αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού υγείας τύπου “η Ελληνική Πολιτεία γελοιοποιείται και ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί με λογική”, αλλά και εκστρατεία από καταστηματάρχες που αρνούνταν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο νόμο, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα τον τροποποιήσει. Τι αλλαγές θα επέλθουν με την τροποποίηση αυτή; Μπορούν όλες να συνοψιστούν σε μία φράση:

ΟΠΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ !

Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνα.
Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα που καταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης και όχι µε βάση τον τζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του.

Ξαφνικά λοιπόν, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, αφού παραδέχεται την πλήρη αποτυχία της στο θέμα της εφαρμογής του νόμου, δεν ανησυχεί πλέον για την υγεία των πολιτών, ούτε για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας που προκαλείται από τις συνέπειες του καπνίσματος. Δεν την νοιάζει πια ότι το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 μέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα κοστίζουν 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ούτε ότι το κάπνισμα θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς οι καπνιστές, πέρα από τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγικότητα, απουσίες από την εργασία και πρόωρη αποχώρηση από την εργασία. Φτάνει να πληρώνουν το “τσιγαρόσημο” οι καταστηματάρχες, με το οποίο υπολογίζεται ότι θα μπουν στα ταμεία του κράτους 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συν άλλα 40 αν επιτραπεί και σε καφετέριες. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της υποκρισίας, τότε τι είναι;

Η όλη ιστορία μου θυμίζει τη φράση “δε γαμ…με που δε γαμ…με, δεν πάμε για ψάρεμα”; Εν προκειμένω, “αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το νόμο, δε βάζουμε και μερικά εκατομμύρια στα ταμεία”;  Είναι αυτή λογική κυβέρνησης; Τόσο εύκολα κάνει πίσω σε νόμο που ψήφισε μόλις πριν λίγους μήνες; Γιατί δεν έκανε πίσω π.χ. στους νόμους για τα εργασιακά, ή τις περικοπές των συντάξεων και των δώρων, για τους οποίους υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις; Μα για τον απλό λόγο ότι από την απόσυρσή τους δεν προσέβλεπε σε έσοδα, αλλά το αντίθετο μάλιστα. 

Όλα για το χρήμα λοιπόν, και η υγεία μας σε δεύτερη μοίρα. Θυμίζω ότι το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στη χώρα μας , και η πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες, ενώ 600 χιλ. Έλληνες πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

imageΒρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα όπου η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η δημόσια ασφάλιση και κάθε δημόσιο αγαθό βρίσκεται στο στόχαστρο. Καθημερινά με δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη εξαγγέλλουν πιο βάρβαρα μέτρα με περισσότερες περικοπές, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες αυξήσεις φορολογίας. Το έργο που παρουσιάζει η κυβέρνηση συνοψίζεται σε μείωση του αριθμού των σχολείων, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ξεπούλημα των ΔΕΚΟ κλπ όπως της υπαγορεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενάντια στο κλείσιμο σχολείων και την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης οι φοιτητικοί σύλλογοι του τμήματος Ιατρικής και του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών καλούν την Παρασκεύη 14/1 στις 12 το μεσημέρι σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας σε συμπόρευση με την απόφαση της ΟΛΜΕ που καλεί σε κινητοποιήσεις. Καλούμε όλους τους φορείς, την τοπική ΕΛΜΕ, τους υπόλοιπους φοιτητικούς Συλλόγους και τους μαθητές με την μαζική τους παρουσία να πουν ένα βροντερό όχι στο νομοσχέδιο διάλυσης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, στο κλείσιμο σχολείων και στην κατάργηση των κλαδικών σχολείων.

Όλοι την Παρασκευή 14/1 στις 12 στην Πλατεία Ελευθερίας

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Καταγγελία απόλυσης φωτορεπόρτερ από τη Νέα Κρήτη

Υπ΄όψιν
Κ. Αντώνη Δημητρίου προέδρου του ομίλου επιχειρήσεων
Κρήτη tv,Νέα Κρήτη,Ράδιο 9.84

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΩΣΗΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ  καταγγέλλει την διοίκηση της εφημερίδας «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ». για την πρόθεση της να απολύσει την εργαζόμενη φωτορεπόρτερ  και μέλος της κ. ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΜΠΛΟΣΤΕΦΑΝΑΚΗ .
Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης που έχει κηρύξει το τελευταίο διάστημα η εργοδοτική πλευρά στα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Με το πρόσχημα της κρίσης, οι εκδότες κλιμακώνουν την αντεργατική τους δράση και αποδύονται σε μια γενικευμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων επισείοντας τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, πλήττοντας θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες των πολιτών μιας δημοκρατικής χώρας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕ ζητά άμεσα την ανάκληση της άδικης και καταχρηστικής απόφασης της εφημερίδας , να απολύσει το μέλος της και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι παρόμοιες πρακτικές, όπου και από όποιον και εάν επιχειρηθεί να εφαρμοστούν, θα συναντήσουν σθεναρή αντίσταση από το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
                                   ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ                                           ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Προκαταρκτική εξέταση για τον κοινόχρηστο χώρο στο Τζάμπο

Για άλλη μια φορά ο εισαγγελέας Ηρακλείου δείχνει ότι έχει πάρει πολύ σοβαρά τη δουλειά του. Αυτή τη φορά, αποφάσισε να ασχοληθεί και με το θέμα που εμείς φέραμε στο φως της δημοσιότητας: τον κοινόχρηστο χώρο του Τζάμπο, που έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ.


Ο κος Μαρκάκης έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, μετά φυσικά και από τον ξεσηκωμό της τοπική κοινωνίας.Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης μαρτύρων στην πταισματοδίκη Ηρακλείου που χειρίζεται την υπόθεση. Ο δήμος Ηρακλείου βέβαια επιμένει στο παραμύθι ότι πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά ένα γήπεδο μπάσκετ, μια πίστα σκειτμπορντ και ένας διάδρομος για ποδήλατα (που προστέθηκε μετά για να ρίξει στάχτη στα μάτια μας) σε ένα χώρο 4.700 τ.μ. σαφώς και δε στοιχειοθετούν αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ας ελπίσουμε να εξεταστεί το θέμα όπως πρέπει, και να αποδοθεί τελικά στους Ηρακλειώτες ο χώρος όπως πρέπει να είναι. Και ας βάλει τα χρήματα για τις όποιες αλλαγές ο δήμος, μα τόσα εκατομμύρια φεύγουν κάθε χρόνο στα έργα. Ας πάει κι ένα ποσό για τα παιδιά.
Όσο για τις συγκρούσεις με τα συμφέροντα που λέει και ξαναλέει ο δήμαρχος, επειδή ρυμοτόμησε το κτήριο όπως προβλεπόταν στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, απλά εφάρμοσε τη νομοθεσία και τίποτα παραπάνω. ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. 

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Επιτέλους κυβερνητική απόφαση για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους Γερμανούς!

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε αποφάσισε η  Ελλάδα να παρέμβει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην ιταλο-γερμανική διένεξη για τις αποζημιώσεις του Διστόμου. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι η σχετική διορία λήγει την Παρασκευή 14 του μηνός.

"Είναι προφανές ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Με τις οφειλόμενες πράξεις μας, επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα", είπε ο πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την απόφαση κατάσχεσης κρατικής γερμανικής περιουσίας. Και αυτό γιατί η Γερμανική κυβέρνηση είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , για να ακυρώσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που δικαίωναν τους κατοίκους του Διστόμου αλλά και της Ιταλίας, για ζημιές που υπέστησαν από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών.

Λέτε αυτό να είναι η αρχή για τη διεκδίκηση και της επιστροφής του κατοχικού δανείου που είχε αναγκαστεί η χώρα μας να “συνάψει” με τη Γερμανία"; Θυμίζω ότι την περίοδο της κατοχής, και προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Γερμανίας στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του δανείου, ώστε να «ελαφρυνθεί» η κοινωνική πίεση σε βάρος των Ελλήνων, αφού τα δανεικά θα επιστρέφονταν κάποια στιγμή, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Ελπίζω να το δει πλέον πιο ζεστά το θέμα η κυβέρνηση, αφού στην παρούσα φάση, και με τα οικονομικά δεδομένα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη διεκδικούμε χρήματα που με βάση το διεθνές δίκαιο, και τη σύμβαση που συνάφθηκε μεταξύ των τότε κυβερνήσεων των δύο χωρών, φαίνεται ότι δικαιούμαστε…

Να φύγετε..να πάτε αλλού!!

Ωραία κυβέρνηση έχουμε!!!  Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου έλεγε στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι κυβερνάει μια διεφθαρμένη χώρα.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε διάλεξή του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η κοκκινοσκουφίτσα, που έκοψε δρόμο μέσα απ’ το δάσος, οι πολίτες της διεφθαρμένοι, ενώ πασίγνωστες είναι πλέον και οι δηλώσεις του περί κοπριτών δημοσίων υπαλλήλων και μη. Τέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωνε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας, που ήταν υπό τη δική του διοίκηση, ήταν μια δυσάρεστη πραγματικότητα, ένα τίποτα…

Αφού είναι τόσο χάλια και οι πολίτες, και οι υπάλληλοι, και οι υπηρεσίες της Ελλάδας, δε μας κάνετε τη χάρη κύριοι να..μας αδειάσετε τη γωνιά; Τι γυρεύετε εσείς οι αγνοί, αθώοι, ικανοί και προικισμένοι άνθρωποι ανάμεσα σε τόσους ανίκανους και διεφθαρμένους;

pagoto

 

Να φύγετε, να πάτε αλλού…Στην Αμερική…Ή στη Γερμανία.. Εκεί θα νιώθετε σα στο σπίτι σας φαντάζομαι..

Από μπάλωμα σε μπάλωμα το πάνε στη ράμπα της παραλιακής προς Ν.Αλικαρνασσό

Τι θα γίνει επιτέλους στη ράμπα της παραλιακής προς Νέα Αλικαρνασσό; Σήμερα πάλι ήταν εκεί συνεργεία, και πρόσθεσαν άλλο ένα “μπάλωμα” στον ήδη χιλιομπαλωμένο, αλλά κατά τ’ άλλα ολοκαίνουριο δρόμο που κατασκεύασε ο ΟΛΗ.

 DSC00134

Υποτίθεται ότι έχουν μπει από εισαγγελείς μέχρι επιθεωρητές δημοσίων έργων στο συγκεκριμένο έργο, και έχει συσταθεί και επιτροπή διαπίστωσης βλαβών. Στο πόρισμα δε της επιτροπής, αναφέρεται ότι για τις καθιζήσεις στη ράμπα έχει ευθύνη ο εργολάβος, αφού από δικές του “παραλείψεις ή κακοτεχνίες” επήλθε η αστοχία αυτή στο έργο. Μάλιστα προτείνονται κάποιες μελέτες, και κάποια συγκεκριμένα έργα, ώστε να αποκατασταθεί μια και καλή η αστοχία στο συγκεκριμένο σημείο της οδού.

Αντί να γίνονται όμως τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα λύσουν μια και καλή το πρόβλημα των καθιζήσεων στη ράμπα ανόδου προς Νέα Αλικαρνασσό , επιλέγεται μέχρι στιγμής η “προσωρινή” λύση του μπαλώματος με ασφαλτικό. Μάλιστα, το μπάλωμα που έγινε σήμερα, δεν είναι στο ίδιο σημείο που είχε γίνει το παλιό, αλλά ακριβώς μετά, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Αυτό σημαίνει ότι η καθίζηση επεκτείνεται, και πρέπει να συντομευτούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να  δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Γιατί , ως γνωστόν, στην Ελλάδα, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…

ΝΕΟ ΜΠΑΛΩΜΑ1

Να τι γίνεται όταν τα μέτρα ασφαλείας είναι αστεία….

Το είχα γράψει από την αρχή. Τα μέτρα ασφαλείας που πήρε ο δήμος Ηρακλείου στην περιοχή όπου κατάρρευσε ο παραλιακός δρόμος στον κόλπο Δερματά είναι αστεία. Είναι απλά σήμανση, άσε που και αυτή είναι ελλιπής, αφού δεν υπάρχει ούτε μία ταμπέλα που να προειδοποιεί τους διερχόμενους ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης, και ότι απαγορεύεται η είσοδος στον περιφραγμένο χώρο.

Έτσι, ένας συμπολίτης μας που βγήκε σήμερα να απολαύσει τον ήλιο, είδε την εξέδρα που υπάρχει μέσα στην περιφραγμένη ΚΑΙ ΥΠΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ, και είπε να την αράξει λίγο εκεί.

metra asfaleias 2

Μερικές φορές είμαστε κι εμείς οι πολίτες απίστευτοι. Τι κι αν δίπλα του υπάρχουν τα σπασμένα κάγκελα, τι κι αν από κάτω υπάρχει γκρεμός 4 μέτρων… Λίγα μέτρα πιο πέρα, υπάρχουν αμέτρητα παγκάκια που θα μπορούσε να καθίσει, ή ακόμα και να ξαπλώσει ο συγκεκριμένος κύριος. ΟΧΙ όμως, αυτός προτίμησε να περάσει την υποτιθέμενη περίφραξη, και να καθίσει στην “επικίνδυνη ζώνη” . Τι να πω.. Ίσως έτσι να απολαμβάνει καλύτερα τον ήλιο , με την αδρεναλίνη του ανεβασμένη…

Θα μου πείτε, και η σωστή περίφραξη να είχε γίνει, και όλες οι απαραίτητες σημάνσεις να υπήρχαν, ο συγκεκριμένος, ή κάποιος άλλος κύριος,  πάλι εκεί θα καθόταν. Μπορεί, τότε όμως η ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος θα ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ. Ενώ όπως έχουν τώρα τα πράγματα, αν ου μη γένοιτο συμβεί το παραμικρό, δεν ξεμπερδεύει ο δήμος με τίποτα… 

metra asfaleias 1

Είναι για...(τα) πανηγύρια το 4,9% που “επιτύχαμε” στα 6μηνιαία έντοκα γραμμάτια;

Στο 4,90% διαμορφώθηκε το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων χθες, Τρίτη. Και έσπευσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι, να πανηγυρίσουν γι’ αυτή την “επιτυχή” έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Είναι όμως τόσο θετικά τα πράγματα, όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν; Ας δούμε μερικά στοιχεία:

  • Κατά την προηγούμενη αντίστοιχή δημοπρασία (9 Νοεμβρίου 2010) το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί πιο χαμηλά, στο 4,82%, ενώ και στις αμέσως προηγούμενες (π.χ. 12 Οκτωβρίου 2010 ) ακόμα χαμηλότερα, στο 4,54 % .
  • Τα 2/3 της έκδοσης απορροφήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες !  Τις τράπεζες που δε δίνουν δάνεια στους Έλληνες, αλλά δανείζουν το Ελληνικό Κράτος, αφού αυτό τους έχει δώσει εγγυήσεις 25 δις ευρώ!!! Τι σημαίνει αυτό; Καθαρό κέρδος για τις τράπεζες 4,9%, αφού με τις εγγυήσεις του ίδιου του κράτους, δανείζουν πίσω το κράτος!!!
  • Το spread είχε διαμορφωθεί χθες κοντά στις 950 μονάδες βάσης, και το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου πάνω από 12,00%. Και αυτό, μετά από τόση λιτότητα, περικοπές, αλλά και ανατροπές σε κάθε τομέα της ζωής του Έλληνα.

Τα παραπάνω στοιχεία για μένα, μόνο για να πανηγυρίζουμε δεν είναι. Αντίθετα, νομίζω ότι είναι για … “τα πανηγύρια” η όποια προσπάθεια γίνεται, και απ’ όπου και αν προέρχεται, να φανεί ο χθεσινός δανεισμός μας  ως θετικό μήνυμα των αγορών προς τη χώρα μας..

Αντίθετα, θεωρώ ότι είναι άλλη μια κίνηση απόκτησης “εύκολου” χρήματος και κέρδους από τις Ελληνικές κυρίως τράπεζες, καθώς η πιθανότητα χρεωκοπίας τους επόμενους 6 μήνες είναι σημαντικά μειωμένη, και το επιτόκιο του 4,9 % γι’ αυτό το διάστημα ανέλπιστα κερδοφόρο για οποιουδήποτε είδους επένδυση!!!

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το δικαστήριο για τους Συμβασιούχους στο Δήμο Ηρακλείου.

Είναι γνωστό ότι οι ομάδες των συμβασιούχων που απολύθηκαν στο τέλος του έτους από το Δήμο Ηρακλείου ή τη ΔΕΠΤΑΗ, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Αυτό που μου προκαλεί όμως μεγάλη απορία, είναι  η διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν από το ίδιο δικαστήριο, οι διαφορετικές αυτές ομάδες. Και εξηγώ:

Προς το τέλος του έτους, κι ενώ αποφασίστηκε από τη ΔΕΠΤΑΗ να απολυθούν περίπου 150 εργαζόμενοι, οι 24 από αυτούς που δούλευαν στα (παράνομα) Δημοτικά Πάρκινγκ, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ζητώντας να παραμείνουν στη δουλειά τους. Το Πρωτοδικείο κατά την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, αποφάσισε να παραμείνουν  οι 24 εργαζόμενοι στις θέσεις τους μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου 2011 οπότε και θα γίνει η συζήτηση της υπόθεσης τους.

Την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ακολούθησαν και 42 εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, διαφόρων ειδικοτήτων (διοικητικό προσωπικό, βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, μάγειρες, καθαρίστριες κλπ), των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει και δεν ανανεώνονται από το δήμο. Με αίτησή τους στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, και ζητούσαν από το Δικαστήριο να υποχρεώσει το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ηρακλείου» να αποδέχεται τις υπηρεσίες των αιτούντων συμβασιούχων προσωρινά και μέχρι εκδικάσεως της κύριας αγωγής. Η απόφαση όμως του δικαστηρίου στην περίπτωση των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς είναι αρνητική, όπως δημοσιεύεται σήμερα.

ΔΗΛΑΔΗ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΔΥΟ ΙΔΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΕΚΔΙΔΕΙ ΔΥΟ ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!!!

Θα περίμενε κανείς ότι το δικαστήριο θα έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία για τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς από αυτούς εξαρτάται άμεσα και ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενούνται στους δημοτικούς σταθμούς. Όπως μάλιστα είχαν δηλώσει και στο παρελθόν οι υπεύθυνοι του δήμου Ηρακλείου, με την απόλυση αυτών των εργαζομένων θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν περίπου 500 από τα 1500 παιδιά που φιλοξενούνται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Υπάρχει και μία άλλη σημαντική διαφορά, η οποία προφανώς δεν έλαβε υπόψη του το δικαστήριο: Από τους εργαζόμενους στα Πάρκινγκ, εξαρτώνται 24 οικογένειες. Από τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όμως, εκτός από τις 42 οικογένειες των εργαζομένων, εξαρτώνται και άλλες 500, αυτές των παιδιών που θα “εκδιωχθούν” από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς… Και οι συνέπειες γι’ αυτές τις οικογένειες θα είναι καταστροφικές, αφού σε καιρό οικονομικής κρίσης θα αναγκαστούν να ξοδεύουν επιπλέον 350 ευρώ το μήνα σε ιδιωτικούς σταθμούς, για να φιλοξενούν τα παιδιά τους…

Οι νέοι αντιδήμαρχοι,πολιτικοί προϊστάμενοι και πρόεδροι των οργανισμών του Δήμου Ηρακλείου

Ανακοινώθηκαν σήμερα στις 1:00 μ.μ. από το Δήμαρχο Ηρακλείου κο Γιάννη Κουράκη οι νέοι αντιδήμαρχοι του δήμου Ηρακλείου, καθώς και οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι πρόεδροι των Δημοτικών οργανισμών. 

Τα ονόματά τους τα βλέπετε στους παρακάτω πίνακες:


Α Ν Τ Ι Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Ι

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ

ΚΑΜΠΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ  - ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΕΝΔΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΣΙΣΣΑΜΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  - ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ -  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  - ΠΡΑΣΙΝΟΥ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

ΜΠΟΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ -  ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΚΛΑΔΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  – ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΝΕΟΛΑΙΑΣ –ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ  - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Ο Ι   Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Α Μ Ε Ν Ο Ι

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΤΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΓΚΩΝΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Ι  Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ω Ν  Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου (Δ.Ε.Υ.Α.Η.) ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Δημοτικός Οργανισμός Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΔΟΚΑΠΗ) ΣΚΟΥΛΑΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής Εκπαίδευσης Ηρακλείου  
(ΔΟΠΑΕΗ)
ΚΟΚΚΟΡΗ  ΕΛΕΝΗ
Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Ηρακλείου (ΔΑΟΗ) ΒΑΡΔΑΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ανάπτυξης Αθλητισμού  Ηρακλείου Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α (Α.Α.Η. Α.Ε. ΟΤΑ) ΔΡΟΣΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Νέας Αλικαρνασσού Α.Ε. (ΔΕΠΑΝΑΛ. Α.Ε) ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Όταν η αστυνομία δίνει το “καλό” παράδειγμα…

Οι φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί, στην πλατεία 18 Άγγλων, στη συμβολή της 25ης Αυγούστου με την παραλιακή απέναντι από τον Κούλε, στις 8:50 το πρωί…

tzip2

tzip1

Βλέπετε σε όλο της το μεγαλείο την αυθάδεια, αλλά και το θράσος των ανθρώπων που υποτίθεται ότι υπηρετούν τη νομιμότητα. Δίνουν το “καλό” παράδειγμα στους πολίτες πως να φερθούν με τα δικά τους οχήματα…

Και μη μου πει κανείς πάλι ότι “σιγά μωρέ, για την αστυνομία βρήκες να γράψεις, που μας προστατεύει”, γιατί θα τρελαθώ!!!

Ποιος δίνει το δικαίωμα στους αστυνομικούς να παρκάρουν πάνω σε νησίδες, και μάλιστα σε ώρα και σε χώρο που, προφανέστατα, δεν λάμβαναν μέρος σε κάποια επιχείρηση. Εκτός αν αστυνομική επιχείρηση θεωρείται και ο πρωινός καφές με θέα τον Κούλε… Αφήστε που υπήρχε άφθονος χώρος στο δρόμο να σταματήσουν, χωρίς να ενοχλούν ιδιαίτερα…

Η συγκεκριμένη ενέργεια φωνάζει από μακριά “Είμαι αστυνομικός, και κάνω ότι γουστάρω”, και αυτό ακριβώς ήθελε να δηλώσει ο οδηγός του οχήματος.  Θεωρώ υποχρέωσή μου να προβάλω και να καταδικάσω τη συγκεκριμένη ενέργεια, γιατί παρόμοιες ενέργειες έχω δει να συμβαίνουν αρκετές φορές στο Ηράκλειο. Ρίξτε μια ματιά όταν περνάτε από το Δικαστικό Μέγαρο στη Λ. Δικαιοσύνης. Τις περισσότερες φορές ένα περιπολικό είναι σταθμευμένο πάνω στη διάβαση πεζών..

Τέτοιες ενέργειες δε βοηθούν καθόλου στην εικόνα της αστυνομίας, η οποία πολλές φορές και υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθεί όντως να προστατέψει τους πολίτες. Αυτό όμως δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να παραβαίνουν οι ίδιοι τους νόμους, και πολύ περισσότερο, να προκαλούν τόσο φανερά το κοινό αίσθημα.

Πλαστικό πλέγμα για..προστασία στην περιοχή κατάρρευσης της παραλιακής στον Κόλπο Δεματά !

Με μία υποτυπώδη περίφραξη από πλαστικό πλέγμα σήμανσης και πασαλάκια, και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, προσπάθησε μόλις σήμερα ο δήμος Ηρακλείου να προστατέψει τους διερχόμενους πολίτες από το χάος των 4-5 μέτρων με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι όταν περνούν από την περιοχή του κόλπου Δερματά στην παραλιακή.

DSC02933

Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη περίφραξη δεν αποτελεί καθόλου μέτρο προστασίας, καθώς οποιοσδήποτε πέσει έστω και κατά λάθος πάνω της , θα βρεθεί…στη θάλασσα. Είναι ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ένας τρόπος σήμανσης, ο οποίος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σε καμιά περίπτωση ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΟΝΙΜΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ.

Περιμένουμε δε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση και του Εισαγγελέα για την υπόθεση αυτή. Γιατί, εδώ και μία βδομάδα που είδε δημοσιότητα το θέμα, δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα κάποια ενέργειά του… Ελπίζουμε να ασχοληθεί, όπως έχει κάνει άλλωστε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις…

Τέλος, θα περίμενε κανείς να δει και κάποια απάντηση από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, στις οποίες προσπαθεί ο δήμος να μεταφέρει τις ευθύνες για την κατάρρευση της οδού. Αλλά ούτε από εκεί υπάρχει τίποτα…

Ίδωμεν…

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αναγνώστης: Η δολοφονία του (δρόμου) Ούλωφ Πάλμε...

Αντιγραφή από http://el.wikipedia.org σχετικά με τον Ούλωφ Πάλμε...

“Ο Σβεν Ούλωφ Γιοαχίμ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme, 30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) ήταν ένας Σουηδός πολιτικός. Υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 έως το 1986 και Πρωθυπουργός της Σουηδίας μαζί με ένα Ιδιωτικό Κυβερνητικό Συμβούλιο από τον Οκτώβριο του 1969 ως τον Οκτώβριο του 1976 και μαζί με Υπουργική Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 1982. Ο Πάλμε δολοφονήθηκε το 1986 και στη θέση του τον διαδέχτηκε ο Ίνγκβαρ Κάρλσσον...”

Απόσπασμα από τη ζωή μας ...:

palme

Ο δρόμος Ούλωφ Πάλμε είναι ένας δρόμος ... πολεμικού τύπου... Πρέπει να ελίσσεσαι συνέχεια μην τυχόν και πέσεις σε κάποια από τις πάμπολλες θανατηφόρες λακκούβες που έχει. Δεν την ανεβαίνω συχνά όλη ... αλλά αρκετά συχνά μέχρι κάποιο γνωστό S/M για να κάνω τα ψώνια της οικογένειας. Πριν αρχίσουν οι βροχές, παρακαλούσες να βρέξει λίγο για να μη νιώθεις σαν σε έρημο από τα χώματα που έτρωγες στα μούτρα σου με το παραμικρό φύσημα του αέρα μιας και λόγω έργων (που δεν τελειώνουν ποτέ νωρίς) έστεκαν από εδώ και από εκεί στα πλαϊνά του δρόμου... Όταν ήρθαν οι βροχές, γλιτώσαμε από τα ραπίσματα των χωμάτων αλλά ο δρόμος άρχισε να ... μαδάει ... (οι λακκούβες γεμίζουν με νερό και καμουφλάρονται άψογα) και τώρα έχουμε γίνει εξπέρ στους ελιγμούς. Ούτε στο στρατό δεν έμαθα να ελίσσομαι τόσο καλά από τα πυρά. Η γυναίκα μου με παρακαλάει να την παίρνω για ψώνια όταν πάω στο S/M. "Ρε γυναίκα είσαι τρελή ... θα το ρίξεις το παιδί..." της λέω, έγκυος γαρ! Φαντάσου όσους αναγκαστικά πρέπει να τη διασχίσουν όλη μέχρι πάνω ψηλά... και μάλιστα με μηχανάκι. Πέντε φορές πήγαινε - έλα, αλλαγή αμορτισέρ και επίσκεψη στον ορθοπεδικό και στο φυσιοθεραπευτή για τη μέση σου.

Έπρεπε πρόσφατα να πάω σε ένα φίλο στις Βασιλιές για να του φτιάξω τον Η/Υ του. Ευτυχώς που πήρα το αυτοκίνητο... αντέχει περισσότερο από το μηχανάκι μου και προστατεύει περισσότερο τα κοκαλάκια μου. Μήπως πρέπει να προσφέρουμε ένα σπίτι εκεί ψηλά, οικιοθελώς σε κάποιον υπεύθυνο για να ... καταλάβει τι τραβάνε κάποιοι 2-3 φορές την ημέρα μπας και στρώσει η κατάσταση (και ο δρόμος μαζί)!

Υ.Γ. Τα βουλκανιζατέρ και τα συνεργεία αυτοκινήτων - μοτοσικλετών Ηρακλείου προσφέρουν έκπτωση 25% σε όσους διαμένουν στην οδό Ούλωφ Πάλμε από το ύψος του Κρητικού Φούρνου και μετά. Απαραίτητο το πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας... Μεταξύ σοβαρού και αστείου!!!

Αναγνώστης

Περί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και εισιτηρίων

15 Εδώ και μερικέ μέρες μ’ έχει προτρέψει αναγνώστης να ασχοληθώ με το θέμα των τιμών των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μάλιστα, μου έστειλε έναν πίνακα με τις τιμές, έτσι όπως ισχύουν μέχρι σήμερα, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, και Ηράκλειο, τον οποίο συμπλήρωσα με τις τιμές που θα ισχύσουν υποχρεωτικά από 1η (28)  Φεβρουαρίου του 2011: 

  ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΙΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΟΝ 1,00 ΕΥΡΩ 0,60 ΕΥΡΩ 0,75 Α Ζώνη
1,10 Β Ζώνη
ΤΙΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΙΤ 0,50 0,30 ο,55 και 0,80
ΤΙΜΗ ΑΠΟ 1 Φεβρ (ή 28 για Ηράκλειο) ΚΑΝ 1,20 (1,40 με μετεπιβίβαση) 0,80 (0,90 με μετεπιβίβαση) 1,10 Α Ζώνη
1,50 Β Ζώνη
ΤΙΜΗ ΑΠΟ 1 Φεβρ (ή 28 για Ηράκλ) ΦΟΙΤ 0,60 0,40 0,80 Α Ζώνη
1,10 Β Ζώνη

Βλέπετε στον παραπάνω πίνακα, ότι οι τιμές των εισιτηρίων στις πόλεις αυτές διαφέρουν αρκετά, με το Ηράκλειο να είναι με διαφορά η πιο ακριβή πόλη στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή με λεωφορεία, καθώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο μέσο (όπως στην Αθήνα που υπάρχει μετρό και τραμ).

Το Ηράκλειο όμως έχει την (αρνητική) πρωτιά και στο ποσοστό της αύξησης της τιμής του κομίστρου, καθώς αυτή ξεπερνά το 45% (Α’ ζώνη), ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η αύξηση είναι 20% και 33% αντίστοιχα. Όμως οι αυξήσεις στις άλλες δύο πόλεις ναι μεν επιβαρύνουν τον πολίτη, όμως τμήμα τους προέρχεται από μείωση της επιδότησης του κομίστρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή ένα μέρος του εισιτηρίου που πληρωνόταν από το κράτος στον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ, τώρα θα πληρώνεται από τον επιβάτη. Οι οργανισμοί όμως αυτοί δε θα λαμβάνουν (πολύ) περισσότερα χρήματα απ’ ότι πριν.

Στην περίπτωση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, ΟΛΗ Η ΑΥΞΗΣΗ καρπώνεται από τα ΚΤΕΛ, παρόλο που επιβλήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς δεν υπήρχε από πριν (ούτε τώρα φυσικά) καμία επιδότηση του κομίστρου από το κράτος ή το δήμο.

Σημαντικότερο όμως από την αύξηση, είναι ότι ΟΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗ ΕΠΙΒΑΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΙΣΤΡΟ!!! Στο Ηράκλειο τα λεωφορεία που κυκλοφορούν είναι σε μεγάλο ποσοστό παλιάς τεχνολογίας, ρυπαίνουν πάρα πολύ την ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχουν και τα λεγόμενα λεωφορεία-φυσαρμόνικες, που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΛΟΓΩ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, αφού σε κάθε κλειστή στροφή πρέπει να σταματήσει η κυκλοφορία στο αντίθετο ρεύμα , το οποίο καταλαμβάνουν για να περάσουν!

Τέλος, χωρίς να είναι κύρια ευθύνη των ΚΤΕΛ, για να διανύσεις με το λεωφορείο π.χ. την απόσταση κέντρο-ΤΕΙ χρειάζεσαι περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα, για μια διαδρομή περίπου 5 χιλιομέτρων!!! Κι εδώ τεράστια ευθύνη έχει ο δήμος Ηρακλείου, που δεν ασχολείται καθόλου (ή στην καλύτερη περίπτωση το έχει τοποθετήσει σε δεύτερη μοίρα) με το κυκλοφοριακό πρόβλημα  της πόλης, ενώ είναι μείζονος σημασίας για την ποιότητα της ζωής των δημοτών της!

Η “Ανθρώπινη Πόλη” για τις μετατάξεις υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Ηρακλείου

ΠΡΟΣ:  Τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Δ. Καρατζάνη
ΚΟΙΝ:  1. Δήμαρχο Ηρακλείουκ. Γ. Κουράκη
            2. ΜΜΕ Ηρακλείου

Κύριε Πρόεδρε

Με αφορμή τις μετατάξεις υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Ηρακλείου, η Γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης “ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Ανθρώπινη Πόλη” αφού συναντήθηκε με δημότες-υπαλλήλους που μετατάσσονται,  σας επισημαίνει τα παρακάτω:

  1. Ο νόμος 3852/2010 για τη “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης” προβλέπει  δύο φάσεις μετατάξεων. Την εθελούσια από πλευράς υπαλλήλου και την αναγκαστική. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “ …..εφόσον συντρέχει απονομή αρμοδιοτήτων για το σύνολο συγκεκριμένου τομέα, οι υπάλληλοι οι οποίοι κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στην αρμόδια, κατ’ αντιστοιχία, υπηρεσιακή μονάδα και σε περίπτωση ανυπαρξίας κατανομής οργανικών θέσεων, ανά υπηρεσιακή μονάδα, όσοι υπάλληλοι υπηρετούσαν την 1.1.2010 στις ανωτέρω υπηρεσιακές μονάδες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σε συναφείς κλάδους και ειδικότητες, μετατάσσονται αυτοδικαίως, στον αντίστοιχο δήμο της έδρας του νομού. Η ανωτέρω μετάταξη συντελείται με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της κρατικής περιφέρειας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από 1.1.2011”

  2. Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι οι, συντελεσθείσες αναγκαστικές μετατάξεις, εδράζονται στην ανάγκη εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, που απονέμονται στο Δήμο Ηρακλείου, από τους υπαλλήλους που τις υπηρετούσαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης . 

  3. Δεν νοείται λοιπόν “διαχείριση” των μεταταχθέντων υπαλλήλων, στη νέα τους θέση, πέραν της παραπάνω ανάγκης. Αντίθετα επιβάλλεται να αξιοποιηθούν στο έπακρο η γνώση, η συνέπεια και η πολυετής εμπειρία των ανθρώπων στην άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων και του αντικειμένου τους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών.

  4. Ως Δημοτική Κίνηση,  σας καλούμε να λειτουργήσετε αξιοκρατικά και με διαφανή κριτήρια και να μην υποκύψετε ή υπηρετήσετε οποιεσδήποτε προσωπικές φιλοδοξίες,  ατομικούς ετσιθελισμούς, ρουσφετολογικές διαδικασίες και πελατειακές  σχέσεις, από οπουδήποτε και αν προέρχονται .

Η Γραμματεία της «Ανθρώπινης Πόλης»

Αναγνώστης: Κάθε ξενοδοχείο κλείνει και μια παραλία

Εικόνα του Sea Side Resort & Spa, Crete

Ακούω τελευταία που λένε όλοι για διαφήμιση του τουρισμού της Κρήτης κλπ,και το παράδοξο είναι , ότι κάθε φορά που ανοίγει ένα ξενοδοχείο, κλείνει και μια παραλία. To αποτέλεσμα είναι σχεδόν καμιά να μην έχει μείνει για εμάς τους Έλληνες ή για άλλους τουρίστες που δε διαμένουν σε παραδοσιακές παραλίες όπου συχνάζουν κατά κύριο λόγω Έλληνες.

Οι παραλίες ή κλείνονται από τα ξενοδοχεία ή βάζουν απίστευτα ακριβές τιμές ώστε να μην πηγαίνουμε. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στην Αγία Πελαγία όπου στην δημόσια παραλία ξενοδοχείο ενοικιάζει 2  ξαπλώστρες το 2009 -30 ευρώ και το 2010 -20 ευρώ, ενώ στην παράλια συχνάζουν κυρίως Έλληνες.

Θα φτάσει πάλι το καλοκαίρι και δεν θα έχει ληφθεί κανένα μετρό, έστω κυρίως για της παραλίες που αποδεδειγμένα συχνάζουν Έλληνες.

πολίτης-αναγνώστης