ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ο ρατσισμός ορισμένων δεν έχει όρια!!

Το ότι υπάρχει έξαρση του ρατσισμού το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, είναι γνωστό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα  να εναντιώνονται στην ελληνική νομοθεσία και να παρουσιάζονται ως άλλοι “Ρομπέν των Ελλήνων”!!

Κάτι τέτοιο προσπάθησε να κάνει σήμερα το πρωί ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης, ο οποίος κατά την τελετή παράδοσης 138 κατοικιών στην περιοχή Γιάννουλη της Λάρισας αρνήθηκε να παραδώσει το παραχωρητηρίο σπιτιού του Ο.Ε.Κ. σε Αλβανίδα δικαιούχο, ισχυριζόμενος ότι πρώτα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, και ακολούθως των αλλοδαπών.

Προφανώς δεν ένοιαζε ιδιαίτερα τον κο Ροντούλη, ότι η συγκεκριμένη κυρία βρίσκεται και εργάζεται νόμιμα στη χώρα μας, πληρώνει τις εισφορές της υπέρ του ΟΕΚ, και είχε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, για να συμμετάσχει στη διαδικασία κλήρωσης εργατικών κατοικιών!  Του αρκούσε μόνο ότι είναι Αλβανίδα υπήκοος!

Το περιστατικό αυτό βέβαια προκάλεσε την οργή και την έντονη αντίδραση  δεκάδων πολιτών, αλλά και της προέδρου του Ο.Ε.Κ. κας Γωγώ Κωτίδου  η οποία του φώναξε «Ντροπή σου», για να απαντήσει ο κος Ροντούλης ότι  «η κ. Κωτίδου είναι υπηρεσιακή παράγοντας και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις για εκπροσώπους του Κοινοβουλίου» , ζητώντας από τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση να την επαναφέρει στην τάξη!!!

Το λυπηρό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο συγκεκριμένος “εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου” εκτός του ότι αντιπροσωπεύει μια μερίδα Ελλήνων, είναι και εκπρόσωπος των πολυτέκνων! Και χρησιμοποιεί την ιδιότητά του αυτή για να δικαιολογήσει τα ρατσιστικά του ένστικτα!!

Αν δεν του αρέσουν οι νόμοι της χώρας του κου Ροντούλη, ας προσπαθήσει να τους αλλάξει μέσα στο κοινοβούλιο. Μέχρι να το πετύχει αυτό όμως  καλά θα κάνει να τους τηρεί απαρέγκλιτα, και όχι κατά το δοκούν.

Αντάρτικο ξεκινάνε οι περιπτερούχοι της Κρήτης για την τιμή του πακέτου των τσιγάρων!!

Άλλη μια πρωτοβουλία επαγγελματικής ομάδας, ενάντια στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, ξεκινάει από την Κρήτη. Μετά τους καφεστιάτορες, που πρώτοι είχαν αντιδράσει στον αντικαπνιστικό νόμο βάζοντας τασάκια στα μαγαζιά τους, και μαζεύοντας υπογραφές από τους πελάτες τους, έρχονται τώρα οι περιπτερούχοι της Κρήτης ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ, ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ!!!   

Η κίνηση αυτή θα είναι πανελλαδική, ξεκινά όμως από την Κρήτη. Έτσι, από τις 15 Φεβρουαρίου το πακέτο στο νησί μας θα πωλείται 10 λεπτά ακριβότερα από την αναγραφόμενη τιμή, αφού σε αυτό θα τοποθετείται νέα ετικέτα με την τιμή πώλησης από τους περιπτερούχους. Ο συγκεκριμένος κλάδος υποστηρίζει ότι έχουν δικαίωμα να το κάνουν αυτό, καθώς η τιμή που αναγράφεται στο πακέτο είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Μάλιστα, λένε ότι αυτό ισχύει σε όλη την Ευρώπη!

Αυτό που ίσως να διαφεύγει, είναι ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει και αξιοπρεπείς μισθούς, και δεν είναι υπό πτώχευση!! Όπως επίσης και ότι η τιμή του πακέτου έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια!!

Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη κίνηση βοηθήσει στο να μη σβήσει το επάγγελμα του περιπτερά ή όχι, αλλά ίσως βοηθήσει περισσότερο κόσμο ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!!!

Δε σοβαρευόμαστε επιτέλους;;;

Διαβάζω πρωί- πρωί ότι στο Ηράκλειο συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, και μάλιστα νεαροί (31 και 33 ετών), επειδή (άκουσον- άκουσον) έκλεψαν σκουπίδια από κάδο ανακύκλωσης!!! Το ανακυκλώσιμο υλικό λέει, ήταν…απροσδιορίστου αξίας!!!

ΒΡΕ ΔΕ ΣΟΒΑΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ;

Φοβερό θέμα βρήκαν να ασχοληθούν δήμος και αστυνομία!!! Δεν έχουν τίποτα ποιο σοβαρό, μόνο ποιος παίρνει ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους!!! Από πότε βέβαια τα σκουπίδια αποτελούν ιδιοκτησία κάποιου, δεν το καταλαβαίνω!!!

Αν θέλατε ντε και καλά να ασχοληθείτε με αυτό, ας λέγατε ΠΟΣΟ ΛΥΠΗΡΟ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΥΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΥΛΙΚΑ ΑΞΙΑΣ ΜΟΛΙΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ!!!

Αν πάλι θέλατε να ασχοληθείτε με τις κλοπές, νομίζω ότι στην Κρήτη και στο Ηράκλειο καθημερινά πλέον διαπράττονται πολύ πιο σοβαρές κλοπές. 

Τέλος, αν θέλατε να ασχοληθείτε με τα σκουπίδια πραγματικά, ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΗ!!!!

Ποιο είναι τελικά το ζητούμενο στο δημόσιο;

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ τις εξελίξεις στο δημόσιο τομέα. Από τη μία μεριά έχουμε την κυβέρνηση δια του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών να διαδίδουν σε όλους τους τόνους ότι το δημόσιο είναι υπερτροφικό, με πάρα πολλούς υπαλλήλους, οι οποίοι δεν χρειάζονταν να προσληφθούν. Άποψη βέβαια που δεν επιβεβαιώθηκε με την απογραφή, καθώς αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα σε αυτό το θέμα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά τέλος πάντων. Με την άποψη της κυβέρνησης, και μετά από τη σχετική προπαγάνδα που έχει προηγηθεί, φαίνεται ότι συντάσσεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Από την άλλη όμως, με τις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων στη χώρα από τους δήμους και τους διάφορους οργανισμούς, βλέπουμε τους ίδιους τους πολιτικούς να δηλώνουν ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες! Μάλιστα στο δήμο Αθηναίων το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε και ψήφισμα υποστήριξής τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο για τη μονιμοποίησή τους! Αλλά και στο Ηράκλειο, ξέρω περίπτωση προέδρου δημοτικής επιχείρησης που προέτρεπε τους συμβασιούχους να πάνε στα δικαστήρια, να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους, με την υποστήριξή του φυσικά!

Και η απορία μου είναι η εξής: είναι τελικά υπερτροφικός ο δημόσιος τομέας, ή όχι; Γίνεται να είναι υπερτροφικός, και ταυτόχρονα οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δηλαδή οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να καλύπτονται από μόνιμους υπαλλήλους;

Και να συμπληρώσω την απορία μου με άλλο ένα σκέλος: πως γίνεται σε όλες, μα όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, να υπάρχουν πάρα πολλές κενές οργανικές θέσεις; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, και όχι απολύσεων…

Το ότι έχει γίνει πολύ κακή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα, το καταλαβαίνω, και συμφωνώ απόλυτα. Το ότι έχουν παιχτεί πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες και των εργαζομένων στο δημόσιο, και των υπολοίπων πολιτών, που πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν τους παρέχονται όπως πρέπει, επειδή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μεταταχθεί (με μέσον) σε υπηρεσίες άλλες από αυτές που προσλήφθηκαν αφήνοντας κενή τη δική τους θέση, επίσης το καταλαβαίνω. Το ότι τελικά δε λειτουργεί ο δημόσιος τομέας όπως θα έπρεπε, επίσης το καταλαβαίνω, και συμφωνώ (εν μέρει).

Όμως αυτό απέχει κατά πολύ από το να λέμε ότι ο δημόσιος τομέας είναι υπερτροφικός. Αυτό είναι ένα παραμύθι, που μοναδικό στόχο έχει τη μείωση των μισθών στο δημόσιο. Το παραμύθι αυτό το “έφαγε” ο κόσμος, που συμφωνούσε με τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Αυτό άνοιξε την όρεξη της κυβέρνησης, που με εργαλείο το ενιαίο μισθολόγιο, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περεταίρω μειώσεις μισθών.

Εξυπηρετείται καλύτερα όμως τώρα ο πολίτης στις δημόσιες υπηρεσίες; Ή μήπως το προσωπικό έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού όσοι μπορούν να φύγουν ακόμα και με μειωμένη σύνταξη το κάνουν, και όσοι μένουν, έχουν μειωμένη απόδοση, αντίστοιχη με τις μειώσεις μισθού που έχουν μονομερώς υποστεί;

Το ζητούμενο λοιπόν της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα, και όχι η συρρίκνωση του, σε αριθμητικό αλλά και μισθολογικό επίπεδο. Αυτό ενδιαφέρει κυρίως τον πολίτη: να πάει σε μια δημόσια υπηρεσία, και να μη χάσει όλη τη μέρα για ένα απλό θέμα. Όσο για τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τις περικοπές στο δημόσιο, έχει γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλές φορές ότι αν η φοροδιαφυγή είχε καταπολεμηθεί όπως θα έπρεπε, δεν θα υπήρχε η ανάγκη για κανένα δημοσιονομικό μέτρο.

Μάλλον στραβά αρμενίζουμε κατά τη γνώμη μου στο θέμα του δημόσιου τομέα. Και επειδή ο γιαλός ποτέ δε θα ευθυγραμμιστεί με τη δική μας πορεία, ας αλλάξουμε ρότα έστω και τώρα, μήπως επιτέλους δούμε στο βάθος του ορίζοντα στεριά.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Μόνο πολιτικές ευθύνες βλέπουν τα κόμματα για τη Siemens

image Χτες βράδυ δόθηκαν στη δημοσιότητα οι θέσεις των ομάδων βουλευτών που εκπροσωπούν τα κόμματα στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Και αναφέρομαι σε ομάδες βουλευτών, γιατί μετά οι προτάσεις που κάνουν θα πάνε στην ολομέλεια της βουλής, η οποία θα αποφασίσει αν τα πορίσματα αυτά θα υιοθετηθούν πλήρως, μερικώς ή καθόλου.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα δημοσιοποιήθηκαν:

  • Το ΠΑΣΟΚ, επιρρίπτει ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ευθύνες:

- Για τον ΟΤΕ στους Τάσο Μαντέλη, Χρ.Βερελή, Γ.Παπαντωνίου και Νικ.Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Μιχ.Λιάπη και Γ.Αλογοσκούφη από τη τη Ν.Δ.

- Για τον ΟΣΕ στους Χρ. Βερελή και Μιχ. Λιάπη

- Για το C4I στους Γ. Παπαντωνίου και Γ.Βουλγαράκη, Βυρ.Πολύδωρα, Πρ.Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη από τη Ν.Δ.

- Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το "ξέπλυμα" χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

  • Η Ν.Δ.καταλογίζει ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησής του Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Χρήστο Βερελή και Τάσο Μαντέλη, τον πρώην υφυπουργό Ευαγ. Μαλέσιο, αλλά και τους νυν υπουργούς Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή για τη φυγή του Φόλκερ Γιουνγκ στο εξωτερικό.
  • Το ΚΚΕ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.
  • Ο ΛΑ.Ο.Σ. πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ  ζητά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να αναφέρει ονόματα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί όμως, και να μας μείνει από αυτά που δημοσιεύτηκαν, είναι ότι τα δυο μεγάλα κόμματα επιρρίπτουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΕΣ στους πολιτικούς, για τους οποίους προτείνουν να γίνει περεταίρω διερεύνηση για ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.

ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Ή ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ !!!

Μάλιστα, όπως γράφεται σήμερα στα δημοσιογραφικά portals, με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες»…

Από το πόρισμα φάνηκαν λοιπόν οι προθέσεις τους!! Ναι μεν μας πετάνε μερικά ονόματα για να νομίζουμε ότι “θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο”,  αλλά τους επιρρίπτουν μόνο πολιτικές ευθύνες. Τι να τις κάνουμε τις πολιτικές ευθύνες κύριοι;;; Έτσι κι αλλιώς, όλοι αυτοί είναι πολιτικά νεκροί!!  Ποιος θα δώσει πίσω τα λεφτά να μας πείτε!!

Όσο για την “πολιτική” τους καριέρα, και αυτών αλλά και εσάς των υπολοίπων, ο λαός θα αποφασίσει, και όχι μόνοι σας…

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Για άλλη μια φορά ζητά ευνοϊκή μεταχείριση η Εκκλησία, και αυτή τη φορά δυστυχώς στην Κρήτη

Η Εκκλησία της Κρήτης, και ο συμπαθέστατος και πραγματικά πολύ αξιόλογος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ, προέβησαν κατά τη γνώμη μου χτες σε μια ενέργεια, που δεν αρμόζει στου δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Ζήτησε με επιστολή του από τον υπουργό Εσωτερικών, να διορίσει τριάντα πέντε νέους κληρικούς για το έτος 2011, “προκειμένου να διακονήσουν τις λειτουργικές, ποιμαντικές και κοινωνικές ανάγκες των πιστών” . Ζητάει δηλαδή στην ουσία ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ η Εκκλησία της Κρήτης από τον κανόνα 5 αποχωρήσεις – 1 πρόσληψη, και να προσληφθούν όλοι όσοι κρίνει η Εκκλησία ότι χρειάζονται για να διατελέσει το έργο της. Μάλιστα, άκουσα και στην τηλεόραση να λένε, ότι από κάποια χωριά συνταξιοδοτείται ο μοναδικός κληρικός, και δε θα υπάρχει άλλος στην ενορία..

Από κοντά βέβαια και ο Αυγενάκης, να κερδίσει τη συμπάθεια των πιστών, υποστηρίζοντας το αίτημα της εκκλησίας με δική του επιστολή στο Ραγκούση!! Αυτό για μένα είναι τουλάχιστον αστείο!! Ας έρθω όμως πάλι στο θέμα…

Δε θα εξετάσω σε βάθος τι έργο επιτελεί η Εκκλησία. Θα πω μόνο δυο κουβέντες: υπάρχουν πολλοί κληρικοί, που πραγματικά είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους, και επιτελούν και κοινωνικό έργο, εκτός από ιερατικό. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί κληρικοί, οι οποίοι έχουν βολευτεί στη θέση τους, κάνουν απλά τη λειτουργία τους στην εκκλησία (και σε αυτή μασάνε τα μισά λόγια για να μην καθυστερήσουν στις υπόλοιπές τους δουλειές τους) και κατά τ’ άλλα εκμεταλλεύονται και ποικιλοτρόπως τη θέση που κατέχουν στην κοινωνία δεχόμενοι την προνομιακή μεταχείριση των πιστών. 

Όμως σήμερα, την εποχή που η χώρα μας αντιμετωπίζει τρομερά οικονομικά προβλήματα, που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας, και όταν η εκκλησία δε συνεισφέρει όπως θα έπρεπε φορολογικά στη χώρα, ενώ οι κληρικοί πληρώνονται από το κράτος, δηλαδή από τους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Και μάλιστα, όταν την ίδια ακριβώς στιγμή, στους δρόμους γύρω από τη μητρόπολη, διαδηλώνουν 42 υπό απόλυση συμβασιούχοι των παιδικών σταθμών, που αφήνουν 500 παιδιά χωρίς σχολείο, και πριν λίγες μόλις ημέρες διαδήλωναν 150 συμβασιούχοι της ΔΕΠΤΑΗ, οι οποίοι επίσης απολύθηκαν!!!

Ας επιτελεί λοιπόν το όποιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο η Εκκλησία της Κρήτης, με το προσωπικό που διαθέτει, και με όποιο προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο να προσληφθεί το 2011. Και αν υπάρχουν κενά σε κάποιες ενορίες, ας γίνουν μεταθέσεις από άλλες κοντινές που υπάρχει πλεόνασμα. Στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, αν δεν το έχουν ακούσει στη Μητρόπολη, αυτή την εποχή γίνονται από απολύσεις μέχρι υποχρεωτικές μετατάξεις, και μάλιστα σε εντελώς διαφορετικές υπηρεσίες!!!

Και ας μην προκαλεί η Εκκλησία περαιτέρω ζητώντας και σε αυτό τον τομέα ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ. Η εξαίρεση από τη φορολογία είναι νομίζω υπέρ αρκετή…

Τέλος στη φαρσοκωμωδία του Βατοπεδίου

image Έκλεισε χτες και τυπικά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, όπως είχε ονομαστεί. Με ψήφους 5 υπέρ και κανένα κατά, τα μέλη του Συμβουλίου του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου  την απόφασή τους ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται τρεις πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας Ευ. Μπασιάκος, Π. Δούκας και Αλ. Κοντός χετικά με το σκάνδαλο των "ιερών ανταλλαγών" της μονής Βατοπεδίου είναι παραγεγραμμένα. Και λέω τυπικά, γιατί ουσιαστικά είχε κλείσει ταυτόχρονα με το κλείσιμο της Βουλής από τον Κώστα Καραμανλή το 2009, αφού τότε παραγράφηκαν τα αδικήματα των πολιτικών προσώπων.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, ΤΣΑΜΠΑ συστήθηκε η εξεταστική και η προανακριτική επιτροπή, αφού ήταν γνωστό σε όλους τους πολιτικούς ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ! Αυτοί όμως το έκαναν έτσι κι αλλιώς, έδωσαν την παράστασή τους για τα μάτια των αφελών πολιτών που νόμιζαν ότι κάτι μπορεί να βγει από αυτή την ιστορία, και μετά πέταξαν το μπαλάκι στους δικαστές. ‘Έβγαλαν” υποτίθεται την ευθύνη από πάνω τους, και την έριξαν στους δικαστές, και ταυτόχρονα έβαλαν στην τσέπη και μερικές χιλιάδες ευρώ από τις αμοιβές για τις επιτροπές! Οι δικαστές όμως, φυσικά και δεν μπορούν να παραβούν τους νόμους. Οπότε φαντάζομαι ότι για αδικήματα που είναι παραγεγραμμένα, δεν μπήκαν καν στην ουσία της υπόθεσης όσον αφορά στους πρώην υπουργούς. Απλά ψήφησαν ότι η όποια ευθύνη μπορεί να έχουν έχει παραγραφεί.

Όμως ευτυχώς για την κοινή γνώμη, δεν έμειναν εκεί. Η Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά και από προκλητικές δηλώσεις πολιτικών, που προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στους δικαστές για την ατιμωρησία των πολιτικών, εξέδωσε μια πολύ σκληρή, αλλά αληθή ανακοίνωση, η οποία σε κάποιο σημείο της αναφέρει:

«Οι ευθύνες για τα αποτελέσματα αυτά ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνουν την ατιμωρησία τους….Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο ισχύων νόμος για την ευθύνη υπουργών διαμορφώθηκε από τη Βουλή και όχι από το δικαστικό σώμα. Οι δικαστές, συνεπώς, δεν μπορούν να παρανομήσουν κατά την εφαρμογή του, σε διάψευση των προσδοκιών αλλά και των συνηθειών ορισμένων». Στο τέλος δε της ανακοίνωση, η Ένωση Δικαστών καλεί  τους πολιτικούς που, “μέχρι τώρα επιφύλαξαν στους εαυτούς τους το προνόμιο να έχουν και την πίτα και το μαχαίρι”, να «κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους και να σταματήσουν να στοχοποιούν τους δικαστές και μάλιστα στις ύποπτες ημέρες που ζούμε. Ίσως έτσι επιτύχουν την ύστατη ώρα της απαξίωσης στα μάτια του λαού, να περισώσουν κάτι από την αξιοπιστία τους. Για να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο».

Πάμε τώρα για το επόμενο σκάνδαλο, αυτό της Siemens. Και σε αυτό υπάρχει παραγραφή, αφού μόνο μετά το 2007 δεν είναι παραγεγραμμένα να αδικήματα πολιτικών. Δηλαδή, για την υπόθεση του C4I, που προμηθεύτηκε το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ!! Ευτυχώς όμως υπάρχει και το διάστημα 2007 με 2009, που κάτι μπορεί να βγει, αν και πολύ αμφιβάλω. Πάλι κανένας υπάλληλος θα την πληρώσει!!!

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Minoistas: μια νέα ομάδα δράσης για το Ηράκλειο γεννιέται, στα πρότυπα των Atenistas

[1.jpg]

Μια νέα ομάδα δράσης από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που αγαπούν το Ηράκλειο άρχισε να συγκροτείται το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας. Στα πρότυπα των Αθηναίων Atenistas, που όλοι γνωρίσαμε μέσα από την εκπομπή  “Πρωταγωνιστές”, οι Minoistas έχουν σαν στόχο τον συντονισμό δραστηριοτήτων που θα επιτρέψει ένα ουσιαστικό αισθητικό και περιβαλλοντικό λίφτινγκ του Ηρακλείου.

Οι Minoistas δεν είναι κομματικός οργανισμός, ούτε δημοτική παράταξη, αλλά μια ανοιχτή, ζωντανή κοινότητα που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για ένα καλύτερο Ηράκλειο πιστεύοντας στην αναζωογονητική δύναμη της δράσης. Οι αρχές της υπό σύστασης ακόμα ομάδας είναι:

  • Πίστη στη δύναμη της μικρής κλίμακας
  • Τήρηση και σεβασμός στη νομιμότητα
  • Μανία με την καθαριότητα
  • Αγάπη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ποδήλατα
  • Ανάδειξη των καλών πλευρών της πόλης μας
  • Στήριξη της επιχειρηματικότητας
  • Αγάπη και φιλοξενία των τουριστών
  • Πίστη για αλλαγή των κακώς κείμενων του Ηρακλείου

Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε και θέλετε να συμμετέχετε στις δράσεις των Minoistas ως εθελοντές, στείλτε στο e-mail: minoistas@gmail.com τα στοιχεία σας προκειμένου να ενταχθείτε στην λίστα των μελών. Απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να στείλετε είναι: Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, E-mail και Κινητό ή/και σταθερό τηλέφωνο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο blog της ομάδας.

Ελπίζω η προσπάθεια αυτή να έχει την ανταπόκριση του κόσμου, και η ομάδα αυτή να αριθμήσει πολλά μέλη. Γιατί το Ηράκλειο δυστυχώς χρειάζεται πολύ δουλειά, και η συμβολή ενεργών πολιτών στην ανάδειξη ζητημάτων, αλλά και η οργάνωση δράσεων για μια καλύτερη πόλη μπορεί να επηρεάσει θετικά μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Και ποιος ξέρει, ίσως και τη δημοτική αρχή!

Καλή επιτυχία!!!

Επικοινωνιακό παιχνίδι και στα “κλειστά” επαγγέλματα από την κυβέρνηση. Μάχη με το ΤΕΕ

Kleista Epaggelmata

Χαμός γίνεται τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης για το επερχόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όμως, πέρα από τις δηλώσεις εκατέρωθεν, και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα, και που θα διαρκέσουν μάλλον για μεγάλο διάστημα, ένα επικοινωνιακό παιχνίδι έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση, με σκοπό να κερδίσει και σε αυτό το ζήτημα την υποστήριξη της κοινής γνώμης.  Σε αυτό το παιχνίδι, φυσικά στρατιώτες της κυβέρνησης είναι τα μέσα ενημέρωσης. Και θα παρουσιάσω ένα σημαντικό στοιχείο γι’ αυτό, που ανέδειξε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Μόλις χτες παρουσιάστηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που καταδικάζει το ΤΕΕ για τις ελάχιστες  αμοιβές των μηχανικών, του επιβάλλει πρόστιμο και το
υποχρεώνει να σταματήσει να εμπλέκεται με  τον καθορισμό ή την αναπροσαρμογή των αμοιβών από τώρα και στο  εξής. Η απόφαση αυτή όμως, όπως προκύπτει από το πρακτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε ληφθεί στις 22.12.2010 και ενώ καθυστέρησε η δημοσιοποίησή της επί σχεδόν ένα μήνα, επελέγη να δοθεί στη δημοσιότητα και να κοινοποιηθεί στο ΤΕΕ τις ημέρες της διαβούλευσης της Κυβέρνησης με το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας για το άνοιγμα των “κλειστών επαγγελμάτων”. Τυχαίο;;;

Όμως, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης, επιστρατεύτηκε όπως φαίνεται και η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού, όπως αναφέρει το ΤΕΕ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε για το θέμα, η Επιτροπή  το 2007, μετά από αίτηση της Ένωσης Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) και ορισμένων μελών της, συζήτησε το αίτημα τους να μην εξετάζονται από το ΤΕΕ οι προϋπολογισμοί των έργων που κατατίθενται από τα Μέλη της, το οποίο και απέρριψε. Για το ίδιο θέμα δηλαδή, είχε πει τότε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ. Τώρα, όλως τυχαίως, άλλαξε γνώμη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αυτό όμως που παρέβλεψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η κυβέρνηση, είναι ότι το ΤΕΕ είναι θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας για τεχνικά ζητήματα και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και όχι ένας απλός επαγγελματικός σύνδεσμος. Ακόμα, παρέβλεψε ότι το ΤΕΕ σύμφωνα με το B.Δ.  30/31-5-1956 είναι αρμόδιο να υπολογίζει τα ελάχιστα όρια αμοιβών των  μηχανικών που έχουν καθοριστεί με τα B.Δ.  19/21-2-38, Π.Δ.696/74, Π.Δ. 515/89, κλπ.  Επί πλέον, στην πραγματικότητα καμιά ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαγορεύει  ρυθμίσεις για ελάχιστες αμοιβές μηχανικών που αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε πολλά  άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει όλους και όλα στη μάχη με το ΤΕΕ. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τους φαρμακοποιούς, και με τους δικηγόρους. Και ως τελευταίο όπλο, ετοιμάζεται να σερβίρει στην κοινή γνώμη μια ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, την οποία παρήγγειλε μόλις χτες, η οποία προφανώς και θα δείχνει ότι η κοινή γνώμη συμφωνεί με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Και πως να είναι διαφορετικά, όταν ο μπαμπάς μας, η μαμά μας, ο παππούς και η γιαγιά μας που θα συμμετάσχει στην  ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ δημοσκόπηση, ενημερώνεται γι’ αυτά τα θέματα από την ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ;;

Όλα λοιπόν παίζονται σε επικοινωνιακό επίπεδο, και η κυβέρνηση το ξέρει αυτό, και ρίχνει μεγάλο βάρος στο τι παρουσιάζεται προς τα έξω, και με ποιο τρόπο. Όμως, έχει κάνει κι ένα λάθος: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ. ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΙΣΧΥΕ ΑΥΤΟ, Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ.

Αλλά πρέπει να ταΐσουμε και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων , που τόσο μας έχουν σταθεί τον τελευταίο καιρό…

Δελτίο τύπου φοιτητικών συλλόγων Ηρακλείου για τα εισιτήρια του Αστικού ΚΤΕΛ

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης, το προηγούμενο διάστημα, κατάφεραν με συνεχείς κινήσεις διαμαρτυρίας να ανοίξουν το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της ακριβής τιμής των εισιτηρίων στις δημόσιες μεταφορές της πόλης. Οι κινήσεις μας αυτές έτυχαν ευρύτατης αποδοχής από την κοινωνία του Ηρακλείου, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με προπηλακισμούς, τραμπουκισμούς και απειλές (μέχρι και για μηνύσεις) από την διοίκηση του αστικού λεωφορείου Ηρακλείου.

Με τον ερχομό της νέας χρονιάς, άλλο ένα χαράτσι έρχεται να προστεθεί στην τιμή του εισιτηρίου, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις από την εταιρεία και τον ίδιο τον πρόεδρό της, κ. Καλλέργο Βουλγαράκη για μη αύξηση στο αντίτιμο του εισιτηρίου.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και του φοιτητικούς συλλόγους. Με τις νέες τιμές όλη η κοινωνία του Ηρακλείου πλήττεται και ιδιαίτερα οι κοινωνικές ομάδες που σήμερα τα βγάζουν ούτως ή άλλως δύσκολα (όπως οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι κτλ.).

Για αυτούς τους λόγους, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε τους φοιτητές όλων των σχολών του Ηρακλείου, τους φορείς της πόλης, τα επιμελητήρια, τα σωματεία και τους συλλόγους, τις δημοτικές παρατάξεις αλλά και τους απλούς πολίτες της πόλης σε μια κοινή σύσκεψη την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Οργανωνόμαστε και συντονιζόμαστε για να μην περάσει το νέο χαράτσι στα εισιτήρια των λεωφορείων!

Ομάδα “Δικαίωμα”: Τέρμα στην γκρίνια, να αρχίσει η δράση και στο Ηράκλειο

Οι άνεργοι δεν είμαστε αριθμοί σε στατιστικές. Είμαστε άνθρωποι με δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Σήμερα με την τρόικα και το μνημόνιο μας βυθίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Η περίοδος του ¨δεν βαριέσαι, δεν γίνεται τίποτα” και του καναπέ πρέπει να τελειώσει!

Ως άνεργοι, βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση. Υπάρχει ελπίδα μόνο αν αρχίσουμε να συζητάμε μεταξύ μας, ενωθούμε και συντονιστούμε.

Τι μπορούμε να διεκδικήσουμε:

 

· εγγραφή στα μητρώα ανέργων να σημαίνει αυτομάτως επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στην ανεργία

· με την κάρτα ανεργίας να υπάρχει δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδος σε σινεμά, συναυλίες, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία

· έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ

· οι άνεργοι να απαλλαγούμε από τα δημοτικά τέλη

· το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς επιβάρυνση των ανέργων

· κατά το διάστημα ανεργίας οι άνεργοι να έχουμε πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

· ο Δήμος και η Περιφέρεια να πιεστούν να δώσουν κονδύλια και να απαιτήσουμε μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική, πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς εύρεσης εργασίας, περισσότερες προσλήψεις

Σε αυτά τα πλαίσια, η ομάδα “Δικαίωμα” παίρνει την πρωτοβουλία να συγκροτήσει σύλλογο ενάντια στην ανεργία στο Ηράκλειο που θα απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς να ασκούν κοινωνική πολιτική, θα κινητοποιεί ανέργους και ελαστικά εργαζόμενους για τα δικαιώματα τους.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν αρκεί να σταματήσει η μοιρολατρεία και να ξεκινήσει η δράση!

Για τι παλεύει η ομάδα “Δικαίωμα”:

Ως ομάδα εργαζομένων και ανέργων “Δικαίωμα” παλεύουμε για την συσπείρωση και κινητοποίηση των ανέργων, των ευέλικτα εργαζόμενων, αυτών χωρίς δικαιώματα, σταθερότητα και κοινωνική ασφάλιση. Στοχεύουμε στην ενημέρωση των εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους στη δουλειά, στην απόλυση, στην ασφάλιση, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους και αντιστεκόμαστε στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Έλα τώρα σε επαφή με την ομάδα Δικαίωμα και οργάνωσε τη δράση σου:

τηλέφωνα: 6974 398910, 6942 052685

www.dikaioma.gr               dikaioma.ira@gmail.com

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ξεπέρασαν τους 100.000 επισκέπτες οι “Αντίπαλοι”

Εννέα μήνες και κάτι έχουν περάσει από την πρώτη ανάρτηση του blog Αντίπαλοι. Ενός blog που δημιουργήθηκε καθαρά για εκτόνωση, για ψυχοθεραπεία, σε μια περίοδο που τα οικονομικά μέτρα της σχετικά νέας τότε κυβέρνησης ξεκινούσαν να επηρεάζουν πλέον άμεσα τις ζωές των περισσοτέρων πολιτών της χώρας.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό που με οδήγησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου. Ήθελα μέσα από τις σελίδες του να εκφραστεί η άποψη του μέσου Έλληνα και Ηρακλειώτη πολίτη, να αναδειχτούν οι προβληματισμοί του, αλλά και να αναδειχτούν ζητήματα που αφορούν το Ηράκλειο, την Κρήτη, και την Ελλάδα. Να σχολιαστούν οι αποφάσεις των δημοτικών και κυβερνητικών παραγόντων και να αναδειχθεί τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις κινήσεις τους. Τέλος, ήθελα να καυτηριαστεί και οι συμπεριφορά που έχουμε κι εμείς οι ίδιοι οι πολίτες σε ζητήματα της καθημερινότητάς μας, και να δοθεί βήμα σε φορείς και οργανώσεις που οι εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά sites έχουν αποκλείσει.

Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν εύκολη. Στην αρχή μάλιστα, αναζήτησα και βοήθεια από φίλους, ζητώντας τους να κάνουν αναρτήσεις. Η δική τους καθημερινότητα όμως φαίνεται δεν τους το επέτρεψε, αφού ο καθένας από αυτούς έχει τη δουλειά του και την οικογένειά του. Έτσι, συνέχισα την προσπάθεια αυτή μόνος, πολλές φορές σε βάρος της δικής μου οικογένειας, και του χρόνου που κλέβω από αυτήν για να γράφω. Η επισκεψιμότητα που αποκτούσε σιγά-σιγά το blog μου έδινε δύναμη για τη συνέχεια, όπως και τα μηνύματα των αναγνωστών.  Η δημιουργία σελίδας στο facebook  ήταν καθοριστική για τη διάδοσή του, καθώς μέσω αυτής οι αναρτήσεις πηγαίνουν άμεσα στους αναγνώστες, αντί να έρχονται αυτοί στο blog. Όπως καθοριστική ήταν και η πρόσβαση που μου δόθηκε στη σελίδα του Νομού Ηρακλείου στο facebook (Γρηγόρη σ’ ευχαριστώ πολύ), που φιλοξενεί πλέον αναρτήσεις μου σχετικές με το Ηράκλειο.

Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Εννιά μήνες μετά, οι επισκέψεις στο ιστολόγιο ξεπέρασαν τις  100.000 .  Δεν ξέρω αν είναι πολλές ή λίγες. Ξέρω μόνο ότι είναι η μοναδική ανταμοιβή για το χρόνο που διαθέτω. Και μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια να γνωρίζω ότι καθημερινά πάνω από τετρακόσια άτομα επισκέπτονται τους “Αντίπαλους” , σχολιάζουν τις αναρτήσεις, κι ενδιαφέρονται για τις απόψεις μου, οι οποίες είναι καθαρά προσωπικές, και πέρα από κάθε κομματική σκοπιμότητα.

Σας ευχαριστώ όλους που περιλαμβάνετε το  blog “Αντίπαλοι” στην καθημερινή σας περιήγηση στο διαδίκτυο (σαν τον Αιμίλιο Λιάτσο ακούστηκα τώρα, αλλά τέλως πάντων). Περιμένω τις δικές σας απόψεις και σχόλια για τα θέματα που σας απασχολούν. Με τη δική σας συμμετοχή, ίσως τα επόμενα 100.000 κλικ να έρθουν πιο σύντομα…

Καλό το κόλπο από το δήμο Αθηναίων, αλλά δεν “ψαρώσαμε”…

«Οι συμβασιούχοι αντιπροσωπεύουν το 1/3 των εργαζομένων του δήμου και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι συμβασιούχοι παράγουν μεγαλύτερο μέρος του συνολικού έργου».

Με αυτή τη φράση ο δήμαρχος Αθηναίων κος Καμίνης τοποθετήθηκε για το θέμα των συμβασιούχων, στη συζήτηση που έγινε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα, με ψήφους 44 έναντι 3, εγκρίθηκε και σχετικό ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιτελούν πραγματικό έργο. Ο κος Καμίνης ακόμα τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει ζητήσει παράταση των προσωρινών διαταγών έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ώστε να μη βρεθούν οι άνθρωποι αυτοί στο δρόμο.
“Τις αποφάσεις μας θα τις πάρουμε βήμα-βήμα, θα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη και θα πράξουμε ανάλογα με το συμφέρον των δημοτών αλλά και των συμβασιούχων”, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Το όλο πράγμα εμένα μου μυρίζει διπλωματία, κι επικοινωνιακό παιχνίδι. Τι ρόλο παίζει ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΥΤΟ, αν οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, περί πάγιων και διαρκών αναγκών που οδηγούν σε μονιμοποίηση; Και ποιος δικαστής θα κρίνει ενάντια στο νόμο, επειδή υπάρχει ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου; Όλα τα παραπάνω φυσικά τα γνωρίζει καλά ο κος Καμίνης, αλλά και ο κος Κακλαμάνης, και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι. Απλά επέλεξαν αυτή τη στάση, ώστε να δικαιολογηθούν απέναντι στους εργαζόμενους όταν οι δικαστικές αποφάσεις βγουν και είναι αρνητικές. Γιατί, αν όχι όλες, στην πλειοψηφία τους θα είναι αρνητικές.

Δεν ξέρω όμως αν έτσι θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι χαζοί, και πιστεύουν τόσο εύκολα αυτά τα “ευτελή” για μένα κολπάκια όσον τους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, ή αν  απλά του κάνουν από τύψεις που οδηγούν στην ανεργία τόσους ανθρώπους που χρόνια κρατούσαν όμηρους με διαδοχικές συμβάσεις, υφαρπάζοντας την ψήφο αυτών και των μελών των οικογενειών τους. Επειδή όμως για να νιώσεις τύψεις προϋποθέτει να έχεις και αισθήματα, κι επειδή μιλάμε για πολιτικούς, καταλήγω στην πρώτη εκδοχή…

Υ.Γ.: Μην παραξενευτείτε αν δείτε το παράδειγμα του δήμου Αθηναίων να το ακολουθούν και άλλοι δήμοι ανά την Ελλάδα, με πρώτο πρώτο το δήμο Ηρακλείου…

Απαράδεκτο να λειτουργεί ο μοναδικός παιδικός σταθμός για ΑμΕΑ με 4 από τους 5 εργαζόμενους να είναι συμβασιούχοι

image Αυτό που διαβάζω σήμερα για το μοναδικό παιδικό σταθμό για ΑμΕΑ, είναι πέρα από κάθε λογική!!! Οι 4 από τους 5 εργαζόμενους είναι συμβασιούχοι!! Είναι δυνατόν; ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΑ 4/5 ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ! 

Πόσα χρόνια λειτουργεί αυτός ο σταθμός, ο οποίος σημειωτέον δεν είναι ο μοναδικός μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε επίπεδο Κρήτης;Δεν μπορούσε ο δήμος Ηρακλείου να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, για να καλύψει τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται; Ακόμα και πριν 2 χρόνια είχε γίνει διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν μπορούσε τότε να προβλεφθούν θέσεις για το συγκεκριμένο παιδικό σταθμό, αλλά και για τους υπόλοιπους;

Φυσικά και μπορούσε. Όμως αυτό θα στερούσε τη δυνατότητα από τους δημοτικούς μας άρχοντες να “κάνουν παιχνίδι” σε κάθε προεκλογική περίοδο με τους συμβασιούχους και τις οικογένειές τους. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τους 4 από τους 5 εργαζόμενους να απολύονται, και να πρέπει τα 10 παιδάκια που είναι ΑμΕΑ να επιστρέψουν στα σπίτια τους υποχρεωτικά, χωρίς την υποστήριξη κάποιου εξειδικευμένου παιδαγωγού. 

Δε φταίει για όλα το μνημόνιο. Για πολλά φταίει η πολιτική που ακολουθήθηκε για χρόνια όχι μόνο από το δήμο Ηρακλείου, αλλά απ’ όλους τους δήμους της χώρας (τα ίδια συμβαίνουν και στην Αθήνα). Και δυστυχώς τώρα την πληρώνει στη συγκεκριμένη περίπτωση μια πολύ ευαίσθητα κοινωνική ομάδα.

Να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους λοιπόν οι δημοτικοί μας άρχοντες, και να βρουν προσωρινή λύση, ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΜΟΝΙΜΟΥ, ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ για το συγκεκριμένο παιδικό σταθμό για ΑμΕΑ, αλλά και για τους υπόλοιπους.

Πάτησε “πόδι” ο Παπανδρέου για τον αντικαπνιστικό νόμο

image Φαίνεται ότι οι έντονες επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση για το θέμα της τροποποίησης του αντικαπνιστικού νόμου έκαναν τον πρωθυπουργό να “τραβήξει” πίσω όποιες σκέψεις υπήρχαν στην κυβέρνησή του για μετατροπή του σε εισπρακτικό νόμο.

Έτσι, σε συνάντησή του χθες με τον υπουργό εργασίας κο Λοβέρδο, ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, χωρίς καμία παρέκκλιση. Αργότερα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε την απόφαση για καθολική εφαρμογή του καπνίσματος, ενώ επεσήμανε ότι ζήτησε τη συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων στην εφαρμογή του νόμου.

Πολύ σωστή κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως , γιατί άργησε 6 μήνες να πάρει θέση για το θέμα, και να δώσει κατευθύνσεις στην κυβέρνησή του; Αν έκανε από την αρχή αυτό που έκανε χθες, θα είχε γλυτώσει την ίδια του την κυβέρνηση από τον εξευτελισμό που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα, με κορυφαία στιγμή κατά τη γνώμη μου τη δήλωση του ίδιου του υπουργού Υγείας,  ότι “η Ελληνική Πολιτεία γελοιοποιείται και ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί με λογική”. Παράλληλα, θα είχε δώσει το έναυσμα ή την εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν εντατικούς ελέγχους, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί χωρίς καμία εξαίρεση, πράγμα που ελπίζω να γίνει τώρα.

Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως. Έστω κι έτσι, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, απετράπη η μετατροπή του αντικαπνιστικού νόμου σε…εισπρακτικό! Μένει πια να δούμε πως και πότε θα εφαρμοστεί επιτέλους και στην πράξη!

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” για τους παιδικούς σταθμούς

clip_image002Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, κύριε Αντιδήμαρχε

Γνωρίζετε ασφαλώς το πρόβλημα που θα προκύψει στους παιδικούς σταθμούς με την επικείμενη απόλυση των συμβασιούχων που εργάζονται εκεί. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει δημόσια η κ. Κόκορη, η δυσμενής αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει στην απομάκρυνση εκατοντάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, με τις γνωστές συνέπειες πριν απ’ όλα στα ίδια τα παιδιά, στους γονείς τους και στην υπηρεσία, αλλά και στους ίδιους τους συμβασιούχους οι οποίοι θα προστεθούν στις λίστες του ΟΑΕΔ. Το άμεσα ορατό αυτό αποτέλεσμα προφανώς θα έχει δυσμενή αντανάκλαση στην ίδια τη δημοτική αρχή, την οποία θεωρούμε πως δεν επιθυμείτε.

Το όλο πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο σημαντικό. Η εφαρμογή και στο Δήμο Ηρακλείου της εκπορευόμενης από το μνημόνιο επιλογής, για πρόσληψη ενός μόνο υπαλλήλου για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις, θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέχεια του συγκεκριμένου θεσμού. Η αποδοχή ή η υιοθέτηση ή και η υποταγή στην επιλογή αυτή του μνημονίου από τη δημοτική αρχή, θα αναγκάσει το μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης και έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας να οδηγείται στη συνεχή συρρίκνωση της παρεχόμενης αυτής υπηρεσίας προς τους εργαζόμενους δημότες και τα παιδιά τους (αυτό ισχύει προφανώς για όλες τις δημοτικές υπηρεσίες). Υποθέτουμε πως ούτε αυτό το θέλετε.

Η δημοτική κίνηση «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» τονίζει πως η λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι πριν απ’ όλα υπόθεση του Δήμου. Δεν είναι υπόθεση ούτε της υπηρεσίας, ούτε μόνο του ΔΣ του ΔΟΠΑΕΗ ούτε πολύ περισσότερο των συμβασιούχων. Το τελευταίο εξ άλλου είναι και άδικο. Η λειτουργία επίσης των παιδικών σταθμών δεν πρέπει να εξαρτάται ή να καθορίζεται από τις θετικές ή τις αρνητικές αποφάσεις της δικαιοσύνης στα θέματα των συμβασιούχων. Η λειτουργία αυτή εξαρτάται μόνο από τη θέληση, τη διάθεση και τη δυνατότητα του Δήμου, όπως αυτά εκφράζονται ή πρέπει να εκφράζονται από τα όργανα διοίκησής του, που στη προκειμένη περίπτωση είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Και ο Δήμος Ηρακλείου, δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι συνένοχος και συμμέτοχος στο ιδιότυπο σύστημα ομηρίας εκατοντάδων συμβασιούχων – δημοτών του, ούτε πρέπει να εξαρτά την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του από τη συντήρηση αυτού του ιδιότυπου συστήματος ομηρίας.

Γι’ αυτό παρακαλούμε και προτείνουμε να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, να τεθεί το θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης για όλα τα ζητήματα που το συνθέτουν.

Η δημοτική κίνηση «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» θεωρεί:

1. Υποχρεωτική την απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

2. Επιβεβλημένη την επέκτασή τους ώστε να καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων πολιτών του Δήμου.

Για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται:

-  Η ανανέωση των συμβάσεων των σημερινών συμβασιούχων μέχρι τη λήξη της περιόδου, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία των σταθμών ή να μην χρειαστεί η διακοπή της παροχής υπηρεσιών προσχολικής αγωγής σε εκατοντάδες παιδιά.

-  Οι υποθέσεις των συμβασιούχων εκείνων οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, παραπέμπονται από τον ίδιο το Δήμο στο ΑΣΕΠ ή στη δικαιοσύνη για επίλυση, μετά προφανώς από αίτηση του ενδιαφερομένου. Ο Δήμος δεν είναι αντίδικος με αυτή την κατηγορία εργαζομένων αλλά συμπαραστάτης. Και αυτό δεν μπορεί να διατυπώνεται μόνο στα ΜΜΕ από δημοτικούς αξιωματούχους, αλλά πρέπει να γίνεται επίσημα και έμπρακτα καθαρό.

-  Η άμεση προκήρυξη νέων θέσεων για την αμέσως επόμενη περίοδο.

-  Ο καθορισμός των θέσεων όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στο νέο οργανόγραμμα του Δήμου, τόσο για την εν λόγω περίπτωση όσο και για κάθε άλλη ανάλογη.

-  Η πλήρης κάλυψη όλων των μόνιμων αυτών θέσεων μετά τον καθορισμό τους και

-  Ο προγραμματισμός της ίδρυσης νέων παιδικών σταθμών εκεί όπου δεν υπάρχουν και χρειάζονται.

Οι παραπάνω προτάσεις πρέπει κατά την άποψη της κίνησής μας να αποτελέσουν τις βασικές θέσεις του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίες θα αποσταλούν στην κυβέρνηση, σε κάθε άλλη αρμόδια αρχή (δικαιοσύνη) και στους πολίτες. Ελπίζουμε να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση. Στην αντίθετη περίπτωση η κίνησή μας επιφυλάσσεται προς το παρόν στο να διατυπώσει την πρότασή της. Τονίζει μόνο πως η όποια κυβερνητική στάση, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας αλλά και της δημοτικής αρχής ως του βασικού και απόλυτα νόμιμου δημοκρατικού εκφραστή της.

ΥΓ. Κύριε Δήμαρχε

Κατανοούμε το φόρτο της εργασίας σας. Παράλληλα όμως θέλουμε να πιστεύουμε πως αναγνωρίζετε τη σημασία της εποικοδομητικής συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως θα βρείτε το χρόνο να ικανοποιήσετε το διατυπωμένο προφορικά δυο φορές στη γραμματεία σας αίτημά μας, για συνάντηση μαζί σας.

Τα έκαναν θάλασσα με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών!!

image Αυτή η ανοργανωσιά που μας χαρακτηρίζει ως λαό, ούτε με δέκα μνημόνια δε θα διορθωθεί! Και αυτό γιατί ξεκινά από τον απλό πολίτη, και φτάνει μέχρι τις υπηρεσίες και τα υπουργεία! Όταν βλέπεις ότι το κράτος, μέσω των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης  εξαγγέλλει προγράμματα, χωρίς να έχει πρώτα κάνει τις απαραίτητες μελέτες, πως μπορείς να απαιτήσεις από τον απλό πολίτη να έχει τη στοιχειώδη οργάνωση;

Αναφέρομαι στο θέμα της ΔΕΗ, και του προβλήματος που αποκαλύφθηκε σχετικά με τις χιλιάδες αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά πάρκα που κινδυνεύουν να απορριφθούν, καθώς η ΔΕΗ παραδέχτηκε με καθυστέρηση ετών ότι τα δίκτυά της είναι κορεσμένα σε 16 νομούς της χώρας και οι αγρότες πρέπει ή να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους ή να χάσουν έκαστος αρκετές χιλιάδες ευρώ που κόστισε η αίτηση!

Μάλιστα, προκύπτει ότι στους περισσότερους από τους 16 νομούς με πρόβλημα κορεσμένου δικτύου η συνολική ισχύς των αιτήσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού! Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, είναι και διπλάσια της ζήτησης για τις ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, το διάστημα δηλαδή όπου τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν τη μέγιστη παραγωγή τους!

Πρώτα δηλαδή βάλανε όλους τους αγρότες της χώρας να κάνουν αιτήσεις, και μετά διαπίστωσαν ότι τα δίκτυα δε θα μπορούν να “σηκώσουν” την παραγόμενη ενέργεια!! Σαφώς και φέρουν ευθύνες οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι πρέπει όχι μόνο να  απολογηθούν για το ζήτημα που έχει προκύψει, αλλά να δώσουν και άμεσα λύση, ώστε είτε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με τις επεκτάσεις των δικτύων, είτε να τους επιστραφούν τα χρήματα που δαπάνησαν για τις αιτήσεις, σε περίπτωση απόρριψής τους.

Το όλο ζήτημα αποκάλυψε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Γιαννακά, η οποία μάλιστα σε δηλώσεις της κάνει λόγω για βαρύτατες ευθύνες όσων παρακίνησαν τους αγρότες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή σε συνεργασία με βουλευτές άλλων νομών που αντιμετωπίζουν το σχετικό πρόβλημα.

Οι νομοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κορεσμού δικτύων είναι : Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Ξάνθης.

Μειώνεται η φορολογία των πολυεθνικών για τα αδιανέμητα κέρδη!

image Σε μια περίοδο που για τον Έλληνα πολίτη αλλά και το μικρομεσαίο επιχειρηματία όλοι οι φορολογικοί συντελεστές έχουν αυξηθεί, η κυβέρνησή μας μέσω του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για το σύνολο των αδιανεμήτων κερδών και όχι μόνο γι' αυτά που επανεπενδύονται! 

Τι κι αν  ο πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε σαφώς αναφερθεί μόνο στα αδιανέμητα που επανεπενδύονται… Η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται να καταλήγει στην περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων και να ισχύσει η μείωση στα αδιανέμητα, άσχετα αν αυτά θα επανεπενδυθούν ή θα παραμείνουν στην επιχείρηση για αποταμίευση. Κι αυτό μετά φυσικά από πιέσεις των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα και απειλούσαν να φύγουν.

Όσο για τη στήριξη στον απλό πολίτη, ή το μικρομεσαίο επιχειρηματία, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!!! Βέβαια τέτοιες ενέργειες τις περιμένει πλέον κανείς, αφού όλες οι κινήσεις μέχρι στιγμής της κυβέρνησης δείχνουν ότι η καθημερινότητα και ο  πολίτης έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αυτή είναι η σοσιαλιστική κυβέρνηση που ψήφισε ο Έλληνας, και που όπως δείχνουνε οι χτεσινές (κατευθυνόμενες;) δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να στηρίζει…

24ωρη Παν-ιατρική απεργία

Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που συνήλθε στις 15/1/2011 στην Αθήνα σε κλίμα αγωνιστικής ενότητας και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που προτίθεται να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση και την έναρξη ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου με τους ιατρικούς αλλά και άλλους κοινωνικούς φορείς.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
1. Επειδή δεν δεχόμαστε να εκβιάζονται αποφάσεις και νόμοι για την υγεία υπό τις επιταγές του μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα ερήμην μας. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε όμηροι ενός νόμου που θα δίνει στον εκάστοτε υπουργό τη δυνατότητα να αποφασίζει με υπουργικές αποφάσεις για το μέλλον μας.
2. Ο ιατρικός κόσμος υπερθεματίζει στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το νομοσχέδιο όμως δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες αλλά την παραπέρα μονοπώληση τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τραστ τραπεζών προμηθευτών.
3. Ο ιατρικός κόσμος ζητά οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με αναπτυγμένες δομές που θα προάγουν την απασχόληση των γιατρών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, χωρίς να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης. Οι μετατροπές που φέρνει στην επιφάνεια το σχέδιο συγχώνευσης των υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ούτε στο ΕΣΥ τους εντάσσουν, ούτε σε κάποιο ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Απλά δημιουργούν ένα νέο ΝΠΔΔ που θα αποκτά πόρους μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εκφύλιση του δημόσιου τομέα υγείας- πρόνοιας, την επιβολή επαχθών εργασιακών σχέσεων και την έμμεση η άμεση επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίας υγείας-πρόνοιας.
4. Ο ιατρικός κόσμος ζητά την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, των γιατρών του ΙΚΑ , την προστασία της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Απαιτούμε την άμεση αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΤΣΑΥ προς τους συναδέλφους και την σύλληψη της τεράστιας εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής.
5. Ζητάμε τη θεσμοθέτηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης που θα προστατεύει όλους τους μισθωτούς γιατρούς στη σύναψη συμβάσεων με τους μεγάλους εργοδότες καθώς και συλλογική σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Απαιτούμε τον απόλυτο σεβασμό της συλλογικής σύμβασης ΟΕΝΓΕ- υπουργείου Υγείας.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ
Να προχωρήσουμε σε πανιατρικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς των εργαζομένων για τους οποίους η πρόσβαση σε ποιοτικές, έγκαιρες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας θα δυσκολέψει από τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και τις προβλέψεις του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου. Ρυθμίσεις και προβλέψεις που υπακούουν μόνο σε λογιστικές αντιλήψεις μείωσης των δημόσιων δαπανών για την υγεία.

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ
Το ΔΣ του ΠΙΣ να συντονίσει τις κινητοποιήσεις μαζί με τις ηγεσίες των κλαδικών ομοσπονδιών και όλων των ιατρικών φορέων.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ
Σε 24ωρη πανιατρική απεργία στις 20/1 και 48ωρη πανιατρική κινητοποίηση τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή με πανιατρικό συλλαλητήριο και συναυλία στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Άγιος Αντώνιος Συλλάμου Βασιλειών: η εκκλησία μέσα στο σπήλαιο

Με την ευκαιρία της αυριανής εορτής του Αγίου Αντωνίου, και έχοντας ακούσει για μια εκκλησία στη Σύλλαμο που βρίσκεται σε μεγάλο σπήλαιο στους πρόποδες του Γιούχτα με μορφή κατακόμβης, ξεκίνησα την Κυριακάτικη εκδρομή μου προς τις Βασιλειές. Φτάνοντας στον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος αναπλάστηκε πριν μερικά χρόνια με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικρίζει κανείς ένα πέτρινο μονοπάτι, που σε οδηγεί σ’ ένα περιφραγμένο με πέτρινους τοίχους αλσύλλιο.

DSC02961 

DSC02960

Στο βάθος του αλσυλλίου, και απόλυτα ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον, διακρίνεται η είσοδος του ναού.

DSC02959

DSC02951

Ο ναός βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου μέσα σε μια σπηλιά, με το ιερό να διαμορφώνεται σε ένα δευτερεύον σπηλαίωμα. Ο φωτισμός και ο αερισμός του χώρου εξασφαλίζεται από δύο φυσικά ανοίγματα στην οροφή της σπηλιάς, αλλά και από την είσοδο. Η ατμόσφαιρα μέσα στη σπηλιά σου προκαλεί κατάνυξη, ακόμα κι αν δεν είσαι και πολύ άνθρωπος της εκκλησίας, όπως εγώ…

DSC02952

DSC02957

DSC02953

antwnios

Τέτοιοι χώροι αξίζει πραγματικά να αναδεικνύονται, και να αποδίδονται στο κοινό. Το κακό όμως είναι ότι συνήθως όλο το χρόνο αφήνονται στην τύχη τους, και μόνο μια φορά το χρόνο, στη συγκεκριμένη   περίπτωση τις παραμονές της εορτής του Αγίου, γίνεται συντήρηση στον περιβάλλοντα χώρο.

Για όσους έχουν χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου, η συγκεκριμένη εκδρομή προτείνεται ανεπιφύλακτα. Κι εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα για να απολαύσετε ένα ωραίο καφεδάκι ή πικ νικ στο αλσύλλιο.