ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ένα απέραντο πάρκινγκ έχουν καταντήσει οι δρόμοι γύρο από το Τalos Plaza.

Φαίνεται πως ταρακουνήθηκαν στη δημοτική αστυνομία με τις εντολές του εισαγγελέα, και άρχισαν να κάνουν δουλειά στο κέντρο όσον αφορά την παράνομη στάθμευση και τα τραπεζοκαθίσματα. Δεν είναι όμως μόνο το κέντρο που έχει πρόβλημα. Άλλη μια περιοχή που το παράνομο παρκάρισμα είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι αυτή του εμπορικού κέντρου TALOS PLAZA.

Διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, οχήματα πάνω στις νησίδες, στα πεζοδρόμια στις ράμπες των ΑΜΕΑ, στη μέση του δρόμου, ακόμα κλείνοντας και εντελώς τις λωρίδες κυκλοφορίας, αντικρίζει ο επισκέπτης του εμπορικού κέντρου ή ο διερχόμενος από την παραλιακή λεωφόρο. Όσο για την τελευταία, τα (νόμιμα;) παρκαρισμένα οχήματα από τη μία και από την άλλη μεριά της οδού ξεπερνάνε το ένα χιλιόμετρο μήκος.

image

Θα συμφωνήσω βέβαια με εισαγγελέα και Δήμαρχο, ότι το κέντρο έχει προτεραιότητα όσον αφορά τη διασφάλιση της ελευθερίας των κοινόχρηστων χώρων. Όμως στην περιοχή του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου, και του Envy club, το πρόβλημα είναι εντονότατο. Άλλωστε, Ηράκλειο δεν είναι μόνο το κέντρο, και στο συγκεκριμένο χώρο που επισκέφτηκα σήμερα, είδα πάρα πολλές οικογένειες με παιδιά, αλλά και άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Δεν πρέπει να εξασφαλίζουμε ελεύθερη πρόσβαση και γι’ αυτούς στους κοινόχρηστους χώρους γύρω από το Talos;

Εκτός κι αν υπάρχουν άλλες εντολές για το συγκεκριμένο χώρο, ή αν δεν ισχύει εκεί ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας. Γιατί, για να υπάρχει τέτοια άνεση από του οδηγούς, να παρκάρουν συνεχώς πάνω στις νησίδες, τα πεζοδρόμια, στη μέση του δρόμου, σημαίνει ότι δεν έχει περάσει ποτέ από εκεί δημοτική αστυνομία.

Στείλτε λοιπόν κε Δήμαρχε και έναν δημοτικό αστυνομικό από εκεί. Δεν είναι μακριά. Αν το κάνετε αυτό, εκτός του ότι θα σταματήσουν να σας κατηγορούν για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων , μπορεί να αποφευχθεί και κανένα ατύχημα. Γιατί οι πεζοί μέχρι σήμερα αναγκάζονται να περπατάνε στο οδόστρωμα προκειμένου να φτάσουν στο σημείο που επιθυμούν.

talos2

talos3

Και ξαφνικά θυμήθηκαν ότι παίρνουν εντολές από… τον Ελληνικό λαό!!!

Αντιδράσεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων“Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις δηλώσεις των εκπροσώπων της ΤΡΟΙΚΑ κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου, και τις έντονες πιέσεις τους για την “αξιοποίηση”, ή  μάλλον το “ξεπούλημα” της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός άμυνας κος Βενιζέλος δήλωσε: “Ο ελληνικός λαός όμως, μέσω της Βουλής και της κυβέρνησής του και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των δημοκρατικών αρχών, κυβερνά την Ελλάδα. Δεν την κυβερνά και δεν την διαφεντεύει κανείς άλλος. Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας -και τους ευχαριστούμε γι' αυτό- ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού” , ενώ και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης είπε:Τα όσα είπαν, χθες, είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα. Τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε από κανένα”.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ντομινίκ Στρος-Καν και Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ εντός της ημέρας θα συνομιλήσει και με τον Ζοζέ Μπαρόζο. Τέλος, η κυβέρνηση προχώρησε και σε επίσημο διάβημα προς τους επικεφαλής της Τρόικας!!

Τι έγινε βρε παιδιά; Ξαφνικά αποκτήσαμε Ελληνική κυβέρνηση; Θυμήθηκαν στην κυβέρνηση ότι σύμφωνα με το σύνταγμα εντολές δίνει ο λαός;

Κάλιο αργά παρά ποτέ θα μου πείτε, και θα συμφωνήσω. Πρέπει επί τέλους να μπει ένα φρένο στις απαιτήσεις της Τρόικας. Κάνουμε μια προσπάθεια, που είναι ΠΕΡΑ από τα όρια που μπορεί ν’ αντέξει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Σε λάθος κατεύθυνση σε κάποια πράγματα κατά τη γνώμη μου, αλλά σωστή σε άλλα (γίνονται μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες πριν). Δε χρειάζεται όμως και δεν πρέπει να μας επιβάλλουν με ποιο τρόπο θα παραχωρήσουμε δημόσια περιουσία. Γιατί ποτέ δεν επιτυγχάνεις το βέλτιστο όταν λειτουργείς υπό πίεση. Αφήστε που αν πάρουν περισσότερο αέρα, ποιος ξέρει τι θα μας ζητήσουν να πουλήσουμε στη συνέχεια…

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, χαίρομαι για την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης. Θα ήθελα όμως να θυμούνται το ότι ο ελληνικός λαός δίνει εντολές και όταν λαμβάνουν μέτρα που τον αφορούν άμεσα, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα. Γιατί, για όλα όσα έχουν πάρει μέχρι σήμερα, ο ελληνικός λαός είναι ΚΑΘΕΤΑ αντίθετος..

O Χρυσοχοΐδης αποδείχτηκε… Ανθακοχοΐδης!!!

Απογοήτευσε τους πάντες με τις εξαγγελίες που έκανε κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο χτες ο υπουργός ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επαγγελματίες αλλά και δήμαρχοι εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη για την Κρήτη.

Τι κι αν τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, που βασίστηκαν φυσικά σε κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι ο Υπουργός θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα για την τοπική ανάπτυξη! Μάλιστα, άκουγα στα τοπικά κανάλια ότι “σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπογράψει εδώ στο Ηράκλειο την απόφαση για την ίδρυση της  εταιρίας “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.”, που θα ασχοληθεί με τα μεγάλα έργα της Κρήτης”!! Άνθρακας όμως αποδείχτηκε ο .. “χρυσός” που περίμενε όλη η Κρήτη από τον Υπουργό. Δεν εισπράξαμε τίποτε άλλο παρά μεγάλα “ΘΑ” , που εμένα προσωπικά μου θύμισαν δεκαετία του ‘80!

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και την Κρήτη,χωρίς να παρουσιάσει όμως κάποια στοιχεία γι’ αυτό. “Η στοχευμένη απάντηση στην κρίση ΘΑ είναι η υπογραφεί με κάθε περιφέρεια ενός αναπτυξιακού συμφώνου", αλλά κι αυτό ΘΑ γίνει το προσεχές διάστημα. “ΘΑ προκηρύξουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες τα σχέδια του νέου επενδυτικού νόμου, ο οποίος σέβεται και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη” είπε ακόμα ο υπουργός, ενώ για την εταιρία “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.” δήλωσε ότι ΘΑ ιδρυθεί περίπου σε δύο μήνες.

ΘΑ,ΘΑ, ΘΑ…

Σχεδόν 1,5 χρόνο κυβερνάτε κε Χρυσοχοΐδη και ήρθατε στο Ηράκλειο να μας πείτε ότι ΘΑ κάνετε κάποια πράγματα στο μέλλον για την ανάπτυξη. Τις περικοπές όμως και την αύξηση της φορολογίας τα κάνατε αμέσως…  Δεν υπάρχουν όμως πια άλλα περιθώρια… Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, ο κόσμος χάνει τη δουλειά του, και οι δήμοι χρωστάνε… Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν ΧΘΕΣ. Όχι άλλα “θα” λοιπόν, αλλά ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ!!

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη διασταύρωση του Αγίου Σώζοντα

Από τον περασμένο Οκτώβρη, και μετά από καταγγελία αναγνώστη, έχουμε αποκαλύψει ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ που λειτουργεί ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΑ στον οικισμό ΠΑΤΣΙΔΕΣ του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Χτες, περνώντας πάλι τυχαία από αυτό το σημείο, είδα ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ.

ΧΩΜΑΤΕΡΗ1

Συγκεκριμένη εργοληπτική   επιχείρηση με έδρα το Ηράκλειο, χρησιμοποιεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ το συγκεκριμένο χώρο, για να εναποθέτει όλα τα προϊόντα εκσκαφής, αλλά και τα μπάζα από τις καθαιρέσεις σπιτιών, πεζοδρομίων, κλπ από τα ιδιωτικά και τα δημόσια έργα που εκτελεί, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ (ΠΡΩΗΝ) ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ.

Έτσι, η πλαγιά στην οποία πετιούνται τα μπάζα, και μάλιστα προωθούνται και με διάφορα εκσκαπτικά μηχανήματα προκειμένου να πάνε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, έχει χάσει κάθε ομορφιά, και έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο. Και αυτό γίνεται φυσικά για ένα και μοναδικό σκοπό: ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ! Αν ο εργολάβος πήγαινε όλα αυτά τα μπάζα στην εγκεκριμένη χωματερή που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, και θα ξόδευε πολλά χρήματα σε πετρέλαιο και φθορές των φορτηγών, αλλά και θα πλήρωνε και χρήματα για να εναποθέσει τα μπάζα εκεί. Ενώ τώρα, διανύοντας μόλις 10 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, και χωρίς να πληρώσει ούτε μία δεκάρα, κάνει τη δουλειά του μια χαρά!! ΦΥΣΙΚΑ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ!!

ΕΛΠΊΖΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ το θέμα να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, και να παρέμβει τόσο η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, όσο ΚΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κος ΜΑΡΚΑΚΗΣ. Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό, υπάρχει ήδη έτοιμη γραπτή καταγγελία η οποία θα ταχυδρομηθεί και στους δύο, στην οποία περιγράφεται ακριβώς το σημείο, αλλά και η χρήση που γίνεται. Και στις φωτογραφίες που θα επισυνάψω στη γραπτή καταγγελία, δε θα έχω κρύψει το όνομα της εργοληπτικής επιχείρησης που φαίνεται πάνω στα μηχανήματα..

MPAZA

DSC03038

[§©  ¤ ¡ 3[11].jpg]

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας στις 22 Φεβρουαρίου!

image
Σε συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας  στις 22 Φεβρουαρίου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 1:00 το μεσημέρι, θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς επιθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους, να ενημερωθούν οι πολίτες ,και  να προετοιμάσουν τη μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ως εξής:

Γιατί δεν εφαρμόζονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις στην Ελλάδα

image Σε μείζον θέμα έχει αναγάγει η ΤΡΟΙΚΑ τη μη γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα στις 10 το πρωί συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της για “αργότερα μέσα στη μέρα”, επειδή γίνονται διαβουλεύσεις για το θέμα.

Γιατί όμως δεν εφαρμόζονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις στη χώρα μας; Και γιατί η επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. κρίθηκε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου;

Πιστεύω ότι το όλο θέμα σκοντάφτει στην εξής  προϋπόθεση: “τα μέρη υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας ειδικών συνθηκών ή ομαδικής συμφωνίας ειδικών συνθηκών προς το Συμβούλιο Kοινωνικού Eλέγχου Eπιθεώρησης Eργασίας (ΣKEE) το οποίο και γνωμοδοτεί για τη σκοπιμότητα της κατάρτισής της”…

Πρέπει δηλαδή να υπάρχει συμφωνία εργαζομένων και εργοδότη για τη μείωση των αμοιβών, αλλά κυρίως να υπάρχει ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ έκθεση που να αναφέρει τους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ λόγους που επιβάλλεται η μείωση αυτή των μισθών. Σε μια επιχείρηση λοιπόν που το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, παρουσιάζει κέρδη, πώς μπορεί να αιτιολογηθεί η σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης; Το παράδειγμα της ΝΕΟΓΑΛ είναι χαρακτηριστικότατο.

Κι επειδή με τις προϋποθέσεις που έχουν ψηφιστεί, δε βλέπω να εφαρμόζονται και πολλές τέτοιες συμβάσεις στην Ελλάδα, και επειδή η ΤΡΟΙΚΑ θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, μην ξαφνιαστείτε αν μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους στη χώρα μας έχει τροποποιηθεί η σχετική διάταξη. Προς το πιο ελεύθερον, εννοείται…

Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για το σύλλογο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων

Δελτίο τύπου ομάδας “Δικαίωμα”

Την Τετάρτη 9/2 συναντηθήκαμε στο ΟΜΜΑ Studio άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι ώστε να συζητήσουμε για τη συγκρότηση του συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.

Με τα επίσημα στοιχεία να μιλάνε για ανεργία της τάξης του 20% μέσα στο 2011 σε όλη την χώρα και την Κρήτη να είναι πρωταθλήτρια στους ρυθμούς ανάπτυξης της ανεργίας (από 5,3% πήγαμε στο 12% το 2010), όλοι οι παρευρισκόμενοι διατύπωσαν την ανάγκη για την οργάνωση των εργαζομένων και των ανέργων που πλήττονται στην εποχή του ΔΝΤ.

Πλήθος προτάσεων και ιδεών αναδείχθηκαν μέσα από τη συζήτηση, που όλες κατέληγαν σε μία συνισταμένη: προχωράμε γοργά στη συγκρότηση του συλλόγου, ο οποίος θα διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, με δουλειά και αξιοπρέπεια. Δεν είμαστε αριθμοί στις στατιστικές, αλλά άνθρωποι με ανάγκες τις οποίες είμαστε διατεθιμένοι να απαιτήσουμε να καλυφθούν.

Είναι καιρός να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε!

Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία του συλλόγου. Καλούμε όλους τους ανέργους, όλους τους ευέλικτα εργαζόμενους, όλους όσους εργάζονται χωρίς σταθερότητα ή κοινωνική ασφάλιση στο Ηράκλειο να συμμετέχουν στο σύλλογο που δημιουργείται και να διεκδικήσουμε μαζί τα αυτονόητα δικαιώματά μας.

Καλούμε τους εργαζομένους και ανέργους του Ηρακλείου να συναντηθούμε την Τετάρτη 23/2, ημέρα γενικής απεργίας, στη συγκέντρωση που θα καλεστεί για να ενημερώσουμε για την κίνησή μας, αλλά και να διαδηλώσουμε μαζί με τους υπόλοιπους Ηρακλειώτες για ένα καλύτερο μέλλον, ενάντια στα μέτρα που μας καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία.

image

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Διαλέγουν τον εύκολο δρόμο της κατάργησης φοροαπαλλαγών, αντί να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή

Τι κι αν ο υπουργός οικονομικών  δεσμεύθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν θα αυξηθεί ο Φ.Π.Α. και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι… Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υφυπουργός του κος Σαχινίδης είχε προαναγγείλει την ολική ή μερική κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών, που κατά κύριο λόγο καρπώνονται φυσικά πρόσωπα με μικρά και μεσαία εισοδήματα, ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Για να το κάνω και πιο συγκεκριμένο, τέτοιου είδους φοροαπαλλαγές είναι  εκπτώσεις φόρου από ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές δαπάνες, ενισχυμένο αφορολόγητο όταν υπάρχουν παιδιά, απαλλαγή φόρου για πρώτη κατοικία ή φόρου κληρονομιάς, μειωμένα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους, και πολλά άλλα. από τη μερική ή την ολική τους κατάργηση, η κυβέρνηση ευελπιστεί να προσθέτει στα ταμεία της από 3 έως 5 δις ετησίως.

Δεν μπορώ με τίποτα να κατανοήσω την εμμονή αυτή της κυβέρνησης να χτυπάει συνεχώς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, είτε με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είτε με αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, είτε με κατάργηση φοροαπαλλαγών. Και αυτό το κάνει, όταν ακόμα και τα ίδια τα στελέχη της ΤΡΟΙΚΑ την προτρέπουν να ασχοληθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εντατικά και ουσιαστικά με το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, την καταπολέμηση της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

Βέβαια ο εύκολος στόχος είναι η επιβολή πρόσθετου φόρου και η κατάργηση της φοροαπαλλαγής. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, καθώς ο πολίτης αυτής της χώρας δεν έχει άλλα περιθώρια μείωσης του πραγματικού του εισοδήματος. Και επιπλέον, η αδυναμία ή μάλλον η έλλειψη θέλησης της κυβέρνησης  να πατάξει τη φοροδιαφυγή εξοργίζει ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Και είναι θέμα χρόνου το ξέσπασμά της, το οποίο θα έχει δυστυχώς απρόβλεπτες συνέπειες.

Όμως τι θα κερδίσει στην πράξη η κυβέρνηση από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών; Τη στιγμή που ο Έλληνας με το δαιμόνιο μυαλό δεν έχει άλλα χρήματα να δώσει, αυτό που θα κάνει είναι απλά… να φοροδιαφύγει! Ποιος θα δηλώσει ξανά ενοίκιο, όταν δε θα έχει απαλλαγή από αυτό; Ποιος θα ζητήσει απόδειξη από το γιατρό ή το ιατρικό κέντρο, όταν δε θα έχει φορολογική ελάφρυνση από αυτό; Ποιος θα ξαναπάρει στεγαστικό δάνειο και πως θα ανακάμψει ο κλάδος της οικοδομής όταν καταργήσουν πλήρως την (έτσι κι αλλιώς μικρή) επιστροφή τόκων;

Αυτές οι απλές σκέψεις φαίνεται δεν περνάνε καν από το μυαλό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ταγμένοι στην υπηρεσία των μεγαλοσυμφερόντων, επιλέγουν για άλλη μια φορά να γονατίσουν ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Όταν όμως είσαι γονατιστός, έχεις μεγαλύτερη ορμή όταν σηκώνεσαι. Ας το έχουν κι αυτό στην άκρη του μυαλού τους…

Το έργο τό ‘χω ξαναδεί κε Εισαγγελέα και κε Δήμαρχε!!

image Όπως έμαθα, η νέα συνεργάτης του blog         eupalinos2810 δεν ήταν η μόνη που ασχολήθηκε σήμερα με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων! Για το ίδιο θέμα, αλλά και για την παράνομη στάθμευση στους κοινόχρηστους χώρους συναντήθηκαν σήμερα  εισαγγελέας και δήμαρχος Ηρακλείου.

Οι κοι Μαρκάκης και Κουράκης, αφού συζήτησαν το θέμα της στάθμευσης από ορισμένους ασυνείδητους σε διαβάσεις πεζών, ράμπες Α.Μ.Ε.Α, πεζόδρομους, πλατείες και στάσεις λεωφορείων, αλλά και το θέμα της αυθαίρετης επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων από καταστηματάρχες, συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των ελέγχων από μικτά κλιμάκια δημοτικής αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. και την άμεση επιβολή κυρώσεων…

Μου φαίνεται ότι το έχω ξαναδεί το έργο αυτό, και πλήρωσα και άδικα το εισιτήριο...  Δεν έχουν περάσει ούτε 3μήνες από τότε που ο κος Μαρκάκης είχε δώσει ρητή εντολή “να απελευθερωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι” και να αποδοθούν στους πολίτες. Έχετε δει καμιά διαφορά εσείς; Εγώ έχω δει, αλλά προς το χειρότερο!

Αφήστε λοιπόν τις τηλεοπτικές συναντήσεις αμφότεροι, και ασχοληθείτε με την ουσία! Ξέρουμε καλά ότι όταν θέλετε κάτι, και οι δύο το πετυχαίνετε. Πολύ περισσότερο δε, όταν ο στόχος σας είναι κοινός. Αρκεί όμως να είναι και πραγματικός, και να μην εξυπηρετεί μόνο την επικοινωνιακή σας πολιτική…

Μα πόσες καρέκλες χωράει αυτή η πόλη;

DSC03014

Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια πολύ χαρακτηριστική συνήθεια: μας αρέσει να καθόμαστε για ώρες έξω στον καθαρό αέρα και να απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας ή την μπυρίτσα μας. Φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη που αρεσκόμαστε σε αυτήν την χαλαρή κοινωνική δραστηριότητα. Σίγουρα είμαστε όμως οι μόνοι που για να το κάνουμε αυτό θέλουμε τόσα πολλά τετραγωνικά μέτρα τραπεζοκαθισμάτων ανά άτομο……..

Απόδειξη του παραπάνω αποτελεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός τους στο Ηράκλειο. Τραπεζοκαθίσματα παντού….τραπεζάκια στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, καναπεδάκια στην Κοραή, καρεκλάκια στην Χάνδακος, πολυθρονάκια στην Πλατεία Ελευθερίας κ.ο.κ. Φαίνεται ότι με δεδομένα τα παραπάνω φαινόταν φτωχή σε κάποιους συμπολίτες μας η πλατεία Καλεργών και η 25ης Αυγούστου. Έτσι είπαν «δε βάζουμε κι εδώ μερικά …άλλωστε τζάμπα είναι». Και μάλλον έχουν δίκιο για το τελευταίο, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλοι αυτοί που έχουν τραπεζοκαθίσματα στην πόλη μας πληρώνουν και τους ανάλογους δημοτικούς φόρους ή πρόστιμα . Εάν αυτό συνέβαινε δεν θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες όλες αυτές οι επιχειρήσεις, μετά και τον τόσο αυξημένο αριθμό τους. Πολύ αμφιβάλω βέβαια για το πόσες από αυτές τις καταλήψεις του δημόσιου χώρου έχουν γίνει έστω και εν μέρη νόμιμα, αφού από ότι γνωρίζω ο δήμος δεν είναι σε θέση να έχει κέρδη από τη χρήση ενός χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου εάν δεν περάσουν 5 έτη από την οριστική του παραλαβή. Αυτό το τελευταίο το λέω όμως με κάποια επιφύλαξη.

Φυσικά δεν θα μπορούσα ούτε κι εγώ να φανταστώ αυτήν την πόλη, και κάθε πόλη χωρίς τα τραπεζάκια έξω, αλλά νομίζω ότι κάπου πρέπει να σταματήσει αυτό που συμβαίνει εις βάρος του δημόσιου χώρου και του πολίτη. Άλλωστε για αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιοι κανόνες , σε άλλες πόλεις φυσικά, που ορίζουν που μπορεί να υπάρχουν ζώνες τραπεζοκαθισμάτων και που ελεύθερος δημόσιος . Αντίθετα εδώ στην πόλη μας φαίνεται ότι η άδεια χρήσης σαν καφετέρια αυτόματα σημαίνει και άδεια για τραπεζοκαθίσματα.

Νομίζω ότι ο δήμο μας θα έπρεπε να επανεξετάσει το θέμα αυτό γιατί εκτός από το ότι η διαμορφωμένη κατάσταση τον αφήνει χωρίς κέρδη (τον δήμο, εννοώ φυσικά και όχι τον δήμαρχο) γίνεται παράλληλα συνένοχος στην διαρκή και εκτεταμένη καταπάτηση του δημόσιου χώρου που ο απλός πολίτης πλήρωσε από την τσέπη του.

Eupalinos2810

Οφθαλμός αντί οφθαλμού, και … αφίσα αντί αφίσας!!!

image

Το γνωστό ρητό από την παλαιά διαθήκη, παραφρασμένο όπως φαίνεται στον τίτλο, περιγράφει την επόμενη (3η κατά σειρά) δράση των minoistas την ερχόμενη Κυριακή.  Όχι φυσικά με  την έννοια της εκδίκησης που έχει η αρχική ρήση, αλλά της ευαισθητοποίησης και της αφύπνισης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην αναγγελία της επόμενης δράσης τους, η αφίσα που βλέπετε πιο πάνω θα κολληθεί σε κεντρικά σημεία στο Ηράκλειου ως ένδειξη διαμαρτυρίας, προκειμένου  να ταρακουνήσουν όλο το μηχανισμό που σχετίζεται με την αφίσα. Από τον επιχειρηματία διαφημιζόμενο μέχρι τον αφισοκολλητή. Το θέμα της αφίσας των minoistas έχει να κάνει με την ανεξέλεγκτη χρήση της αφίσας από τους αφισοκολλητές αλλά και την μη εφαρμογή των νόμων από την Δημαρχιακή αρχή.

Για όσους θέλουν να συμμετέχουν θα χρειαστεί να πάρουν 1 βούρτσα και 1 κόλλα σε σκόνη για αφισοκόλληση, ένα μικρό κουβά και ένα μπουκάλι νερό 1,5 λίτρο. Στους εθελοντές-αφισοκολλητές που θα δηλώσουν παρών σε αυτή την δράση θα δοθούν περισσότερες οδηγίες από τους διοργανωτές.

Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Χρόνο – χρόνο το επεκτείνουν , ήσυχους δε μας αφήνουν…

Περί μνημονίου ο … τίτλος, αφού συμφωνήθηκε με την ΤΡΟΙΚΑ η επέκτασή του ως το 2015 αντί του 2014 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομίας περηφανεύονται ότι μόνοι τους το πρότειναν!!! Η κίνηση αυτή του υπουργείου έχει ως στόχο να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι θα συνεχισθεί η εντατική προσπάθεια για πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του χρέους, πέραν του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η τρόικα.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να πω ότι δεν πίστευε κανείς ότι η λιτότητα θα σταματήσει το 2014. Και ο λόγος είναι απλός: το χρέος από τα 300 δις θα έχει φτάσει στα 450 δις τότε!!! Είναι αυτά τα ποσά για να κάνουμε σπατάλες; Φυσικά όχι! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Έλληνας αντέχει μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, περικοπές, φορολογία.  Όμως ο περιορισμός δαπανών επιβάλλεται πλέον σε κάθε κρατικό τομέα. Οι σπατάλες με τις προμήθειες στον τομέα της υγείας, αλλά και των εξοπλισμών, πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Όπως πρέπει να σταματήσει επιτέλους και η άκρατη φοροδιαφυγή.

Παρόλα αυτά έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα διαλέξει και πάλι τον εύκολο δρόμο, για να καθορίσει τα μέτρα ύψους 12 δις για τη διετία 2012-2014, και τα επιπλέον 2 δις για το 2015. Και αυτό γιατί το μόνο που ξέρει να κάνει μέχρι τώρα, είναι περικοπές και επιβολή φόρων. Λίγο ισοπεδωτικό ακούγεται αυτό, αλλά είναι αλήθεια. Δεν βλέπουμε ουσιαστικές κινήσεις που να έχουν στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής (ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω κάνουν), αλλά ούτε και καμία διάθεση για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Στον τομέα της υγείας κάτι πάει να γίνει, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις τιμές των ιατρικών και παραϊατρικών υλικών. 

Επειδή όμως δε μου αρέσει να προτρέχω, θα περιμένω να δω το (ξανα)επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα παρουσιαστεί αρχές Μαρτίου, για να κρίνω πιο συγκεκριμένα. Μέχρι τότε, ας ετοιμάσουμε άλλη μια τρύπα στο ζωνάρι καλού-κακού… Αχρείαστη να ‘ναι…

Υ.Γ.: Τόσο σίγουροι είναι ότι θα είναι κυβέρνηση και το 2015;; Θα μου πείτε, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, ναι… Είμαστε τελικά τόσο μαζόχες;;;

Και τώρα λύθηκαν τα προβλήματα της ανατολικής Κρήτης με την ίδρυση του εφετείου…

Εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι η υπ’ αριθμό 20/2011 απόφαση του   5ου τμήματος  του Συμβουλίου της Επικρατείας , το οποίο γνωμοδοτεί θετικά για την  ίδρυση έδρας Εφετείου στο Ηράκλειο.  Του Εφετείου που , χωρίς κανένα ιδιαίτερο για μένα λόγο, είχε αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε μείζον θέμα για την Ανατολική Κρήτη.

Εντάξει, είναι δύσκολο να πηγαίνει ο κάθε πολίτης στα Χανιά για να παραστεί σε υπόθεσή του. Και κυρίως ο πολίτης του νομού Λασιθίου, που είναι πολύ μακριά από τα Χανιά.Η μετακίνηση αυτή έχει πολλά έξοδα, και απαιτεί και πολύ χρόνο.  Και σίγουρα η έδρα στο Ηράκλειο θα διευκολύνει τους πολίτες της Ανατολικής Κρήτης. Δικαιολογεί όμως το “ντόρο” που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια;

Επί σειρά ετών τώρα, βουλευτές από το Ηράκλειο ή από τα Χανιά απειλούν κάθε λίγο και λιγάκι με παραιτήσεις, δικηγόροι κάνουν αποχή, και οι πολίτες ολόκληρης της Κρήτης βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κόντρα που μάλλον έχει αλλού της ρίζες της. Όποιος όμως τώρα θεωρεί ότι η ανατολική Κρήτη έλυσε τα προβλήματά της , ή ότι τα Χανιά  θα καταστραφούν, μάλλον είναι στον κόσμο του!

Δε θα γίνει πιο πλούσιο το Ηράκλειο με το εφετείο, ούτε θα υποχρεωθούν σε μαρασμό τα Χανιά. Απλά κάποιοι άνθρωποι θα ταλαιπωρούνται πλέον λιγότερο, ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ, ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ, και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί λύσεις. Ο ΒΟΑΚ έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο, η τιμή του λαδιού είναι απελπιστικά χαμηλή, τα σχολεία του νησιού δεν έχουν καθηγητές και τις απαραίτητες αίθουσες, η βενζίνη και το πετρέλαιο έχουν την πιο ακριβή τιμή στη χώρα και η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 126% την τελευταία 3ετία, (από 5,7% σε 12%).

Ας λύνανε τα παραπάνω προβλήματα, που είναι μόνο μερικά από αυτά που εγώ θεωρώ σοβαρά για την Κρήτη, και ας αναγκαζόμουνα να πηγαίνω στα Χανιά για μια δίκη!

Τέλος, θα γίνει η δικαιοσύνη πιο αποτελεσματική και πιο δίκαια με την ίδρυση του εφετείου στο Ηράκλειο; Αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να απασχολεί κυρίαρχα το Υπουργείο δικαιοσύνης, και όχι πως να ικανοποιήσει δικηγόρους, δικαστές και βουλευτές του ενός ή του άλλου νομού, ανάλογα με το πιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. 

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τραπεζοκαθίσματα στους οδηγούς τυφλών, και οι αρμόδιοι κάνουν…τους τυφλούς!!

Άλλη μια περίπτωση καφετέριας στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, μερικά μέτρα από το Δημαρχείο! Τα τραπεζοκαθίσματα επί της 25ης Αυγούστου, που τείνει να γίνει η νέα “Κοραή” από τις καφετέριες που ανοίγουν η μία μετά την άλλη, καταλαμβάνουν ολόκληρη τη λωρίδα με τις πλάκες για τα άτομα με δυσκολία όρασης!

Τι κι αν κάθε μέρα έξω από τη Λότζια βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή 2-3 δημοτικοί αστυνομικοί. Φαίνεται το μάτι τους δεν “πάει” βορειότερα του δημαρχείου… Ή μήπως έχουν καμία “άνωθεν” εντολή να μην ασχολούνται με τα τραπεζοκαθίσματα;;;

Όσο για τους καταστηματάρχες, ε να μη βγάλουν κι αυτοί τα τραπεζάκια τους έξω στον πεζόδρομο; Τόσα χρήματα πληρώνουν σε δημοτικά τέλη… Πιο έξυπνοι είναι οι άλλοι στο πάρκο Θεοτοκόπουλου; Έτυχε τώρα να έχει εκεί μπροστά οδηγό τυφλών.. Σιγά… Με την τύφλα που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Ηράκλειο, ποιος θα το προσέξει;;;

Θα δεσμευτεί το μοναδικό πάρκο της Λ. Κνωσσού για να δημιουργηθεί σταθμός ΕΚΑΒ;

image

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου είχε συνάντηση σήμερα με το Δ/ντή ΕΚΑΒ κ Δημήτρη Βουρβαχάκη και συζήτησαν για συνεργασία του Δήμου με το ΕΚΑΒ . Μάλιστα, όπως διαβάζω, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την άμεση παραχώρηση οικοπέδου 50-60τ.μ. (κοινόχρηστος χώρος στη Λ. Κνωσού) όπου θα τοποθετηθεί προκατασκευασμένος οικίσκος για την κάλυψη αναγκών τω νοτίων προαστίων και της εθνικής οδού.

Ο χώρος που θα παραχωρηθεί, δεν είναι άλλος από τμήμα του πάρκου Μικράς Ασίας που βλέπετε στη φωτογραφία,  επί της Λ. Κνωσσού, εκεί που βρίσκονταν παλαιότερα οι “Αναδρομές”.

Το ΕΚΑΒ επιτελεί πολύ σημαντικό έργο. Και είναι πολύ επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει άμεση επέμβαση σε πολλά περιστατικά καθημερινά.  Δεν καταλαβαίνω καθόλου όμως την ανάγκη να δεσμευτεί ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ κοινόχρηστος χώρος της Λ. Κνωσσού, ένας χώρος που καθημερινά επισκέπτονται πάρα πολλά παιδιά. Ο χώρος αυτός σχεδιάστηκε για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες, κι έχει και ένα χαρακτήρα στον οποίο δε θα ταιριάξει καθόλου ένα λυόμενο κτίσμα. Εξάλλου υπάρχει ΗΔΗ μονάδα ΕΚΑΒ στο χώρο του Βενιζελείου Νοσοκομείου, που απέχει ΜΟΛΙΣ 500 μέτρα από το πάρκο!!

Ίσως λοιπόν ο δήμαρχος Ηρακλείου θα έπρεπε να το σκεφτεί λίγο περισσότερο όταν υποσχέθηκε στον Δ/ντη του ΕΚΑΒ ότι θα του παραχωρήσει το συγκεκριμένο χώρο. Επίσης θα πρέπει γενικότερα να έχει στο μυαλό του ότι ο Ηρακλειώτης έχει ανάγκη την κάθε σπιθαμή των πάρκων, των παιδικών χαρών, και γενικότερα των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Ας αφήσει λοιπόν την πολιτική και τις συνεργασίες έξω από αυτούς.

Αναγνώστης: Λειτουργεί δημοτικό Ιατρείο στο Ηράκλειο

Σχετικά με την ανάρτησή σας  “Συνάντηση για τη δημιουργία ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης Ηρακλείου”, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την περίπτωση την οποία δεν το γνωρίζετε ότι λειτουργεί ένα Δημοτικό Ιατρείο στα Δυτικά Προάστια σε χώρο όμορο του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος (χώρος της ΕΓΣΗ) και μάλιστα κάνει ιατρείο δύο φορές την εβδομάδα (αν δεν κάνω λάθος κάθε Τρίτη και Πέμπτη) ο εξαίρετος καθηγητής ιατρικής κ. Χρήστος Λιονής.
Το ότι λειτουργεί το ιατρείο δεν οφείλεται στο Δήμο Ηρακλείου βέβαια αλλά στην ιεραποστολική διάθεση του κ. Λιονή.

Σας ευχαριστώ πολύ. Αναγνώστης.

Το Ξενία του Καρτερού επιτέλους χαρακτηρίζεται μνημείο

image Ελάχιστοι Ηρακλειώτες γνωρίζουν, ότι το εγκαταλελειμμένο κτίριο που διασχίζουν για να φτάσουν στην παραλία Καρτερού αποτελεί ένα από τα λίγα εξαιρετικά δείγματα νεότερης αρχιτεκτονικής που υπάρχουν στην πόλη μας. Είναι φυσικά απόλυτα δικαιολογημένοι γιατί από τη μια έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου καθημερινά απαξιώνεται καθετί σχετικό με την τέχνη της αρχιτεκτονικής και από την άλλη γιατί κάνεις σχεδόν δεν τους ενημέρωσε ότι αυτό το ερείπιο είναι έργο μιας από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, τον Άρη Κωνσταντινίδη.

Σαν αρχιτέκτονας κι εγώ δεν μπορώ παρά να χαρώ για τον ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο αρχιτέκτονα που αποδίδεται σήμερα με τον δίκαιο χαρακτηρισμό του «Μοτέλ Ξενία» ως μνημείο. Είναι κατά κάποιο τρόπο η δικαίωση του Έλληνα αρχιτέκτονα που δε δίστασε να αυτοκτονήσει το 1993 βλέποντας το Ελληνικό κράτος να καταστρέφει με την αδιαφορία του τα έργα του.

Αυτό που εντυπωσιάζει με τα έργα του Άρη Κωνσταντινίδη, πέρα από την αισθητική και την λειτουργικότητα τους, είναι ότι πρόκειται για έργα του δημοσίου, που εκτέλεσε ενώ βρισκόταν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ( 1955 – 1957) και στην Τεχνικής Υπηρεσίας στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (1957 - 1967.) Εκεί ο Άρης Κωνσταντινίδης υπηρέτησε την αρχιτεκτονική και το Έλληνα πολίτη δημιουργώντας «Δοχεία Ζωής», όπως τα έλεγε ο ίδιος, που ακόμα αντέχουν στον χρόνο σε αντίθεση με τις σύγχρονες κατασκευές εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας του δημοσίου.

Το ίδιο το δημόσιο όμως που τόσα χρόνια υπηρέτησε με ζήλο ο Έλληνας αρχιτέκτονας άφησε τα έργα του να παρακμάσουν και να μετατραπούν σε φαντάσματα της εποχής του Ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Ο χαρακτηρισμός του Ξενία Καρτερού ως μνημείο σίγουρα αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα αλλά και μεγάλη ευθύνη στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου για να κινήσει τις διαδικασίες που από φάντασμα θα το μετατρέψουν σε χώρο υποδειγματικής αρχιτεκτονικής ποιότητας στην πόλη μας.

Eupalinos2810

Στη μνήμη του Αρχάγγελου…

image Ιστορική ημέρα η 7η Ιουλίου του 1936, αν και κανείς τότε δεν γνώριζε στα Ανώγεια την πορεία που θα ακολουθούσε ένα αγόρι που γεννήθηκε τότε. Ένα αγόρι που από πολύ μικρό έδειξε την κλίση του στο τραγούδι και τη μουσική. Δώδεκα ετών αποκτά την πρώτη του λύρα για να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σ΄ έναν από τους πλέον περιζήτητους σε γάμους, βαφτίσια και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές της περιοχής του. Δεκαεπτά μόλις χρόνων δουλεύει στο Ηράκλειο, στο κέντρο "Κάστρο". 
Όπως ο ίδιος αφηγούνταν, στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα: 

Σεισμός 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:46 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tο επίκεντρο εντοπίζεται 111 χλμ  νοτιοδυτικά των Χανίων, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 21 χλμ.

Δεν έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί κάποιος μετασεισμός, ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές.

image

Δελτίο τύπου ομάδας “Δικαίωμα”

“Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στη σύσταση συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων”

image Μετά το μνημόνιο και τον ερχομό της τρόικας οι αριθμοί σπάνε όλα τα ρεκόρ. Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για ανεργία της τάξης του 20% μέσα στο 2011 σε όλη την χώρα ενώ και στην Κρήτη έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση:

· Είμαστε πρωταθλητές πανελλαδικά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ανεργίας (από 5,3% πήγαμε στο 12% το 2010) λόγω της διάλυσης του αγροτικού τομέα, των λουκέτων στις επιχειρήσεις και της κρίσης στον τουρισμό.

· Μόνο στο Ηράκλειο οι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι 20.000 ενώ οι εκτιμήσεις μιλάνε για συνολικά 35.000 άνεργους. Αν προσθέσουμε και τη μαύρη εργασία που δεν φαίνεται πουθενά ή τις δουλειές του ποδαριού το κοντέρ θα σπάσει.

· Οι άνεργοι πτυχιούχοι μέσα στο 2010 έφτασαν τα 8.928 άτομα σε όλη την Κρήτη...

Αυτά λένε οι επιστήμονες και οι αριθμοί. Η πραγματικότητα τι λέει; Άγχος για το αν θα φτάσει ο μισθός μέχρι τα μισά του μήνα, άγχος για το αν θα ανανεωθεί η σύμβαση και το επόμενο δίμηνο, άγχος κάθε φορά που ανοίγεις τον λογαριασμό της ΔΕΗ, άγχος μην ακούσεις την ατάκα “έχει πέσει ο τζίρος τους τελευταίους μήνες και πρέπει να...”, άγχος, άγχος, άγχος...

Ακούμε καθημερινά οτι πρέπει να κάνουμε θυσίες για την “σωτηρία της πατρίδας” και την “ανταγωνιστικότητα της οικονομίας”. Όλα αυτά για εμάς σημαίνουν: κατάθλιψη και ταβανοθεραπεία, μετανάστευση όπως τη δεκαετία του '50, δουλειά σε συνθήκες γαλέρας. Και οι πιο “τυχεροί” μπορούν να επιστρέψουν στο πατρικό σπίτι. Διαλέγεις και παίρνεις...

Είναι καιρός να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε!

Η ομάδα νέων εργαζομένων και ανέργων “Δικαίωμα” παίρνει την πρωτοβουλία για τη σύσταση συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στο Ηράκλειο, όπου μέσα από αυτόν οι άνεργοι και οι ελαστικοί εργαζόμενοι θα συγκροτήσουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης και θα παλεύουν για τα δικαιώματα τους σε μία αξιοπρεπή ζωή και εργασία.

Καλούμε όλους τους ανέργους, όλους τους ευέλικτα εργαζόμενους, όλους όσους εργάζονται χωρίς σταθερότητα ή κοινωνική ασφάλιση στο Ηράκλειο στην ανοιχτή συνέλευση που διοργανώνουμε την:

Τετάρτη 9 Φλεβάρη, στις 19:00

στο θέατρο “ΟΜΜΑ Studio” (Ευαγγελίας Φραγκάκη 13, απέναντι από τα Jumbo)

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Περίπτερα ή..πολυκαταστήματα;

Χτες βρέθηκα για κάποιους λόγους σε ένα χωριό μερικά χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Παραδοσιακό χωριό, με τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, μια πολύ ωραία εκκλησία, δύο καφενεδάκια στην πλακοστρωμένη πλατεία, και…ένα περίπτερο!

periptero1

Στην αρχή βέβαια δυσκολεύτηκα να καταλάβω ότι το “ξύλινο αυτό κτίσμα” με το ξεθωριασμένο από τον ήλιο γαλάζιο χρώμα είναι περίπτερο. Μετά θυμήθηκα ότι και στο δικό μου χωριό, όταν ήμουν ακόμα πιτσιρικάς, σε κάτι τέτοια περίπτερα με  πήγαινε ο παππούς μου για να μου αγοράσει σοκολάτα, ως ανταμοιβή για το κούρεμα με την ψιλή που είχα υποστεί λίγο νωρίτερα. Τα περίπτερα τότε αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής αγοράς ή πλατείας κάθε χωριού ή πόλης, συνήθως ντυμένα στα κίτρινα, με τον παππούλη , όντως ανάπηρο πολέμου, να περνάει την ώρα του συναλλασσόμενος  ευχάριστα με τον πελάτη του.

Στο Ηράκλειο δεν ξέρω πως ήταν τα περίπτερα τα παλιά εκείνα χρόνια. Σήμερα όμως, αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε περίπτερο, και βλέπουμε σε κάθε κεντρικό δρόμο και πλατεία της πόλης μας,  μάλλον είναι..πολυκατάστημα!!!

Τι και αν ο νόμος ορίζει ρητά ότι οι διαστάσεις του περιπτέρου είναι  1,50μ επί 1,70μ από το 2006 (πιο πριν ήταν 1,30μ x 1,50μ). Σήμερα καταλαμβάνουν σχεδόν 10 τετραγωνικά μέτρα συνολικό χώρο (μαζί με τα ψυγεία και τα stand για τα περιοδικά), πάντα σε βάρος του πεζοδρομίου. Οι πεζοί σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να κατέβουν κάτω από το πεζοδρόμιο για να προσπεράσουν το εμπόδιο που δημιουργούν. Στα περίπτερα βρίσκεις πια από τσιγάρα, σάντουιτς, περιοδικά, εφημερίδες,  μέχρι αναψυκτικά, γλυκά, προφυλακτικά και..το dvd της Τζούλιας!! Όσο για την εμφάνιση και την αισθητική, οι τεράστιες τέντες με τις (παράνομες;) διαφημίσεις και τα στη σειρά αραδιασμένα ψυγεία τα κάνουν άκρως αντιαισθητικά!

DSC03019

Για όλα τα παραπάνω, ευθύνη φυσικά έχουν οι δήμοι και οι πρώην νομαρχίες, οι οποίοι δίνουν τις άδειες για τα περίπτερα, και δεν ελέγχουν καθόλου για το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο για τις διαστάσεις τους.

Έτσι το περίπτερο έχει μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ, ο πεζός κατεβαίνει στο δρόμο για να περπατήσει, και…ο περιπτεράς βάζει καπέλο στο πακέτο τα τσιγάρα 10 λεπτά, γιατί δε βγαίνει… Αυτή είναι η Ελλάδα μας, αυτό είναι το Ηράκλειο στο οποίο ζούμε…Να το χαιρόμαστε!!!

DSC03020

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Παπαναστασίου λόγω τροχαίου

Κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 11:00 στη Λ. Παπαναστασίου στο Ηράκλειο, λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος.

DSC03026

Ακριβώς στα φανάρια της ράμπας της εθνικής οδού, ένα μηχανάκι με οδηγό μια κοπέλα που κατευθύνονταν από Παπαναστασίου προς λ. Κνωσσού, προσέκρουσε σε προπορευόμενο αυτοκίνητο που σταμάτησε στο φωτεινό σηματοδότη.  Αμέσως ειδοποιήθηκε τροχαία και ΕΚΑΒ. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν άμεσα στο σημείο, αλλά δε μετακίνησαν καθόλου την κοπέλα, που έμεινε ξαπλωμένη στο οδόστρωμα μέχρι να φτάσουν δύο (;; δεν ξέρω γιατί 2 αφού η κοπέλα ήταν μόνη της, αλλά τέλος πάντων)  ασθενοφόρα. Μέχρι τότε η κυκλοφορία διεξάγονταν ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΤΥΠΗΜΕΝΗ ΚΟΠΕΛΑ, με προσοχή φυσικά, και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση!! Με την έλευση των ασθενοφόρων, η κυκλοφορία διακόπηκε εντελώς.

Αφού το πλήρωμα του ασθενοφόρου πέρασε κολάρο στον αυχένα της κοπέλας, την ανέβασε σε φορείο και μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Μετά από αυτό, η κυκλοφορία επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς, δηλαδή..σημειωτόν!!!

Η κοπέλα ευτυχώς είχε τις αισθήσεις της, και μάλιστα έδωσε και κάποια στοιχεία στην τροχαία, που κατέγραψε το συμβάν. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά για την υγεία της…

DSC03027

Ένα κιλό πατάτες ή λεωφορείο για το σπίτι;

Δελτίο τύπου ομάδας “όχι ακριβό εισιτήριο”

image

Μία εύλογη απορία για έναν άνεργο, ένα συνταξιούχο, ένα φοιτητή που μετράει τα ψιλά για κάθε έξοδο, καθώς όχι μόνο τα είδη βασικής ανάγκης αλλά και οι τιμές των εισιτηρίων των Αστικών ΚΤΕΛ έχουν ανατιμηθεί σημαντικά! Τέτοια διλήμματα θα τα βλέπουμε όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που κινούμαστε με το λεωφορείο, χαμηλοσυνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι, ασθενείς στα Νοσοκομεία και στο ΙΚΑ, χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι!
1,10 και 1,50 ευρώ για μία διαδρομή, χωρίς μετεπιβίβαση, την ίδια στιγμή που ένα κιλό πατάτες κοστίζει το ίδιο; Πάμε καλά; Σε λίγο ή δεν θα τρώμε ή θα πηγαίνουμε παντού με τα πόδια!
Η Επιτροπή για να πέσουν οι τιμές στα εισιτήρια των Αστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου βρέθηκε την Πέμπτη 3/2 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην παλιά λαχαναγορά όπου συζήτησε και αποφάσισε:
_Δημιουργία διαδικτυακής λίστας και συντονιστικής ομάδας για την καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό των δράσεων
_Δημιουργία υλικών όπως αφίσα, φυλλάδια, αυτοκόλλητα
_ραντεβού με φορείς, σωματεία, ΚΑΠΗ, συλλόγους και ενώσεις καταναλωτών για τον από κοινού συντονισμό
_Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τη συλλογή υπογραφών, τις παρεμβάσεις σε στάσεις και λεωφορεία, κλιμακώνουμε τη δράση μας με ντουντούκες, δρώμενα και φαντασία!

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ:
. να μην περάσει το νέο χαράτσι της κυβέρνησης
. το ΚΤΕΛ να πάρει πίσω τις αυξήσεις
. ο δήμος να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να ασκήσει κοινωνική πολιτική
. δωρεάν ή μειωμένα εισιτήρια σε άνεργους, στους εργαζόμενους που πηγαίνουν και έρχονται στη δουλειά τους, στους φτωχούς, μικροσυναξιούχους, φοιτητές, μαθητές, ασθενείς.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Θετικός ο απολογισμός και στη 2η δράση των minoistas

Με επιτυχία στέφθηκε και η 2η δράση των minoistas, αφού με την εθελοντική προσφορά των Ηρακλειωτών , και τη βοήθεια του δήμου Ηρακλείου. που αυτή τη φορά ήταν πολύ απαραίτητη, καθαρίστηκε το οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Ικάρου με την παραλιακή λεωφόρο, ιδιοκτησίας του υπουργείου δικαιοσύνης.

Άλλη μια φορά μπράβο για τη δράση αλλά και την πρωτοβουλία! Είναι κάτι που λείπει από την κοινωνία μας, καθώς όλοι είμαστε βυθισμένοι στα προσωπικά και οικογενειακά μας προβλήματα, και δε δίνουμε την απαραίτητη σημασία στην εμφάνιση της πόλης μας , της γειτονιάς μας… Το περιβάλλον όμως στο οποίο ζούμε, ή ανεχόμαστε να ζούμε πολλές φορές, είναι σίγουρα καθρέπτης της κοινωνίας… Και αν ντρεπόμαστε να το κοιτάξουμε, θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τον ίδιο μας τον εαυτό…

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση μπορείτε να διαβάσετε στο blog των minoistas.

Καλή συνέχεια!!!

Συνάντηση για τη δημιουργία ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Η υγεία είναι δικαίωμα όλων μας:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελεί όλο και πιο συχνό φαινόμενο, συμπολίτες μας να δοκιμάζονται κοινωνικά και να στερούνται βασικών αγαθών όπως η υγεία. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας μένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, δυσκολεύονται να προσεγγίσουν οποιαδήποτε δομή υγείας. Άλλοι, όπως οι οικονομικοί μετανάστες, είτε από φτώχια, είτε από φόβο μένουν παραμελημένοι παρά τα σημαντικά προβλήματα υγείας τους.

Ταυτόχρονα, η αντιμετώπιση που τυγχάνει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας στην εποχή του μνημονίου, εμποδίζει πολλούς συμπολίτες μας με σημαντικά και χρόνια προβλήματα υγείας να λαμβάνουν την οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για το δικαίωμα όλων μας στην υγεία, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι δοκιμάζονται. Το παράδειγμα του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου, δείχνει πως οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μπορούν να πετύχουν πολλά και να προσφέρουν αρκετές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 7/9 στις 19:00, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνάντηση προς τη δημιουργία ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ηράκλειο.

· Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Κρήτης.

· Πρωτοβουλία υγειονομικών για τη δημιουργία Ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Τα φάρμακα και οι παρενέργειές τους στην οικονομία

Μεγάλη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος γίνεται στον τομέα της συνταγογράφησης σκευασμάτων και στο Ηράκλειο.

Το φαινόμενο της Υπερσυνταγογράφησης είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα και τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν μια σημαντική προσπάθεια για την περιστολή του φαινομένου που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Σε μια προσπάθεια να μπει μια τάξη στο απόλυτο χάος εκτός από τα 253 φάρμακα που τέθηκαν εκτός λίστας τον προηγούμενο Μάιο , ανάμεσα τους και αρκετά γνωστά και ευρέως διαδεδομένα φάρμακα που συνταγογραφούνταν με το παραμικρό, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται (γιατροί που συνταγογραφούν, ελεγκτές Ιατροί, ασφαλιζόμενοι) για το κόστος τους, ετοιμάζεται νέα αναθεώρηση της λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα λίστα συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που είναι προς επεξεργασία θέτει εκτός λίστας ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό σκευασμάτων.

Στις φαρμακευτικές εταιρίες δόθηκε από το υπουργείο προσχέδιο με τα υπό κατάργηση σκευάσματα τα οποία αναμένεται να περιοριστούν στα μισά από αυτά που υπάρχουν σήμερα.

Η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ευελπιστούν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων ότι θα περιοριστεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ήδη έχει ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ και θα εφαρμοστεί πλήρως έως τα μέσα Μαΐου στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.

Όσο αφορά το Ηράκλειο γίνεται έρευνα για περιπτώσεις χορήγησης ιδιαίτερα ακριβών φαρμάκων σε μηνιαία βάση κυρίως σε χρόνιους αλλά και άλλους ασθενείς με αμφίβολη έως καθόλου ευεργετική επίδραση στην υγεία τους.

Η έρευνα περιλαμβάνει από συμπληρώματα διατροφής , όπου είχαμε και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την απάτη στο ΙΚΑ Ηρακλείου, αμινοξέα και πρωτεΐνες έως οφθαλμολογικά σκευάσματα και αντιβηχικά. Τα τελευταία μπορεί να έχουν μικρό κόστος αλλά δεν τηρούνται οι συνιστώμενες δοσολογίες των σκευασμάτων και σε πολλές περιπτώσεις συνταγογραφούνταν 2-4 σκευάσματα αντί του ενός που ήταν η συνιστώμενη δοσολογία του φαρμάκου.